Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všem, uvažuju, že si koupím čtečku knih, jsem v tomto celkem amatér a zajímalo by mě, jaký je zásadní rozdíl mezi tabletem a čtečkou, řekla bych, že hlavně wifi, ale i tu některé čtečky mají… cenově mi to přijde podobné, tak nevím, jestli není rovnou lepší pořídit ten tablet… Využití by bylo hlavně na čtení knih nebo v terénu na net… — taky by mě celkově zajímalo, na co dávat při výběru jak čtečky, tak tabletu pozor, moc děkuji za Vaše postřehy ![]()
No, hlavní rozdíl mezi čtečkou a tabletem je výdrž
jednoúčelová čtečka má elektronický inkoust a nemá podsvícený displej, takže vydrží několik dní a podle mě je i příjemnější pro oči na čtení a pak je taky výrazně lehčí. A nevím k čemu je u čtečky dobrá wifi, já mám čtečku úplně obyčejnou a přijde mi super, nemám ráda, když přístroj kombinuje mnoho funkcí, pak jsou většinou více či méně ošizené všechny.
@Eneer Tak ja myslim, ze lepsi bude tablet, ten je pro sirsi vyuziti, ctecka knih umi max prehrat film, pustit mp3 apod., videa a cist ty knizky ![]()
Čtečka:
velká výdrž černobílý nepodsvícený displej, dobře se čte i na prudkém slunci
nepřehraješ na ní film, i kdybys nainstalovala potřebnou aplikaci, protože ten displej je na to pomalý
jednoúčelová na čtení, omezené množství aplikací
prohlídneš si tak fotky a přehraješ nějakou tu hudbu
lepší mají i web, ale je to nouzovka a spíš na stahování knížek z obchodů
i slušná čtečka dneska stojí pod 5000
tablet:
vydrží tak jeden pracovní den
má barevný podsvícený displej, takže čím víc sluníčka, tím míň zábavy
bez problémů na něm přehraješ film
spousta dalších aplikací
relativně slušný 7" se dá sehnat už kolem 5000, ale počítej spíš víc
Dost záleží, jak hodně čteš. Pokud si knihomol, tak je čtečka rozhodně lepší volba. Pokud si sem tam přečteš knížku, tak bych šla spíš do tabletu.
Nejzásadnější rozdíl vidím v displeji. Displej tabletu svítí, jak bylo zmíněno, tj. nic moc pro oči. Text na čtečce vypadá v podstatě jako na papíře, potřebuje světlo zvenku. Pokud to chceš převážně na čtení knih a novin, pak bych volila čtečku.
(ed: než se vymáčknu, tak to tu je rozebrané do detailu:)
Omlouvam se za vmiseni se do tematu.
Takze ctecku si nemuzu vzit v noci do postele a mit zhasnuto?
Tak rozhodně tablet, protože ho využiješ na víc věcí, než jen na čtení knih
Moc děkuji za rady! Je pravda, že bych určitě chtěla, aby šel krásně přečíst i na slunci a používala bych ji především pro čtení, takže budu volit asi klasickou čtečku… ![]()
Ještě otázka - takže když najdu na netu tablet za 2000,– Kč, tak asi nebude úplně dobrý, co? Našla jsem třeba tento (cena v obchodě 2300,–) http://audio-video-bazar.sbazar.cz/…8199485.html nebo jsem narazila na tuto čtečku, ale zase je tam nevýhoda ten podsvícený displej
http://aukro.cz/…8035802.html )cena v obchodě cca 2000,– kč
Já mám zase pocit, že ten tablet je více využitelný (internet, přehrávání videí, filmů, stahování knížek přímo z internetu), kdežto u čtečky si musíš někde stáhnout knížku, pak si ji tam nahrát (a kolikrát jsem si ji stáhla a musela ještě třeba upravit, protože se mi to špatně zobrazovalo). Asi bych si koupila rovnou tablet. Čtečku jen kvůli tomu, pokud jí budeš chtít využít na dlouhé hodiny bez možnosti nabíjení (mě se například moc, moc hodila, když jsme jeli 12 hodin busem na dovču).
@AniNevim píše:
Omlouvam se za vmiseni se do tematu.
Takze ctecku si nemuzu vzit v noci do postele a mit zhasnuto?
@AniNevim Můžeš, ale nepočteš si:) Někdo si k tomu pořizuje malou lampičku na klipse. Vlastnosti se fakt blíží papíru, což považuju za velkou výhodu oproti tabletu (ale já na tom čtu denně, chodí mi tam automaticky noviny apod.).
Zásadní rozdíl je displej. Tablet má displej jako počítač - LCD nebo tak, prostě to svítí. A to je zásadní, protože čtečka má takzvaný elektronický inkoust, displej vůbec nesvítí, takže neunavuje oči. Na druhou stranu, v šeru musíš mít lampičku.
Čtečka je rozhodně pohodlnější a zdravější pro oči.
Jo, vidíš, vše už napsáno. Další podstatná věc - výdrž. Pokud chceš opravdu hlavně číst, další výhoda čtečky je, že vydrží na jedno nabití asi měsíc.
Tak teď zas vůbec nevím
— asi si to ještě nechám projít hlavou, roli u mě taky hraje cena, nechci do toho dáv víc jak 2500,– Kč…
@Eneer píše:
Tak teď zas vůbec nevím— asi si to ještě nechám projít hlavou, roli u mě taky hraje cena, nechci do toho dáv víc jak 2500,– Kč…
V tom případě bych šla do čtečky, za tuhle cenu dostaneš slušnou, ale slušný tablet ne…