Hospodaření na mateřské dovolené

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16221
12.12.14 14:13
@leonarda píše:
@zrcadlo A kolik máte kapesné?

Momentálně každý 3000, platíme si z toho každý svůj telefon, holiče, drobnější oblečení a boty, dárky (dáváme si vzájemně často různé drobnosti), posezení venku, výlety, a často se z toho koupí i botičky a oblečení pro prcka. Až se narodí druhé, asi si to trochu zkrouhneme, ale potřebujeme mít oba určitou svobodu a pocit, že ten druhý nevidí do všeho. S oblibou říkám, že princip kapesného je nevyčítat, za co ho ten druhý utratí, takže ať si to klidně jeden propije a druhý škudlí a pořídí si věc za deset tisíc, možnosti máme oba stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.12.14 14:21

Máme každý svůj účet, ale s penězi hospodaříme společně. Já jsem teď na mateřské a veškeré nákupy obstarává manžel, je zlatý, když jede z práce, nakoupí vše podle seznamu, nedělá mu problém koupit i nějaké ženské nesmysly (nedávno vybíral sám stuhu na adventní věnec :lol: ) Cokoli dalšího chci koupit, prostě to oznámím, vezmu kartu a koupím to, manžel to fakt neřeší. Na dražších věcech (třeba spotřebiče) se domlouváme, ale upřímně, za celá léta jsem ani jednou nezažila, že by manžel nesouhlasil nebo obracel oči. Je ale fakt, že neutrácím za blbosti. Na druhou stranu jsem nikdy nemusela „žebrat“ o peníze na kadeřníka apod. Myslím, že jde hlavně o to, jací lidé jsou, jestli jsou rozumní a dokážou se domluvit, klidná komunikace je základ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.12.14 14:45
@Mar__tanka1983 píše:Mě prostě přijde hrozně smutné, když pokud žena chce udělat nějaký výdaj „nad rozpočet“, tak musí manžela žádat o půjčení peněz. Kamarádka si například půjčila od manžela peníze, když chtěla dětem koupit zimní bundu. Pak mu to musela vrátit po mateřské…
a není jediná, koho znám s oddělenými financemi, kdo to má takhle. Jako doprošovat se chlapa, jestli můžu dětem koupit pleny?

No tak to s tím půjčováním je šílené 8o Já chápu, že každá jsme jiná, v jiné životní situaci, ale tohle by pro mě bylo na rozvod, pokud by se chlap začal chovat takto. Fakt že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
12.12.14 14:46

U nás se vše platí z manželovi výplaty, máme každý svůj účet a rodičák je podle jeho slov jen můj. Nikdy sem se o peníze prosit nemusela nechává mi je tady automaticky a k jeho účtu mám taky přístup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
12.12.14 14:52

Máme sice každý svůj účet, ale manžel s penězi nehospodaří, vždycky řekne, že to musí dělat jen jeden. Mám tedy k dispozici moje i jeho peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
12.12.14 15:58

Máme účtů několik, všechny společné. Myslím, že manžel ani do některých nezná přihlašovací údaje. :mrgreen: Jako hlavní používáme dva - manželův podnikatelský a pak společný osobní. Z podnikatelského jde mužova výplata na náš společný a odtamtud se vše platí - bydlení, spoření, nákupy. Hotovost si většinou beru od muže z peněženky (vybírá hotovost v rámci svého povolání), abych nemusela k bankomatu. O peníze se starám já, mám přehled kolik kde máme. Dárky kupuju taky já, většinou jen oznámím, co jsem komu vymyslela a kolik to asi bude stát, muž to odkýve. Nikdy mi nevyčítal, co jsem koupila pro sebe, to chtěl spíš udělat módní přehlídku. Sám si rovněž koupí, co uzná za vhodné, větší výdaje konzultujeme. Nedokážu si představit, že bych se doprošovala o peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
12.12.14 17:59

Spravedlivé?

@Anonymní píše:
U nás je to komplet rozdělený… Manžel platí ze svého bydlení, své pojistky, telefony a tak, jídlo pro nás dva. Já platím z RD veškeré náklady na dítě (oblečení, pleny, UM, cvičení, a jídlo pro ní - ty lipánky, tvaroháčky, mléko. Plus svoje náklady na telefon, pojistky, oblečení, boty, doktory, když někam jdu sama… Jen takhle se mu to zdálo spravedlivé.

Já nechápu, jak takto někdo může žít, vždyť to je děsné, jako moje Tvoje, naše. Dítě je čí, Tvoje nebo partnera, manžela? A jak řešíte, kdo protočí víc vody a kdo spotřebuje víc plynu? Takový systém je pro mě nemyslytelný. Máme společný účet a společně hospodaříme od doby, kdy jsme začali spolu bydlet. Všechny peníze dohromady a z toho se platí vše, od jídla, oblečení, plínek, přes opravy domu, nájem atd. Máme 2 karty k jendomu účtu. Běžné výdaje si nehlásíme, pokud se má koupit něco většího, tak se dohodneme, co a jak. Jinak třeba jsem na mateřské a přítel nosí domů cca 95% našich společných příjmů a nikdy by si nedovlil mi říct, že já ze své mateřské zaplatím věci pro děti a on si po zaplacení nájmů ten zbytek nechá. To je přece blbost. Jednou jsme se rozhodli spolu žít, založit rodinu, tak fungujeme jako jednotka, nikoliv jako 2 subjekty. Ani se necítím méněcenně, že přináším do rodiny relativně málo peněz, protože zase dělám doma veškerý servis kolem našich 4 dětí. Jsem strašně ráda, že mám chlapa, který si mě váží za to co dělám, i když moje příjmy jsou ve srovnání s jeho žalostné. Nikdy se mě neptá, za co jsem utratila třeba pětistovku, věří mi, že hospodařím jak je potřeba, nekontroluje mě, jestli jsem si koupila nové kalhoty, nebo investovala něco do svého koníčku, nebo jestli jsem dětem koupila novou bundu, on chodí do práce a veškeré provozní záležitosti jsou mojí parketou. Tím nechci říct, že mi doma nepomáhá, klidně uvaří, vyžehlí, dělá to pravidelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
12.12.14 19:06
@Lussye píše:
ne, nakupuje manžel, já mám mateřskou pro mou potřebu + potřebu malou, když mi nevystačí či něco co potřebujeme stoí víc kupuje manžel.

tohle mě docela zaujalo, nejsi jediná, která píše, že nakupuje manžel…to vám chlapi chodí po obchoďáku a nakupují hovězí na polívku, květák za slušnou cenu a tampony v akci? :think: Vůbec to není rejpání, posím neber to tak. Jen že si to u nás vůbec neumím představit ani z časového hlediska (muž věčně v práci) ani z praktického hlediska (vidím akci - vymyslím další jídlo, mám přehled o zásobách doma, nelíbí se mi cena, tak vymyslím alternativu, není hezké maso, jdu k řezníkovi)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
12.12.14 19:24

@marrlinka Chápu tě. My jsme takhle fungovali po porodu asi měsíc, manžel dostal seznam a šel, stejně mi 5× volal, co že to má být… no byla jsem ráda, když jsem mu pak strčila mimčo a jela si v klidu nakoupit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
12.12.14 20:04
@marrlinka píše:
tohle mě docela zaujalo, nejsi jediná, která píše, že nakupuje manžel…to vám chlapi chodí po obchoďáku a nakupují hovězí na polívku, květák za slušnou cenu a tampony v akci? :think: Vůbec to není rejpání, posím neber to tak. Jen že si to u nás vůbec neumím představit ani z časového hlediska (muž věčně v práci) ani z praktického hlediska (vidím akci - vymyslím další jídlo, mám přehled o zásobách doma, nelíbí se mi cena, tak vymyslím alternativu, není hezké maso, jdu k řezníkovi)

ano, sleduje akce a nakupuje cestou z práce, Cestou z práce má na cestě několik hypermarketů, tak má v merku všechny. Když mám něco v plánu uvařit, tak mu napíšu buď email do práce nebo sms, taktéž, když mám na něco chuť :palec:
V práci je od 7:30 do večera domů jezdí většinou kolem 18:30, někdy i později.
Máme jedno auto, tka je zbytečné mě vyzvedávat doma a jet sním nakoupit. :pankac:

Popravdě, já nakupovala jídlo naposledy v roce 2011 :mrgreen: Přehled o cenách nemám, a ani nemám potřebu. mě vyhovuje to, že mám o jednu velkou starost méně. :palec: s masem měl ze začátku problém, teď už se orientuje dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
12.12.14 20:05

No u nas z praktických důvodů taky nakupuje manžel, ja dělám jen ty velké nákupy a jemu pak tak obden napíšu sms se seznamem, a ano často ho naviguji po telefonu, ale je to s ním čím dal lepší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
12.12.14 20:09
@marrlinka píše:

U nás taky většinou nakupuje manžel. Pro maso, zeleninu, vejce, mléko jezdíme k soukromníkům, pro mouku do mlýna. Já to objednám, manžel vyzvedne. Jinak ale zvládá i nákup čehokoli - vložky, tampony, veškerá moje kosmetika, čistící prostředky, gel do myčky, prací prášek, náhradní hadry k mopu… Plus nakupuje každý týden pro rodiče. To je nákup komplet v supermarketu. A žádné stížnosti jsem zatím od tchyně neslyšela. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
12.12.14 21:56

@Lussye @katty89 @catherine100 máte to zařízené dobře :potlesk: Tak škoda, že mám v naší ulici vše po ruce a nákupy si obstarávám sama, někdy bych to chtěla zkusit po vašem :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
12.12.14 23:20
@martina.se píše:
já mám svoje prachy, od chlapa dostávám částku na jídlo, hospodařím s tím já, ale jen proto, že jsem se tak dohodli. Dárky kupuju z naspořených financí. Jo a mateřskou nemám, jen rodičák, z toho cvakam půlku hypotéky a půlku jídla :mrgreen: zbytek je můj.. Ještě edit - všechny drahé věci - auto, opravy, zařízení domácnosti atd, kupuje chlap. Má podstatně větší příjem, takže tak.. Pak posílá malému na spoření, pojistil všechny děti i mě, to taky platí sám. Já cvakám výdaje za staršího (z alimentů), zajišťuju oblečení pro mrně, ale třeba plíny kupuje chlap.. Když řeknu, že je něco třeba, nemá s tím problém. Já cvakám půlku, pokud se na něčem domluvíme - dovolená atd.. z rodičáku mi zůstává asi 2 tis, pak mam ještě bokem přivýdělek. Kolik zůstává chlapovi nemám nejmenší tušení, ani mi to netrápí :think:Příspěvek upraven 12.12.14 v 13:10

Věřím, že vám to funguje a jste spokojení.
Já si neumím v praxi přestavit, že bych měla jedny peníze na jedno dítě, další na druhé, další na jídlo… Jsme v tom teda chaotik a lenoch. Tzn. neříkám tím, že to máte špatně, jen pro mě nepředstavitelné. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
13.12.14 09:46
@marrlinka píše:

Ano, u nás nakupuje jídlo hlavně manžel. Má vždy ode mně seznam, co má nakoupit, vždy přinese, co je na seznamu, občas i víc, ale nejsou to žádné blbosti. Pracovní dobu máme stejnou, já nakupování jídla nesnáším, a taky pak tahat ty těžké tašky (i když jezdí autem na nákup) je přece jenom lepší pro něho než pro mně. A hygienické potřeby si nakupuji sama, případně drogérii, to je zase na mě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat