Talentové zkoušky na peďáku

24
19.6.20 23:27

Talentové zkoušky na peďáku

Ahoj, moc prosím o radu některou z vás, která studuje, nebo má vystudovanou vysokou školu, kde se dělaly talentové zkoušky jako hraní na piano. Mám ještě hodně času na trénování, ale nejsem v tom moc dobrá a ty skladby jsou těžké, ale na tu školu bych moc chtěla. Bavilo by mě být učitelkou v mateřské škole nebo na prvním stupni. Pokud jste některá školu studovala, bylo pro vás také těžké se naučit na talentové zkoušky? Mně zase nepřijde že by každá učitelka uměla na piano :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10651
20.6.20 00:19

@VikyVik talentovky jsem nedělala a pedak nemám. Ale že by všechny učitelky v MŠ a na 1. stupni umělý hrát na piano to teda ne. U nás v MŠ často učí paní s maturitou a rekvalifikacnim kurzem, tak vůbec nechápu, že mají ještě tyhle požadavky po lidech y kteří to chtějí studovat. Spíš by měli hodnotit vztah k dětem než nejake, s prominutím, bouchání do kláves.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
20.6.20 00:23

@janickaIII s tím souhlasím, důležitější je rozhodně vztah k dětem. Kdyby po nás chtěli jen něco jednoduššího, abych zahrála akordy k dětským písničkám, ale tohle jsou skladby od Bacha a podobně :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
20.6.20 00:29
@VikyVik píše:
@janickaIII s tím souhlasím, důležitější je rozhodně vztah k dětem. Kdyby po nás chtěli jen něco jednoduššího, abych zahrála akordy k dětským písničkám, ale tohle jsou skladby od Bacha a podobně :(

8o 8o 8o a to se hraje dětem v MŠ? :lol: já že z naší školky, kterou máme hned u domu, jsem nikdy žádné piano neslyšela… My musíme být národem virtuosů, když máme takhle vzdělané učitelky v MŠ. :lol: kolik se hlásí lidí a jaká je úspěšnost? Asi bych se řídila spíš tim než jak dobře něco zahraješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
20.6.20 00:50
@VikyVik píše:
@janickaIII s tím souhlasím, důležitější je rozhodně vztah k dětem. Kdyby po nás chtěli jen něco jednoduššího, abych zahrála akordy k dětským písničkám, ale tohle jsou skladby od Bacha a podobně :(

U nás učitelka v MŠ na piano hraje a při vystupování na besídce i třeba na vánočních akcích to zvládá bezvadně. Ale není vysokoškolačka, má „jen“ střední. Její kolegyně taky a na piano jsem ji neslyšela hrát. Řekla bych, že je to výhoda a prostě bonus - umět na piano hrát. Já sama jsem se o zkoušky z hudebky pokoušela z mladické nerozvážnosti a nebylo to tak hrozné. Jestli máš za sebou LŠU a hraní tě baví a jde ti, tak to dáš. Jako samouk bych si tam teda netroufla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.6.20 06:03

Behem studii musis projit klavirem, ale na VS se tentovky nedelaji. Tam musis projit prijimacim testem a davem prihlasenych. Na tyhle obory se hlasi hodne uchazecu.
Znama ted mela zkousku koncem semestru. Musela se naucit 60 pisni (kazdou ve dvou toninach) a u zkousky si vylosovala a mela zahrat jednu :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.6.20 06:10

Myslim si, ze vsechny prvostupnarky na klavir umi, kdyz musi projit VS studiem. Ale problem je, ze kazda trida ve skole nevlastni klavir (u nas tedy ne). Prenasi klavesy obcas.
Dulezite je, aby hodina HV deti zaujala. To jde i bez klaviru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.20 06:18

Mám střední i vysokou pedagogickou. Na střední při prijimackach chtěli jakýkoliv nástroj. Následovaly čtyři perné roky klavíru, doplněné dvěma roky flétny a posléze kytary. Na vysoké u přijmaček hudební nástroj nebyl, během studia byly zkoušky z klavíru. Ve finále umím doprovodit pár písniček typu kočka leze dírou. V práci se klavíru vyhýbám jako čert kříži. Nicméně po perné dřině jsem schopna nějaké vystoupení doprovodit. Většinou se však ve třídě mezi dětmi nějaké najde, které vystoupení před rodiči doprovodí. Podotýkám, že jsem tak 20 let po studiích…

• Citovat
  • Upravit
24
20.6.20 07:19

@Russet já se právě bojím že oni to moc neberou jako bonus, ale spíš je to tak že kdo neumí hrát, ten neprojde školou :( a jsem samouk, nikdy jsem nechodila nikam hrát, ale noty umím a asi by se mi to podařilo naučit, jen nevím co přijde pak při dalších zkouškách ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
20.6.20 07:21

A děkuji všem za odpovědi, snad to nějak zvládnu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
20.6.20 08:02

@VikyVik
Tak si zaplatis uc. klaviru. Zadny problem. Kdyz neco chces, tak musis neco udelat, at toho dosahnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
20.6.20 08:32

Delala jsem talentovky na PedF UK, obor hudebni vychova pro 2. stupen. Na talentovkach jsem mela jako hlavni nastroj housle, takze stupnice, 2 etudy, prednes, nejake pisnicky. Musela jsem ale prokazat alespon zakladni elementarni dovednost hry na klavir - takze jedna skladbicka. Na klavir jsem se nikdy hrat neucila, takze jsem si sehnala doucovani a mechanicky se naucila tu skladbu zahrat (s pouzitim pedalu). Stacilo to. Pak jeste zpev, nejake harmonicke a rytmicke poznavani a bylo hotovo. Za kazdy nastroj, na ktery bych umela nad ramec techto a neco na nej zahrala, bych mela body navic. Ti, co meli ale jako hlavni nastroj klavir, museli prokazat rozhodne vyssi dovednost (jako ja u housli - stupnice, etudy, prednes). Nevim, jak je to u materinek, ale ja se nakonec bez dovednosti slusne hrat na klavir pri studiu dost trapila, protoze soucasti zkousek bylo i neco na klavir zahrat (napr. v Harmonii), a s tim jsem se natrapila vic nez se samotnou latkou. Kamaradka studovala prvni stupen a dovednost na klavir tam taky dost potrebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
20.6.20 08:42

Klavír je základ. Všichni, kdo chtějí studovat předškolní pedagogiku(i na střední) nebo první stupeň na VŠ, musí projít klavírem. Na střední se každé pololetí střídá povinně jiný nástroj. Ale ne všichni mají hudební sluch a ve finále umí. Proste se za pomoci doučování mechanicky naučí na zkoušky. To není problém. Později nehrají.

Talentovky jsem u nás viděla snad jen přímo pri studiu hudební výchovy nebo muzikoterapie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
20.6.20 08:48
@Kelsey píše:
Myslim si, ze vsechny prvostupnarky na klavir umi, kdyz musi projit VS studiem. Ale problem je, ze kazda trida ve skole nevlastni klavir (u nas tedy ne). Prenasi klavesy obcas.
Dulezite je, aby hodina HV deti zaujala. To jde i bez klaviru.

Souhlasím s nahrazenim jiným nástrojem. Zažila jsem učitele, co hrál na kytaru, harmoniku, příčnou flétnu a saxofon. Za doby mého dětství. Učitelka jedné dcery v páté třídě moc neumí hrát, je ten typ, co tím povinně prošel, mechanicky se naučil, ale neumí aplikovat. Dětem pouštěka na interaktivní tabuli písničky a skladby z YouTube, s čímž zásadně nesouhlasím. Ale zase vede kroužky angličtiny u dětí v první až třetí třídě. U druhacky učí hudební výchovu jiný učitel a hraje na harmoniku, to je v pořádku. Nejlepší řešení, které bohužel na velkých školách ne vždy zapadá do rozvrhu.

Děti by se ale měly setkat s klasickými nástroji, mnohé se k nim ve vlastní rodině nedostanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
20.6.20 08:52
@janickaIII píše:
@VikyVik talentovky jsem nedělala a pedak nemám. Ale že by všechny učitelky v MŠ a na 1. stupni umělý hrát na piano to teda ne. U nás v MŠ často učí paní s maturitou a rekvalifikacnim kurzem, tak vůbec nechápu, že mají ještě tyhle požadavky po lidech y kteří to chtějí studovat. Spíš by měli hodnotit vztah k dětem než nejake, s prominutím, bouchání do kláves.

K té poslední větě. Nemyslím si to. Dětem by se mělo rozvíjet hudební vědomí, případně nadání už od malinka. Povazuji to za součást vzdělávání, mnoho dětí v rodinách se vůbec nesetka s kvalitni hudbou a produkcí na hudební nástroj. Pokud někdo neumí hrát, měli by zajistit jiného pedagoga.

Na střední pedagogické škole se nástroje střídají, každý půl rok jiný. Ve finále si učitelka ve školce může vybrat, na co bude hrát, ale nějaký hudební základ predatelny dětem by mít měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová