Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bufanda píše:
Máte některá špatný vztah s tchánem? Protože moje tchýně by snad byla i v pohodě, bohužel „zlo“ dělá tchán. Nejdříve jsem byla oblíbená, asi proto, že pocházím z dědiny a že si mysleli, že se k nim odstěhuju. Situace se obrátila, když manžel (tehdy ještě přítel), za mnou jezdil (bydlela jsem sama ve svém domě, rodiče mám přes 100 km) a trávil u mne víkendy nebo jsme vyrazili v létě na dovolenou. Bylo špatně, že není doma a nemaká (ve svých pětatřiceti). Jeho mladší bratr to má úplně v pohodě, přes týden je v Praze, na víkend je u kámoše a chlastá, na dovolené jezdí a je vše v nejlepším pořádku a když jednou za čas doma s něčím pomůže, tak se o tom pořád mluví. Před svatbou vymýšlel tchán hrozný nesmysly, už jsme byli s nervama docela nadranc (já těhotná), moji rodiče už ani neměli chuť je poznat (naši tátové jsou narozeni ve stejný den, ale tak rozdílné lidi aby pohledal). Nakonec svatba proběhla výborně, tchán se přiopil, pořád mě pusinkoval a říkal mi, že co jsme si, to jsme si. Tak to vypadalo nadějně. No teď o Vánocích se to zase otočilo a tchán o mně vykládá nesmysly, řeší to s ženou (nikam nechodí, takže jediný, čím se baví je, že meditujou o tom, co kdo řekl, neřekl, udělal, neudělal) a ta to pak chodí ventilovat druhému synovi, takže ten vylítl na mýho muže, až si museli kluci ujasnit, že to táta zase dělá zle. Já jsem to obrečela a řekla jsem muži, ať se nezlobí, že už tam jezdit nebudu, že tam jedu akorát se staženým žaludkem. Po Vánocích jsme se tam na chvílu stavili, tchánovi jsem něco řekla, jestli pochopil, na co narážím, nevím. Tchýni je prý líto, že tam teď s malou nejezdím. Jo, z malý je nadšená, ale jen ji chvilku ponosí. Když jsem muži řekla, ať ji vezme k nám, tak ona, že ne, že co by tu dělala a že má doma práce dost. A když už se tu měli stavit, protože tady byli nakoupit a na úřadě, tak nakonec ne, protože byla domluvená se sousedkou do knihovny.
Nevím, jak se k tomu mám postavit. Když tam jedeme, jsem vynervovaná, takže jsem už měsíc nebyla a vůbec mi nechybí. Přitom vidím, jak je to muži líto, na druhou stranu mi řekl, že mě chápe.
Taky jsem to měla kdysi podobně. Nakonec tam jezdil manžel s dětmi sám a bylo to vyřešené. Stejně jsem se jim nikdy s ničím nezavděčila. Dělali neskutečné rozdíly nenjenom mezi dětmi, ale i mezi vnoučaty a naše děti byly pořád jenom odstrčené, jako kdyby byly nějaká druhá kategorie. Proč se nutit násilím do vztahů, které stejně nefungují a nikdy fungovat nebudou?! ![]()
@areca píše:
@RadkaCh To znám…A nedostáváte peníze za přání? My když přijedeme popřát k narozeninám, tak si odvezeme víc, než co jsme dali za dárek. Dávají to partnerovi, když to chtěli dát mě, tak jsem řekla, že to nechceme. Nevím jestli mají strach, že bychom jinak nepopřáli nebo nevím proč to dělají. To samé s pěnězma za benzín za cestu, která je krátká vytahují 1000. Nechápu proč. Asi zase ten strach, že když dítěti nezaplatím, tak to pro mě neudělá…? Mě by ani nenapadlo si to od našich vzít. Vždyť je vezu, protože chci a oni toho pro mě taky dost udělali. Ale přítel už je tak navyknutej, že se u nich rozdává ve velkým, že to vezme a ani neřekne díky.
Tohle dělala moje maminka. Ale ona ty peníze dávala vnoučatům a pak pravnoučatům. Aby si něco vybraly a máma jim to koupila. Peníze za cesty nedávala, to ne, jenom chtěla udělat radost těm malým. Jo a taky někdy zkoušela nacpat mi peníze, když ji manžel vozil denně do okresního špitálu a tak. A hezky mě tím čílila. Ale nakonec si dala říct a schovala to pro ty děti.,
Mopžná je to tím, že jak se děti a vnoučata osamostatňují a málo jezdí, mají ti prarodiče pocit zbytečnosti, že už je nikdo nepotřebuje. A tak to zkouší kompenzovat takhle? Nevím, nikdy jsem se neptala. Ale myslím, že stejně šlo o tu radost dát a vidět tu radost.
Dobrý večer snad nevadí ze sem vlozim otázku moje tchyně je takové dítě když by se vaše dítě narodilo 29.4 2015 a tet 8.9 kolik je podle vas tomu mimcu neustále se se dohaduje o tom ze nemam ponětí o tom kolik je mému dítěti no mám na ni nervy děkuji
@natalie13 píše:
Dobrý večer snad nevadí ze sem vlozim otázku moje tchyně je takové dítě když by se vaše dítě narodilo 29.4 2015 a tet 8.9 kolik je podle vas tomu mimcu neustále se se dohaduje o tom ze nemam ponětí o tom kolik je mému dítěti no mám na ni nervy děkuji
pošli ji kamsi a ať si to spočítá sama. Potřebuje se na tebe vytahovat. A ty můžeš být dyslektik, dysgrafik či jiné dys a nejde ti to prostě. ![]()
@Kobliha51 píše:
pošli ji kamsi a ať si to spočítá sama. Potřebuje se na tebe vytahovat. A ty můžeš být dyslektik, dysgrafik či jiné dys a nejde ti to prostě.
to mě fakt pobavilo. Za chvíli se ti „dys“ budou vymlouvat na všechno ![]()
@Izzz píše:
to mě fakt pobavilo. Za chvíli se ti „dys“ budou vymlouvat na všechno
Ty nevidíš, jak píše? Nebo je ti to jedno.
@Kobliha51 píše:
Ty nevidíš, jak píše? Nebo je ti to jedno.
Taky mě to praštilo do očí… Na druhou stranu, znám dyslektika, který píše většinou pravopisně správně, a nedyslektičku, která tam mrskne, co ji napadne, nezajímá ji to, neb „ona tak píše a komu se to nelíbí, ať to nečte a není pro ni důležitý“ (dotyčné je 20).
Každopádně je to OT a holky výše už odpověděly.
@poiuz píše:
Taky mě to praštilo do očí… Na druhou stranu, znám dyslektika, který píše většinou pravopisně správně, a nedyslektičku, která tam mrskne, co ji napadne, nezajímá ji to, neb „ona tak píše a komu se to nelíbí, ať to nečte a není pro ni důležitý“ (dotyčné je 20).Každopádně je to OT a holky výše už odpověděly.
Nemám ráda, když se silnější vytahuje na slabšího. Kopnout si umí každý. Nic jiného v tom není. Už z toho, jak @natalie13 píše je vidět, že ta holka má problém. Tím bych to uzavřela.
Ucitele nemaji pro poruchy uceni pochopeni @Kobliha51 vsechno jsou to jen vymluvy a deti, ktere maji potize, jsou jen blbe a line. Pochopitelne. Aneb moje sestra je dyslektik, nenapise vetu pravopisne spravne, ale ma 2 cervene diplomy ve svem oboru a pracuje na VS. Ale ucitelky na ZS, to bylo same, jak ma jit do zvlastni, ze…
@Kobliha51 Asi si sedím na vedení
Izzz má svým způsobem pravdu v tom, že se těmito termíny kolikrát hází jen tak, neb je to snazší, proto chápu ten pohled. Švagra učitelka na 1. stupni ZŠ chtěla šoupnout do „zvláštní“ kvůli dyslexii, že je prostě hloupej, nakonec to vyřešil přestup na jinou ZŠ a ve výsledku teď studuje na VŠ - asi by paní učitelka koukala. A smekám před ním, v psaném projevu by to nikdo teď v dospělosti netipl.
Holky, já vás chápu, ale v některých rodinách to tak mají opravdu zavedený a oni by to brali zase tak, jako že vysávají mladou rodinu, která je už beztak na tom finančně špatně. Já byh to zase tak tragicky neviděla a s poděkováním, že to opravdu nemuselo být, bych si ty peníze vzala a odkládala je třeba dětem.