Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To je fakt nemoc z povolání těch babiček. Jsem se na Kačenky narozeniny dozvěděla, že když jsme byli s mojí mámou a Kačenkou jednou v létě ve městě ( potřebovala jsem na úřady a tak jsem máti s Kačenkou nechala v zahradní hospůdce, tak jsme v tý hospůdce potkaly i mojí tchýni a já je tam nechala a šla. A po půl roce se ty dvě babičky dohadujou, která čím chtěla nacpat Kačenku. Tchýně maďarským gulášem ( to Káču máma ubránila), ale sama jí dopřála bramborovou kaši. No a dozvěděla jsem se to až teď nedávno.
Neuděláš nic, stejně ti to bude zapírat, jen bych jí vysvětlila proč to mimču nechceš dávat a pak už děj se vůle boží.
PS: naší Kačence v nemocnici v necelých čtyřech měsících taky dávali probinák.
Taky bych vyváděla,děti jsem plně kojila půl roku a proto mojí matce děti nikdy nepůjčuju o samotě,cpe je vším možným v jakémkoliv množství a ještě je učila lhát-neříkejte to mamce,kdyby se ptala,to byl vrchol
…a nepomohlo vysvětlování,prosby,nic..prostě paní nejchytřejší…Možná kdyby to fakt říkali v Ordinaci v růžové zahradě nebo v psali v Blesku,tak by věřila ![]()
Tchánovci jsou v tomhle skvělí,a jsou stejně staří..takže nejde o to,že tenkrát to tak bylo,ale o to,že někteří nejsou schopni respektovat názor mladších a chápat,že už je to všechno jinak,no..Je to o povaze a toleranci,takže já to řeším tím,že jsem přestala matce dávat děti na hlídání a kontakt jen za mojí přítomnosti.Má co chtěla
,už nevěřím…
Nemůžu uvěřit, že jeden pribiňák,zdvihne takovou vlnu emocí a nebo je to hysterie? ![]()
Fassatka píše:
Nemůžu uvěřit, že jeden pribiňák,zdvihne takovou vlnu emocí a nebo je to hysterie?
Fassatko, nejde o hysterii. Jde o princip. Proste maminka rozhodla, ze se mu pribinak v peti mesicich davat nebude a tim to hasne. Vlnu emoci vyvolava pristup babicky, ktera odmita respektovat matku. Me tohle taky tocilo, kdyz jsem se neustale musela obhajovat proc nedavam parek a proc nedavam tamto a tohle. Nakonec jsem se sekla a rekla jsem, ze to nedavam proto, ze jsem nejkrkavejsi matka pod sluncem a ze se s tim proste sirsi rodina bude muset smirit.
Jojo babičky jsou úděsný,ale bud rada,že to zachytlas včas,nemuselo to skončit na pribináku,později třeba na housce-rohliku,držím palečky,jestli je dítě plně kojeno doporučují se příkrmy od 6 měsíce
Fassatka píše:
Nemůžu uvěřit, že jeden pribiňák,zdvihne takovou vlnu emocí a nebo je to hysterie?
Myslím, že tady nejde o ten jeden pribiňák, ale o to, že babička nerespektuje pokyny, které jí snacha dá ohledně dítěte.
ja jsem to uz psala - prvotne jde o Pribinak, ale druhotne o nerespektovani nekterych zasad pri hlidani.
Pak to pokracuje a to mi zvedalo mandle a kdyz jsem prestala prarodicum tenkrat jeste prvni holku davat tak pochopili - vozeni ditka v aute bez autosedacky. Pominu, ze maji tchani 12ti letou korejskou vyrezlou sunku, kde ani vajicko neslo pripoutat, ze je jim pres 70 let, tudiz ty ridicske schopnosti uz nejsou tak bystre jako v 35 letech, vcetne zraku - tak ten naprosto priblbly argument - ZA VAS SE TAKY NEJEZDILO V AUTOSEDACKACH A TAKY JSTE TO PREZILI - mne ze zidle fakt nadzvedl. Nastesti povinne autosedacky uzakonili, jinak by se tchani svoji vlastni blbosti pripravili o par peknych vikendu na chate s ditkem/detma… ![]()
Fassatka píše:
kdyby holcicka mela nezjistenou celiakii nebo alergii na bilkovinu kravskeho mleka a skoncila na JIPce by ti prislo jako hysterie? ![]()
Asi to ale vnima kazda jinak a proti gustu…
Ono to totiž tím pribinákem jenom začíná. Pak přijdou na řadu autosedačky - na co? a pod, gulášek, párečky.
Jinak jsem si vzpomněla, že nám už v rámci předporodních kurzů ( Péče o novorozence) pediatr říkal: „ Než dáte dítě někomu na hlídání, vždy dejte podrobné instrukce - co dítěti obléct a hlavně co mu dát jíst. NIKDY nespoléhejte na to, že to ta osoba musí vědět. Zvlášť bych chtěl upozornit na babičky a tchýně- kde bych vysvětlil, že se od dob kdy vychovávaly svoje děti se hodně věcí změnilo“.
Tak jsme se většina budoucích maminek usmívaly, tak nám řekl, že bohužel to k smíchu není, protože to řeší v ordinaci dnes a denně.
Jo a ještě je důležité napsat, že to nebyl žádný mladíček po škole ale lékař těsně před důchodem.
No já nevím, ale vy maminy dáváte svým dětem to nejlepší co si myslíte že je. I když v dnešní době si nemůže člověk být jistý co jí. Každou chvíli hlásí, že určitý výrobek, který byl považovaný za zdravý, je nebezpečný. A až vám povyrostou, tak po nich budete řvát, aby nejedly to a ono? Stejně se na vás pak vyprdnout a budou jíst to co chtějí. A hned bude po zdravé výživě.
No vzhledem k tomu,že babička řekla,že mu ho stejně dává ,když ho hlídá,tak bych řekla ,že to nebyl jen jeden pribiňák ![]()
Fassatka píše:
chcela by som ta vidiet ked by si davala pozor, studovala zlozenie ci tam niekde nieje lepok, to iste s abkm
a ty sa snazis, robis pre svoje dieta to najlepsie a pride babicka ktora zozrala mudrost sveta a da ti dietatu nieco o com ty prekazatelne vies ze mu ublizilo.. smiala by si sa a placala ju po ramene a dala jej dieta znovu ?? alebo by si bola nasrana ze ohrozila tvoje dieta na zivote, pretoze uprimne dat celiakovi lepok alebo dietatu s abkm pribinaka to uz mu mohla rovno nasypat vajecne skrupinky , tie bolesti by boli zrovnatelne..
ine je to u zdraveho dietata ktore nema predispozicie na nejaku alrgiu, tam by som bola asi nastvana ale nezamedzila pristup, takto je to jasne ..
ahoj holky, tak jsem to docetla do konce a musim rict ze jsem rada ze vetsina mi dava za pravdu, vcera jsem to rekla pritelovi a rekl ze ji vynada, stejne si myslim ze tchyne bude jen nastvana na me a bude si delat co chce, prcka hlida jen tak, moc se na nej tesila, takze si ho obcas vezme ale nikdy jsem netusila ze dela neco co ja nechci, to ze ho obklada polstarema na gauci uz jsem tak nak presla, je to vzdy jen chvilicka (nastesti) to ze mu porad pes olizuje rucicky, jsem taky nemohla prekousnout ale tak mu alespon zacala otirat ty olizany ruce ale to ze ho cpe necim cim si nepreju to jen tak neprekousnu a jak rikate ted je to pribinak, co to bude az bude mit zuby? uz ted se tesi jak mu da knedlik s gulasem a kdyz mi rekla ze uz mu mam davat polivky, ze ona by mu ji dala
no dospela jsem k nazoru ze na doma ho bude mit jen kdyz tam budu ja a v kocarku si ho vzit ven muzu to snad nic nenapacha ![]()
Ještě mě napadlo, zakladatelko, nepoznala jsi, že Ti babička narvala dítě Pribinákem třeba podle kakání? Já jsem měla plně kojené děti, do roku je nikdo bez mé přítomnosti nehlídal a i potom velmi vyjímečně, ale kdyby mi někdo dítě nakrmil čímkoliv, poznám to.
Nebo kakání dětí na UM není tak specifické jako u kojených? ![]()
Já jen, jestli babička třeba trochu nepřehání, aby Tě naštvala.Ve smyslu možného myšlení: „Dnes matky všechno dost řeší, tak jí to natřu“. I takové typy jsou ![]()
No, každopádně, moje dítě by už sama nehlídala. Maximálně na povožení v kočárku a měla by povinnost při probuzení přivézt.
Jana206 píše:
Ještě mě napadlo, zakladatelko, nepoznala jsi, že Ti babička narvala dítě Pribinákem třeba podle kakání? Já jsem měla plně kojené děti, do roku je nikdo bez mé přítomnosti nehlídal a i potom velmi vyjímečně, ale kdyby mi někdo dítě nakrmil čímkoliv, poznám to.
Nebo kakání dětí na UM není tak specifické jako u kojených?
Já jen, jestli babička třeba trochu nepřehání, aby Tě naštvala.Ve smyslu možného myšlení: „Dnes matky všechno dost řeší, tak jí to natřu“. I takové typy jsouNo, každopádně, moje dítě by už sama nehlídala. Maximálně na povožení v kočárku a měla by povinnost při probuzení přivézt.
nene nic jsem nepoznala ani podle kakani
diky tomu ze ted mame obcas nakou tu kasi tak ma pokazdy jiny, vis. no pochybuju ze me chtela skadlit, mam za to ze malymu byli necely 2mesice kdy ho chtela uz rvat stavickama
„protoze oni to uz delali“ mam ji rada, na malyho se hrozne tesila, proto ji nechci zakazovat ho vydat, ale proste tak jak to bylo ze jsem ji ho sverila klidne na pul dne, tak tak to uz nebude, nak ji neverim. ani kdyby mi ted odprisahla ze uz neudela ji to neverim ![]()