Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hanka1 píše:Jsem uplne alergicka na to „vy nadelate - taky jste to jedly a nic vam neni“. Naprosto souhlasim s holkama - proc je CR prvni v rakovine tlusteho streva a druhy ci treti v miste obeznich lidi a snad na tretim miste s kardiovaskularnima chorobama?
to je přesně ono
prostě jestli se druhý den nic nestane a někomu přijde, že je to teda ok, tak teda asi moc nepřemýšlí… to je jako nevyčistit si zuby a pokud nemám druhý den kaz, tak si je nečistit vůbec? nerozumím tomuhle myšlení ![]()
v zásadě to je o přístupu dospělých k jídlu… hodně lidí se řídí tím, že jedí, co jim chutná a je jim fuk, co v tom vlastně je. To je pak těžký, jim něco vysvětlovat, když cpou do dětí nějakou echt sr**ku a ještě si připadaj, že je zachraňují před hladověním…
argumenty jako, no chudáci naši rodiče, oni nevěděli…protože nebylo tolik informací fakt neberu, snad mám mozek a vim, že když je něco plný barviv a jinejch umělejch látek, cukru, soli,atd… tak to asi tělu moc neprospívá
argumentu „člověk sůl přece potřebuje“ se už musim jenom smát ![]()
Zakladatelko, já tě plně chápu, sama se takovým umělým věcem snažim vyhýbat (neřikám, že někdy neulítnu) a dát to dítěti přes tvuj zákaz mi přijde jako problém stejně jako tobě. Rozhodně mi nepřipadá, že bys to nějak přeháněla.
Já tě naprosto chápu
,byla bych taky naštvaná a jsem,protože u nás to probíhá taky tak,o vánocích samé cukroví,cpali by ho šunkou,čokoládou..snažila jsem se jim to vysvětlit,moc to nepomoho,jo a cpali ho tím moje rodiče!Tchýně ta to dělá taky,všechno co upeče tak má ochutnat a pribináky jsou pro ní taky nejlepší.
já malýho nespouštím z dohledu,takže do něj nic necpe,pokud to nedovolím.
prostě jsou to naše děti,my je vychováváme a my budeme rozhodovat co budou a nebudou jíst,já se snažím aby jedl zdravě a měl pestrou stravu,samozřejmě že se člověk nevyhne cůkrům a tukům a to tělo to potřebuje,ale jsou jiné formy,ne?To radši místo čokolády mu oloupu mandarinku!Pak si ty děti odmala zakládají na dětskou obezitu,zkažené zuby..apod.
Ale probinák takhle malýmu miču????Tak to je síla!
![]()
Ahoj,
zakladatelku naprosto chápu. Jediná rada je tu optavdu nenechat ho bez dozoru
já naštěstí takové problémy nemám, všechny babičky moje „nařízení“ respektují. Trošku problém mám se setrou, ale tam není tak často, tak se to přežít dá.
Naproste nesnáším keci typu: moc to řešíte, stejně nebudou takto jíst napořád,…
Jistě, stravu ve 20letech ji jistě neovlivním, ale snažím se pro začátek dát ji to co já uznávám za nejlepší, pro nekoho je to zelenina, pro někoho čokoláda, přeslazené pití,… nikomu do toho nekecám, tak čekám totéž od ostatních.
Přeju pevné nervy.
Mišela1 píše:
Ono to totiž tím pribinákem jenom začíná. Pak přijdou na řadu autosedačky - na co? a pod, gulášek, párečky.
Jinak jsem si vzpomněla, že nám už v rámci předporodních kurzů ( Péče o novorozence) pediatr říkal: „ Než dáte dítě někomu na hlídání, vždy dejte podrobné instrukce - co dítěti obléct a hlavně co mu dát jíst. NIKDY nespoléhejte na to, že to ta osoba musí vědět. Zvlášť bych chtěl upozornit na babičky a tchýně- kde bych vysvětlil, že se od dob kdy vychovávaly svoje děti se hodně věcí změnilo“.Tak jsme se většina budoucích maminek usmívaly, tak nám řekl, že bohužel to k smíchu není, protože to řeší v ordinaci dnes a denně.
Jo a ještě je důležité napsat, že to nebyl žádný mladíček po škole ale lékař těsně před důchodem.
Tak to byl velmi rozumný lékař ![]()
zvedaváholka píše:
No já nevím, ale vy maminy dáváte svým dětem to nejlepší co si myslíte že je. I když v dnešní době si nemůže člověk být jistý co jí. Každou chvíli hlásí, že určitý výrobek, který byl považovaný za zdravý, je nebezpečný. A až vám povyrostou, tak po nich budete řvát, aby nejedly to a ono? Stejně se na vás pak vyprdnout a budou jíst to co chtějí. A hned bude po zdravé výživě.
Taky jde o to, že díky dobrému přístupu k jídlu a vůbec k životosprávě, můžeme přece doufat, že o tom jednou samotné budou přemýšlet, pak to budou učit i svoje děti. O rakovině a jiných potížích nemluvě, o tom jsem psala jako první a jsme ráda že i po mně to holky psaly:).I stěm aauotedačkama.
Jen je těžký, pokud je člověk závislej na tom člověku s hlídáním.A taky když ten člověk je jinak fajn.Prostě neseřvat do bezvědomí. A s tím, že by měl manžel mamince to vysvětlit, jsme to myslela tak, že by tchýně viděla že i synáček stojí při manželcě.Porstě takový jako víc diplomatický.Hned šílet, seřvat, rozhádat s etaky není úplně ideální.
zvedaváholka píše:
No já nevím, ale vy maminy dáváte svým dětem to nejlepší co si myslíte že je. I když v dnešní době si nemůže člověk být jistý co jí. Každou chvíli hlásí, že určitý výrobek, který byl považovaný za zdravý, je nebezpečný. A až vám povyrostou, tak po nich budete řvát, aby nejedly to a ono? Stejně se na vás pak vyprdnout a budou jíst to co chtějí. A hned bude po zdravé výživě.
ale o to přeci vůbec nejde!!!
jde o to, že babička opakovaně nerespektuje výchovná pravidla nastavená rodičem.
jak tu někdo správně podotknul, dneska jde o pribináka a zítra ho povezou v autě v náručí (my tak přeci taky jezdili!). a to už o život opravdu jde!!!!
plus jde o to, že se jedná o 5měsíční!! plně kojené!! dítě, to si tohoto faktu nikdo z těch, kdo reakce považují za hysterii fakt nevšiml????? nebo to považujete za normální?? je setsakra rozdíl, zda dá babička /byť přes zákaz/ dítku na příkrmech pribináka/cokoliv jiného a když ho dává soustavně dítěti plně na MM.
co se týká zdravé výživy, já fakt nejsem přehnaně úzkostná, nicméně, snažím se mu dát zdravý základ v náhledu na jídlo..
a ad babičky - moje tchýně třeba respektuje, že se mi některé potraviny příčí.. když dává dětem šťávu, naučila se kupovat kvalitní bez sorbanu, když tyhle dezertíky, kupuje lipánka, když sušenky, tak kvalitní máslové. nejde o „zdravou výživu“, ale o to, aby nejedly uplné sajrajty (jsem vzděláním potravinářský chemik.. takže nemoc z povolání..) moje tříleté dítě miluje gothaj. no a co,ale dám mu kvalitní, drahý, jedno dvě kolečka..
a btw, přečtěte si složení, pribináček fakt není uplně to nejlepší, .. zmiňovaný lipánek je aspoň čistý…bez plnidel..
nicméně, přesto radím ponejprve rozumnou promluvu s tchýní, až potom vyhrožování a zákazy
a jak tu někdo zmínil, manžel by si také měl promluvit s maminkou, aby bylo jasné, že v tom není sama, že se rodiče dohodli na pravodlech výchovy dítěte, které by prarodiče měli respektovat ![]()
Zvědavaholka, maminky Ti to podrobně napsaly. Já připíšu vlastní zkušenost. Tím, čím nás rodiče živili v dětství, ovlivňuje naše chutě i to, jak se budeme živit v dospělosti a živit svoje děti.
Jako malá jsem měla dietu - k vůli nemocnému srdci, omezení soli, která zadržuje vodu v těle, vyrostla jsem na Sunaru, pila jsem ho do 3 let(ten už teď nepiju, ani žádné jiné mléko, z nějakého důvodu mám odpor). Jako hodně malá jsem jedla na tu dobu(80.léta) prý dost zdravě.
Jak jsem byla starší, už nemusela být dieta tak striktní, ale stejně dodnes - slané ani mastné mi nechutná, bůček, zabijačkové výrobky je pro mě sprosté slovo, nejím skoro žádné slané pochutiny - tyčinky, chipsy ani křupky, resp. tak jednou za měsíc, dva, mám chuť na chipsy, dám si malou misku a stačí. Nesnáším chuť masoxu a dalších dochucovadel.
Nejsem ortodoxní zastánce zdravé výživy a myslím si, že podobně jsou na tom snad všechny maminky, které pohoršuje pribinák u 5.měsíčního dítěte. Mě by pohoršoval i kdyby nebylo plně na UM ale mělo za sebou zeleninu a ovoce. Není na tom nic zdraví prospěšného.
Jak už jsem psala, věřím, že strava v prvních letech života výrazně ovlivňuje zdraví do budoucnosti. A já jsem důkaz, že dítě bude i v budoucnu vyhledávat ty potraviny, kterými bylo živeno v dětství. A nejlépe, pokud se podobně živí celá rodina - u nás to tak nebylo, ale prostě mi jejich slané s masoxem nechutnalo. Tím nemyslím, že bude dítě celý život o mléčných výrobcích, ale mám ráda ovoce, zeleninu, libové maso, minimálně solím, nepoužívám dochucovadla, smažené jídlo máme občas, dětem to zatím nechutná atd.
A nikdy jsem nenašla zalíbení v McDonadovi a KFC, jako studenka z velkoměsta jsem to měla pod nosem. Tak asi tak.
Jana206,naprosto s tebou souhlasím ve všem co si napsala… ![]()
Mě uplně nejvíc ze všeho pohoršuje to,že to dá 5.měsíčnímu dítěti!!!!A je jedno jestli je na příkrmech nebo plně kojené(to je ještě horší)a nezeptá se jestli může!?
(i když nemůže)Ale jde tady o princip.
Tak já mám sice krapek starší dítě než zakladatelka, ale tchýně mě s tímto „sere“ od té doby co malá začala jíst takřka normálně. Také neustále slyším, co kdo jedl a nejedl, na to již nereaguju, ale tento týden byly patrně nějaké erupce pro tchýně. V úterý jsem dělala státnice, tak bohužel musela hlídat a když jsem přijela odpoledne, celý vyřízená a unavená, tak mi mezi dvěřma hlásila, jak Terka pěkně jedla rybí prsty s tatarkou. Zbalila jsem dítě a jela, protože bych jí musela poslat někam. V životě jsem jí to nedala a ani nechci, aby to jedla. Jí buď ryby jako takové nebo lososa. Kdyby měla tchýně hluboko do kapsy, tak neřeknu půl slova, ale oni sami doma neví, co by roztažitostí do huby dali a dítěti opeče rybí prsty, no kopla bych jí do pr…
(skoda, že je tam ten počítač, měla by tam být její hlava). Naštěstí mám tu druhou kočičku, tak mám na hlídání zatím čas a ke tchýni ji dávat nemusím. Navíc vím, že pokud nedojdu já, ani jí neuvidím, přestože bydlíme od sebe 500 m.
tak me dnes dosel balicek od HAMI a je tam takova uzasná knizecka pruvodce od ukonceneho 4mesice a jsou tam vypsane nevhodne potraviny pro dite,takze ji uz mam priprevenou a odnesu ji tchyni at si nemysli ze si vymejslim
dnes jsem sla v krame kolem pribinacka a zase od me vjela ta nasranost ![]()
market.s.87 píše:
tak me dnes dosel balicek od HAMI a je tam takova uzasná knizecka pruvodce od ukonceneho 4mesice a jsou tam vypsane nevhodne potraviny pro dite,takze ji uz mam priprevenou a odnesu ji tchyni at si nemysli ze si vymejslimdnes jsem sla v krame kolem pribinacka a zase od me vjela ta nasranost
pribiňák za to nemůžě ![]()
dej precist tve tchyni neco o prikrmech alergii a kravskem mlece.v 5 mesicich staci kojit pokud nekojis tak se zacina s troskou ovoce nebo zeleniny.to je jasne ze diteti to chutna takova sladka sracka ale pak uz ti nebude jist obycejne a velmi zdrave jogurty.nemluvne o alergii.tvoje tchyne to mysli dobre ale at si uvedomi ze svemu vnukovi hodne ublizuje a snazi se u nej vyvolat alergii na mleko.ja mela to same ale dupla jsem si.ty musis vychovat tvoje dite a pokud to ostatni nemini respektovat tak maji smulu.
market.s.87 píše:
tak me dnes dosel balicek od HAMI a je tam takova uzasná knizecka pruvodce od ukonceneho 4mesice a jsou tam vypsane nevhodne potraviny pro dite,takze ji uz mam priprevenou a odnesu ji tchyni at si nemysli ze si vymejslimdnes jsem sla v krame kolem pribinacka a zase od me vjela ta nasranost
Jenže pokud má myšlení jako moje tchýně, tak ani 10 knížek by to nevyřešilo
Protože my to jedli taky a jak jsme pěkný, ne? By mě trefilo
A hlavně moje tchýně je zdatná na PC, tak nechápu, rpoč si ještě nepřečetla nic o ABKM
Markét, drž se a pevný nervy- pevný nervy vám všem ![]()
mila zvedava, ja se snazim davat to nejlepsi a myslim si, ze to co stravi do cca tri let, co jsem s nima doma se mu pozdeji na zdravi vice ci mene projevi.
Je jasny, ze nebudu rvat sve prvni skoro osmilete holce Kinder mlecny rez od pusy - kdyz ma chut tak si ho da, ale rozhodne omezuju stravu typu Mekac (KFC nastesti nikomu z nas nechutna) ac sama Mekace mam rada a jednou za mesic si to menu dam a ona to ma za odmenu, ale nedostane cheese ale kureci nugetky a misto hranolek ovocny pytlik, coly a jine sracky nepijeme nikdo, takze ma jahodovy Evian a ja si dam misto hranolek maly salat a k piti Evian a neni mi tak tezko jako kdyz zaplacnu FishMaca hranolkama a zapiju pul litrem koly…
Navic ve skole, kam chodi se da strava objednat dopredu a stravujou se celkem racionalne, dost casto maji cerstve hrachove kase - za mne bych se
a nepozrela ji, oni ji maji z cersveho hrasku a je to mnam, cocku, kuskus, lusteninove a testovinove salaty s cerstvou zeleninou, bezmasa jidla apod. Denne cerstve ovoce bud v obedu nebo v mlecnem automatu.
Oproti mne mama kamaradku, ktera si se stravou nedelala od malinka zadnou hlavu, co jedli oni - pekne solene, mastne, burticky, parecku, cola, sladkosti dle libosti a jine sajrarty cpala od roka klukovi.
Kluk pujde do skoly, je na hranici obezity, vysoky cholesterol mu dr. zjistila pri petilete prohlidce, zkazene zuby a problem s vyprazdnovanim - bez laktozy se kluk s prominutim nevykadi - tohle ti prijde u predskolaka normalni?
K jeho smule chodi do skolky az ted posledni rok a nezere tam, protoze „normalni“ jidlo upravene pro deti je pro nej malo slane, chybi mu kecup, pomazanky neji a pije jen sladkou stavu a tu ve skolce nemaji…Predtim byl u babicky, ktera se stravuje hur nez maminka - bucky, krkovicky, knedlo vepro zelo na pravidelnem jidelnicku.
Krom toho, ze jsou tlusti, tak prarodice se samozrejme leci s tlakem, cukrovkou a jinyma chutovkama
Takze v tomhle jsem ja rada, ze aspon davam svym detem jidlo dle meho nejlepsicho vedomi a svedomi - cerstve ovoce a zeleninu (neco si pestujeme na zahradce) a ode vseho neco - jime maso, vejce, mlecne vyrobky (ted nam tu jezdi nove mlecne auto a to mleko a syry jsou mnam). Sama totiz bojuju s nadvahou a kdybych se neomezovala tak snad mam 80 kilo…