Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
S těhotenskou cukrovkou mě nenechali přenášet ani den na termín porodu mě přijali na vyvolávání.
@Anonymní píše:
@Russet a měla si ji jen na dietě?
Ano. Měla jsem jen o desetinu překročený ten dvouhodinový limit cukru. A miminko průměrné - 3,5 kg.
Taky mi bylo řečeno že mě nenechají přenášet. Jsem jen na diete
Já teda rodila jinde, ale bylo mi řečeno, že dnes už se nevyvolává, pokud nejsou nějaké další problémy. Byla jsem u druhého dítěte taky na dietě a měla jsem z toho hrůzu, protože první jsem přenášela 9 dnů a prakticky do posledního dne zamknutá na 10 západů, prý by vyvolání nemuselo vůbec dopadnout. Druhého prcka jsem nakonec ale rodila ještě před termínem, takže v pohodě.
Upřímně - já bych volila asi jinou porodnici, pokud by mě do vyvolání nutili.
Mně fakt nabídli akorát častější kontroly, pokud bych byla po termínu, klidně i 2× denně na monitor.
Pokud je těhotenská cukrovka výborně kompenzovaná jen dietou, doporučuje se nezasahovat. Tak je to aspoň na webu tehotenskacukrovka.cz… Ale asi je na porodnici, jak se k tomu postaví. Budu řešit to samé, taky mám zatím jen dietu. Uvidime, co za pár měsíců gynekolog a diabetolog a paj co porodnice. Ale v Praze rodit určitě nebudu, tak nevím. Spíš bych tipla, že „u nás“ by „jen“ s dietou nevyvolávali. Nebo ne hned na termín.
@TRG taky nejsem z prahy ale třeba mě na dia hned řekli že doporučuji vyvolání. A to je na stránkách těhotenskacukrovka.cz moje dia vůbec nebere v potaz.
@lachtanice86 Mně ty stránky na diabetologii doporučili.
A o porodu se zatím nemluvilo ani v dia ani u gynekologa. Termín mám až v březnu a nějak si to nemaluju. Tak nějak s vyvoláváním počítám a hádat se nebudu, ani mi to nějak nevadí. Teda, kdyby se gynekolog s diabetologem shodli, že je to v pohodě a až v porodnci s tím měli problém, tak se třeba možná nechám od gynekologa „propustit“ třeba až v tom 40 TT a domluvím se na vyvolání o fous později, můj gynekolog má i monitory. Ale to je tak daleko, že to je jedno. A hlavně jestli budu mít ty hodnoty vyšší, tak mám docela jasno.
@TRG to je dobrý. No v každém městě je to jinak. Já mám termín „až“ v listopadu takže u nás už to téma padlo.
měla jsem těhotenskou cukrovku u obou dětí a v obou případech mi říkali, že nejpozději v den termínu budou vyvolávat. Chodila jsem i do dia poradny přímo do Podolí, paní doktorka se podílela na přípravě webu k těhotenské cukrovce. No, u obou dětí jsem měla spíš opačný problém a u prvního hrozil porod už ve 32 tt (vysvětlila jsem dceři, že je ještě brzo a vydržela do 38+3tt
). Syn se nakonec rozhodl „vylodit“ už ve 37+4tt. Takže nakonec jsem zkušenost s vyvoláváním neměla. Za ty roky se už ale mohly ty názory lékařů posunout trochu jinam. Primárně bych to asi řešila v porodnici a rozhodovala se podle aktuální zdravotní situace.
@nozu Jen tak pro zajímavost, diagnostikovali ti cukrovku podle OGTT, nebo glykémie na lačno? A stačila dieta? Sorry za zvědavost. ![]()
v obou pripadech OGTT. v prvnim tehotenstvi v 16 tt, protoze jsem mela cukr v moci. v druhem tehotenstvi jsem byla na testu uz v 11 tt a uz tam cukrovka byla. strasili me inzulinem, ale v obou pripadech jsem to zvladla s dietou. po obou porodech cukrovka zmizela, ale na stari s ni tak nejak pocitam. miluju sladky, takze cely zivot na diete z preventivnich duvodu byt nechci.
Holky zítra jdu na kontrolu do Motola a budu 39+6 a mám tehotenskou cukrovku jen na dietě. Máte někdo zkušenosti, jestli nechají přenášet a nebo budou vyvolávat na termín porodu?