Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,
našli vám některé cukrovku i po porodu? Myslím na té kontrole několik měsíců po porodu. Já na to jdu v pátek a docela se bojím. Sice v porodnici hned po porodu už jsem těhu cukrovku neměla, ale stejně. Tak se ptám, jak to bylo u vás.
Ulrika
Ulriko,
ja ti to bohuzel nereknu. Tehotenskou cukrovku jsem mela taky, ale ten pulrok po porodu jsem porad tak strasne nestihala s miminem vubec nic, ze jsem tam nesla. No a ted uz je to 11. mesicu… Ale chystame se na dalsi bejby, tak me tam stejne po¨slou znovu, jestli se zadari.
Kazdopadne ti drzim palce a dej vedet, jak to dopadlo. Verim, ze to bude dobry.
Makys a vaclav
Ulriko, já šla na kontrolu až 1,5 po porodu (tak nějak) a nepotěšili mě-za rok zas. Druhou hodnotu u toho testu s vypitím sladkého čehosi mám hraniční. V těhotenství byla dost vysoká. Mám ale dědičné zatížení a vzhledem k tomu, že jsem mladá a štíhlá, sportující a přesto mám hraniční hodnoty, dostala jsem doporučeno hlídat to a chovat se v jídle převážně jako diabetik. Jinak nic. není třeba panikařit. Jen počítám s tím, že druhé těhotenství bude víc hlídané - ale doma se zavřít nehodlám ![]()
elda
Taky jsem měla těhotenskou cukrovku, na kontrole po porodu bylo naštěstí všechno v pořádku.Tuším,že za rok bych měla jít znovu na ko a mám si hlídat váhu.
Vezmi si sebou knížku, je to asi na tři hodiny.
Ať to dobře dopadne!
Ježkovy oči, to tam budu muset každý rok? No potěš… Myslela jsem, že tímhle to bude vyřešeno až do dalšího těhotenství (pokud to tedy dopadne dobře).
Knížku si vezmu, to je jasnačka. A taky si musím vzít s sebou manžela, aby kolem baráku chodil s naším prckem, protože ten to bez kojení nevydrží… Tomu se hrozně divili, když jsem se objednávala. Je tak divný, že kojím devítiměsíční dítě? Vzhledem k tomu, že příkrmům moc nedá a o lahev nestojí, tak zatím nevidím jinou možnost.
V ten pátek jdu jen na píchnutí do prstu, jestli prý nemám v krvi cukr (aby do mě nenalili tu glukózu, kdybych tam ten cukr měla) a ta glukózová křivka bude až příští středu.
Tak páček shledáček!
Ulrika
Ahoj holky,
mě v těhotenství v krvi ani v moči cukr nenaměřili a přesto, když jsem byla po porodu na glykemickém testu, měla jsem hodnoty přímo šibeniční. Normální je kolem 6,5 a já měla jednou dokonce i 15. Testy mi dělali proto, že se mi narodilo větší mimčo - takže na to přišli úplně náhodou. Týden v porodnici mi dělali glykemický profil - ten pořád vycházel s vysokými hodnotami. Ale říkali, že za to může i psychický stav a stres. A protože byly nějaký problémy s mimčem, ve stresu jsem opravdu byla. Pak se to uklidnilo a při propouštění jsem měla hodnoty normální. Na kontrolu mám jít po skončení kojení, až prý budou hormony v normálu:o))) Teď kojím už 8měsíců, tak jsem ráda, že na kontrolu ještě nemusím. Mám strach z výsledků, píchat inzulín by se mi teda nechtělo. A taky chci časem druhý mimčo.
A mimochodem, miluju čokoládu
))))) Hlavně teď, když kojím.
Takže ať nám to všem dobře dopadne. Dáša
Ulrika,
akurát som túto otázku chcela zadať do Letních miminek, tam si kedysi chodila, že
?
Mne vyšli vysoké hodnoty len pri OGTT, potom som bola sledovaná u diabetologičky, dostala som glukometer a merala pred a po jedle. Asi trikrát mi po jedle vyšli vyššie hodnoty. Gynekológ to ani nebral ako teh. cukrovku, ani v pôrodnici to tak neposudzovali. Diabetologička pre istotu ale áno, radšej som sa krotila v príjme sacharidov, jedla som len po malých dávkach… Neviem, či som cukrovku mala, Krištof sa narodil ako 3590g a 51 cm a podľa nálezu bol jeho gestačný vek len 38TT, hoci sa určite narodil v termíne. Tak som mala pocit, že som ho tou svojou diétou dostatočne nevyživila
.
Podľa diabetologičky som mala prísť po šestonedelí na kontrolu, nie na OGTT, ale leń na odber z prsta na hladinu glukózy, buď nalačno alebo po jedle.
No, mám strach, doteraz som nikam nešla.. Bojím sa, že by mi vyliezli nejaké hrozivé výsledky, aj keď asi nie. Možno až pri OGTT. Mne ale bolo povedané, že testy sa majú robiť až po skončení kojenia (čo u dcérky bolo skoro v troch rokoch
, tak teraz uvidíme
. Ale neviem, či tam pôjdem. Nie je to zodpovedné, ale radšej sa budem snažiť strážiť si váhu, hýbať sa, neprejedať…
Ty si odvážnejšia, tak nech Ti to dobre dopadne
.
Rozeta + Krištofko 9m + Bambi 4r.
Holky,
jak je to s tím kojením a kontrolou cukrovky? V porodnici jsem dostala papír, že 6 měsíců po porodu (no, flákám to, teď je to 9 měsíců…), ale koukám, že Vám zas řekli, že po skončení kojení. Tak teď teda nevím. Kojím pořád a dost… A k dr. se nemůžu dovolat.
Ulrika
Ahoj Ulriko, tak u nás se chodí na kontrolu až po kojení, ale v každém kraji je to jiné. Takže já jsem na kontrole ještě nebyla. Známá už tam byla, cukr v pohodě, a na kontrolu zase za dva roky.
Ať to máš v pohodě ![]()
Ahoj, mate nekdo aktualni informace, jak je to s kontrolnim OGTT po porodu?
Termin kontrolniho OGTT mi uz prosel. Kojim na pozadani a nedokazu splnit ten limit nekojit pred testem a po testu.
Prakticka lekarka ani netusila, ze se musi udelat kontrolni OGTT po porodu.
Na test bych rada sla. Jen nevim, jestli muzu i po tech peti mesicich od porodu…
@Hedani píše:
Ahoj, mate nekdo aktualni informace, jak je to s kontrolnim OGTT po porodu?Termin kontrolniho OGTT mi uz prosel. Kojim na pozadani a nedokazu splnit ten limit nekojit pred testem a po testu.
Na test bych rada sla. Jen nevim, jestli muzu i po tech peti mesicich od porodu…
Mně doktorka na diabetologii řekla, ať jdu až 6 měsíců po porodu.
@Hedani píše:
Ahoj, mate nekdo aktualni informace, jak je to s kontrolnim OGTT po porodu?Termin kontrolniho OGTT mi uz prosel. Kojim na pozadani a nedokazu splnit ten limit nekojit pred testem a po testu.
Byla jsem půl roku po porodu a vše v cajku.
@Hedani mne říkali na kontrolu mezi 6-9 měsíci po porodu, ze to bude ok
Můžeš klidně i později. Tam jde spíš o to, že pokud by to mělo zůstat, tak čím dřív se to zjistí, tím líp. Ale jinak můžeš jít klidně i po roce, pořád lepší než nikdy. A taky je dobré mít na vědomí, žes to jednou měla a máš vyšší riziko opakování v budoucnu, takže minimálně pak chodit na preventivky a kontrolovat lačnou.
Rodila jsem v dubnu a měla jsem jít nejdříve 6m po porodu, nebo později podle kojení. Ještě jsem nebyla