Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, předem děkuji za odpověď píšu sem jelikož jsem mlada a nezkušena. Dnes mám 19 dnů zpoždění menstruace, s tím že jsem si dělala testy a jeden mi vyšel pozitivní a zbytek testu negativní, podle mým výpočtu bych měla těhotná 3 týdny, ale s tím že doktor nic tam neviděl a ani mi nechtěl udělat testy krve i když jsem říkala že bych si to uhradila sama, řekl mi jen to že kdybych byla testy by byli pozitivní a že mám asi nějaký velký problém z mes. a proto bych si měla píchnout vyvoláváčku ale že nejdříve uděláme těhotenským krev na moč. Takže jsem si nechala píchnout vyvolavačku ale s tím že jsem pospíchala do práce a na malou se mi nechtělo a taky jsem si test na moč dělala rano tak jsem ho odmítla řekla jsem tedy tyhle důvody, sestřička ale byla tak hodna a řekla že sama tohle měla a nakonec byla tehotna a že jestli chci tak mi udělá krevní testy takže jsem byla velice ráda. Jenomže teď mám strach že pokuď jsem tak ta injekce nějak pomůže potratů a že to miminku uškodí a nemám se koho zeptat tak proto píšu sem 🙈.
Kdybys těhotná byla, jako že asi nejsi, po tolika dnech zpoždění bys měla na testu dálnice, tak by to miminku nijak neublížilo.
Na krev si vždy můžeš zajít jako samoplátce.
U toho doktora jsi byla kdy? Poslední test jsi si dělala kdy?
Vyvolávačka těhotenství neuškodí, naopak je to hormon, který to těhotenství podpoří. Takže toho bych se nebála. Jinak na krev můžeš jít i sama jako samoplatce.
Jednou jsem na vyvolávací injekci byla. Doktorka mi říkala že kdybych byla těhotná, tak by to těhotenství akorát podpořilo.
Injekce na vyvolání menstruace je velká dávka progesteronu, který těhotenství nijak neohrožuje. Menstruace se totiž i při přirozeném průběhu cyklu spouští poklesem hladiny progesteronu. Když se menstruace opozdí, znamená to, že dosud k takovému poklesu hladiny progesteronu nedošlo. Gynekolog tedy aplikuje injekci většího množství progesteronu, tím se jeho hladina zvýší a následně, až se dávka „vstřebá“, dojde k žádanému poklesu, který spustí menstruaci. Když je žena těhotná, tělo samo začne produkovat větší množství progesteronu a spustí se pochody, které zabrání spuštění menstruace (činnost žlutého tělíska).