Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hani nechci tě strašit ale slyšela jsem od maminek dvojčátek že někdy trvá hodně dlouho než kočárek přišel i třeba 2 měsíce. Tak nevím jestli je vhodné čekat až na porodnici i když jsem to taky tak chtěla udělat ![]()
Ahoj holky,
tak jsem včera zůstala doma z práce, protože ač to byla jen rýma, tak mi bylo mizerně. Bohužel si ale s prckem vůbec neodpočinu, takže dneska už jsem zase v práci a mrňous ve školce. Ale už je mi mnohem líp.
Kočárek - no, my budeme asi vyčkávat s koupí dlouho. Já jsem bohužel doklad toho, že dokud člověk nemá dítě z porodnice doma, nic není jisté. Ale samozřejmě dvojčátkový kočár budeme muset řešit aspoň trochu s předstihem. Už jsme teda trochu pokukovali, zatím by to vyhrálo asi Jané z druhé ruky.
HAŇULíKU - jak to zvládáš, když musíš ležet a máš doma už dvě cácorky? Pomáhá Ti někdo? Takové situace se dost děsím, protože babičky nikde, školka daleko, manžel celý den pryč. Mrňous si bude muset zvyknout jezdit ráno jen s tátou (jinak jezdíme všichni, máme školku u práce), jenže je takový závislák, že doufám, že to vůbec půjde. A s vyzvedáváním zase potíž. Leda snad nějakou chůvu. Nevíte, jak to je, když člověk zůstane s dvojčatama „preventivně“ na neschopence? Myslím jak je to s vycházkami, když člověku jinak nic není. Zatím tedy chodím normálně do práce, ale asi ta situace nastane. Nechat si Andrýska ze školky a doma u toho ležet, to by byla taky katastrofa, protože s ním se odpočívat nedá… Navíc nemůže být úplně celý den doma. Jsem na to zvědavá, bude to na bednu.
HANKO, POLI - to Vám teda nezávidím, takový tchyně. Co je to za člověka, co navrhuje potrat jen proto, že to jsou dvojčata.
MORGANO - bereš na tlak nějaké prášky? Já beru maličkou dávku Vasocardinu (pro jistotu, teď mám tlak 120/70, ale mám to prostě radši brát) a Anopyrin (patrně jako prevenci preeklamsie, i když nikdo na 100 % neřekl, že jsem ji v minulém těhotenství měla nebo to byla jen hypertenze, prostě ty příznaky byly takové nijaké, kromě tlaku). Z těch prášků nejásám, ale je to menší zlo, alespoň v mém případě. Tlak si taky měřím každý den, doufám, že to vydrží dlouho v pohodě. Tlak je sviňa, může to způsobit všechno možné, takže proto jsou doktoři v pozoru, když je vyšší.
A s předchozí zkušeností s miminkem - ono je to stejně pak všechno jinak, než si člověk myslí. Kdyby mi někdo řekl, že synáček začne spát celou noc až ve třech a čtvrt letech, tak bych si myslela, že je padlej na hlavu a že to nejde vydržet, pořád vstávat. Jde to… Ale neboj, většina dětí spí celou noc mnohem mnohem dřív.
Tak snad jsem na nikoho nezapomněla reagovat. Zatím je nás málo, tak se orientuju
.
Tak se mějte!!!
Ulrika
ahoj holky,
Ulriko, zatím žádné léky neberu, pořád hlídám, aby ten spodní nepřesáhl 90, no moc k tomu už nechybí.
A pak se uvidí, hlavně na konci těhu by to bylo špatný.
V pondělí jdu na gynekologii, protože mi volali, že výsledky z krve dopadly špatně! Nejdřív jsem z toho málem zešílela, ale pak jsem si přečetla pár příspěvků a u dvojčat ty výsledky vychází většinou falešně pozitivní, tak uvidíme. Každopádně ja to dost nepříjemný pocit. Budou mi dělat nějaký podrobný utz, tedy aspoň myslím!
No a jinak se pořád válím v posteli a papám ![]()
Morgano, ty testy vychází divoce u kde koho. U syna mi vyšlo riziko rozštěpu páteře, ale na utz v Gennetu se to nepotvrdilo a dopadlo to dobře. Ale asi to u dvojčat bude ještě divočejší. Každopádně držím palce, aby se nic špatného nepotvrdilo!
Holky, dělali Vám screening na vrozené vady kolem 12tt? Původně to u mě bylo v plánu, ale pak nějak se to nekonalo, na interně myslí, že taky kvůli dvojčatům, že by ty výsledky byly na nic. No, snad kdyby se přišlo za týden (až půjdu do poradny) na to, že pouze zapomněli, tak se to snad dá ještě napravit. U mých předchozích těhotenství se to ještě skoro nedělalo, takže nemám vlastní zkušenost, jak to chodí.
Ulrika
No holky já v tom mám teda pěknej zmatek, v těch vyšetření! Ani nevím, co mi už dělali a co ne! A ještě mě takhle sestra vystraší s těma výsledkama! Ach jo. V pondělí se tam na všechno zeptám, protože to je hrůza!
Problém je v tom, jak to ta sestra na člověka vybafne. Dobře si pamatuju, jak jsem z toho byla vyplesklá, když mi to zavolala. Normálně jsem se rozbrečela v práci. Během dní se mi to rozleželo a na ten uzv jsem šla už docela v klidu (naštěstí to bylo jen několik málo dní čekání). Ale na ten první šok si pamatuju, fuj…
Takže se drž a neboj, dobře to dopadne!!!
Ulrika
no přesně tak, když se jí zeptám, tak mi nedokáže říct přesnější informace, že všechno dr., ale až za dalších pět dní! No a to se pak těhulky akorát stresují! Ještě, že mám ten internet a mohla jsem si o tom něco přečíst, jinak bych se tady asi zbláznila.
A co vánoce holky? Už máte všechny dárky? Já bohužel ne ![]()
Morgan držím palečky aby bylo vše v pořádku!!!!! určitě je to jen planý poplach.
Co se týká nás tak jsem byla s holkama u dr jsem ráda že jsem se tam doplazila a jedna má zápal plic a druhá zánět průdušek
tak to mám fakt radost. Co se týká ležení tak holky jsou už trošku větší tak to jde víc než při malých dětech ale i tak je to zabíračka navíc když jsou nemocné. Nepomáhá mi nikdo. Manžel chodí večer z práce tak aspoň malinko pouklízí nebo holkám něco přečte.
Čauky Holky,
já jdu na ten sreening poprvé až ve dvacátém týdnu. Už jsem se objednala k Apolináři, poslala mě tam moje gynekološka. Prý je to strašně hezky vidět, tak se moc těšim!
Jinak dárky na vánoce ani náhodou, hlavně mi nikdo nechce nic poradit každý mi řiká aby jsme šetřili, když čekáme rodinu. Ach jo
Asi to myslí dobře, ale je děs pak něco vymyslet. Takže já to vidím tak že poslední výkend vyrazíme do nějakýho obchodního centra a koupíme všechno najednou! No on už je vlastně ten poslední, jé je
!
Morgan, buď úplně v klidu s těmi špatnými výsledky. Mně totiž doktor hned, jak zjistil dvojčata řekl, že výsledky z krve budou špatné, ale že to je jen zkreslení, takže určitě půjdu na ten genetický UTZ. Tudíš špatné výsledky jsou vlastně v pořádku, tak buď )plně v klidu.
Haňulíku, máš tedy fakt záhul!!! Musíš být statečná ženská. Aspoň, že manžel večer doma pouklidí. To ten můj si ani nevšimne, že je tu nepořádek a ještě nějaký přidá
Ale já zatím neležím, tak to tu vždy nějak pofackuju - ale už to není, co to bývalo, ta únava je potvora.
Ulriko, já bych si asi hledala někoho na občasné hlídání, když nemáš babičky a tak. Aby si prcek trošku zvykl, než přijde ta nutnost (třeba nepřijde, ale je to dost pravděpodobné, že?). Máš to náročné a hlavně dost složité. Já pěju chvály na svoji mamku, bez ní bych na tom byla obdobně.
S tím kočárkem mě to docela děsí - ty 2 měsíce … Nechci být špatný prorok, ale přeci jen člověk neví, jak to dopadne … a kočárek pro dvě je dost drahý. Navíc když nám zkrouhli porodné, bídáci. No, uvidím, ještě je čas, ale chci mít aspoň vybráno.
Musím jít vařit, manžel vezme Kačuli ven, hurá!
Papá,
Hanka
ahoj holky,jen tak sem nakukuju…tak me napadlo ze se vas zeptam…v kolikatem tydnu vam rekli ze cekate dve miminka??ja jsem byla v 7tt a bylo tam jedno se srdickem a druha dutinka byla o hodne mensi a prazdna.na kontrolu jdu 3.1.to budu 11tt..zkuste zapatrat v pameti ju..dekuju vam moc jste zlaticka.papa
Krasnoočko, mně to zjistili hned napoprvé, ale šla jsem celkem pozdě, 8tt+3. A srdíčka už byla vidět obě. Ale ono hodně záleží na tom, jak kvalitní má tvůj doktor UTZ, fakt je to velký rozdíl. Navíc ty první týdny je každý den na velikosti miminka hodně znát, rostou děsně rychle. Tak držím palečky, ať ti to v tom lednu dobře dopadne, když tak jsi tu vítaná
![]()
Hanka
ahoj holky tak mě je děsně. Holky jsou na tom trošku líp.
Krásnoočko mě našli dvě v 9+0 . předtím jsem byla v 7 a to druhé nešlo vidět
a já mu říkám podívejte se pořádně tam jsou určitě dvě!! No fakt od té doby co mi řekli že budou dvě tak se dám asi na vědmu. Ještě pokud mi řekne že je to holka a kluk ![]()
Au nějak mi ztvrdlo břicho.
S tím kočárkem to je fakt blbé. Ono i záleží jaký si člověk vybere a pak by to asi se chtělo zeptat za jak dlouho by byl.
Ahoj Krásnoočko a vítám tě tu, mě zjistili dvojčátka taky hned na poprvý, ale je pravda že jsem šla k doktorovi opravdu dost pozdě. Byla jsem tam až v 9 tt no skoro v 10 tt
. To jsem ale ostuda, co?
A taky je pravda že se nám povedlo ty dvojčátka „udělat“ s týdením odstupem - jedno je o týden starší než to druhý. Tak jestli taky proto to nebylo vidět hned! Uvidíš v lednu jak dopadneš, jestli budeš dvojčátková mamča tak moc moc gratuluju
a vítám meyi náma
!
Jinak s tím kočárkem je to asi fakt že budem muset kupovat dřív. Asi je to vážně jiný než s normálním kočárkem a určitě jich nemají tolik skladem. No já pořád ještě nevím jakej koupit, už jsem přemýšlela i o nějakým starším, ale uvidím! Vy budete kupovat nový? A už víte jaký?
Ahoj holky, nevíte o obchodu (v Praze), kde by měli víc dvojčátkých kočárků? Kam vlezu, tak není buď Žádný nebo max. Jané…
Ulrika