Těhotenství se skoliózou

Tynax
2.2.10 18:48

Těhotenství se skoliozou

Zdravím všechny! Chtěla bych v blízké době otěhotnět, ale mám strach co těhotenství udělá s mojí skoliozou (dvě zakřivení, obě kolem 26 stupňů). Má, prosím, některá z Vás s tímto zkušenost? Bojím se, že mě záda budou hodně bolet, že se mi zakřivení zvětší a těhotenství si vůbec neužiju. :cry: Plánuji zajít na ortopedii a poprosit je, jestli by mě v těhotenství občas nezkontrolovali jestli se mi záda nehorší, doufám, že mě neodmítnou…Pokud máte jakoukoliv zkušenost, radu, cokoliv, budu moc ráda, když se ozvete. Uvítám třeba i doporučení na dobrého fyzioterapeuta z Plzně a okolí…Děkuju moc! Tyna

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30317
2.2.10 19:10

Ahoj, já bych doporučila začít hned teď posilovat záda, ať pak bolí co nejmíň, ale sama vím, že je to boj a taky se mi nechce cvičit a měla bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10017
2.2.10 19:18

Ahoj Tynax, zkusenost mam a bylo to v pohode. Taky jsem mela strach, vsichni mne strasili, ale bylo to v poradku, behem tehotenstvi mne zada vubec nebolela. Ted je to horsi, ale to je tim, ze maly uz ma 13kg a zada trpi. Jedine co jsem delala tak jsem chodila na tehotenske plavani, hodne chodila na prochazky, mam i pomerne nadvahu, ale behem tehotenstvi jsem nastesti moc nepribrala, takze zrejme to pro pater nebyla tak ohromna zatez. Drzim palce at je vse v poradku a zada neboli! Jo jeste musim zminit, ze jsem cele detstvi nosila korzet, ale tak poslednich 10let jsem nebyla u zadneho ortopeda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
2.2.10 19:36

ahoj Tynax,
mam taky skoliozu, nevim teda kolik stupnu, chodila jsem na rehabku jako mala, ted v dospelosti uz ne, taky jsem mela strach co zada budou delat v tehu, ale opravdu to bylo naprosto v pohode, bolela me jen stydka kost a kycle, zada opravdu ne a to jsem mela celkem velky bricho :-) boli me az ted, kdy taham malou…
niceho se neboj, na ortopedii Ti urcite vyhovi…plavani taky je na zada ok, ja nechodila kvuli problemum co mivam z bazenove vody.....
preju Ti pekne tehu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
2.2.10 19:44

ahojda…
tak má skolióza je jak „prase“, jak se kdysi doktorka doslovně vyjádřila… před pár lety, cca rok a půl před těhu jsem opět „klekla“ se zádama, skončila na rehabce, tak se mi to opakuje vždy po pár letech… a zjistili mi na rtg zakřivení 38 stupňů…

s tím, že budu v těhu strašně trpět, mě strašili snad už od dvaceti… a víš co? V těhu jsem o zádech nevěděla, ani jednou, přísahám, ani jednou nezabolely… prostě to tam prďola nějak pěkně utemoval už od samého začátku :-D porodila jsem a poprvé se ohla nad přebalovák a záda začly bolet…

ano, možná jsem byla vyjímka, ale dá se to určitě i cvičením v těhotenství korigovat. Jestli necvičíš pravidelně a bude tě to bolet, cvičit budeš muset… jestli cvičíš, tolik bych se nebála. I když každé tělo je jiné… držím palce, ať si to užiješ!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
2.2.10 19:57

Ahoj, já mám taky skoliózu v dětství jsem nosila korzet a taky mě strašili že v těhotenství budu trpět a musím říct že mě začali bolet záda až poslední měsíc a pak po porodu a když tahám malýho jinak v poho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10017
2.2.10 20:03
petra79 píše:
Ahoj, já mám taky skoliózu v dětství jsem nosila korzet a taky mě strašili že v těhotenství budu trpět a musím říct že mě začali bolet záda až poslední měsíc a pak po porodu a když tahám malýho jinak v poho.

Petro ciste ze zvedavosti, jak dlouho si ho nosila? Ja celou zakladku. Neznas nahodou Brandys nad Orlici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4468
2.2.10 20:22

Já o zádech celé těhu nevěděla.
Koupila jsem si pořádný podpůrný pás, který jsem nosila na delší procházky a 1× týdně chodila plavat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
2.2.10 21:19

Ahojky, mne bylo receno, ze mam skoliozu az v dospelosti. Vubec nevim jaky stupen a nebo jak je to vazne, nikdy jsem tomu nevenovala nijak pozornost. Asi dva roky pred tim nez jsem otehotnela mne strasne bolely zada, nekdy jsem nemohla ani chodit. Pomohli mi pilates a kundalini yoga. Hatha yoga mi to ale jeste vic zhorsovala. Co mi ale pomohlo ze vseho nejvic je cviceni podle Mojzisove. Cvicila jsem to kazdy den pravidelne. Zacala jsem 4-5 mesicu pred otehotnenim a i cele tehotenstvi a opravdu jsem nevedela, ze jsem nekdy vubec mela bolava zada. Ale kazdemu pomaha neco jineho. Kazdopadne byt tebou tak bych si urcite zasla k fizioterapeutovi. Pokud budes chtit vice informaci o Mojzisove metode tak se podivej tady o tom na emiminu probihalo jiz nekolik diskusi, kde a jak najit kvalifikovaneho fizioterapeuta na metodu Mojzisove. Hodne stesti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
2.2.10 21:55

člověk:Ahoj, ty jo to je už tak dávno jen si vzpomenout.Tak matně si vzpomínám že jsem ho začala nosit v 7 třídě a ještě v 8 tř.To jsem byla v lázních v Košumberku jestli znáš.TAm to bylo naprosto úžasný.Ale asi kvůli tomu že jsem se tam zamilovala asi 3krát :lol: :mrgreen: No a pak jsem ho nosila tím stylem že jsem ho měla pod postelí.Já ho strašně nenáviděla.To je na slohovku :cert: A jaký jsi měla byly takový umělý to jsem měla já a pak takový ty železný že ti to obepnulo i krk.A co bylo v Brandýsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
2.2.10 22:10

Taky mám skoliozu, zakřivení 41 a 44 stupňů a ze všeho nejvíc mohu doporučit právě průběžné cvičení a kombinování s cviky podle Mojžíšové. Svalový korzet je to nejlepší, co můžeš pro své těhu zajistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10017
3.2.10 07:28
petra79 píše: člověk:Ahoj, ty jo to je už tak dávno jen si vzpomenout.Tak matně si vzpomínám že jsem ho začala nosit v 7 třídě a ještě v 8 tř.To jsem byla v lázních v Košumberku jestli znáš.TAm to bylo naprosto úžasný.Ale asi kvůli tomu že jsem se tam zamilovala asi 3krát :lol: :mrgreen: No a pak jsem ho nosila tím stylem že jsem ho měla pod postelí.Já ho strašně nenáviděla.To je na slohovku :cert: A jaký jsi měla byly takový umělý to jsem měla já a pak takový ty železný že ti to obepnulo i krk.A co bylo v Brandýsi?

No je to uz milion let, ja vim :). Ja jsem si prosla obema, jak tim co obepinal krk, tak tim umelym a nosila jsem je fakt celou zakladku, zodpovedne, s cvicenim to bylo horsi, cim jsem byla starsi, tim min jsem cvicila az jsem se na to vyprdla uplne. Kosumberk znam, tam nam ty korzety delali, v Brandysi byla detska lecebna, bylo to cca asi 1h cesty od Kosumberka, tam jsme jezdili na sadrove odlitky a zkousky korzetu. Jo a jinak s tim zamilovanim mam naprosto stejnou zkusenost, byla jsem zamilovana pri kazdem pobytu :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tynax
3.2.10 14:28

Ahoj holky, moc Vám děkuju za reakce. Já jsem taky nosila korzet, někdy ve 12 letech, ale vydržela jsem to rok, pak už jsem byla psychicky tak vyřízená, že jsem ho nosit přestala, čehož jsem potom později litovala, ale co se dá dělat..Cvičim už od dětství, ale problém je v tom, že jsem se dostala už k několika fyzioterapeutům a každý mi vždycky řekne, že to co cvičim je na nic, že mam cvičit něco jiného a tak pořád dokola..tak už nevim, co mam dělat a co cvičit…cvičila jsem 7 let něco, o čem pak jiní fyzioterapeuti prohlásili, že to na skoliozu přímo škodí (např. takový ty rotační cviky).Jeden ortoped doporučil posilovnu tak jsem tam asi 3 roky chodila a cvičila na strojích záda…pak zase jiní řekli že si tím škodim, že posilovat takhle v žádnym případě,jsem z toho opravdu zoufalá, protože bych pro sebe chtěla udělat něco udělat,ale nikdo mi neumí říct co mám dělat.V lázních jsem byla 1×, cvičili tam se mnou nějaké brigádnice, které si matně vzpomínaly, že skoliozu probírali ve škole a přemýšlely, co že to vlastně je..celkem smutný.Teď cvičím spirální dynamiku podle soukromé fyzioterapeutky, za kterou jezdím občas do Prahy a platím za to nemalé peníze..ale to je cvičení spíš na správné držení těla, ne na posílení svalového korzetu tak musím hledat něco jiného. Zkusila bych tu Mojžíšovou, ale nevím jestli bych to zvládla sama třeba podle nějaké příručky, tady u nás žádný takový kurz cvičení není. Budu pátrat..mějte se krásně a děkuju za příspěvky!Tyna

• Citovat
  • Upravit
Tynax
3.2.10 14:37

Janine24: Prosím, s Tebou Mojžíšovou cvičili na rehabilitaci? A můžu se zeptat kde?Pokud bys měla nějaké cviky třeba na posílení svalstva nebo něco co ti pomohlo, budu ráda, když mi poradíš, můžeš napsat třeba na mail (kristinkax@seznam.cz)Já mám jedno zakřivení u lopatky do pravé strany a v bedrech do levé.Byla bych Ti moc vděčná. Děkuju

• Citovat
  • Upravit
23505
3.2.10 15:00
Tynax píše:
Janine24: Prosím, s Tebou Mojžíšovou cvičili na rehabilitaci? A můžu se zeptat kde?Pokud bys měla nějaké cviky třeba na posílení svalstva nebo něco co ti pomohlo, budu ráda, když mi poradíš, můžeš napsat třeba na mail (kristinkax@seznam.cz)Já mám jedno zakřivení u lopatky do pravé strany a v bedrech do levé.Byla bych Ti moc vděčná. Děkuju

Víš tu Mojžíšovou nelze takhle předat. Teď to prosím neber, že bych nechtěla, ale ono to nejde. Ty cviky se nastavují přímo podle potřeb a hlavně podle stavu pacienta. Takže cvičíš třeba jeden cvik jen na jednu stranu a počet opakování se přesně dá podle toho, jak moc ty svaly máš zkrácené. A po čase, když se tyhle svaly uvolní, přestáváš ho cvičit a máš jiný. A hlavně se to musí kombinovat s mobilizací. Bez toho je to málo účinné. Fakt bych zkusila to pohledat aspoň v okolí, stačí tam sjet 1× za 14 dní nebo měsíc, ale cvičit pod kontrolou.

Promiň, že jsem ti nepomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast