Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem v 15tt a přemýšlíme, že bychom rádi vyrazili na začátku června na dva týdny k moři - to budu cca 20tt.
Přemýšlím, co je bezpečnější - jestli jet autem x hodin do Itálie nebo Chorvatska, nebo letět 2,5 hodiny do Řecka… Co vy si myslíte - a máte někdo takovou zkušenost?
Jde mi hlavně o bezpečnost prcka, na počátku těhotenství jsem špinila (v 8 a 10tt) a měla hematom, který je teď už malinkatý a MUDr. říkal, že to už je v pořádku…
Díky za reakce
Letěla jsem do Řecka v 6. měsíci, tuším 25tt a bylo to v pohodě. Autobusem bych nejela, cesta je dlouhá a to sezení je podle mě mnohem horší. Let do Řecka trval asi 3-4 hodiny, to se usedět dá. Akorát jsem se předtím ptala doktora, zda je vše ok a mohu.
@a0b9 ja bych nejela. Pokud bych vylozene chtela nekam na dovcu tak jen tady po Cr ![]()
@a0b9 Já jsem ve 21tt letěla a všechno bylo OK, ale neměla jsem v úvodu těhu žádné potíže, ptej se svého gynekologa.
Mě dr dovolenou nedoporučila, prý je to zbytečný risk a těhotná jsi párkrát za život a dovolených je mnohem víc. S prvním jsem byla na dovče v cca 10tt, s druhým ne právě kvůli hematomu. Když se cítíš dobře a dr nevidí problém, je to jen na tobě. Určitě bych volila destinaci s dobrou lékařskou péčí.
@a0b9 Jela bych autem kvuli vetsi mobilite. Kdyby se neco stalo, tak at muzete sami vyhledat nemocnici nebo rychle odjet do CR.
Ahoj, ja taky chci na dovcu letadlem
na zacatku cervence, to budu nejak 22.-23.tyden a zrovna ted v pondeli jsem se ptala doktora a rikal, ze v tom nevidi zadny problem ![]()
Chceme bud Rhodos nebo Sardinie
Samozřejmě počítám s tím, že se zeptám Dr. - jdu tam příští týden… a pokud by řekl že jo, tak tam k němu stejně půjdu ještě těsně před odjezdem…
Mně spíš šlo o Vaše zkušenosti - já jsem automaticky letadlo zavrhla, ale pak jsem našla x článků a diskuzi, kde se shodly, že letadlem je to mnohem méně rizikové než sedět celou noc skrčená v autě… což mě překvapilo
Ja byla s prvnim ve 25.tt u moře a kromě toho jsem během těhotenství letěla nooo… určitě 4× a doktorka byla ráda že nejezdim autem. Teď s druhým jsme meli zaplacenou dovolenou za oceán (těhotenství přišlo uplne hned jak jsme se začali snažit a nějak nás to prekvapilo
), čili 10 hodin letu a doktor s tim v tom 8.tt nemel taky vůbec problem. Dal mi s sebou jen preventivne tablatky ze kdybych se necítila (podle mě něco jako utrogestan), ale nebylo treba. Teď jsem ve 23.tt letěla opet (bydlíme v zahraničí, proto porad to litani) a za mě teda rozhodne lepší kratší let, než se trápit 8 hodin v aute…
@Anonymní píše:
Ja byla s prvnim ve 25.tt u moře a kromě toho jsem během těhotenství letěla nooo… určitě 4× a doktorka byla ráda že nejezdim autem. Teď s druhým jsme meli zaplacenou dovolenou za oceán (těhotenství přišlo uplne hned jak jsme se začali snažit a nějak nás to prekvapilo), čili 10 hodin letu a doktor s tim v tom 8.tt nemel taky vůbec problem. Dal mi s sebou jen preventivne tablatky ze kdybych se necítila (podle mě něco jako utrogestan), ale nebylo treba. Teď jsem ve 23.tt letěla opet (bydlíme v zahraničí, proto porad to litani) a za mě teda rozhodne lepší kratší let, než se trápit 8 hodin v aute…
super, díky za zkušenost… a cítíte se během letu v pohodě, žádný divný tlaky, mimčo na to nikterak nereaguje?
Já letěla někdy v 18tt na Ibizu. a v pohodě. Taky sem na začátku krvácela. Doktor nedoporučil pouze Egypt a podobné destinace, spíš kvůli průjmu, Evropu úplně v pohodě. Já si zase neumím představit se plácat těhotná autem, jela jsem asi tři hodiny do Drážďan a měla toho plný zuby. Bylo to úplně v pohodě, škoda že druhé de narodí na začátku září, jinak bych letěla znovu. Takhle bohužel až příští rok.
@a0b9 Mě říkal můj gynekolog- profesor, že mnohem bezpečnější je pro dítě cesta letadlem, že tam nejsou takové otřesy jako autě, buse, vlaku. Že si mám vzít na klín naplněný pytlík s vodou a sednout do auta, ať vím co to dělá
A my tedy vždy letěli,2× řecko,1× Dominikánská republika kolem 30 t. g. a v pohodě. Nejhorší byla cesta na letiště ![]()
@a0b9
Vůbec nic, všechno v pohode. Spis mam teď problémy v autě, jak sednu do auta, tak pokud neridim, zvracim. A ridit 800 km do čech, to bych taky už nedala ![]()
Konecne rozhodnuti je na Vás, ale já bych se toho nebala. I těch 10 hodin v letadle se dalo zvládnout… Stačí se maličko projít. Co si ale hlídám je pitný režim, prosím o pití letušky celkem casto. Jinak fakt všechno ok ![]()
No ideální nápad to není, ale dá se to oběma způsoby. Spíš bych ale doporučil auto, častější zastávky na protažení a cestu rozložit do dvou dnů (na trase někde přespat a dát tělu odpočinout).
@a0b9 já služebně lítala do cca 30tt. Konzultuj to s ošetřujícím gynekologem, ten zná průběh tvého těhotenství a dokáže odhadnout rizika.
A pokud si vybereš leteckou dovolenou, tak se v cestovce nebo u aerolinek informuj ohledně létání těhotných jestli nemají nějaká vnitřní omezení (např. ČSA přepravuje bez problémů těhule do 34tt a pak jen s potvrzením lékaře). Plus doporučuju zjistit jak s cestovním připojištěním, my chtěli jet na krátkou dovolenou do Maďarska ve 34tt a to už by mě žádná komerční pojišťovna nepřipojistila, myslím že to mají do 30tt, ale zjisti si to.