Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj figurko, na nafouklé bříško pozor. Může to být hyperstimulační syndrom. Prošla jsem si tím a je to peklo. Hooodně pij, klidně 6 litrů denně a bašti bílkoviny, šunku, masa, vejce. Já jsem lezla po 4, nemohla jsem pořádně dýchat a břuch jsem měla jak před porodem. Pozitivní na tom je, že se to zhoršuje se zvyšujícím se hcg…což je těhu
. Nejdůležitější je to pití. Furt a hodně. Jinak držím pěstičky.
Zdravím kometku. Doufám, že je ti fajn a že je vše o.k. Hezký víkend !!! ![]()
Ahooj RedS, dlouho jsi se neozvala, jak Ti je, vsechno v poradku, dvojcatka rostou? Kdy jdes na ultrazvuk? Jinak pro figurku, RedS ma pravdu s tim pitim i jidlem, na vsem zalezi. A jez i ryby.
Jinak me je fajn, zatim vse ok. Akorat doktorka me stve. Odmitla mi napsat neomezene vychazky
Jinak dobry.Co se tyka toho boleni bricha, tak ja jsem to nezazila, ¨byla jsem nafoukla, to jo, ale nijak zvlast me bricho nebolelo, je to idi vindi.
Krasny vikend ![]()
Ahojky. Holky, já jsem celou noc špatně spala, to břicho mě tlačilo a dneska ráno jsem špinila. Takže už asi moc naděje není. Jinak moc všem děkuju za příspěvky.
Tak už jsem začala i krvácet. Tak snad se to povede příště.
Holky, ještě mi prosím poraďte. Mám stále zavádět na noc gel i když krvácím?? Díky
Ahoj figurko, to me mrzi, ale nezoufej, jak jsem psala s kazdym dalšim pokusem se sance zvysuji ![]()
Gel bych uz asi nezavadela, pokud jsi to regulerne dostala.Jaky jsi mela stimulacni protokol, dlouhy nebo kratky? Drz se. ![]()
JJ, dostala jsem to, je to jasná MS. A mám brát prednison? Já si teď nevím rady a je sobota tak nenám ani kam zavolat. Měla jsem dlouhý protokol. Doktorka mi ho dala kvůli endometrioze. Říkala, že to je lepší. Akorát teď trochu lituju, že jsem si nenechala zavést dvě enmbrya. Dala jsem na rady doktorky. Prý jsem na dvojčata moc drobná, ale já to asi příště zkusím. Kometko, nevíš jaký teď bude další postup? Mám ještě 5 dětiček v mražáku. Jinak moc díky za podporu a za dodání optimismu. ![]()
Ja bych to prestala brat, teda aspon ja jsem to prestala brat. U druheho IVF jsem taky mela prednison a utrogestan, vsechno jsem prestala brat ve chvili, kdy jsem to dostala.To nevim, proc Ti doktorka poradila jen jedno, kor u prvniho pokusu, standardne se zavadeji 2 embrya, pokud mas jedno, je mnohem mensi pravdepodobnost, co ja vim, tak to delaji vetsinou zenske, ktere uz jednoho prcka maji, ja byt Tebou, tak si to priste nenecham vymluvit a necham si zavest dve. Ja jsem taky drobnejsi postavy (159cm -49kg), ale doktorka mi nikdy nerekla, ze jsem drobna na dvojcata…Kam chodis na IVF? Pokud mas mrazacky jsi na tom docela dobre a na dalsi pokus muzes jit v podstate hned dalsi cyklus nebo to nech ob jeden, at si telo odpocne.Nevim presne jaky je postup u mrazacku, ale myslim, ze Ti budou kontrolovat ovulaci a pak pujdes na transfer, ale to si nejsem jista. Ja jsem mela 3 pokusy, ale az na potreti se mi povedlo mit mrazacky, jinak jsem vzdy musela cekat 3-4 mesice mezi pokusy, pac jsem musela vzdy absolovovat celou stimulaci. Nekur, jestli kouris a jez hodne ryby a cervene maso a kruti treba.Drzim pesticky ![]()
Díky kometko za rychlý odpovědi. My jsme to dneska ráno s přítelem probírali a určitě si na podruhé necháme zavést 2 embryjka. Prý u mražáčku není taková šance, že se budou dál vyvíjet atd. A to mi doktorka ani neřekla, dočetla jsem se to až tady. Jezdím do CARU do Pardubic. Doktorka je příjemná i personál a tak jsem celkem spokojená, jen si budu příště víc trvat na svém. Moc ti gratuluju, že se to ne potřetí povedlo. Koukám, že jsi to neměla tak „jednoduchý“. Měj hezký den a díky. ![]()
Ahoj kočičky.
Komet, na kontrolu jdu v úterý,tak předpokládám, že mi udělá i utz,jestli je vše ok. Jinak je mi už druhý den docela zle.Sice neblinkám, ale..... někdy by to bylo možná lepší,. No aspoň o nich vím, že se hlásí.
figur: já bych brala všechno do té doby, než ti řekne doktor, že ne. Vím,že když jsem čekala po et, že mi to i říkali.Pokud dorazí ms, tak brát dál a zavolat. Co kdyby se mimi udrželo a pokazíš si to kvůli dvěma dnům vysazení hormonů. Nebyla bys první,kdo by měl ms a byl těhu. Je tam menší šance, ale pořád je.
Tak jsme ti dobře poradily,ale dej na doktory,oni vědí,co je správné. A drž se!
Děkuju Reds. Mě dali papír s instrukcema a tam je napsáný, že i když dojde ke špinění tak že mám pokračovat v zavedené medikaci. Ale tohle je dost velký krvácení. No, snad tím nic nepokazím když si na noc zavedu gel při krvácení. Hned v pondělí zavolám doktorce a uvidím co dál. Díky za rady. ![]()
Ahojky.. všechny vás moc zdravím,
Figuro je mě to moc líto,ale jak říká RedS musíš doufat do poslední chvilky.Já se ted připravuji na druhý pokus(KET).jsem ve fázi pozorování mé vlastní ovulace.Vajíčka už se mě dělají a rostou a až se začnou upouštět budu připravená na zavedení embrijka.Byla jsem na kontrole dnes ráno a na další jdu v uterý a pak možná ve čtvrtek no a příští sobotu mě je asi vloží.Také záleží na sliznici.Ta také roste, mám jí zatim 6.Už se nemohu dočkat.Pauzu jsem měla 2 cykly.Tak ti držím palce.
RedS taky děkuji za odpověd AH si tentokrát neudělám.Lékaři se k tomu pořádně vyjádřit neumí!
RedS a Kometad přeji at se miminkům moc daří.
Dnes jsem měla na návštěvě mojí 6 měsíční neteřinku.Ty děti jsou ,tak kouzelný ![]()
Ahoj Zlatko. Já myslela, že už mě budou moct hned další měsíc zavést mražáčky. Ona se dřív kontroluje ovulace a vajíčka, který se ti tam tvoří? Já to trochu nechápu. Můžeš mi to ještě trochu víc vysvětlit? Oni ti tam nechají vajíčko a ještě ti tam dají mražáčka? A bereš nějaký hormony? A taky mě udivuje, že doktoři fungují i v sobotu. Kam chodíš do CARU?
Já chodím do Gestu v praze tam jsou i v sobotu do 13hod.
Jsou holky který mají problém i s ovulací a tak jim musí pomáhat hormony.Mě mohou zavés embrio bud v uměle navozenou ovulací a nebo v mé opravdové ovulaci,kterou mám,ale nemohu mít děti,protože mě chybějí vejcovody.Je to jako když stimuluješ a pak ti ty vajíčka odeberou a oplodní a zavedou.Embrijka už máme,tak ted musí najít tu vhodnou chvíli kdy je zavést a to je právě ovulace.Sice mě vajíčka odejdou,ale nikdy v životě už nemohou být oplodnědé kvůli chybějícím vejcovodům,tak mě tam dají mé embrijka z mrazáčku.V této době co ovuluješ se ti také zvedá sliznice,která je důležitá pro otěhotnění!Na Ket můžeš jít hned,já jsem si chtěla jen odpočinout a nabrat síly.Doufám,že je to trochu srozumitelné!
Zlatko, děkuju moc za perfektní vysvětlení.
Zvedla jsi mi tím náladu, že už aspoń trochu vím, co mě čeká a hlavně že to je zálěžitost, která nevyžaduje moc dlouhou přípravu. Jde tedy jen o to, abych měla ovulaci a správnou sliznici a může se zavést embryo. Mě dávali na vyvolání ovulace vždycky Pregnyl, tak uvidíme, jak to udělají teď. A kolik jsi měla mražáčků? Já jich mám ještě 5, ale říká se, že nějaký se po rozmražení můžou přestat vyvíjet. U tebe je všechno v pohodě? Všechny přežily? Jinak moc držím pěstičky! ![]()