Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lenula-xy - já zvažuji test na protilátky, i když nejsme očkovaní, malé brali krev z ručky? Je to moc hrozné? Zase jí nechci přidávat stres…
@verusav píše:
@Lenula-xy - já zvažuji test na protilátky, i když nejsme očkovaní, malé brali krev z ručky? Je to moc hrozné? Zase jí nechci přidávat stres…
tak zase tak hrozné to nebylo, ale malá ráno vstala(nechtěla jsem ji brzo budit, nemám to ráda)nechtěla svačit, ve spěchu se pořádně nenapila a i když se mi zdálo, že žíly má, nic neteklo
takže buď vedle nebo to bylo trošku i tím pitím, ale na druhý pokus jí to vzal ze zápěstí a chvilku dokonce nebrečela a dívala se, jak to teče, ale asi jí vadilo, že měla znehybněnou ruku a že jsme ji moc drželi, to ji asi naštvalo. Dýl to trvalo, protože dr to nechal kapat do zkumavky z jehly-nevím, jestli to musí být do skla na nějaké spešl vyšetření nebo jestli má dr zastaralý systém
potom nám týden ukazovala bobinko a když jsme jeli za 14dní k dr, tak už se s ním zase bavila a vůbec jí nevadilo, že na ni sahal ![]()
Lenula-xy kde jste byla prosím na těch odběrech? Tam musí být doporučení od dětské mudr? Já bych chtěla maému také nechat udělat odběr před 4 Hexou.Moje mudr. tvrdí, že se to nedělá. Děkuji.
@krejzina píše:
Lenula-xy kde jste byla prosím na těch odběrech? Tam musí být doporučení od dětské mudr? Já bych chtěla maému také nechat udělat odběr před 4 Hexou.Moje mudr. tvrdí, že se to nedělá. Děkuji.
Já jsem žádala zjištění protilátek v pěti letech (+ odklad do šesti let) v okamžiku, kdy pediatra na pětileté prohlídce řekla „tak dnes naočkujeme“. (Tj. tři a půl roku poté, co syn dostal 4. dávku hexavakcíny.) Pediatra mi řekla, že je to zbytečné, protože žádné protilátky mít nemůže a strčila mi k podepsání papír, že očkování odmítám. ![]()
Mne pediatra odmítla udělat odběr na protilátky 4 měsíce po 1. dávce, že prý to jde do desetisíců a nedoporučila by mi to. Chtěla jsem nejdřív vědět, zda dítě už třeba po první dávce nemá protilátek dostatek a další vakcinace by tak nebyla zbytečná. Nejsem ale důsledný vynucovač a bojovník a když se doktorka bránila, že odběr nedoporučuje, nenutila jsem ji. Místo toho nám Dr. načkovala 2. dávku Infanrix HIB (ten jsem si zvolila místo hexy sama, ale musim ho platit, stojí 1000,– jedna dávka). Protože jsem měla mezi 1. a 2. dávkou prostoj 4 měsíce (místo pediatrou plánovaného 1 měsíce, odkládala jsem, protože mi to přišlo vhodné (tzn. šetrnější) a také kvůli rýmě)), řekla, že ta první dávka je tim anulována a místo 3 dávek celkem (domluvily jsme se na schematu 2 plus 1, neboť jsem první dávku odkládala a schema 3 plus 1 už by se do 18 měsíců nestihlo) dáme 4 dávky celkem, tedy jakoby klasické schema 3 plus 1. Pak přišla s tím, že za chvíli nás čeká MMR vakcína. Poté, co jsme řekla, že tu očkovat nechci, neboť choroby z MMRka jsem sama všechny bez následků prodělala, argumentovala tím, že v těhotenství jsou zarděnky nebezpečné. Dceři je 13 měsíců, proto pro mě nyní riziko v těhotentví jaksi není argument, ale doktorka byla velmi rozladěná a to mi stačilo. Navíc chtěla zvlášť doočkovat obrnu a žloutenku, ketrou jsem schválně vyloučila, protože mi to přijde zbytečné. Právě proto malá dostala místo hexy hib. Nechci při každé návštěvě bojovat a být ve stresu, že nebudu mít dost protiargumentů. Výměna názorů na poslední návštěvě u Dr. mě natolik znechutila, že od ní hodlám odejít jakmile najdu vstřícnějšího lékaře, který má kapacitu, přestože původně se mi to zdála být slušná a diskuzi otevřená lékařka.
Původně jsem nechtěla očkovat vůbec, i proto jsem odkládala do 9 měsíců a stále to studovala, ale podlehla jsem nakonec tlaku okolí. Částečně, máme zatím jen 2 dávky HIB a do dalších, ani něčeho dalšího, jiného se mi nechce. Je to náročné se v tom zorientovat a rozhodnout se bez výčitek… chudáci zodpovědní rodiče ![]()
Lídano
pediatři nechtějí dělat test protilátek z toho důvodu, že poměrně často vzniká situace, že i po plném očkování protilátky nejsou vůbec žádné..a potom musí čelit nepříjemným otázkám,,proč,, to tak je..
@Lídana píše:
Mne pediatra odmítla udělat odběr na protilátky 4 měsíce po 1. dávce, že prý to jde do desetisíců a nedoporučila by mi to.
Do desetitisíců? Ty vogo, co všechno jste chtěli testovat? ![]()
Test na protilátky (po očkování) proti tetanu stojí cca 500 Kč.
Bordetella pertussis IgG - směsný Ag (PT + FHA), hladiny Ab po vakcinaci stojí 427 Kč, jak jsem našla někde na netu.
U ostatních nemocí je to podobné.
A tady je jeden odkaz, kde je taky ceník:
http://www.ockovacicentrum.cz/…tatni-sluzby
A mezi základními dávkami muže byt pauza az pul roku. Po čtyřech měsících od očkování Vám tedy nic nepropadlo.
U našeho dětského dr-jsme nechali odebrat protilátky, běžně to dělá
@verusav není to taková hrůza a malá si to docela nechá vysvětlit. Brali z ruky a musí hodně pít, před odběrem ![]()
@peggy.sl píše:
Lídano
pediatři nechtějí dělat test protilátek z toho důvodu, že poměrně často vzniká situace, že i po plném očkování protilátky nejsou vůbec žádné..a potom musí čelit nepříjemným otázkám,,proč,, to tak je..
Taky jsem nad tím uvažovala, že nechám zjistit protilátky a pak s tím můžu argumentovat, ale podle toho co jsem zjistila, tak to nemá moc smysl. Prý to nic neznamená, když se protilátky v krvi žádné nezjistí, i tak prý organismus dle dr. umí na tu naočkovanou nemoc reagovat.
Takže rozhodovat s podle množství protilátek jsem vzdala.
@Lerry píše:
Taky jsem nad tím uvažovala, že nechám zjistit protilátky a pak s tím můžu argumentovat, ale podle toho co jsem zjistila, tak to nemá moc smysl. Prý to nic neznamená, když se protilátky v krvi žádné nezjistí, i tak prý organismus dle dr. umí na tu naočkovanou nemoc reagovat.
Takže rozhodovat s podle množství protilátek jsem vzdala.
Co by ti taky řekla jiného? Ono se neví jestli umí, ono se to předpokládá.. ![]()
No hlavně i nemoc proti které jste očkovaní můžete dostat, takže k čemu to je? Doktoři Vám řeknou, že máte ale mírnější průběh, což taky není úplně pravda. Třeba u dětských nemocí je průběh lehčí, když je máte jako děti. když je dostane dospělý, tak má průběh většinou daleko horší. A kdyby se dělaly protilátky běžně, tak by se nestačili všichni asi divit, ale dělá se kolem toho moc tajností a nevím čeho, jen aby si je rodiče odebrat nenechali