Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Nemáte někdo zkušenosti s testama na plodnost jak pro ženy tak pro muže? S přítelem se snažíme od minulýho roku od května, takže už přes rok a stále nemáme to štěstí
. Nejdříve by jsme chtěli zkusit testy a když vyjdou negativ, tak směr nějaká klinika, asi nejlíp Praha hádám. Ještě jsem nepročítala ani nehledala nějaký kliniky, takže vůbec netušim co čekat atd. Přesně nevím kdy mám ovulaci, neměřím teplotu ani nic takového, prostě jsme si řekli že to budem zkoušet každý 2-3dny a že se musíme trefit a prd. ( Tohle bude ta hlavní chyba bych řekla ) Takže kdyby jste měl někdo zkušenosti s těma testama tak by se hodila odezva jestli se vyplatí prvně vyzkoušet nebo ne ![]()
Ty testy vám stejně udělají na klinice. Partner spermiogram, to je základ, ty hodnota ovariální zásoby (AMH), to se měří z krve. Ale především bys to měla řešit se svým gynekologem, měl by schopen zjistit, zda ovuluješ, a taky ti poradí, kam případně pokračovat, kdyby se zjistil problém.
Testy plodnosti myslíš co? Nejdřív začni testovat, jestli máš ovulaci a po třech měsících zajdi na gynekologii. Udělají ti základní odběry na hladiny hormonů, otestují štítnou žlázu a partnera pošlou na spermiogram. A podle výsledků se pak s gynekologem dohodnete, zda je to nějaká drobnost, kterou umí vyřešit on nebo vás odešle do centra asistované reprodukce.
@The_Assassin Dobře. Díkec. Asi budu vypadat jako hysterka, ale mám hrůzu úplně z gynekologa z těch jeho nástrojů, to používat nebude?
![]()
Jaké nástroje? Použije ultrazvuk (hrůzy z něj doporučuji se zbavit, v těhotenství je to jeden z nejužívanějších nástrojů) a ptom odběrovou jehlu na krev.
„Test plodnosti“ pro ženy je něco, co je dobré spíš pro detekci přicházejícího přechodu, ukazuje, zda není příliš vysoká hladina FSH, což je… asi tak jedna z tisíce věcí, které doktoři při zkoumání plodnosti sledují. I s normálním FSH (což velmi pravděpodobně mít budš, pokud máš normální cyklus a netáhne ti na 40) může být hromada problémů někde úplně jinde. A u chlapa… hele, zkušenej člověk sleduje x aspektů, kouká na množství, procenta pohyblivosti, morfologii, deformace, hlavičky, ocásky, viskozitu… fakt myslíš, že tohle ukáže namočenej papírek?
@vanesskaa00 no, já doporučuji zbavit se hrůzy že všech gynekologických nástrojů, zvlášť pokud chceš být těhotná. To jako nechodíš na gyndu ani na preventivky? Těmi nástroji myslíš háky a třeba vnitřní UTZ?
@ugluk Tak zrovna ultrazvuk nemyslím. Myslím ty kovové nástroje co používá na kontrolu vnitřku. Na 40 mi opravdu natáhne jeežisi
Je mi 20 let. Tak já nevím co vše se sleduje u muže, proto jsem taky paala že jsem ještě o tom nezkoumala tak vše nevím. Ale díkec.
@Erinne Na prevence nechodím popravdě. Byla jsem teďkon po operaci žlázy, takže jsem byla pár krát kvůli tomu. Udělal prohlídku, stěr atd. Jinak že bych nějak pravidelně chodila to ne. Zarazilo mě že když mě to zabolelo při kontrole, tak jsem trošku cukla nohama ( dala je k sobě trochu ) tak začal bejt úplně hnusnej proč to dělám ať okamžitě přestanu a samý kecy..Od tý doby mam prostě hrůzu. A nástroji myslím ty kovové čím kontroluje vnitřek ( nevím jak se nazývají )
No právě nevím o ničem kovovým. Dřív to byly ty háky, ale ty už se snad nikde nepoužívají. Jsou z umělé hmoty, jednorázové.
@Erinne Na obrázku na pravé straně. Něco takovýho má můj doktor, to myslím.
@vanesskaa00
No, to jsou ty kleště, který má většina gyndařů z umělé hmoty, jednorázové. Zmiňovala jsem to předtím blbě, jako háky.
Gynekologická zrcadla jsou dnes většinou jednorázová plastová (já jsem jiná nezažila). Prevenci bych nepodceňovala.
@vanesskaa00 píše: Více
To jsou gynekologická zrcadla, vyšetřovací nástroj, ale dneska už se používají plastové. Ono vyšetření zrovna příjemné není, ale je potřeba se s tím smířit, protože tě to bude provázet celý život. Něco jako zubař….
@Erinne Když jsem tam byla tak měl kovové, tak nevim no. Je starej děda tak asi proto má i starý nástroje
![]()