Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Baba píše:
Třeba nemáNevíš, odkud píše. Nebo to je třeba proočkovací robot, který bojuje za očkování zesměšňováním antivax.
No to je fakt, hele ale něco tak stupidního co ona tady píše, to jsem už dlouho nečetla, nejen, že její úroveň gramatiky je tragická a stylistika ještě horší, to by se ještě dalo omluvit, ale to co píše, to tedy fakt ne. Jestli si to tady některá jednodušší máma přečte a pak podle těchto světonázorů bude přistupovat k očkování, tak to bude hodně smutné.
@Baba píše:
https://www.vakciny.net/…ka-republika
Ta tabulka je udělaná tak aby nezobrazovala umrtnost v jednotlivých letech ale pouze před očkováním a po očkování od roku 1919, jak jsem ti ukazoval ten graf z USA, tak mortalita padala díky lepším životním podmínkám a zdravotní péči, i před zavedení očkování a podobná čísla bych dostal i kdyby očkování nebylo zavedeno třeba, Tetanus.. kolik lidi pracovalo v zemnědělství před válkou a kolik dnes…
@MartinKa36 píše:
Ta tabulka je udělaná tak aby nezobrazovala umrtnost v jednotlivých letech ale pouze před očkováním a po očkování od roku 1919, jak jsem ti ukazoval ten graf z USA, tak mortalita padala díky lepším životním podmínkám a zdravotní péči, i před zavedení očkování a podobná čísla bych dostal i kdyby očkování nebylo zavedeno třeba, Tetanus.. kolik lidi pracovalo v zemnědělství před válkou a kolik dnes…
No zemědělci by Ti rozhodně poděkovali, nemít možnost očkování proti tetanu. Moje dcera se hrabe v hnoji 3× týdně u koní a bez patřičného očkování bych ji tam nepustila. Viděla jsem umírat na tetanus koně a nic pěkného to opravdu nebylo.
@Zabatko píše:
No to je fakt, hele ale něco tak stupidního co ona tady píše, to jsem už dlouho nečetla, nejen, že její úroveň gramatiky je tragická a stylistika ještě horší, to by se ještě dalo omluvit, ale to co píše, to tedy fakt ne. Jestli si to tady některá jednodušší máma přečte a pak podle těchto světonázorů bude přistupovat k očkování, tak to bude hodně smutné.
Jenže ono to tak bohužel je. Ne každý má znalosti a hlavně schopnost kritického uvažování. Racionální je věřit odborníkům, hlavně pokud je v nějaké otázce jednoznačná shoda. Ale ne, prostě se věří Máně odvedle, protože ona to říkala, ona to viděla, je to její zkušenost a to je přece nejvíc.
A očkující jsou hloupé ovce, které se nechají strašit mocným farma průmyslem, který nám zabíjí děti ![]()
Antivax samo stádo není. SIce píšou jak přes kopírák, vycházejí ze stejných nesmyslů, ale jsou to individuality odpovědné za zdraví své i svých dětí. Což je jasně dokázáno v současných diskuzích o tetanu, kde jednoznačně uznaly odpovědnost matky ![]()
@Baba píše:
Tuhle perlu tady musím dát ještě jednou. Čím menší znalosti, tím vyšší sebevědomí
je to možná překvapující, ale je to normální, čím nižší kompetence, tím větší sebedůvěra.
https://cs.wikipedia.org/…C5%AFv_efekt
Řešením je jedině kompetence zvýšit. Což lze bohužel použít jen na vzdělatelné jedince
Takže je skupina populace, kde to řešit nelze.
@Baba píše:
Jenže ono to tak bohužel je. Ne každý má znalosti a hlavně schopnost kritického uvažování. Racionální je věřit odborníkům, hlavně pokud je v nějaké otázce jednoznačná shoda. Ale ne, prostě se věří Máně odvedle, protože ona to říkala, ona to viděla, je to její zkušenost a to je přece nejvíc.
A očkující jsou hloupé ovce, které se nechají strašit mocným farma průmyslem, který nám zabíjí děti
Antivax samo stádo není. SIce píšou jak přes kopírák, vycházejí ze stejných nesmyslů, ale jsou to individuality odpovědné za zdraví své i svých dětí. Což je jasně dokázáno v současných diskuzích o tetanu, kde jednoznačně uznaly odpovědnost matky
@Bart-olomej píše:
je to možná překvapující, ale je to normální, čím nižší kompetence, tím větší sebedůvěra.https://cs.wikipedia.org/…C5%AFv_efekt
Řešením je jedině kompetence zvýšit. Což lze bohužel použít jen na vzdělatelné jedinceTakže je skupina populace, kde to řešit nelze.
@Zabatko píše:
No zemědělci by Ti rozhodně poděkovali, nemít možnost očkování proti tetanu. Moje dcera se hrabe v hnoji 3× týdně u koní a bez patřičného očkování bych ji tam nepustila. Viděla jsem umírat na tetanus koně a nic pěkného to opravdu nebylo.
Děláte zastánců očkování medvědí službu, já tu píšu zcela jasně že na tetanus stačí očkovat rizikové skupiny a podle vás to znamená že jsem antivax. A mícháte tu dohromady ruzné nemoci… vydíte svět moc černobíle pravda je že mortalitou by zrušení plošného očkování proti tetanu nehnulo stačilo by očkovat rizikové skupiny. Očkování proti spalničkám během 50 let zpusobí pandemii s vysokou mortalitou u kojenců a starší populace.
@MartinKa36 píše:
Děláte zastánců očkování medvědí službu, já tu píšu zcela jasně že na tetanus stačí očkovat rizikové skupiny a podle vás to znamená že jsem antivax. A mícháte tu dohromady ruzné nemoci… vydíte svět moc černobíle pravda je že mortalitou by zrušení plošného očkování proti tetanu nehnulo stačilo by očkovat rizikové skupiny. Očkování proti spalničkám během 50 let zpusobí pandemii s vysokou mortalitou u kojenců a starší populace.
Jaké jsou rizikové skupiny?
A ta poslední věta, to máš odkud? Zdroj?
@cell píše:
když už se tak odvoláváš na Prymulu, tak on tvrdí, že vinit z prospěchářství očkování farma firmy je nesmysl už jen z logiky věci. Farma firma potřebuje distribuovat léky. Tedy je pro ní zajímavý hlavně nemocný pacient. Očkováním se procento nemocných rapidně sníží (prokázáno mnoha studiemi). Čili kdyby byl pro ně vedoucí jen zisk, na vývoj vakcín (který je pro ně extrémně zdlouhavý, náročný a drahý) by se zvysoka vykašlali
Co tvrdi Prymula je celkem jedno, z logiky veci je povinne ockovani ekonomicky vyhodny model - docela presne vis, kolik toho mas vyrobit, jaky bude odbyt. Zadne zbytecne skladovani, likvidace nepouzitych zasob.
A kdyz jsme diky ockovani zdravejsi, proc teda spotreba leku neustale stoupa?
@J_Doe ekonomicky očkování výhodné je. Předchází se jím dlouhodobým nemocem, následkům nemoci, následné léčbě. S tím jsou spojeny ekonomické ztráty
@Lama Lama píše:
U nas se plošné stanovovaly protilátky spalnicky a všichni v cajku
U nás taky a zejména mladší generace (80. a 90. léta) v cajku nebyly
Ostatně, jak je dlouho, co byl zavřený motolský urgent, protože tam prošel kdosi se spalničkami a velká část tamních zdravotníků dostatečné protilátky neměla, takže musela do karantény a tím pádem se nepodařilo zajistit provoz? Dva roky nazpátek? A ten problém se tehdy netýkal jenom urgentu, ale i zdravotníků ze záchranné služby.
@J_Doe píše:
Co tvrdi Prymula je celkem jedno, z logiky veci je povinne ockovani ekonomicky vyhodny model - docela presne vis, kolik toho mas vyrobit, jaky bude odbyt. Zadne zbytecne skladovani, likvidace nepouzitych zasob.A kdyz jsme diky ockovani zdravejsi, proc teda spotreba leku neustale stoupa?
Protože i díky očkování žijeme dýl a dožijeme se nemocí, kterých přibývá s věkem?
Očkování jsou malá část farmaprůmyslu.
@MartinKa36 píše:
To mas pravdu. Jenze to ty neockujicim taky…
Nechávám se i s dětmi očkovat proti chřipce. Očkovací látka i s aplikací vyjde asi na 200 Kč. Ušetříme „státu“ za léky, vyšetření u praktika, pediatra, za PN, očr, za náklady spojené s nepřítomností v zaměstnání… Nenakazíme nikoho dalšího.