Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@My Melody píše:
Tak na chripku zdravej clovek neumira, pokud ji odlezi a leci se. Pokud je nekto tak blbej, ze chripku prechodi, rizkuje vazne komplikace. Proto se proti chripce neockuju.
Ale proti tetanu si strazim preockovani, protoze cloveku ani zdravi, ani mladi nepomuze, odmitani ockovani proti tetanu je znak blbosti, anebo neinformovanosti.
To ale není pravda: Já umrtí zdravých lidí na chřipku viděla. A staří nebyli. Jedna kolem čtyřiceti, druhý mladší. A nebyli to ani kardiaci nebo jiní chronici. Ani to nepřecházeli.
@Bart-olomej Ten posledni odstavec. Jo. Ja si to jdu rovnou hodit byt porodnik. Ja mela porodni plan a manzel byl u toho, kdyz malou prevezli driv na sestinedeli kvuli moji tehotenske cukrovce. Ona se desne pokakala a myli ji a jen zaslechly, ze mam porodni plan, zarazily se a zbledly, protoze spousta maminek nechce dite po porodu koupat. Ani jsem nerikala, ze mam porodni plan, byl pri sichr, kdybych jela do jinr porodnice, u nas jsou zlati. Manzel je jeste uklidnoval, ze koupanim pokakaneho miminka fakt nemaji co zkazit. Mam dojem, ze porodnici a pediatri jsou jednou nohou u soudu, potazmo v kriminale, ostatni doktori skoro taky.
@MartinKa36 píše:
Ušetři si prosím tyto manipulativní prupovídky. Spalničky chytli všechny děti ale mortalita je jen u špatně živených dětí které žijí ve špatých podmínkách.
Obrna nění nemoc ale symptom jako horečka který zpusobují různé patogeny, Jeden z patogenů je Poliovirus. No a teď se zamysli nad tím jak to fungovalo se spalničkama v roce 70 děti se nakazily vyléčily a získali imunitu a klidně byla celá ordinace plná nakažených dětí. V dětských knížkách měli děti spalničky a lidi to braly jako takovou chřipku která sama přejde, když jsi ale chytla po válce Polio tak to byla velmi vážná diagnoza s trvaslými následky, dneska by byla mortalita hodně nízká pacient by byl dva tejdny na umnělé ventilaci ale přežil by, následky přetrvávají dnešní doktoři ví houby děti kteří chytili polio musí anesteziologům vysvetlovat možná rizika.
Husty
spalnicky jsou v pohode obrna je v pohode cernej kasel je asi taky v pohode.
Na spalovej bacil staci cajicek a obklad zejo.
Naprosto chapu proc je zzakladni ockovani ze zakona povinne kdyz ctu tyhle zvasty.
@ludmilaadamkova píše:
Hustyspalnicky jsou v pohode obrna je v pohode cernej kasel je asi taky v pohode.
Na spalovej bacil staci cajicek a obklad zejo.Naprosto chapu proc je zzakladni ockovani ze zakona povinne kdyz ctu tyhle zvasty.
Nene, na spálovej bacil se musíš navíc pokřižovat.
@Baba píše:
To ale není pravda: Já umrtí zdravých lidí na chřipku viděla. A staří nebyli. Jedna kolem čtyřiceti, druhý mladší. A nebyli to ani kardiaci nebo jiní chronici. Ani to nepřecházeli
No on totiz dneska poradne kazdy nevi co to vlastně chripka je. To neni to ze ma clovek teplotu 38 a tejned je v postelu. Navic existuje spoustu druhu viru chripky ktere navic dost mutuji a kazdy je jinak agresivni. Treba na španělskou chripku v minulosti zemrelo miliony lidi.
@cell píše:
@My Melody : tak jestli jsi ta vyjímka, kdy mladý zdravý člověk chřipku odleží, tak blahopřeji a chválím. Jenomže takových je málo Ze zkušeností většina přechází, prská v mhd, nakazí půl pracoviště, protože hypotéka je sviňa a práce je moc. Znám i případ selhání jater po předávkování paralenem u člověka, který taky MUSEL do práce
To bylo vseobecne o tom mladi a zdravi, zdrava jsem, ale mlada uz asi ne, ale zatim ani stara, az pak budu o ockovani proti chripce uvazovat, pripadne pokud budu rizikovej pacient, zatim nevidim duvod.
Kdyz lidi s virozami cestuji v MHD do prace, to je nejenom ukazkova blbost, protoze rizkuji sve zdravi, ale i hnusna bezohlednost vuci lidem v okoli, kteri se muzou nakazit. Zakladni pravidlo slusnosti zni, ze pokud clovek kasle, ma nadchu, zvysuje sa teplota, unava, proste pokud na nej neco leze, zustava doma v posteli. Zadna hypoteka a par korun za to nestoji, tohle by se melo vtloukavat lidem do hlav uz na skolach, dokud se to nestane normou.
Příspěvek upraven 28.09.19 v 14:10
@MartinKa36 píše:
Ta tabulka je udělaná tak aby nezobrazovala umrtnost v jednotlivých letech ale pouze před očkováním a po očkování od roku 1919, jak jsem ti ukazoval ten graf z USA, tak mortalita padala díky lepším životním podmínkám a zdravotní péči, i před zavedení očkování a podobná čísla bych dostal i kdyby očkování nebylo zavedeno třeba, Tetanus.. kolik lidi pracovalo v zemnědělství před válkou a kolik dnes…
Tady je to trochu jinak. Vypadá to, že ta úmrtnost začala klesat díky očkování a zvlášť té druhé dávce vakcíny. Tedy po srovnání s Tvým grafem.
@ludmilaadamkova píše:
No on totiz dneska poradne kazdy nevi co to vlastně chripka je. To neni to ze ma clovek teplotu 38 a tejned je v postelu. Navic existuje spoustu druhu viru chripky ktere navic dost mutuji a kazdy je jinak agresivni. Treba na španělskou chripku v minulosti zemrelo miliony lidi.
Odhaduje se, že během roku a kousek, co řádila španělská chřipka umřelo asi 80-90 milionů (přesná čísla nejsou, protože první světová a utajení - proto se i jmenuje španělská, protože jinde než ve Španělsku se o ní kvůli cenzuře nepsalo) lidí, hlavně tech silných a zdravých. Což je víc, než kolik umřelo v první i druhé světové válce dohromady.
Pravou chřipku jsem měla jen jednou a bylo mi strašně, to s běžným nachlazením fakt nejde srovnávat.
Příspěvek upraven 28.09.19 v 14:07
@stock píše:
Tady je to trochu jinak. Vypadá to, že ta úmrtnost začala klesat díky očkování a zvlášť té druhé dávce vakcíny. Tedy po srovnání s Tvým grafem.
TO máš výskyt, ne?
Antivax mají radší grafy úmrtnosti, protože tam vliv očkování nejde tak markantně vidět.
@Baba píše:
TO máš výskyt, ne?
Antivax mají radší grafy úmrtnosti, protože tam vliv očkování nejde tak markantně vidět.
Zcela zamerne, snad i on, ten anti pochopí, že čím víc očkovaných, tím menší riziko nakazenych, tim mensi riziko úmrtí. A možná, že i pochopí, že ta mala špička v tom výskytu, je dobeh tech nemocných, kteří dostali jenom jednu dávku vakcíny. Však on se určitě fundovane vyjadri.
@Lenka_Hal píše:
Tady chripka patri mezi povinne, pokud chce dite do skoly.
A svete div se, chripka nas vubec netrapi. Si ani nepamatuju, ze by kdy kluci nejakou meli
OT - já teda ze svého okolí znám jednoho jediného člověka, který kdy měl chřipku - a to bylo už skoro před dvaceti lety… Jinak všechno ostatní byly prachsprostý virózy, i když to dotyčný komentoval slovy, že měl chřipku.
A pro pořádek dodávám, že děti i sebe očkuju (i když zrovna proti chřipce ne) ![]()
@SAJ píše:
Odhaduje se, že během roku a kousek, co řádila španělská chřipka umřelo asi 80-90 milionů (přesná čísla nejsou, protože první světová a utajení - proto se i jmenuje španělská, protože jinde než ve Španělsku se o ní kvůli cenzuře nepsalo) lidí, hlavně tech silných a zdravých. Což je víc, než kolik umřelo v první i druhé světové válce dohromady.Pravou chřipku jsem měla jen jednou a bylo mi strašně, to s běžným nachlazením fakt nejde srovnávat.
A nechavas se ockovat proti chripce? Ja ji mela taky jen jednou v zivote, teploty kolem 39. Ale i ty beznejsi virozy se mi vetsinou vyhybaji, vsechno kolem nakapane a mne nic neni, nastesti. Ale nedavno jsem presto virozu chytla a bylo mi blbe dva tydny.
@jege píše:
dokázat Babě, že všichni nejsme poslušná hovádka, která drží hubu a krok a doktory poslouchají na povel - k nezaplacení!
tak zrovna tohle se Babe myslim dokazovat nemusi, to je zrejme ![]()
@matkabagristy píše:
Očkování proti tetanu stojí asi 1000, aplikuje se o deset let. Ve srovnání s následnou péčí a dalšími aspekty spojenými s nemocí, to přináší ekonomický efekt jedinci a „státu“ @jege
Pokud cekas, ze tetanus chyti vsichni, tak mas samozrejme pravdu.
@Baba píše:
To ale není pravda: Já umrtí zdravých lidí na chřipku viděla. A staří nebyli. Jedna kolem čtyřiceti, druhý mladší. A nebyli to ani kardiaci nebo jiní chronici. Ani to nepřecházeli.
Urcite ano, ja mluvila vseobecne, ale vzdy se najdou i takove pripady. Muzes presneji napsat, jak zemreli?
Příspěvek upraven 28.09.19 v 14:55