Time management a dennírutina

Napsat příspěvek
Velikost písma:
768
6.7.16 20:06

@monika12 Super, takhle si to já přesně představuju :mrgreen: :palec: Jak se vám vše okolo dětí a domácnosti kloubí s pracovními úkoly, termíny a podobnými věcmi? Využíváte s manželem nějaký systém nebo metodiku. Třeba řešení podle toho co nejvíc hoří a je důležité, nebo podle toho co dřív přijde, nebo má nejdřív termín… Nebo to máš tak, že co zvládneš, to zvládneš? :)

A jinak děkuji! Je to hodně náročné a nevstávám tak denně, musím říct, bohužel. Nejsem úplně ranní ptáče, ale zjistila jsem, že mi to strašně moc dává a doufám, že i do budoucna, až budu mít třeba větší děti, tak budu mít ty rána alespoň čas pro sebe.. A teď do mě :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
6.7.16 20:06

@Arvenka, tak to já musím říct, že i s dětmi jsem zvaklá plánovat a plánů se držet, narozdíl od většiny zde přispívajících.

Podle diáře jsem žila pracovní život před dětmi a nevzdala se ho ani s dětmi. Vše si píšu (co si nenapíšu, to jako by nebylo :roll: :mrgreen: ) a z 90% to potom tak je. Plány naruší maximálně neočekávaná příhoda jako třeba nemoc dítěte.

Souhlasím s @monika12, že když se plánuje a dodržuje, tak vše zabere mnohem méně času, než kdybych se jen tak plácala od ničeho nikam. A taky s tím, že bez dobrého plánování to nejde. Zatím mám kluky malé, ale už ve školkovém věku jsme chodili na logopedii a 2× týdně na hudebku. Od září budeme mít prvňáčka, takže povinností a plánování přibude. Jsem na to zvyklá, tak si myslím, že to nebude větší problém ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
6.7.16 20:07
@monika12 píše:
Zajímavé téma! Mám 3 děti (12, 4 a 1,5 roku) a na rozdíl od ostatních přispěvovatelek mám ten názor, že bez dobrého plánování to nejde. Takže plánuju úplně všechno :). Co se činností týče, mám klasický stolní kalendář a k tomu vytištěný denní přehled na každý týden zvlášť na A4. Do stolního kalendáře dlouhodobé záležitosti, na papír to, co se vyvrbí „ze dne na den“. Na dlouhodobější koordinaci používáme s manželem kalendář v Outlooku.
Jinak třeba co se jídla týče - oba s manželem pracujeme z domova, takže je denní nutností vařit pro 4-5 lidí. Dvakrát týdně tak plánuju jídelníček na 3-4 dny dopředu a 2× týdně absolvujeme nákup. Občas se někdo ze známých pousměje, když si toho u mě všimne, ale abychom v obchodu netrávili zbytečně mnoho času, máme s manželem každý svůj nákupní seznam. Je fakt, že se nám nikdy nestane, že bychom zapomněli něco koupit :) a i velký nákup v supermarketu zvládneme se 2 malými dětmi sakumprásk za hodinu i s cestou.
Myslím, že plánování ušetří hodně nervů i času. A kdo říká, že s dětmi se plánovat nedá, tak podle mého názoru má buď času nazbyt a plánovat defacto nemusí a nebo nechce plánování věnovat trochu energie :)Příspěvek upraven 06.07.16 v 19:54

Souhlas!!! Plánování ušetři mnoho času i nervu. Pravda, je potřeba byt i flexibilní, a vzdy mit i zadní vrátka pro případ ze se cokoli vyskytne, ale i to se da naplánovat - krizové situace a únikové plány :palec:

• Citovat
  • Upravit
768
6.7.16 20:07
@Russet píše:
Tak kalendář samozřejmě máme, vařím jen pro tři a obchod je blízko. Jsem ještě na rodičáku. Ale myslím to tak, že si naplánuju, že se potkám s jinou maminkou a dítě chrní o hodinu děle a ona pak zas musí domů a pochodíme jen chvíli. Nebo chci ven bez dítěte, svoláváme se s bývalými kolegyněmi a bác, dítě onemocní.Příspěvek upraven 06.07.16 v 20:04

Tak to jsou takové ty klasické zásahy vyšší moci. S tím se musí člověk prostě poprat. To je pak samozřejmé, že nejde úplně plánovat. Ale jsou chvíle, kdy třeba člověk musí nebo sám chce (návštěva doktora, nákupy, domácnost, pracovní úkoly a termíny a tak…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
768
6.7.16 20:08
@monika12 píše:
Budeš to mít nalajnované tak, jak si to nalajnuješ ty :)

V to doufám, respektive na tom stojí moje živobytí, ale jak to tu zatím čtu, tak to vypadá jako sci-fi :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
768
6.7.16 20:12
@KPKristy píše:
@Arvenka, tak to já musím říct, že i s dětmi jsem zvaklá plánovat a plánů se držet, narozdíl od většiny zde přispívajících.

Podle diáře jsem žila pracovní život před dětmi a nevzdala se ho ani s dětmi. Vše si píšu (co si nenapíšu, to jako by nebylo :roll: :mrgreen: ) a z 90% to potom tak je. Plány naruší maximálně neočekávaná příhoda jako třeba nemoc dítěte.

Souhlasím s @monika12, že když se plánuje a dodržuje, tak vše zabere mnohem méně času, než kdybych se jen tak plácala od ničeho nikam. A taky s tím, že bez dobrého plánování to nejde. Zatím mám kluky malé, ale už ve školkovém věku jsme chodili na logopedii a 2× týdně na hudebku. Od září budeme mít prvňáčka, takže povinností a plánování přibude. Jsem na to zvyklá, tak si myslím, že to nebude větší problém ;)

To mám přesně tak. Žiju díky papírovému diáři :oops:. Občas trochu problém pro společníka, ale tak, zvykl si :D. Mám v klasickém diáři vložený i plánovací diář od Fly Lady - pro péči o domácnost, plán co vařit a podobné věci. Díky tobě mám hned menší pocit, že jsem divná :mrgreen:. Myslíš si, že tě tenhle režim, respektive přehled a takové to „nebrat co přijde“ nějakým způsobem psychicky nabíjí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
768
6.7.16 20:13
@Marie432875 píše:
Souhlas!!! Plánování ušetři mnoho času i nervu. Pravda, je potřeba byt i flexibilní, a vzdy mit i zadní vrátka pro případ ze se cokoli vyskytne, ale i to se da naplánovat - krizové situace a únikové plány :palec:
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
6.7.16 20:14
@Russet píše:
@MTB
A jestli z levého nebo pravého…

ja si davala malou vlasovou sponku na raminko, abych priste vedela, ze ktereho mam koji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
768
6.7.16 20:15
@kittysha píše:
Souhladim s napsanym, planovat nelze a kdyz uz si naplanuju supr vikend s prateli a podrobnym rozpisem co kdy kam, noc predtim mi onemocni dite:) klasika:) je to takove planovani nekolika ruznych variant, ktere mohou nastat:) takze spis velka flexibilita a prace pod tlakem situace, i kdyz samozrejme urcite veci chteji rad a clovek tak nejak zhruba udela co si lajnuje - spis bych tomu rekla zabehla rutina a stereotyp:) takze presne naplanovany den na minuty viz zakladatelka me spis ponavil, ale tak treba tady nejaka takova mama na presny tydenni harmonogram existuje, rada si prectu:)

Ono naplánované to striktně není, je to spíš takovéto že mám ranní a večerní rutinu kterou se snažím dodržovat a vím zhruba, kolik to zabírá času. Ale že bych měla přesně dané, že 13 minut něco a 5 minut něco jiného, to určitě neee :mrgreen: To bych nedělala nic jiného než že bych měla nastavenou minutku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
6.7.16 20:15
@Arvenka píše:
V to doufám, respektive na tom stojí moje živobytí, ale jak to tu zatím čtu, tak to vypadá jako sci-fi :P

Néé :) Jak píše KPKristy - „co si nenapíšu, to jakoby nebylo“ - to je naprosto přesné a tak to mám i já :D
Jestli jsi zvyklá nyní plánovat a baví Tě to, tak není jediný důvod, proč s dětmi by Ti to nešlo. Naopak - jen to zdokonalíš :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
768
6.7.16 20:16
@budi píše:
ja si davala malou vlasovou sponku na raminko, abych priste vedela, ze ktereho mam koji :mrgreen:

Super typ. Píšu si do diáře :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.7.16 20:16

@Arvenka
Tak do detailu to na internet psát nechci, ale v podstatě se řídí den podle dítěte. Vstane, snídaně, hraní a u toho úklid nebo vaření, svačina, procházka, oběd, uspávání, hraní, procházka, svačina, hraní, koupání, večeře, uspávání…a konečně klid a ticho. Na hodiny to fakt rozepsaný nemám. Nebo abych ráno vytahovala věci z pračky, to je tam spíš cpu a před den věším. Knížku si na večer naplánuju a pak usínám za pochodu v devět. Plánuju klidný večer a batole má virózu a já chodím kontrolovat, jestli nemá teplotu. Asi tak. Ale je to krasný :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
768
6.7.16 20:18
@Russet píše:
@Arvenka
Tak do detailu to na internet psát nechci, ale v podstatě se řídí den podle dítěte. Vstane, snídaně, hraní a u toho úklid nebo vaření, svačina, procházka, oběd, uspávání, hraní, procházka, svačina, hraní, koupání, večeře, uspávání…a konečně klid a ticho. Na hodiny to fakt rozepsaný nemám. Nebo abych ráno vytahovala věci z pračky, to je tam spíš cpu a před den věším. Knížku si na večer naplánuju a pak usínám za pochodu v devět. Plánuju klidný večer a batole má virózu a já chodím kontrolovat, jestli nemá teplotu. Asi tak. Ale je to krasný :dance:

To věřím. Já se na to už celkem těším. Biologické hodiny tikají :). Jinak s tím praním je to hrozně pohodlné, ale pro mě proto, že mám sušku. Dám si časovač, ráno je to vypran když vstávám, přehodím a nestarám se až na to mám čas :dance:. A u knížky pravidelně usínám taky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
6.7.16 20:19

@Arvenka
Nebo vlasovou měkkou gumičku na ruku. Já teda měla u postele papír i s časy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
6.7.16 20:19

@Arvenka
pred detmi jsem mela diare a znacila jsem si tam i veci zpetne, abych mohla dohledavat… behem stavby domu (kterou jsem organizovala ja) se muj diar zmenil zaroven ve stavebni denik, kdybych ho tehdy nekde ztratila, to by byl fakt problem

ted s detmi je diar zbytecny, stejne nikam nejdu…
mame rodinny kalendar na zdi

meli jsme tam peclive naplanovanou dovolenou, kde jsme meli byt ted, nicmene jednoho bolelo ucho a byl na pichani, druha laryngitidu, takze sedime stejne doma u kalendare

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí