Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
paní se nedivým, udělala bych to stejné. Já tam ani nemůžu dítě rvát druhou stranou, mám děti dvě, čili dvě autosedačky. Dítě na klín, na vedlejší sedadlo, na zadní sedadlo bych nedala ani omylem. Přijde mi to stejně nebezpečné, jako nechat ho v košíku. Spadne ze sedadla, začne mi sahat do řízení, začne se sápat po mě, stoupat si na sedadle atd. jak jste psali, děti jsou chytré, rychlé a zvědavé. A vlivem těchto kravin mohu nacouvat do jiného auta, třeba jedoucího a škoda bude ještě horší, protože dítě nebude připoutané. Na tohle tu jaksi dámy zapomínáte. Takže pro mě bude menší zlo, nechat dítě ukotvené ve vozíku mezi stojícími auty s jídlem v ruce, jak ho nechat řádit nepřipoutaného v autě nebo mě na klíně. Už vidím jak se s ním přetahuji o volant a zapíná mi stěrače, blinkry a troubí ![]()
My máme u kaufu asi 4 park. místa rodinná, jsou širší. A fascinuje mě, když vidím,jak jdou k autu lidi bez dětí. V autě sice autosedačku mají,ale děti momentálně sebou ne. To je SOBECKÉ!!!! Kdysi jsem se neudržela, protože jsem sebou zrovna měla obě děti a když jsem viděla,že pán otvírá dveře a děti nemá, tak říkám jojo, jak mám v autě autosedačku, můžu zaparkovat všude.
Vy si třeba nedojdete do vedlejší místnosti, když máte dítě v jídelní židličce? Já klidně. taky si může stoupnout a spadnout. Ale bych ale nesměla od něj na krok. Výždycky hrozí, že si někam dotalčí židli, vylaze někam a spadne. ![]()
Nezlob se, ale už nadpis je komárovelbloudí - ženská zapomněla dítě na parkovišti .. potom to dávání slova maminka do uvozovek..... já netvrdim, že to ta maminka vyřešila nejlíp jak mohla, ale zakladatelka jí pomoc nenabídla, ale zato jí zdrbla na netu. Ale já obecně nemám ráda témata typu: proboha ona už dává dítěti pribiňáka, ježiš ona batole trestá plácnutím .. je to vždycky napsaný jednostranně a vznikne kolem toho slepičárna.. kerý se ehhm občas zúčastním, protože mi to nedá.
strace píše:lucineeccka píše:Rona píše:
Ale jak? Máš tam místo sotva na to, abys otevřela dveře natolik, že procpeš sama sebe. Když budeš držet roční nebo větší dítě před sebou nacpeš ho podle mě max. na sedadlo řidiče nebo na sedadlo za řidičem, ale už tam nemáš tolik manevrovacího prostoru, abys ho někam pošoupla, nebo vložila do sedačky na zadním sedadle a upoutala.. buď jsem nešikovná nebo mám málo fantazie nebo to prostě fakt někdy nejde.
Ale o to ani nejde, mně to prostě celý přijde jako dělání z komára velblouda.Po parkovišti jezdí lidi obvykle pomalu,takže pravděpodobonost, že než vyjedu, vystoupim a přendám dítě do sedačky a připoutám ho, tak do mě nějakej šílenec najede, v takový rychlosti, aby to bylo život ohrožující, je podle mě podobná, jako, že poletím na dovolenou do Egypta s teroristou, kterej nás odpálí.
Zizalka píše:Rona píše:Nasoukala bych ho tam předníma dveřma.
Holky a jak byste tuhle konkrétní situaci vyřešily? Nemůžete dát dítě do sedačky, protože dost neotevřete dveře a jste tam samy.. tak kam teda s ním? Já na bezpečnost nekašlu, mám velmi bezpečnou autosedačku, ale tohle mi přijde jako paranoia.
sovicka1 píše:lucenka píše:
teda mě to nepřijde o nic víc nebezpečnější než dát dítě na zadní sedačku nebo sobě na klín. Někdo může do vás vrazit když vycouváváte, vyletí airbag a neštěstí je na světě![]()
![]()
Pokud hrozí šťouchanec od jiného auta, dítě do auta bez sedačky NE.
Souhlasím s Tebou Rono.
Zase tady někdo dělá z komára velblouda.
Jak jsem psala, včera se mi stalo to samé!Kdyby se mnou nebyla kamarádka tak bych to musela udělat stejně jako ta paní.Sovtva jsem otevřela dveře a nasoukala se za volant a i když jsem vychrtlina tak jsem měla co dělat.Akorát jsem měla Matyho v kočárku.Většinou parkuju u chodníku,tak bych kočárek normálně zabrzdila na chodníku a couvla si.
Mně nepřijde, že by tu někdo dělal z komára velblouda. Proč hned takhle?
Kdyby bylo dítě v kočárku a mohla bych ho přikšírovat, tak bych ho taky nechala venku v kočárku na chodníku nebo mezi jinými auty a couvla si.
Ale já to spíš pochopila tak, že zakladatelka byla v šoku z toho, že maminka nechala to dítko sedět jen tak ve vozíku a šla si couvnout. A mně to teda přijde taky divné. Řídím denně, se synem jezdím hodně často. Můj kluk si fakt ve vozíku nestoupá, ani nedělá jiný kraviny, a stejně bych neriskla to, že ho tam nechám jen tak sedět, protože to není pár sekund, než se nastartuje, zařadí, couvne, dá ručka, vystoupí. A za tu dobu se v tý dětský hlavě může vyrojit tolik blbejch nápadů, že i super vzorný peckoidní dítě si stoupne, nakolní se přes madlo a letí po hlavě doluA máma sedící v autě nemá jak zareagovat
To bych počkala až někdo (na první dojem důvěryhodný) půjde kolem nebo ho fakt radši nacpala na zadní sedačku. Ale ve vozíku bych ho prostě nenechala.
Alpaka píše:
Vy si třeba nedojdete do vedlejší místnosti, když máte dítě v jídelní židličce? Já klidně. taky si může stoupnout a spadnout. Ale bych ale nesměla od něj na krok. Výždycky hrozí, že si někam dotalčí židli, vylaze někam a spadne.
rohlice píše:Alpaka píše:
Vy si třeba nedojdete do vedlejší místnosti, když máte dítě v jídelní židličce? Já klidně. taky si může stoupnout a spadnout. Ale bych ale nesměla od něj na krok. Výždycky hrozí, že si někam dotalčí židli, vylaze někam a spadne.teď si nade mnou budete asi většina klepat na hlavu,ale já teda neodejdu ani na záchod abych malou nechala samotnou v místnosti
když je doma tatínek tak v poho jdu,ale když jsme doma samy tak na záchod si jí dávám do vajca a beru jí sebou,když se jdu koupat a ona spí tak si postýlku převezu před koupelnu to samý,když musím uvařit nebo cokoliv v jiný místnosti tak převezu jí i s postýlkou
neříkám,že se to nezmění až bude větší,ale já mám prostě o ní strach a nikde jí samotnou nenechám
asi je to tím čím jsme si prošli…nemyslitelný je pro mě třeba nechat stát kočár někde ve městě před krámem nebo vajíčko v autě atd atd
tak na WC jsme sla i kdyz si treba hral na zemi na dece, nez jsme sla zpatky tak dolezl tak do puli cesty ![]()
a kdyz spal tak spal, to jsme ho netahala nikam, od toho je prece monitor a chuvicka… to bych neriskla ze ho zbudim…
beruska2× píše:rohlice píše:tak na WC jsme sla i kdyz si treba hral na zemi na dece, nez jsme sla zpatky tak dolezl tak do puli cestyAlpaka píše:
Vy si třeba nedojdete do vedlejší místnosti, když máte dítě v jídelní židličce? Já klidně. taky si může stoupnout a spadnout. Ale bych ale nesměla od něj na krok. Výždycky hrozí, že si někam dotalčí židli, vylaze někam a spadne.teď si nade mnou budete asi většina klepat na hlavu,ale já teda neodejdu ani na záchod abych malou nechala samotnou v místnosti
když je doma tatínek tak v poho jdu,ale když jsme doma samy tak na záchod si jí dávám do vajca a beru jí sebou,když se jdu koupat a ona spí tak si postýlku převezu před koupelnu to samý,když musím uvařit nebo cokoliv v jiný místnosti tak převezu jí i s postýlkou
neříkám,že se to nezmění až bude větší,ale já mám prostě o ní strach a nikde jí samotnou nenechám
asi je to tím čím jsme si prošli…nemyslitelný je pro mě třeba nechat stát kočár někde ve městě před krámem nebo vajíčko v autě atd atd
a kdyz spal tak spal, to jsme ho netahala nikam, od toho je prece monitor a chuvicka… to bych neriskla ze ho zbudim…
tak monitoru nevěřím na 100%
musím jí vidět
spaní je pro mě trochu utrpení(moje spaní) a s postýlkou,když usne můžu jezdit jak chci a vim,že jí nevzbudim
naproti mi zatím „lézt“nemůže
ani ještě nebrouká nějak moc abych jí slyšela a byla v klidu,takže jí prostě beru s sebou abych na ní viděla
Rohlice,nevim čím jste prošli, ale na hlavu si neklepu do okamžiku, kdy to vyhlásíš jako jediný správný chování a kdo to dělá jinak je špatnej
. Trochu OT: mám 14 měsíčního syna, jednou jsme skončili na chíře, Davídek spadnul na futro tak nešikovně, že jsem po velkým váhání radši k dr. jela, boule byla totiž veliká jako celá Afrika
. No a stalo se mu to v okamžiku, kdy já vycházela z pokoje, plný ruce oblečení, on se mi motal pod nohy a o nohu mi zakopnul.. přítel to teda nepěkně vypráví tak, že jsem mu podrazila nohu
. Z toho jsem usoudila, že se mnou tedy rozhodně v bezpečí není.
Rona píše:
Rohlice,nevim čím jste prošli, ale na hlavu si neklepu do okamžiku, kdy to vyhlásíš jako jediný správný chování a kdo to dělá jinak je špatnej. Trochu OT: mám 14 měsíčního syna, jednou jsme skončili na chíře, Davídek spadnul na futro tak nešikovně, že jsem po velkým váhání radši k dr. jela, boule byla totiž veliká jako celá Afrika
. No a stalo se mu to v okamžiku, kdy já vycházela z pokoje, plný ruce oblečení, on se mi motal pod nohy a o nohu mi zakopnul.. přítel to teda nepěkně vypráví tak, že jsem mu podrazila nohu
![]()
. Z toho jsem usoudila, že se mnou tedy rozhodně v bezpečí není.
já to vůbec nehlásám za správný chování
naopak sama moc dobře vím,že to trochu přeháním
ale já jsem takhle v klidu a tak to tak dělat budu ![]()
před Vánoci mi volal z PPLka,že má pro mě balíček-taťka nám spal a jeho nevzbudí,kdybych vedle něj střílela-věděla jsem,že je to otázka 5 min max-sjet ze 7.patra výtahem dolů,zaplatit,podepsat,převzít a vyjet nahoru a stejnak jsem tomu z PPLka řekla,že musí chvilku počkat,že si musím oblíct a zavinout mimčo a pak až půjdu dolů ![]()
byl v poho,dokonce na mě čekal u vchodu-což se normálně neděje- abych nemusela s malou do zimy až k silnici ![]()
s tou tvojí příhodou-tohle se stát u nás tak přítel to na beton bude vyprávět úplně stejně ![]()
Alpaka píše:
Vy si třeba nedojdete do vedlejší místnosti, když máte dítě v jídelní židličce? Já klidně. taky si může stoupnout a spadnout. Ale bych ale nesměla od něj na krok. Výždycky hrozí, že si někam dotalčí židli, vylaze někam a spadne.
Ne. Pokud je to na víc než pár sekund (a i to je risk a nejsem v klidu), tak ji musím vyndat. Ačkoliv ji poutáme, tak to nestačí. Z židle se mi ztřítila několikrát, tam to nejde uhlídat vůbec, ale přece jen by bylo o dost horší padat spolu s židličkou.
Z vozíku mi vyskočí během 3 sekund (otočila jsem se do regálu, a když jsem se otočila zpět, měla jsem dítě místo na sedátku vozíku přímo ve vozíku… manžel byl přítomen a ani on akci nezachytil). Svého času nemohla být bez dozoru ani v postýlce, i při nejnižší poloze roštu vyskakovala/vypadávala po hlavě (a ne vždy na správnou stranu).
V Ově se mi ještě nestalo, že bych do auta neprocpala dítě z žádné strany, auto máme široké. Ale kdyby, tak na parkovišti bych děti nechat nemohla, tím spíš, že jsou tři.
Na místech pro rodiny s dětmi se nám daří parkovat málokdy, obvykle je min. polovina z nich obsazená lidmi, kteří ani tu sedačku nemají.
Mmch můj nedávný zážitek z parkoviště je ten, že matka nechala cca tříleté dítě pohybovat se bez dozoru za jejími zády směrem do cesty. Samozřejmě jsme jeli pomalu, ale klidně by do něj mohl někdo nacouvat, nedejbože kdyby se rozběhlo
.
Laaja píše:
Ahoj,
paní se nedivým, udělala bych to stejné. Já tam ani nemůžu dítě rvát druhou stranou, mám děti dvě, čili dvě autosedačky. Dítě na klín, na vedlejší sedadlo, na zadní sedadlo bych nedala ani omylem. Přijde mi to stejně nebezpečné, jako nechat ho v košíku. Spadne ze sedadla, začne mi sahat do řízení, začne se sápat po mě, stoupat si na sedadle atd. jak jste psali, děti jsou chytré, rychlé a zvědavé. A vlivem těchto kravin mohu nacouvat do jiného auta, třeba jedoucího a škoda bude ještě horší, protože dítě nebude připoutané. Na tohle tu jaksi dámy zapomínáte. Takže pro mě bude menší zlo, nechat dítě ukotvené ve vozíku mezi stojícími auty s jídlem v ruce, jak ho nechat řádit nepřipoutaného v autě nebo mě na klíně. Už vidím jak se s ním přetahuji o volant a zapíná mi stěrače, blinkry a troubí
Laajo, je jasné, že se dvěma dětmi to máš těžší. A je to přesně o tom, že každé dítě se chová jinak, každá z nás ví, nebo alespoň tuší, co by mohlo být zrovna u jejího dítěte rizikovější. Já si jsem třeba jistá, že když dám kluka na sedačku spolujezdce a důrazně mu řeknu, ani se nehni!, tak že bude sedět v klidu a já bez nervů vycouvám. I kdyby se hnul nebo začal něco vymýšlet, zvýšeným hlasem řeknu jeho jméno a je klid. Ale kdybych ho nechala ve vozíku a odešla vycouvávat a on byl byť minutku bez dozoru, nejsem si jista, že by nevymyslel nějakou hovadinu ![]()
Alpaka píše:
Ne, nikdy neodjedu. To ho nejdřív vyndám. Na gauč, postel, židle leze (na stůl a linku ne, to ví, že nesmí a dodržuje to), i z nich už párkrát žuchnul. Když si židli třeba přistaví k oknu a drápe se na parapet, tak ho upozorním, že může žuchnout a i ho spadnout nechám, příště si dá pozor.
Ale v židličce jsem ho prostě nenechala samotného nikdy. Ani v nákupním vozíku ![]()
Mám třeba kamarádku, která dvouleťáka nechá samotného i ve vaně a jde mýt nádobí
Mně to přijde hodně divné a nedělám to. Z mého pohledu předcházím zbytečnému riziku. Tím ale nechci říct, že ona je špatná matka. Ona si to vyhodnotila jako bezpečné a mně to jen přijde divné, stejně jako mi přijde divné nechat dítě ve vozíku a jít couvat ![]()
Příspěvek upraven 01.01.12 v 14:08
Rona píše:
Nezlob se, ale už nadpis je komárovelbloudí - ženská zapomněla dítě na parkovišti .. potom to dávání slova maminka do uvozovek..... já netvrdim, že to ta maminka vyřešila nejlíp jak mohla, ale zakladatelka jí pomoc nenabídla, ale zato jí zdrbla na netu. Ale já obecně nemám ráda témata typu: proboha ona už dává dítěti pribiňáka, ježiš ona batole trestá plácnutím .. je to vždycky napsaný jednostranně a vznikne kolem toho slepičárna.. kerý se ehhm občas zúčastním, protože mi to nedá.
Tak původní název diskuze byl jen To snad není možný. Zbytek upravili admini.
Mě zas udivuje, že ti vadí, že někdo někomu nenabídl pomoc (když ani nevíš, zda mohl a zda by o to dotyčný vůbec stál…), zato ho zdrbnul na netu. ![]()
Zakladatelka třeba tu pomoc nabídnout ani nemohla, možná s sebou měla svoje dítě, o které se musela postarat, možná byla jen daleko, možná už bylo na pomoc pozdě. Já kdybych stála poblíž, tak se nabídnu, ale kdybych kvůli tomu musela jít přes půl parkoviště nebo nechat někde stát svoje dítě, tak ne, a taky budu jen nevěřícně koukat.
Každý to posuzuje ze svého pohledu, to už jsem psala výš. Někomu to přijde normální, někomu divné. Ale každý má právo říct svůj názor, byť se jinému nebude líbit ![]()
Třeba můj názor je, že když mi nějaké téma vadí nebo ho nemám ráda, tak ho vůbec nečtu, natož abych do něj přispívala ![]()
Ono asi hodně záleží na povaze dítěte. moje dítě si nikdy ani vylézt nepokoušelo. I te´ˇd jsem se mu několikrát snažila vysvětlit, že pokud má pod židličkou stupínek, tak vyézt může sám a on sedí jak zařezanej a říká BOJIM ![]()