Jak přežít vzdorné období

Anonymní
9.3.23 15:00

To vzdorne obdobi, jak prezit?

Ahoj vsem,
je mi hrozne smutno z naseho za chvili 3 leteho ditka. Uz tak pul roku probiha obdobi vzdoru, ale posledni 2 mesice jsou uplne silene. Je to cele nasobene tim, ze ditko je hrozne zle na okoli - na kocku, psa, me, hracky… Pritom ma vsechny moc rad, zvirata mazli, krmi, pomaha vencit a pak prochazi kolrm psa a jen tak na nej dupne, jde kolem kocky na skrabadle a vytahne ji za ocas.
Na vsechno rika ne, vcetne veci, ktere chce, protoze vzapeti krici joo.
Kdyz po ditku neco chci nebo musim zakazat, zacne se polouset me bud bouchat nebo kopat, vse provazi vriskot…
Je to chytre, vesele a moc sikovne ditko, ale taky trochu zamrzle v oralnim obdobi, protozd porad neco strka do pusy. Jak uz to trva dlouho, nenechava me to uz moc klidnou a obcas mi nad tim rupaji nervy bohuzel. Skoro trilete dite uz ma i hracky nebo pracuje s ruznymi vecmi, ktere se proste necumlaji a misto pokroku furt cele dny resime, at neco nestrka do pusy…

Ja vim, ze musim vydrzet, ale je to narocne, tak jsem se sem hlavne prisla vypsat…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1292
9.3.23 15:05

Jak přežít? No…sklenka vína to činí výrazně snesitelnejsi :* :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.23 15:41

@Perníček22 To by bylo paradni, akoratze kojim miminko :nevim: Tak aspon sem tam cokosku zobnu nebo jinou mlsotu :D

• Citovat
  • Upravit
22589
9.3.23 17:00

Ahoj, ma skoro 3, takze bych ho dala na cca 3 dopoledne nekam do miniskolky/detske skupiny. Ty si od nej odpocines a ono bude mit zase jinou zabavu/podnety nez doma s miminem. Navic uvidis, jestli se takto chova i v jinem prostredi s jinymi autoritami. Ono se rado vse svaluje na obdobi vzdoru. To ja si taky myslela, ze jen obdobi vzdoru a pak tam byl mnohem vetsi problem. Ta miniskolka ti to nejspis rozsekne, kdyz tam bude vse v poradku a bude tam hodny, tak je to fakt jen obdobi. To ublizovani zviratum a lidem je pres caru a davat veci do pusy uz by taky nemel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
9.3.23 19:10

@Oriseka No vidis, od ledna jsme zkusili lesni klub jednou tydne, vypadalo to dobre a nadejne, ale posledni 3 tydny tam hodne po me plakal a ted naposled ho muz privezl zase domu, ze se ho vubec uz nepustil a strasne plakal, ze chce domu…talze to zrusime no…byl tam hodny, pruvodkyne ho chvalily. Jinak se svoji tetou funguje dobre i s prarodici, nejhorsi je to se mnou a potom s manzelem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
9.3.23 19:12

No nic, zapomnela jsem na anonym :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22589
9.3.23 19:38
@JezinkaBezinka píše:
No nic, zapomnela jsem na anonym :oops:

Neva. Evidentne si tohoto tematu moc lidi nevsimlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22589
9.3.23 19:44

Na to strkani veci do pusy lze zkusit kousak. Dite ho ma kolem krku a kouse si, kdyz ma tu potrebu. Alespon je to ciste a nestrka do pusy nebezpecne veci. Lesni klub 1 tydne je malo, tam si dite ani nezvykne a tak se nerozjede. Taky je to na cerstvem vzduchu a tam je dite vetsinou lepsi. Pomaha byt s ditetem hodne venku. Rozumi dobre? Jak mluvi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
10.3.23 00:51

@Oriseka Rozumi vyborne a mluvi taky krasne, on je jinak uplne v poradku.

Lesni klub na vzduchu jsme vybrali schvalne, jednak jsou pro deti od 2 let a taky kvuli sireni nemoci, v nasem meste jsou vnitrni skolky uplna katasrofa, ted jsem zrovna chytla od maminky jednoho predskolaka anginu, co ted koluje ve statni skolce. Prislo ted miminko a neni treba zbytecne riskovat s tak vnitrnim a vetsim kolektivem deti.

A jeden den jsme ted v zime prave zvolili taky kvuli nemocem. Miminko se ted osypalo po te me angine a dr. se dost bala, aby se stroptokok nepptvrdil, protoze neni penicilin, jen sirokospektralni a pro novoska docela silena ATB. Tenhle klub funguje 2 dny, coz jsme chteli od jara, kdy to snad uz bude lepsi…

Kazdopadne ty vzteky jsou silene. Jeste je to hrozny venku, kdyz neco musim zatrhnout, tak klidne vriska na cele namesti, vali se samozrejme po zemi. Nebo schvalne zdrzuje. Kdyz ma s senou odrazedlo, po chvili fnuka, ze ho nechce, kdyz ho nema, fnuka ze ho chce :zed: Ani se neda vsechno vylicit a popsat. Ven ale chodi moc rad, na odrazedle umi skvele, uci se ted na slapacim kole…

A kousak, on ma jeste miminci kousatko, obcas ho najde a kousne, ale jinak o to zajem nema. Mozna mu jde spis o to zakazane, casto s koristi prcha nekam za roh, abych ho jako nevidela.

Me to proste jen mrzi, je to radostny dite, ale porad jen neco resime mi prijde, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22589
10.3.23 10:45

Na kousak by se musel naucit, ze se kouse do nehoane jinam. Jo ty nemoce jsou des, takze chapu, ze to ted nechces tahat k malemu miminu. Pujde od zari do obecni skolky? To porozumeni, tak to vetsina lidi nevi, co ma dite rozumnet, kdyz ma 3 roky. Odpovi ti, kdyz se zeptas, co ve dne sviti na obloze? Cim zaplatime nakup v obchode? Tohle je uroven porozumeni ve 3 letech. Deti, co blbe rozumi se vic vztekaji. Nerikam, ze je to vas pripad. Jen moznost. Pak se da vztekum predchazet upozornovanim na zmenu dopredu. Treba: jeste 5krat se sklouznes na skluzavce a pak pujdeme domu. Pro nektere deti je slovo NE cervenym praporkem a branou ke vzteku, takze je lepsi rikat, co dite delat muze nez to, co nemuze. Najit nejakou pro obe strany schudnou variantu a tu mu nabidnout. Mate doma male miminko neni to take reakce na nej? Mas cas se mu venovat bez pritomnosti miminka? Mate nejakou cinnost jen vy 2 pro sebe? Jakoze tatinek vezme miminko na prochazku a vy 2 si spolu treba neco zahrajete nebo vyrobite. Odrazedlo jsem davala na madlo kocarku, kdyz uz ho dite nechtelo a meli jsme i stupinek ke kocarku, coz eliminuje stres kdyz mas byt nekde na cas. Je to super na rychle presuny. Dite stoji na stupatku ke kocarku a veze se. To stupatko jsme taky vyuzivali na cekani na miste. Dite bylo o dost klidnejsi, kdyz si mohlo sednout. Treba na autobusove zastavce, kde nebyla lavicka. Taky je min vzteku, kdyz dite nema hlad, zizen, neni mu vedro nebo zima. Takze svacina a lahev piti s sebou a prubezne nabizet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
10.3.23 11:26
@Anonymní píše:
@Perníček22 To by bylo paradni, akoratze kojim miminko :nevim: Tak aspon sem tam cokosku zobnu nebo jinou mlsotu :D

No tak to je jasný. Chce pozornost. To je prostě ten problém dětí blízko sebe. To starší tím dostává emočně strašně zabrat a rodiče se pak strašně diví.

• Citovat
  • Upravit
1137
10.3.23 17:07

@Tosidelassrandu promin, ale mit deti 2,5 roku od sebe mi neprijde extremne brzo - navic nikdy nevis, kdy se to druhe povede, nebo tys pocala kazde dite v presny cas, kdy sis vybrala? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
10.3.23 17:16

@Oriseka Zkusim odpovedet na vse :)
Ven chodime vzdycky se svacinou i pitim, svacime oba radi.
Na ony otazky mi odpovida, i na spoustu jinych, vsechny slozite pokyny umi splnit, je opravdu hodne sikovny v podstate na vse (jen kreslit nechce :lol: ), i motoricky je sikovny (umi skoro na slapacim kole, na jednostopem odrazedle drzi rovnovahu cca od 1,5 roku, splha po stromech, obleka se atd.). 3 roky bude mit az v cervnu.
Domlouvani se na vecech, ano, delam od pocatku tak, ale ted vic rozumuje a proste mi na to rekne, ze jde udelat to nebo to, a az pak pujde na tamto…ale vysledky vidim jen obcas, napriklad neni problem odchod z hriste nebo herny.
Do skolky nakonec jeste nepujde jsme se shodli doma. Mame pro nej vybranou mistni lesni skolku, aby se vyradil, maji tam hezky pristup, naopak co slycham o statni, to moc dobre neni.
Aktivity spolu delame, kdyz miminko spi, ale mame ho 6 tydnu, tak si vse teprve seda. Ale on dela rad i aktivity s miminkem, treba spolecne koupani, utira mu blindeni, rano spolu jeste lezi pod perinou a starsi ani nechce vstat…kazdopadne ty vzteky tu byly i pred miminkem dost dlouho, v dobe kdy jeste ani zadne bricho nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22589
10.3.23 17:35
@JezinkaBezinka píše:
@Oriseka Zkusim odpovedet na vse :)
Ven chodime vzdycky se svacinou i pitim, svacime oba radi.
Na ony otazky mi odpovida, i na spoustu jinych, vsechny slozite pokyny umi splnit, je opravdu hodne sikovny v podstate na vse (jen kreslit nechce :lol: ), i motoricky je sikovny (umi skoro na slapacim kole, na jednostopem odrazedle drzi rovnovahu cca od 1,5 roku, splha po stromech, obleka se atd.). 3 roky bude mit az v cervnu.
Domlouvani se na vecech, ano, delam od pocatku tak, ale ted vic rozumuje a proste mi na to rekne, ze jde udelat to nebo to, a az pak pujde na tamto…ale vysledky vidim jen obcas, napriklad neni problem odchod z hriste nebo herny.
Do skolky nakonec jeste nepujde jsme se shodli doma. Mame pro nej vybranou mistni lesni skolku, aby se vyradil, maji tam hezky pristup, naopak co slycham o statni, to moc dobre neni.
Aktivity spolu delame, kdyz miminko spi, ale mame ho 6 tydnu, tak si vse teprve seda. Ale on dela rad i aktivity s miminkem, treba spolecne koupani, utira mu blindeni, rano spolu jeste lezi pod perinou a starsi ani nechce vstat…kazdopadne ty vzteky tu byly i pred miminkem dost dlouho, v dobe kdy jeste ani zadne bricho nebylo.

Tak vidis, jak je sikovny. Tak to neni zas takovy problem, kdyz udela, co chces ale az treba pozdeji. Takze hlavni problem je to ublizovani zviratum a tak. Tomu bych proste fyzicky branila. Kdyz tak pekne komunikuje, tak ti nerekne, proc ublizuje zviratum? Mohla bys ho naucit, aby svuj vztek vybijel nejakym prijatelnejsim zpusobem. Treba bouchanim do nejakeho velkeho polstare. Jde taky nechavat vybirat ze 2 prijatelnych variant. Deti maji pocit, ze rozhoduji ony. Neco jako chces k svacine jabko nebo hrusku, nebo vezmes tohle nebo tohle tricko? Akorat nektere deti to prokouknou a pak to nefunguje. Jinak ja mela mnohem horsi dite. Sice neublizovalo zviratum, ale jinak des a hruza. Neumelo ani pulku veci, co pises. A k tomu miminko. Vekovy rozdil 2 roky a 7 mesicu. No a prezila jsem :mavam:. Zvladnout se da ledacos. Jen jsem porad resila a starala se o toho starsiho. Mel ve vsem prednost a mladsi se jen vezl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
6.4.23 13:09

Tal hlasim, ze je to cim dal tim horsi, synek me ma dost na salamu, zacal ted ma me vyrvavat jak pubertak s takovym sklebem osklivym, kdyz nereaguju, zacne do me vic a vic bouchat nebo kopat, kdyz odejdu pryc, bezi hned za mnou…prestane jedine, kdyz bouchnu, ale on to dela nekdy i nekolikrat do hodiny… Me je to hrozne lito, ale nejak ho prestavam davat. Treba je klid, neco delame, a on zacne. Kdykoli neco nejde, zacne vyrvavat. Zacina se chovat jak nejake zviratko.
Nechce se mi s nim uz vubec nic delat, chodit s nim kamkoli ven je jen pro ostudu (vzdy je nekolik scen, skoro pokazde nas oslovi nekdo, co se mu deje a jedna pani uz si ho chtela odvest, kdyz nechce jit s maminkou). Nebo si hrajeme, a on znicehonic mi zacne vyrvavat do obliceje, pak kopani, bouchani…a furt dokola.
Chce se mi uz snad jen nekam utect…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect