Topení přes noc

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36055
7.5.21 07:05

Ale určitě to bude nějaké společné bydlení pro studenty nebo mládež, a vy se tu zbytečně vzrušujete, jelikož 99% se to netýká a nemá s tím zkušenosti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.5.21 07:27
@Pears206 píše:
Tak buď ráda, že vás vyhřívají. Nás taky vyhřívají dva byty pod námi a díky tomu topíme méně i v třeskutých mrazech a každý rok mám přeplatek na energii :mrgreen:
I když jsou k ránu teploty dost nízké, máme tu stabilně 22 stupňů. Ale my rádi a hodně větráme, tak k večeru nebo k ránu mírně přitopíme. Dům je po rekonstrukci asi 10 let, zateplený, odhlučněný.

Tyhle názory nesnášim :mrgreen: My jsme ta rodina, co nepotřebuje 23 st přes den, stačí nám 21, v noci klidně 16 a soustavně nás takhle „milostivě“ vytápí sousedi a já pak musím větrat jako pitomá, protože prostě v noci 22 nechci-nevyspím se. Teda bejvalo ve starém bytě. Ale samozřejmě chápu, že jsme na té lepší straně - vyvětrat je pořád lepší, než nemoct si vytopit na svůj komfort. Ale že jsme dopláceli za důchodce, co jim je 25 st málo, to mě teda krkalo :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
7.5.21 07:29

Tak ono stačí žít v paneláku a hned víte, kdy sousedí topí nebo ne. Na to nemusí být zakladatelka šmírák. Když jsme bydleli v malém bytě, tak kolikrát ani otevřené okno nestačilo, trubky to vyhřáli za pár minut neskutečně, snad nikdy jsme tam sami topení nezapli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.5.21 07:31
@katyna1984 píše:
Tak ono stačí žít v paneláku a hned víte, kdy sousedí topí nebo ne. Na to nemusí být zakladatelka šmírák. Když jsme bydleli v malém bytě, tak kolikrát ani otevřené okno nestačilo, trubky to vyhřáli za pár minut neskutečně, snad nikdy jsme tam sami topení nezapli.

Přesně. My v malém bytě zapínali topení maximálně dvakrát za zimu a to spíš jen kvůli rychlému usušení nějakých mokrých věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
7.5.21 07:58
@katyna1984 píše:

Jo, a nejen, že to trubky řádně vyhřívají, ale pokud topí hodně, tak to i slušně v potrubí hučí. Párkrát jsem už takhle šla topení zkontrolovat, abych zjistila, jestli jsem ho nezapomněla vypnout, a zjistila, že nikoliv, že je to vážně slyšet od sousedů.
U nás je slyšet, i když otáčí tím kolečkem na topení… Takže se nemusím nijak snažit šmírovat, abych věděla, kdy u nás sousedi topí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20895
7.5.21 08:04

@klamonožka „Pepo, ti nad náma zase zbytečně topí, zase motají kolečkem. Tam musí mít aspoň 27 stupňů, kdo to má pořád platit tu jejich saunu.“ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
7.5.21 08:24
@Cenarius píše:
@klamonožka „Pepo, ti nad náma zase zbytečně topí, zase motají kolečkem. Tam musí mít aspoň 27 stupňů, kdo to má pořád platit tu jejich saunu.“ :D

Tak platí se to podle měřáku, co je přímo na topení, to je v cajku, to si platí sami. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
7.5.21 08:25
@klamonožka píše:
Tak platí se to podle měřáku, co je přímo na topení, to je v cajku, to si platí sami. :D

To právě bejvávalo. Teď se to nějaké procento rozpočítává mezi všechny vlastníky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
7.5.21 08:27

@unuděná Jo, protože se právě ještě kalkuluje s polohou bytu v domě - kdo bydlí pod střechou nebo nad sklepem, platí míň, než doopravdy protopí, kdo má z obou stran byty, tak zas víc. Ale já jsem teplomilná, takže z toho, že sousedi hicují, spíš profituju. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
7.5.21 08:47

@unuděná My máme velký byt a myslím si, že i kdyby sousedé topili hodně, nemají šanci nás vytopit na 25 stupňů :mrgreen: Na patře jsme sami, jsou jen pod námi a všechno jsou to pracující lidé. Rodiny s většími dětmi.

A všichni máme v bytě vlastní kotel, takže opravdu platíme každý své. Bydlíme v malé nízké stavbě, ne v paneláku. Vyúčtování chodí přímo mně.

Jak se počítá topení lidem, kteří využívají ústřední vytápění sídlištní kotelny, nevím. Akorát vím, že nadávají, že už jim od určité teploty nejde topení zapnout, mají malé děti, chtějí k večeru přitopit na koupání, musí pořizovat přímotopy, ty žerou elektriku.

My si zatopíme, kdy chceme, třeba v létě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
7.5.21 09:00

@Pears206 No protože to je jiný systém. My máme v paneláku klasické topení teplou vodou z teplárny - skrz panelák jde potrubí s horkou vodou, pustíš kolečko, teplá voda cirkuluje i tvým radiátorem, vypneš kolečko, teplá voda nejde do tvého radiátoru. A čím víc sousedi topí, tím rychleji protéká ta horká voda trubkou, která prochází i naším bytem, tj. tím je ta trubka teplejší a tím nám vytápí byt, je to vlastně takové maličké topení. Jenom ten fakt, že jsou byty nad námi i pod, nás ani tak nevytápí, akorát díky tomu teplo neuniká do studených okolních prostor.

A zapnout nám jde vždycky. Akorát je prostě topná sezóna (podle toho, jak je ten rok teplo, obvykle končí tak v dubnu - i když teď ještě pořád nám teplo jde - začíná třeba v září), takže v červenci můžu kroutit kolečkem, jak chci, ale topit to nebude, protože k nám z teplárny do baráku prostě žádná teplá voda nepřichází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
7.5.21 09:12
@Janula27 píše:
Ahojky, chtěla bych se zeptat jestli jenom já mám tak blbé sousedy a topí šíleně přes noc? Děkuji 😃

V klidu, máme sousedku, která topí i při 25C. :nevim: Mě to přijde divné, mám raději zimu, ale je to její věc. Ať si topí, kdy chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6421
7.5.21 09:29

Tak každý má snad právo si ve svém bytě zatopit jak chce. :-) Pořád se někdo najde, kdo si stěžuje, jeden, že ostatní netopí, druhý, že ostatní topí…, pokud ti to vadí, tak se odstěhuj do baráku, tam si můžeš mít 16 stupňů 24 hodin denně.:-) Mojí mámě je vzhledem k věku pořád zima, má doma 27 stupňů, tak snad nebude doma mrznout jen proto, aby byli tlustí sousedi s vysokým tlakem, co jim je pořád horko, spokojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6421
7.5.21 09:34
@klamonožka píše:
@Pears206 No protože to je jiný systém. My máme v paneláku klasické topení teplou vodou z teplárny - skrz panelák jde potrubí s horkou vodou, pustíš kolečko, teplá voda cirkuluje i tvým radiátorem, vypneš kolečko, teplá voda nejde do tvého radiátoru. A čím víc sousedi topí, tím rychleji protéká ta horká voda trubkou, která prochází i naším bytem, tj. tím je ta trubka teplejší a tím nám vytápí byt, je to vlastně takové maličké topení. Jenom ten fakt, že jsou byty nad námi i pod, nás ani tak nevytápí, akorát díky tomu teplo neuniká do studených okolních prostor.A zapnout nám jde vždycky. Akorát je prostě topná sezóna (podle toho, jak je ten rok teplo, obvykle končí tak v dubnu - i když teď ještě pořád nám teplo jde - začíná třeba v září), takže v červenci můžu kroutit kolečkem, jak chci, ale topit to nebude, protože k nám z teplárny do baráku prostě žádná teplá voda nepřichází.

Topná sezona nekončí v dubnu, většinou v polovině května, ale je to opravdu podle počasí a venkovních teplot. Klidně zatopí i v červnu, pokud je velká zima. Akorát v červenci a srpnu je odstávka, to se netopí nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
7.5.21 10:13

Já vím jak funguje ústřední topení, jen nevím, jak se to finančně rozpočítává mezi byty, někdo tu reagoval na moji poznámku vytápění sousedy.
Většina lidí z paneláku, co znám, si spíš stěžují na nemožnost přitopit, když by bylo ještě potřeba než na vytápění sousedy a nadměrné horko.

Kdysi jsme bydleli, před více než 15 lety, rok v přízemním bytě sousedícím se sklepy. Mysleli jsme, že se za topení nedoplatíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný