Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Ahoj, jak to jde? Jak se připravujete na porod, šestinedělí, mimino?
Já jsem ještě nerodila, tak se vzdělávám, zatím na netu, z knížky a pro přítele a mě jsem koupila jednorázový kurz přípravy partnera k porodu ať tam pak není vyplašený. Narazila jsem na podcast Pindy z Gyndy, mají sérii Těhotenský deníček - https://www.youtube.com/playlist?… (témata těhotenství, porod). Je to o dost zábavnější, než si pořád číst nějaké články na netu. Doporučuju, pokud neznáte a třeba byste se nudily
Jedna je porodní asistentka a druhá gynekoložka.
Ahoj vsem 😊 Ja se mam taky dobre, brisko uz mam hezke tehotenske, jen tak uz neschovam. Na 2. scr. nam potvrdili holcicku, takze nakonec budu mamou dvou holcickek😌.
Pomalu pripravujem s manzelem detsky pokojicek, premyslime co kam umistime. Uz jsem nakopila par kousku obleceni - hlavne pro new born a prvni 2 mesice. S dcerou jsme tehdy udelali chybu, kdyz nam doporucili nekupovat male velikosti s tim, ze hned z toho vytoste… pak se to po porodu nedalo sehnat, mela vahu 2720 a vse ji bylo obrovske. Jeste budu chtit poridit postylku na koleckach a novy monitor dechu, zbytek tak nejak mame po 1. dceri.
Bohuzel od prosince se furt placame v nejakych nemocich, takze neustale ryma, kasel, ale alespon bez teplot… Tesim se na jaro, teplo, materskou 😊
Doufam, ze se vsichni mate fajn a prozivate krasne tehotenstvi 🌸
Ahoj holky!
Já už mám taky kulaté bříško, už ho schovám maximálně do mé oversize černé bundy.
Teď končím 25. týden, vše vypadá v pořádku, příští týden mě čeká zátěžový test na cukrovku. S manželem jsme byli na předporodním kurzu a prohlídce porodnice, tak to bylo fajn, hodně praktické a tak. Jsem ráda, že jsem to tam viděla. I pro manžela to bylo fajn, dozvěděl se, co se čeká od něj.
Čeká nás ještě víkendový kurz péče o miminko (jsme úplní nováčci a nevíme nic, ani jak dítě držet
). Do toho sháníme různě věci. Něco od přátel a známých, něco z druhé ruky z internetu, něco nové. Částečně už věci máme. Do toho musíme nějak přeorganizovat byt, aby se to všechno nějak vlezlo. Takže přípravy v plném proudu. ![]()
Pindy z gyndy znám, poslouchala jsem hodně v 1. trimestru, když jsem ležela na gauči a bylo mi blbě. ![]()
Ahojte všichni, jak se máte? Jak se cítíte? Co mimca jak se jim daří?
Kdy budete skládat postýlky
, chystat oblečení do skříní a komody pro mimco?
@Martina30159 píše: Více
Ahoj
ja měla teď ogtt a dobry, behem brezna nas ceka treti screening, a vsecky veci budu resit az pujdu na materskou- 6 tydnu pred porodem nejdriv
Ale sem tam něco koupim. Ale neorganizuju to vubec ![]()
@Martina30159 ahoj, ja se cítím v celku dobře. V březnu mam test na cukrovku a postylku a pokojíček chceme chystat na Velikonoce. Nějaký věcičky jsme uz koupili ale vůbec netuším co všechno je potřeba a co vše mit a tak 😀
U mě také zatím vše v pořádku. Příští týden mám 4d ultrazvuk, test na cukrovku a poradnu. 😍 🍀 Hrozně mi tedy one bříško, jako kdyby se natahovalo hrozně rychle. To je občas. Jinak strašlivě pálí žáha. Každý den, není mi úplně nejlíp a včera jsem si myslela, že se mi chce malý prokopnout ven. 🤣 🤣 Jinak vše budeme na malého kupovat od Velikonoc. Počínaje prebalovakem. 😁 😁 Pár oblečení mám od sestry. Tak využiji toho. Jinak jsou v rodině samé holky. Kluci jsou u nás v podstatě zázrakem. 🤣 Jen u nás v nejbližším kruhu, mají ségry dohromady 3 holky a 1 kluka. Tak ten se na malého strašně moc těší, že už prý nebude sám chlap a dědou a pradědou mezi samýma babama, je to prý hrozný. 😁 😁 🤷 🤷 😂
Ahojte, hlásím se po měsíci dnes kontrola 🩵 🍀
27+6 a 1322g prý kluk jak buk
Začalo se víc tlačit do spodku tak musím víc odpočívat a šetřit se 🙈 zatím úplně uzavřena ale i tak říkal Dr 😏
A jak se máte vy? Co vaše mimca?
Ahojky,
My jsme 27+5 a jsme v pořádku. Ale váhu nám od začátku řekli jen na genetice. Od té doby nemáme žádné info. Takže se musím zeptat příště. 😁 😁 Jinak jsme byli na 4D, tak máme krásné foto. 😊 😊 Ikdyž spinkal. Také se nám tlačí dolů. Začal po kontrole a já mívám bolesti v podbřišku občas. Tak když se to bude nějak opakovat, tak mám přijít, aby se nespustil předčasný porod. Docela se toho bojím. Přeci jen má ještě čas. Termín máme 4. 6. 🥺 🥺 Tak snad vydrží alespoň do půlky května. 💙
Ahoj holky, ja jsem dneska 26 tt a 17.3. jdu na těhotenskou cukrovku a zároveň na kontrolu, tak jsem zvědavá a z te cukrovky nemam dobrý pocit. Nejhorší mi přijde nejíst předtím a rano na lačno, tak snad to dopadne vše dobře 🙂 jinak pohyby cítím už trochu více, ale je to jak kdy 🙂 jinak projevy těhotenství jsou asi v pořádku, ale vadí mi ty kila navíc 😅 tak uz se těším až se budu zase dávat dohromady.
@Hanullinka mě o předčasném porodu povídej 🥺 Doktor mě tím vyděsil i když říkal že jsem úplně uzavřena kontrolu mám až zase za 4 týdny, ale věřím že malý bude moudrý a vydrzi tam co nejdýl 🙏 🩵 🍀 musím co nejvíc odpočívat 🙈
Ahoj vsem! Ja jsem dnes 25+5, kontrola na cukrovku za 2 tydny.
Mimco poradne kope, skace a tanci v tom brisku. Mam zhruba 12 kilo od startu tehotenstvi, ale prudce jsem nabrala kila na zacatku, kvuli hormonum (IVF). S prvni dcerou jsem ale taky pribrala dost (asi 16 kg), shodila to pak pomerne rychle, behem 3 mesicu.
Tentokrat vsecko je nejake tezsi…. Bylo mi blbe cely 1. trimestr a ted aby toho nebylo malo, tak zacina mi rozestup stydke kosti. Mam silne prudke bolesti pri vstavani, oblekani, nemohu stat na 1 noze, v noci kdyz se otacim tam se budim z te hrozne bolesti. Ikdyz delam pro to vsecko - mam tehu polstar, pracuji jen z gauce, prevazne lezim a odpocivam - kazdy tyden je to horsi a dle doktorky mam se pripravit ze nejspis bude cisar… Coz nechci, kdyz jsem uz jednou rodila spontanne a po pul hodine uz krasne fungovala. Ale pokud nic jineho nezbyde tak bude cisar… Hlavne at to mimco je v poradku 🙏
Netrapi nahodou nekoho z vas taky takove bolesti? Pripadne poridili jste si nekdo podpurny tehotensky pas?
Ahoj holky,
dnes jsem 27+2 tt, všechno vypadá relativně dobře, až na to, že jsem neprošla tím zátěžovým testem na cukrovku. Neprošla jsem jenom o kousek, druhá hodnota měla být do 8,5 a já jsem měla 8,68. Dnes jsem byla na diabetologii na dalších odběrech a na konzultaci s nutriční terapeutkou, zítra tam mám jít znovu na vyšetření k doktorce. Vím, že těhotné mají mnohem větší a horší problémy, ale stejně mě to štve. Před těhotenstvím jsem k doktorům chodila úplně minimálně, tak je to pro mě takový nezvyk, stres a otrava, i když samozřejmě rozumím tomu, že je dobře, že nás hlídají a že si vlastně asi nemám na co stěžovat. ![]()
Trochu mě bolí záda, ale pomáhá mi těhotenský polštář. Podpůrný pás mám od kamarádky, ale ještě jsem ho nezačala nosit. Občas mě trochu bolí klenba nohou nebo bedra, ale dá se to. Nejhorší je chození do schodů, to se už zadýchávám. Bohužel doma ani v práci nemáme výtah, že.
Nepřibrala jsem skoro nic, protože jsem nejdřív doháněla deficit z I. trimestru, kdy jsem naopak zhubla. Teď mi na diabetologii omezili sladké, tak fakt nevím, kolik teda přiberu.
Zatím jsem + 6kg. Pohyby cítím jak kdy - někdy jen lehoučce, někdy jsou to celkem pecky.
V práci mi zbývá poslední měsíc, tak se těším, až tam nebudu muset chodit. Práci mám ráda, ale co si budem, je to namáhavé…