Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ranni.Vecere ja mam test na cukrovku v utery a mam z toho obavy jak to vyjde. Můžu se zeptat jaké mate omezení teda po těch výsledcích?
Kopání mam úplně stejně. Někdy takové malé ťupky a někdy silněji, ale zatím nic moc extra 😀
@Hanullinka Ahoj, jeee mám úplně stejný termín, taky 4.6. 🙂 Tak přeju ať se tam udrží do června ![]()
Já mam cukrovku ok a třetí screening až začátkem dubna. Budu teď začínat 29. týden. Pociťuju různé fyzické změny, některé méně příjemné, ale nic hrozného 🙂 Třeba mě začaly svědit podkolenní jamky
nebo nemůžu občas od pěti od rána spát, větší únava, váha 12kg+, celulitida. V lezení na umělé stěně jsem přešla na celotělák, začla jsem zas jezdit lehce na kole, plavu, gravid jóga, lehké posilování, procházky se mi přestávají líbit do kopce:D. Pupík už je velký, malá dává vědět snad pořád, přijde mi, že snad nikdy nespí nebo kope a otáčí se i ve spánku. Včera jsem si dělala srandu, že dojedu do porodnice na kole, protože je to tam pořád rozkopané 😂 příjezdová cesta i parkoviště.
@Martina30159 jojo, také si to říkám. Alespoň do půlky května, aby vydržel. Také odpočívám a šetřím se. 💙
@R137 děkuji moc. 😊 😊 Tak to je krásný. Jen tak se nenajde stejný termín. 😁 😁 🍀 😍 😍 ❤️
Kde budete rodit holky? 😊
@Hanullinka Já jsem se rozhodla pro Podolí 🙂 je super, že v případě nutnosti tam mají všechno a postarají se 🙂
Tak já jsem z Českých Budějovic, ale rodit budu v Krumlově. 😊
Podoli nebo Apolinar 😊 Obe dve porodnice jsou od nas na zhruba stejne vzdalenosti. Ale zatim se klonim k te 1. variante 👍
@Hanullinka Ale ve stejné porodnici se asi nepotkáme, já jsem z jihu Moravy ☺️
To už asi ne. Já z Českých Budějovic. Ale rodit budu v Českém Krumlově. To už by byla veliká náhoda. 😁
@Rezinka17 Tak držím palce zítra na cukrovce! Omlouvám se, že píšu až teď, byli jsme teď o víkendu na předporodním kurzu, kupujeme auto… Je toho teď nějak moc, ale za tři týdny jdu naposledy do práce, tak třeba to potom bude lepší. ![]()
Ohledně cukrovky: Měla jsem maličko horší tu poslední hodnotu. Ale fakt jen těsně jsem neprošla. Musela jsem si najít diabetologickou poradnu, tam se objednat se žádankou. Už jsem tam byla. Zase mi brali krev na lačno, pak jsem měla konzultaci s nutriční terapeutkou o tom, jak se správně stravovat. Další den jsem tam musela znovu, tentokrát k doktorce. Dozvěděla jsem se, že výsledky mám v pořádku. Dostala jsem glukometr a mám se pravidelně měřit. Měření probíhá takto - měřím se ráno nalačno, pak 1h po snídani, 1h po obědě a 1h po večeři. Mám se měřit 3-5× dní v týdnu. Upřímně jsem jim řekla, že se budu snažit, ale že to s mojí prací není vždy úplně reálné. Výsledky bych jim měla jednou týdně posílat. Je to spíš o tom upravit jídelníček a sledovat, co ti nedělá dobře. I když samozřejmě nemůžeš rychlé cukry, smažené, věci z pšeničné mouky a tak. Ideálně jíst co nejvíc zeleniny a bílkovin, i když sacharidy jsou taky důležité, jen u nich je potřeba to zvažovat. Spíše jsem byla špatná z toho, že zase další kontroly, zase další doktoři, zase další věci, co musím řešit (fakt toho teď mám hodně
) + mě doktorka vystresovala tím, co všechno může být kvůli tomu špatně… Pak mi tvrdila, že mám predispozice k cukrovce II. typu. Prý do 5 lety se mi to může rozvinout. Přitom u nás v rodině to vůbec nikdo nemá, celý život mám normální BMI, hodně se hýbu atd. Všechny testy navíc v pořádku, tak vůbec nevím, kde to vzala. Byla jsem z toho špatná. Taťka je doktor a řekl mi, že si to nemám tak brát, že to o predispozicích jsou nesmysly. Takže asi tak. ![]()
@Ranni.Vecere dekuju moc za zprávu. Jako někdy ti doktoři to přehání a ve vašem případě teda nechapu co tam hrotí, ale ono je chce mit trochu na háku někdy.
Píšu první dojmy z testování cukrovky. Teď čekám. Cukr z prstu byl dobrý (4.4), sestra mi odebrala krev a vypila jsem roztok. Hele ta příchuť mi nepřišla strašná 😀 😀 jako normálně sladký nebo jako víc, ale ne nejak nechutný. Takový proste sirup no 😀 první trictvrte lahvicky v pohodě ale ke konci uz mi to teda dělalo problem trochu a musela jsem se do toho vic přemlouvat 😀 naštěstí mi sestra teda nechala 10 minut v klidu a mohla jsem to zapijet vodou tak to dost pomohlo. Uz tu sedím, je tu taková mala mistnustka a mam svoje křesílko a nohy nahoře takže to je pohoda. Trochu me teda tlačí bricho a mam na nic žaludek tak snad si to sedne 😀 čekám momentálně na odběr hodinu po vypití. Myslím, že kdo má rad sladké, tak je v klidu.
@Ranni.Vecere Ahoj, nic si z toho nedělej. Těch doktorů je i tak preventivně dost, s tím souhlasím. Jednu dobu jsem chodila každý týden na něco a to jsem zdravá. Mně zas naměřil praktik jednu vysokou hodnotu na krevních testech, ale ne glukózu, něco jiného a taky první komentář, že je to dědičné a že pak později budu brát léky
Přitom ho nenapadlo, že to asi souvisí s těhotenstvím, ta zvýšená hodnota.
@R137 hele jak jde to kolo? ja mam hroznou chut na kolo, ale bojim se, že nebudu mít tak super rovnováhu..jinak já jako chodim aktivně do gymu 3-4× tejdně, silový trénink s váhami (zvyklá už přeď těhotenstvím)..obdivuju, žes lezla, já přestala, bála jsem se. ale moc mi to chybí. ![]()
@Hanullinka píše: Více
Hořovice a mám to cca hodinu tam
někdo taky takhle odvážný? ![]()