Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Teď jsem se v jedné diskuzi vyschízovala. Asi třikrát týdně chodím za mámou do domova pro seniory. Sedíme tam na dvoře s jejími kamarádkami a všechny kouří. Od té doby co jsem těhotná, tak si od nich trochu odsedávám, aby na mě kouř nešel, ale stejně někdy jde. Mámě jsem o těhotenství ještě neříkala, ale nevím, jak postupovat, až jí to řeknu. Mám po ní chtít, aby v mé přítomnosti nekouřila? Přestat si sedat k jejím kamarádkám? Nebo když si odsednu dál, tak je to v pohodě, když je to venku? Řešíte někdo podobnou situaci?
@frauhofman Neblázni… Prostě jim řekni, že ti to vadí a že se půjdeš projít než dokouří. A až jim to oznámíš, tak prostě snad vydrží nekouřit po dobu tvé návštěvy ne? I tak si myslím, že se nic nestane. Holka vzpomeň si vždy na dokument od Třeštíkové Katka! Ta ženská fetovala a donosila zdravé miminko. A jestli si to neviděla, tak si to pusť.
@Mishell498 to je moc hezký body..můžu se zeptat kde sis ho nechala dělat?
@frauhofman muj muz kouri elektronickou cigaretu, a ani pred tehu nikdy nekouril prede mnou, vzdy odchazi. A i kdyz si myslim, ze nepravidelne pasivni koureni venku miminku neublizi, asi bych stejne rekla, at prede mnou nekouri. Ale ja to nemam rada obecne, babicka mi zemrela na akutni rakovinu plic, kterou mela jako celozivotni pasivni kurak od dedy, takze ja se cigaretam vyhybam obloukem, a stve me kdyz jsou lide neohleduplny a kouri pred nekuraky 😩
@Holula To je pravda. Zrovna nedávno jsem četla nějaký článek, že její dcera je na Tiktoku, a je jí teda hrozně podobná.
A pak jsou matky, co se chovají vzorově, a stejně se jim narodí postižené nebo nemocné dítě. Asi osud no.
@frauhofman jo a jeste me napada, ze moje tchyne kourila a pila u vsech jejich 4tehotenstvi, a deti donosila vsechny zdrave.. akorat je pravda, ze vsichni jsou kuraci uz od dospivani, nevim jaky to muze mit vliv🤷🏼♀️ ale moje tchyne je opravdu odstrasujici pripad snad na vse
@TerkaS98 Tak oni tam mají kuřáckou a nekuřáckou zónu, takže můžu mamce říct, ať se mnou chodí do té nekuřácké a prostě to kouření vydrží, když tam u ní jsem. Po jejích kamarádkách bych to chtít nemohla, aby se kvůli mě omezovaly, to bych si nedovolila.
@TerkaS98 Já jsem si to právě googlila a překvapilo mě, jaké katastrofické scénáře tam k tomu kouření (i pasivnímu) uvádí. Proto mě to tak vyděsilo. Ono to možná nebude tak hrozné…
@frauhofman Ja ti uplne rozumim. Ale je pravda, ze si myslim ze kouri nebo je v zakourenem prostredi kazda treba pata mamina. A za dob kdy rodily nase babicky se kourilo vsude a kourili vsichni. Ale tvoje maminka to urcite pochopi, a sama pred tebou kourit nebude chtit😘
@Holula děkuji ☺️ vyráběla jsem si ho sama. Mám ploter na vyřezávání z nažehlovací folie.
@TerkaS98 Teri, mně u předchozího těhotenství vždy řekl “Vše je v pořádku - pro tento okamžik” 🤦♀️ Taky jsem z toho byla nejdřív hotová, jakože jak pro tento okamžik 😀 Jsou to jen fráze, vše bude ok 🙂
@Zuzca.K Krásné zprávy
Já doufám, že budu mít taky vše ok, jdu ve středu.. ještě zítra jedny odběry krve (a pro výsledky si pojedu sama, takže asi nakouknu a zkusím rozluštit, jestli hcg stoupá..)
@Brbra tyjooo obcas asi lepsi kdyz nerikaji nic vid? 😁 🤦🏼♀️ proc treba nerekne „je to na dobre ceste, miminko se ma k svetu“ nebo neco takoveho, dit by to tu zenu uklidnilo, nez fraze ktere kazda s davkou hormonu navic pochopime jinak😂
@Brbra děkuji budu moc držet palce! 😊
My jsme včera oznamovali nejbližší rodině, a bylo to dojemný a někdy vtipný 😂 my jsme taková rodina hráčů, kupujeme si stírací losy a lístky do tomboly a docela se nám vede vyhrávat tak jsem našim koupila stírací losy jenže mamce i tatkovi je přes 70 a špatně vidí a mamka když setřela ten los tak říká co tam je čekáme Milušku? 😂 a já mamko miminko 😂 😂 tak začala brečet 😂 a taťka by vydřel díru do papíru aby zjistil kolik peněz teda vyhrál 😂 vím že je to brzy, ale prožívali se mnou zklamání 5 let tak teď mají alespoň naději jako já že se to všechno povede, navíc mam z tohohle těhotenství hrozně dobrej pocit a na pocity já dám 😍 ❤️
@Zuzca.K To je hezký nápad ten los 🙂. Já jsem na začátku, jak jsem se o těhotenství dozvěděla, měla jasnou představu, jak to mamce oznámím, ale teď nějak nevím 🤔. Nejradši bych to tajila co nejdýl, ale vzhledem k tomu, že mi není dobře, břicho mám jak balón, plus to pasivní kouření, kterému se chci vyhýbat, tak to asi další měsíc tajit nevydržím, když za mamkou chodím třikrát do týdne.