Trable s příjmem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
30.5.23 08:44
@Pitaya1 píše:
Jenže kde vezme na roční předplatné, když už teď nevychází z penězi? Vzít si kvůli tomu půjčku? Tohle je začarovaný kruh, bohužel

Tak pokud oseka tu televizi, peníze si bude odkládat, tak za rok jednou nohou vykročí ven a sníží náklady o 3700.
Promiň, ale pokud peníze fakt nemám, tak přemýšlím c souvislostech a opravdu zvaliduju všechny naklady. Rozdělíme na zbytné, ty po nutnou dobu zruším a ty nezbytné se pokusím zminimalizovat…

• Citovat
  • Upravit
41186
30.5.23 08:46
@KKK85 píše:
Ano myslím že by si měli dopřát.. to netvrdím že nee. Ale příjdou mi scestné tyto články na seznamu kde prostě ve vozíku jen privátní značky nejhoršího jídla, ale v kuchyni vystavené i značkové mussli a značková štáva která je úlně zbytečná nebot za polovinu koupím taky dobrou… já soucitím a chápu se samoživitelka dosti a dosti i podporuji… ale dle mě je tento článek nepovedený…ono fakt platit za dva lidi za mobil, net a tv 3500 je maras... my aktuálně tedy platíme za 4 neomezené čísla, hoodně dat, televizi, net a 4 mobily na spátky u tmobile fakturu cca 3400… co tedy tam ona platí za 3500???

Možná jsem si toho jen nevšimla, ale tam bylo konkrétně uvedeno, že je to za dva lidi a jen za volání, net a TV? :think: druhá její dcera má 17, nemůže platit telefon i jí? a nemůžou v tom být i splátky za telefon? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76715
30.5.23 08:46
@Limi123 píše:
Paní říkala, že kupuje lítačku, tedy těch 930,– třeba na čtvrt roku může odpovídat. Co je ale zarážející je 3500 za internet, mobil a televizi. To je celé naprosto zbytné, max. třeba 500 za internet a 200 za mobil, když už by se chtěla rozsoupnout. Pak nemá na jídlo. To samé třeba zálohy na elektřinu, má je vyšší, než my, rodina se 2 dětmi… Neumí šetřit. Půjčky, no comment.Ale líto mi jich je, já bych tak stejně žít nechtěla.

200 za mobil, kdyby se chtěla rozšoupnout? :roll:
a navíc je ona a dvě dcery - to se jako všechny vejdou do 200 kč?
a jaký tarif za 200 je možný? ten chci také

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76715
30.5.23 08:47
@Anais Brno píše:
Tak pokud oseka tu televizi, peníze si bude odkládat, tak za rok jednou nohou vykročí ven a sníží náklady o 3700.
Promiň, ale pokud peníze fakt nemám, tak přemýšlím c souvislostech a opravdu zvaliduju všechny naklady. Rozdělíme na zbytné, ty po nutnou dobu zruším a ty nezbytné se pokusím zminimalizovat…

jo a po nocích budou se 14letou dcerou číst pod loučí Jiráska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
30.5.23 08:49
@Mariane.B píše:
Hele, doteď jsem stačila s kreditem, bohužel, bez dat už si s prominutím ani nezavážu tkaničku a s použitelnými daty prostě platíš okolo 500 na osobu, internet je dnes už v našich podmínkách základní životní potřeba, nemyslím si teda, že s internetm potřebuje extra programy na televizi, takže si myslím, že 3500 je moc, ale okolo 1500 až 2000 za to při třech lidech dáš, aby se to dalo použít.
A z těch 930 pro tři lidi doprava je neskutečně levná.
Takže mě to zas tak nepohoršuje jako tebe. Zase pokud mají nějakoé rozšířené programy na tv, tak asi šetří za zábavu.
Já tv nemám vůbec, ale asi to není pro každého.

Internet je základní životní potřeba, ale mají ho u každého mekáče, v každém nákupáku etc. Vím, o čem mluvím, já studovala semestr školu ve Španělsku, všechna skripta ve španělštině (ačkoliv výuka byla v AJ, španělsky jsem uměla to, co se dá naučit za 12 hodin v jazykovce) a na internet a mobil jsem taky jako student neměla (a potřebovala jsem si vše z těch skript překládat na google), tak jsem holt chodila s notebookem po večerech sedět ven ke škole, kde šla chytit slabá školní WiFi.

Kecy, že se dnes člověk neobejde bez placeného internetu (když zadarmo je dnes už všude) a bez tarifu za 500, jsou naprostý nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.5.23 08:53
@stinga píše:
jo a po nocích budou se 14letou dcerou číst pod loučí Jiráska

Ty máš čas se koukat na televizi…??
Já teda ne…

• Citovat
  • Upravit
76715
30.5.23 09:06
@Anais Brno píše:
Ty máš čas se koukat na televizi…??
Já teda ne…

jo, dívám se na Netflix a Voyo, ale není to má jediná zábava - jezdíme na kole, na výlety, na akce pro děti, plavat - na tohle vše paní s dcerami nemají a sportovat asi nesmí - on ten sport také není zadarmo,
a v těch výdajích vůbec není nic pro tu 14letou dceru - oblečení, akce ve škole, zábava se spolužáky, sport

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
30.5.23 09:13
@BrnackaM píše:
Problém je, že tihle lidé často nemají žádnou fin. gramotnost a nenapadne je někde hledat pomoc. Možná by měla nárok i na nějaký příspěvek, výdaje (některé) by šlo optimalizovat. Taky mě překvapuje, že paní má 27 letého syna, už asi vydělává…takže škoda, že třeba občas něco nepřikoupí, těstoviny, mouku, apod. Taky nikde nevidím v tom přehledu příjmů a výdajů nějaké alimenty od otce…Snad jí alespoň ta medializace trochu pomůže, třeba se s ní někdo podívá na ty výdaje a poradí, možná někdo nabídne nějaké oblečení apod.

Mno, ona i ta 14 letá dcera by si mohla na něco (třeba na mobil a internet) přivydělat sama. Třeba roznosem letáků (a to nemoralizuji, já si jako dítě vydělávala právě těmi letáky nebo borůvkami etc., naše by ani nenapadlo platit mi sim).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
30.5.23 09:31
@stinga píše:
200 za mobil, kdyby se chtěla rozšoupnout? :roll:
a navíc je ona a dvě dcery - to se jako všechny vejdou do 200 kč?
a jaký tarif za 200 je možný? ten chci také

Normálně předplacená SIM. Hele, já si dnes žiju také nad poměry, jsme oba VŠ, velmi dobře zajištění.

Ale byly doby, za studií, kdy jsem neměla na konci měsíce na jídlo. A ano, dá se využít za minimum. Holt pak člověk nemá internet doma a nemá neomezený tarif, prozvání etc., na zavolání doktorovi stačí ta stovka měsíčně za mobil.

Mobil mi naši neplatili NIKDY, považovali to za nadstandard, na který si musím vydělat sama.

Proč si každý myslí, že má nárok na Netflix, neomezený tarif a internet doma, když na to nemá?

Kdybych jen tak plkala… Ale já opravdu zažila oboje, myslím, že je to zkušenost k nezaplacení a pokud mi někdo bude vykládat, že nutně potřebuje mít ten internet doma, tak kecá. Bez domácího internetu se dá vystudovat i VŠ, tak mi neříkejte, že ho nutně potřebuje nějaká paní, co dělá v továrně a její dcera. Dneska už je internet zdarma na spoustě míst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
30.5.23 09:36
@stinga píše:
také jsem to nezkoumala, a paní mi bylo spíš líto, i jejích dcer - a jak jsem psala sirup sodastream mám doma také a byl zadarmo

Ano, ty veci mohla dostat a nebo nakoupit v akci ci prosle. Tezko nekoho soudit podle par fotek a tendencniho clanku. V tech nakladech na televizi, mobil muze byt treba splatka televize. Tezko zase soudit podle kusu papiru s napsanymi vydaji. Pani prosla tezkou nemoci, pracuje, snazi se sbirat a susit plody, zavarovat atd. Treba ji ani nenapadlo, ze nektere veci muze ziskat za odvoz. Treba fakt neco plati zbytecne, ale neuvedomuje si to. Treba ten clanek schvalne takto napsali, aby vzbudil kontroverzi a mel vice cteni. Urcite vim, ze pani neni, co zavidet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
30.5.23 10:06

Castka za media me taky zarazila, ale snad jeste vic prekvapena jsem z toho pojisteni auta. 1700 ctvrtletne je 6800 rocne. To je silene moc.

My mame dve auta, 20 let starej krap a nove rok a pul. Celorocni pojisteni na stare auto bylo asi 3300, pojisteni i s havarijkem na nove asi 11k, bez havarijka to vychazelo myslim neco kolem 6k. Podotykam, ze pojisteni je az od letoska psane na me, nemam tedy zadne bonusy za najete roky bez nehod.

Zmenit pojisteni navic zabere pet minut a par kliku na internetu, neni tedy nic jednodussiho nez si jednou rocne sjet nabidky, porovnat a zvolit tu nejlevnejsi variantu (zvlast u povinneho ruceni, kde jsou rozdily v podminkach a plneni minimalni, havarijko, pravda, uz chce trochu vic studovat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.5.23 10:10
@Limi123 píše:
Internet je základní životní potřeba, ale mají ho u každého mekáče, v každém nákupáku etc. Vím, o čem mluvím, já studovala semestr školu ve Španělsku, všechna skripta ve španělštině (ačkoliv výuka byla v AJ, španělsky jsem uměla to, co se dá naučit za 12 hodin v jazykovce) a na internet a mobil jsem taky jako student neměla (a potřebovala jsem si vše z těch skript překládat na google), tak jsem holt chodila s notebookem po večerech sedět ven ke škole, kde šla chytit slabá školní WiFi.Kecy, že se dnes člověk neobejde bez placeného internetu (když zadarmo je dnes už všude) a bez tarifu za 500, jsou naprostý nesmysl.

Naprosto souhlasím, ale vidíš tady ty reakce…bez neomezeného tarifu, internetu a placené TV je život nepředstavitelný..
V případě paní z toho článku bych se i zamysla, zda držení auta je pro ni nutné…
Já tu navrhla úsporu v řádu 3000 měsíčně…a jak se tu do mě pustili, že 14ti letá bez Netflix bude sociálně mimo :nevim:
Taky si myslím, že by si holka našla jednoduchou brigádu. Nám třeba jeden devatak vozí syna na kroužek, za měsíc má krásných 600 pro sebe…
Já na brigádu začala chodit v prvaku, čerstvých 15 mi bylo, každý druhý víkend jsem pomáhala v restauraci. Nelituji, věděla jsem velmi brzo, co je si to vydělat peníze a člověk hned jinak přemýšlel, za co je utratí nebo ne…

• Citovat
  • Upravit
76715
30.5.23 10:13
@Limi123 píše:
Normálně předplacená SIM. Hele, já si dnes žiju také nad poměry, jsme oba VŠ, velmi dobře zajištění.

Ale byly doby, za studií, kdy jsem neměla na konci měsíce na jídlo. A ano, dá se využít za minimum. Holt pak člověk nemá internet doma a nemá neomezený tarif, prozvání etc., na zavolání doktorovi stačí ta stovka měsíčně za mobil.

Mobil mi naši neplatili NIKDY, považovali to za nadstandard, na který si musím vydělat sama.

Proč si každý myslí, že má nárok na Netflix, neomezený tarif a internet doma, když na to nemá?

Kdybych jen tak plkala… Ale já opravdu zažila oboje, myslím, že je to zkušenost k nezaplacení a pokud mi někdo bude vykládat, že nutně potřebuje mít ten internet doma, tak kecá. Bez domácího internetu se dá vystudovat i VŠ, tak mi neříkejte, že ho nutně potřebuje nějaká paní, co dělá v továrně a její dcera. Dneska už je internet zdarma na spoustě míst.

dcera do školy potřebuje internet doma, předminulé dva roky běžela výuka online, není to tak dávno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
30.5.23 10:18

Já také z řady příběhů o samoživitelkách vnímám, že si za svou situaci mohou samy a svým současným způsobem hospodaření si to ještě zhoršují. Také na to koukám překvapeně a někdy jich mám dost, ale abych byla takto zlá jako někteří zde, se mi zdá přehnané. Za prvé nevidíme do jejich situace a za druhé ne každý má schopnosti dnešní dobu dobře zvládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
30.5.23 10:25

@Limi123 Ty jsi úplně mimo. :zed: Dítě potřebuje internet doma a ne na místech, kde je zadarmo. Dítě si tam vezme počítač? :zed: A hlavně veřejný internet není bezpečný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí