Tradiční česká jména - dívčí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
846
2.11.22 12:03

Jedno z těch jmen na V mám a nikdy bych ho nedala. Je pravda, že znám jen málo soujmenovkyň v mém věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
2.11.22 12:03

@ugluk
Znám Naději. Prý ji tak rodiče pojmenovali, protože se říká, že naděje umírá poslední. Tak prý, aby byla dlouho živa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
2.11.22 12:30
@novaa píše:
@ugluk
Znám Naději. Prý ji tak rodiče pojmenovali, protože se říká, že naděje umírá poslední. Tak prý, aby byla dlouho živa.

A jeji sestru muzou pojmenovat Živa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
2.11.22 12:46

Bohuzel ve vetsine pripadu nelibi :( zneji mi tak nejak stroze. Obzvlast ta slozena ze dvou slov.

Ta bezna typu Sarka, Radka, Zora - proc ne.

Libila by se mi Nadeje i Pomnenka, kdyby byla pouzivana. Ale nechtela bych mit jedinou Nadeji v republice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
2.11.22 12:51
@p.Zv. píše:
Bohuzel ve vetsine pripadu nelibi :( zneji mi tak nejak stroze. Obzvlast ta slozena ze dvou slov.

Ta bezna typu Sarka, Radka, Zora - proc ne.

Libila by se mi Nadeje i Pomnenka, kdyby byla pouzivana. Ale nechtela bych mit jedinou Nadeji v republice.

Ja taky znam Naději. Ale je to uz starsi pani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
2.11.22 13:55

Vendula, Wanda se mi líbí.
Božidara, Hvězdoslava je podle mě za trest. Ale stejně je to jen věc aktuálních trendů. Co nám přijde divný teď, bude za pár let v kurzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14703
2.11.22 13:56

Z techto bych vybrala jen Radku. A jeste mi nevadi Lada a Zora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
2.11.22 15:37

Některá ze jmen bych dala určitě, ale moc jich nebude. Zjišťuji, že určité dívčí varianty chlapeckých jmen (která se mi v příspěvku o staročeských jménech pro kluky líbila) bych nedala.
Například se mi líbí jméno Václav a klidně bych ho dala, ale Václava už mi libě nezní a Vendula ani náhodou, to samé u Dušanky, Zbyňky nebo Zdeňky, jejichž chlapecké varianty se mi přesto líbí.
Výjimkou je Stanislava-Stanka, Stáňa, Stánička, Staňulka, Stáni; kterou bych dala do svého top výběru velmi vysoko a kterou mám radši než její chlapeckou variantu Stanislav, ale ani ta není špatná.
Další dívčí jména, jimž bych se rozhodně nebránila:
Vojtěška
Zlata
Vesna - mám ráda stejnojmenný film Františka Čápa, ale hodně lidem v mém okolí tohle jméno evokuje galanterii, škoda, ve Slovinsku oblíbené jméno
Speciální kategorie: Hvězdoslava - svým zvráceným způsobem se mi to jméno líbí, ale dítko bych tak nepojmenovala, ovšem jeho hvězdný význam je prostě boží. Jak by se jí ale říkalo? Jistěže, Slávko, ale to lze každé nositelce jména zakončené na -slava, ovšem když bych chtěla použít první část? Hvězdo. To je vlastně geniální, ale hodně, hoooodně lidí by si muselo zvyknout. Hvězdo, Hvězdi, Hvězdinko, Hvězduško. Kdokoliv s tímto jménem bude odvážný, jsem na jeho straně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
2.11.22 15:41

Filozofické rozjímání:
Existuje příjmení Planeta/Planetová.
Hehehe… Hvězdoslava Planetová. Šílené? Nenormální? Ulítlé? Ha! Prostě par excellance!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.11.22 15:45

Já bych chtěla bejt růže, Růže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
2.11.22 15:49

Dcery mam Marii a Annu, kluka jsem chtela Aloise nebo Antonina, ale z tehle jedine Lada, ltere jsem kdyzi chtela jako jmeno pro dceru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.11.22 16:58
@martina.se píše:
@Morrígan Ní_Boii upřímně bych si nevybrala ani jedno :think: jasna, Mokoš, vesna… Úplně děsivé :think: a to mám u všech kluků česká jména.. a pro holku tak nějak už asi vybrané taky. Ale prostě tyhle fakt nee :think:
Vesna je slovanská jarní bohyně.
@veria píše:
Mokoš??? 8o

To je slovanská Matka Země.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.11.22 17:01
@novaa píše:
@ugluk
Znám Naději. Prý ji tak rodiče pojmenovali, protože se říká, že naděje umírá poslední. Tak prý, aby byla dlouho živa.

To je pěkné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.11.22 17:02
@Yulduz píše:
Některá ze jmen bych dala určitě, ale moc jich nebude. Zjišťuji, že určité dívčí varianty chlapeckých jmen (která se mi v příspěvku o staročeských jménech pro kluky líbila) bych nedala.
Například se mi líbí jméno Václav a klidně bych ho dala, ale Václava už mi libě nezní a Vendula ani náhodou, to samé u Dušanky, Zbyňky nebo Zdeňky, jejichž chlapecké varianty se mi přesto líbí.
Výjimkou je Stanislava-Stanka, Stáňa, Stánička, Staňulka, Stáni; kterou bych dala do svého top výběru velmi vysoko a kterou mám radši než její chlapeckou variantu Stanislav, ale ani ta není špatná.
Další dívčí jména, jimž bych se rozhodně nebránila:
Vojtěška
Zlata
Vesna - mám ráda stejnojmenný film Františka Čápa, ale hodně lidem v mém okolí tohle jméno evokuje galanterii, škoda, ve Slovinsku oblíbené jméno
Speciální kategorie: Hvězdoslava - svým zvráceným způsobem se mi to jméno líbí, ale dítko bych tak nepojmenovala, ovšem jeho hvězdný význam je prostě boží. Jak by se jí ale říkalo? Jistěže, Slávko, ale to lze každé nositelce jména zakončené na -slava, ovšem když bych chtěla použít první část? Hvězdo. To je vlastně geniální, ale hodně, hoooodně lidí by si muselo zvyknout. Hvězdo, Hvězdi, Hvězdinko, Hvězduško. Kdokoliv s tímto jménem bude odvážný, jsem na jeho straně.

Vždyť se tak jmenují Stelly. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.11.22 00:50
@Morrígan Ní_Boii píše:
To je slovanská Matka Země.

Je úplně jedno, co to je.. jména jsou divná :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit