Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Na to není obecná odpověď, záleží na důvodu, proč k transplantaci vůbec dojde. Jestli byla důvodem nemoc, vrozená vada, zranění… Nejdůležitější je mít dobrého doktora, kterému člověk věří, nebát se a ptát se na vše jeho, nenechat se odbejt, jednoduše - šup do IKEMu.
Moje mamka ma transplantovanou ledvinu 5 let z duvodu vrozene geneticke polycystozy ledvin, kdy progres teto nemoci nastoupil po 50. roce zivota, predtim byla mamka 3 roky na dialyze.
Jist se muze vse krome plísňových sýrů, grapefruitů a pomela z důvodu snížení účinnosti imunosupresiv.
Samozřejmě nepít alkohol.
Jídlo ale není zásadní faktor pro to jak dlouho bude ledvina fungovat. Nejzásadnější je stáří dárce a to jak dlouho byla ledvina venku než byla pacientovi voperována.
Ale jsou tam i další jiné faktory, pokud chceš, ozvi se do soukromé zprávy, díky mamce a jejím lékařům toho vím, troufám si říct, hodně.
Martina
Zaujalo mě, že po transplantaci ledviny se nesmí jíst plísňové sýry, grapefruity a pomelo. To se nesmí jíst vůbec, nebo když si to člověk dá jednou za rok, tak to nevadí?
Mamka má ledvin od nějakého mladého kluka, tak to je prý dobrý, že je to od mladého(ne, že by mě smrt někoho těšila neb nevíme o se stalo, jen to, že to byl mladý kluk).
Mám 15 let transplantovanou ledvinu od kadaverózního dárce a musím říct, že jsem 14 let jedla vcelku všechno a kreatinin se držel kolem 150 - plísňové sýry jsem si občas taky dala ( Hermelín miluji), grapefruity a pomelo mi nikdy moc nechutnalo - to jsem nejedla, občas jsem si dala i deci vína nebo v létě malé pivo. Co vím, tak se ještě nemá pít třezalka. Vloni na podzim se kreatinin zvýšil na 180 a doktorka mi doporučila nízkobílkovinnou dietu, tak teď mám tabulky a hlídám si hlavně přísun bílkovin a draslíku. V únoru to bylo 15 let od transplantace a kreatinin se zatím drží kolem 220.
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na takovou věc. Mému synovi(33let) před měsícem transplantovali ledvinu. Přijala se krásně. zhruba po 10 dnech byl propuštěn domů s hodnotou kreatininu 215. Za týden šel na kontrolní odběr a kreatinin stoupl na 270. Druhý den kontrolní odběr ukázal 240 ale přesto byl hospitalizován, zavodněn a za 3 dny(úterý) šel domů s hodnotou 212.další pondělí kontolní odběr - hodnota opět stoupla na 240. Teď jde na kontrolu ve čtvrtek. Chci se jen zeptat, jestli je toto kolísání hodnot kreatininu po trnsplantaci časté a chce to čas, nebo je to signál toho, že tělo ledvinu začíná odmítat. K transplantaci došlo z důvodu selhání při onemocnění IGA nefropatie, kterou má od 16-ti let. Jestli máte někdo podobné zkušenosti budu ráda za každý poznatek. Mos se toho nikde nepíše. Díky
Dobrý den, reaguji na Váš příspěvek…
Napíšu moji zkušenost - moje nefroložka mi říkala, že nejlépe, aby kreatinin byl do 250. Prý jsou normální výkyvy hodnot kreatininu mezi kontrolami +-30, takže změna z 215 na 270 bylo asi dost, a tak měli doktoři strach, aby tělo Vašeho syna nezačalo ledvinu odmítat, asi dávali synovi v těch kapačkách i něco na snížení imunity…Nebojte se, oni ho na těch kontrolách pohlídají, je to dost individuální - kamarádka měla kreatinin po transplantaci kolem 100, ale ledvina ji vydržela jen krátce…
Mě po transplantaci (před 15 lety) pustili po měsíci z nemocnice s kreatininem 275, pak jsem ještě chodila ambulantně na kapačky a nakonec se mi kreatinin ustálil na 150-180 - kolísalo to mezi kontrolami, které jsem asi po roce měla jednou za 2-3 měsíce. Jsem měla asi 14,5 roku klid, pak to začalo haprovat… Bohužel mi od března kreatinin během jednoho měsíce vyletěl až skoro na 400, a pak na téměř 550 - byla jsem už pomalu smířená znovu s dialýzou, ale naštěstí pomocí kapaček a dávek Solumedrolu na snížení imunity zastavili růst kreatininu a od léta mám zase kreatinin do 250… a to je to 15,5 let a v nemocnici jsem se setkala s paní, která je už 17 let transplantovaná…
Hodně zdraví!
Milá PauliOV
Moc děkuji za Vaši odpověď. Alespoň mám trochu obrázek o tom, jak to může probíhat. Vím, že je to hodně individuální, ale každý poznatek dobrý. Syn jde zítra na kontrolu tak uvidíme co bude.Je z toho taky trochu psychicky špatný, ale snad se to už někam pohne. Ať tam, nebo tam. Vám přeju ať ledvinka šlape co nejdéle.
Mějte se hezky.
Zdravím marčesko, děkuji. Taky přeji, ať ledvinka šlape.
Také jsem hledala dlouho v diskuzích a na internetu i nějaké chaty mladších lidí po transplantaci ledvin, popř. i jiných transplantacích jak fungují, jak řeší některé zdravotní problémy, hledala nějakou radu, ale bohužel nic…
Ahoj
Dne 1.2.2018 mé ledvině bylo krásných 20 let. Transplantaci provedli ještě ve starým IKEMU. Po celou dobu bez komplikací s kreatinem do 140. Až na rok 2015 po dlouhodobém úžívání imunosupresiva mi našli lymfom
a tak jsem prodělal osm chemoterapií
.Bylo to dost náročné, ale vše dopadlo dobře. Byl jsem léčen na Karláku ve všeobecný u paní doktorky Benešové. Jen mi po roce sebrali plný důchod a hybaj do práce. Nyní v březnu 2018 mám hodnotu kreatinu 98. Což je úplná paráda. Chodím na kontrolu každý tři měsíce do IKEMU k panu doktorovi Vítkovi. Je to supr člověk. Co udělat aby to šlapalo, nic žít úplně normálně jen dodržovat to co říká pan doktor a vše je pak v pohodě. Přeji všem ať to šlape jak má.
Ahoj, prosím je tu někdo, kdo má transplantovanou ledvinu? potřebuji poradit, jak co nejlépe a nejdéle si ji udržet, co popřípadě jíst, pít a atd.? děkuji