Transplantace ledviny a její udržení

Anonymní
25.11.14 16:55

transplantace ledviny a její udržení

Ahoj, prosím je tu někdo, kdo má transplantovanou ledvinu? potřebuji poradit, jak co nejlépe a nejdéle si ji udržet, co popřípadě jíst, pít a atd.? děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27
25.11.14 18:03

Na to není obecná odpověď, záleží na důvodu, proč k transplantaci vůbec dojde. Jestli byla důvodem nemoc, vrozená vada, zranění… Nejdůležitější je mít dobrého doktora, kterému člověk věří, nebát se a ptát se na vše jeho, nenechat se odbejt, jednoduše - šup do IKEMu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
25.11.14 18:31

Moje mamka ma transplantovanou ledvinu 5 let z duvodu vrozene geneticke polycystozy ledvin, kdy progres teto nemoci nastoupil po 50. roce zivota, predtim byla mamka 3 roky na dialyze.

Jist se muze vse krome plísňových sýrů, grapefruitů a pomela z důvodu snížení účinnosti imunosupresiv.
Samozřejmě nepít alkohol.

Jídlo ale není zásadní faktor pro to jak dlouho bude ledvina fungovat. Nejzásadnější je stáří dárce a to jak dlouho byla ledvina venku než byla pacientovi voperována.

Ale jsou tam i další jiné faktory, pokud chceš, ozvi se do soukromé zprávy, díky mamce a jejím lékařům toho vím, troufám si říct, hodně.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2334
25.11.14 23:55

Zaujalo mě, že po transplantaci ledviny se nesmí jíst plísňové sýry, grapefruity a pomelo. To se nesmí jíst vůbec, nebo když si to člověk dá jednou za rok, tak to nevadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.14 18:48

Mamka má ledvin od nějakého mladého kluka, tak to je prý dobrý, že je to od mladého(ne, že by mě smrt někoho těšila neb nevíme o se stalo, jen to, že to byl mladý kluk).

• Citovat
  • Upravit
5
8.4.17 17:01

Mám 15 let transplantovanou ledvinu od kadaverózního dárce a musím říct, že jsem 14 let jedla vcelku všechno a kreatinin se držel kolem 150 - plísňové sýry jsem si občas taky dala ( Hermelín miluji), grapefruity a pomelo mi nikdy moc nechutnalo - to jsem nejedla, občas jsem si dala i deci vína nebo v létě malé pivo. Co vím, tak se ještě nemá pít třezalka. Vloni na podzim se kreatinin zvýšil na 180 a doktorka mi doporučila nízkobílkovinnou dietu, tak teď mám tabulky a hlídám si hlavně přísun bílkovin a draslíku. V únoru to bylo 15 let od transplantace a kreatinin se zatím drží kolem 220.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.10.17 07:01

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na takovou věc. Mému synovi(33let) před měsícem transplantovali ledvinu. Přijala se krásně. zhruba po 10 dnech byl propuštěn domů s hodnotou kreatininu 215. Za týden šel na kontrolní odběr a kreatinin stoupl na 270. Druhý den kontrolní odběr ukázal 240 ale přesto byl hospitalizován, zavodněn a za 3 dny(úterý) šel domů s hodnotou 212.další pondělí kontolní odběr - hodnota opět stoupla na 240. Teď jde na kontrolu ve čtvrtek. Chci se jen zeptat, jestli je toto kolísání hodnot kreatininu po trnsplantaci časté a chce to čas, nebo je to signál toho, že tělo ledvinu začíná odmítat. K transplantaci došlo z důvodu selhání při onemocnění IGA nefropatie, kterou má od 16-ti let. Jestli máte někdo podobné zkušenosti budu ráda za každý poznatek. Mos se toho nikde nepíše. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
10.10.17 16:34

Dobrý den, reaguji na Váš příspěvek…
Napíšu moji zkušenost - moje nefroložka mi říkala, že nejlépe, aby kreatinin byl do 250. Prý jsou normální výkyvy hodnot kreatininu mezi kontrolami +-30, takže změna z 215 na 270 bylo asi dost, a tak měli doktoři strach, aby tělo Vašeho syna nezačalo ledvinu odmítat, asi dávali synovi v těch kapačkách i něco na snížení imunity…Nebojte se, oni ho na těch kontrolách pohlídají, je to dost individuální - kamarádka měla kreatinin po transplantaci kolem 100, ale ledvina ji vydržela jen krátce…

Mě po transplantaci (před 15 lety) pustili po měsíci z nemocnice s kreatininem 275, pak jsem ještě chodila ambulantně na kapačky a nakonec se mi kreatinin ustálil na 150-180 - kolísalo to mezi kontrolami, které jsem asi po roce měla jednou za 2-3 měsíce. Jsem měla asi 14,5 roku klid, pak to začalo haprovat… Bohužel mi od března kreatinin během jednoho měsíce vyletěl až skoro na 400, a pak na téměř 550 - byla jsem už pomalu smířená znovu s dialýzou, ale naštěstí pomocí kapaček a dávek Solumedrolu na snížení imunity zastavili růst kreatininu a od léta mám zase kreatinin do 250… a to je to 15,5 let a v nemocnici jsem se setkala s paní, která je už 17 let transplantovaná…
Hodně zdraví!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
11.10.17 20:27

Milá PauliOV
Moc děkuji za Vaši odpověď. Alespoň mám trochu obrázek o tom, jak to může probíhat. Vím, že je to hodně individuální, ale každý poznatek dobrý. Syn jde zítra na kontrolu tak uvidíme co bude.Je z toho taky trochu psychicky špatný, ale snad se to už někam pohne. Ať tam, nebo tam. Vám přeju ať ledvinka šlape co nejdéle.
Mějte se hezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
11.10.17 20:44

Zdravím marčesko, děkuji. Taky přeji, ať ledvinka šlape.

Také jsem hledala dlouho v diskuzích a na internetu i nějaké chaty mladších lidí po transplantaci ledvin, popř. i jiných transplantacích jak fungují, jak řeší některé zdravotní problémy, hledala nějakou radu, ale bohužel nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
28.3.18 15:26

Ledvina 20. let

Ahoj
Dne 1.2.2018 mé ledvině bylo krásných 20 let. Transplantaci provedli ještě ve starým IKEMU. Po celou dobu bez komplikací s kreatinem do 140. Až na rok 2015 po dlouhodobém úžívání imunosupresiva mi našli lymfom :,( a tak jsem prodělal osm chemoterapií :(.Bylo to dost náročné, ale vše dopadlo dobře. Byl jsem léčen na Karláku ve všeobecný u paní doktorky Benešové. Jen mi po roce sebrali plný důchod a hybaj do práce. Nyní v březnu 2018 mám hodnotu kreatinu 98. Což je úplná paráda. Chodím na kontrolu každý tři měsíce do IKEMU k panu doktorovi Vítkovi. Je to supr člověk. Co udělat aby to šlapalo, nic žít úplně normálně jen dodržovat to co říká pan doktor a vše je pak v pohodě. Přeji všem ať to šlape jak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí