Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No uvidíme, ještě mám nějaký čas na rozmyšlenou. Rozum mi říká, že si máme nechat jen dvě, že nám to bude bohatě stačit. Ale děkuji všem za názory.
Řid´se podle rozumu a vaší situace, jak píše Hodaka, čím víc děti rostou, tím větší jsou výdaje, opravdu je to v řádech tisíců rozdíl. Měsíčně.
To si jako děláš srandu?
V řádech tisíců, jo? Měsíčně
? A možná denně, nechtěla bys říct? Promiň, něco o tom víc, ale tak žhavé jak píšeš to rozhodně není. Ono, člověk nemusí mít někdy všechno, ale děti mu kolikrát nahradí i to, co nemá. Je to o tom, z jaké strany se na to díváš. Pokud se na to díváš jen ze svého pohledu a z toho o co tě to dítě vlastně „okrade“, tak ti stačí jedno a i to je vlastně přítěž. Ale když se zase na to podíváš z druhé strany a dáš tomu malému človíčku šanci na život, mnohdy tě obohatí o věci, které nejsou vyčíslitelné penězi, ale o které tě taky nikdo neokrade. ![]()
Neni nutny si lhat do kapsy a bejt za kazdou cenu ta hodna mirumilovna co by nikdy nezabila zivou dusi. Stejne si zakladatelka bude muset sama sobe uprimne odpovedet: dite si nechat a bydlet tam, kde mi to nevyhovuje, nebo mit jen dve, zato s moznosti prestehovat se? ja jsem zly, osklivy, sobec, ale klid a spokojenost ve vlastnim bydleni jen se dvema detma je pro me vic, nez za kazdou cenu privadet na svet dalsiho clovicka…
@Jančik
Asi si špatně četla podpis @berry4 já tam vidím 3 děti a navíc poněkud starší než ty tvoje takže si myslím že Berry ví o čem píše. Takže si určitě srandu nedělá. S Berry jsem se potkala v několika diskusích a její příspěvsky mi vždycky přišly rozumné a na místě
@bodlinka34 Aha, tak teď jsem si všimla
Ale zase v rádech tisíců to jistě není ani měsíčně. Mám kolem sebe taky kamarádky s více dětmi, dokonce jedna má 4 děti, 18,17,15,8 a když jsme porovnávaly výdaje za děti, tak tam zase takový rapidní rozdíl nebyl a v řádech tisíců už vůbec ne. Mimochodem, oni taky bydleli s tchýni a domek si postavili, až děti odrostly. Takže zařídit se jde různě, jen se musí chtít ![]()
@LouLou Tak ono, každý z nás je jiný. Někdo si lže do kapsy, jak říkáš, jiný zase obelhává svědomí a někteří jsou spokojeni s tím, co mají. ![]()
@Jančik
Já mám kamarádku a jak už jsem psala tak si myslela že se to ztratí ale nakonec uznala že jsou to sakra vyšší náklady
No pak mám další kamarádku která se řekla že nedovolí aby její dítě zažilo to co ona bydleli s rodiči ve 3+1 celkem 4 děti a měli všechno poděděné jeden po druhém a nemohli si dovolit to co ostatní pouze se 2 dětma takřže to dodones rodičům vyčítá mmch jí je cca 40 let
takže ono mít tolik dětí kolik mi příroda nadělí je možná hezký ale má to určo i svoje zápory
Prostě máme každý jiné představy a priority a dnešní doba rozhodně není nakloněna vícečetným rodinám tedy pokud… ![]()
@Jančik to poznáš, až ti děti začnou mít opravdu zájmy. Ne všechny jsou ochotny být celé dětství v klubu šachistů a věř, že opravdový - individuelní - zájem tvého dítěte je dost nákladná finanční investice, nehledě a výdaje na střední škole, o vysoké ani nepíšu. Člověk s průměrnými příjmy aby si našel dvě práce, pokud je ochoten své dítě podporovat v tom, co ho baví a byl rád,,že nedroguje a je v něčem úspěšný, ony ty diskuse tady na téma koupit mimču Superfitky nebo Fare jsou potom v pozdějším věku dítěte oproti tomuhle spíš ( alespoń u mne) brány s úsměvem, protože pak to celé skloubit a utáhnout je úúúplně jiná liga. Ale na to přijdeš sama, až tam budeš ![]()
@Jančik samozrejme, kazdy z nas je jiny…lhanim do kapsy jsem myslela to, presvedcovat sama sebe ze mam udelat neco co v podstate vubec nechci, jen proto, ze je to tak…„spravne“
No s láskou a péčí si vystačíš tak možná do 4 třídy, pak už ty děti chtějí víc. Těžko bude holčičce stačit poděděný kalhoty po ségře, nebo hůř bráchovi
těžko bude 17 letý kluk nosit boty od větví s nápisem Bivang ![]()
Dále, na všech středních školách už není to co bývalo dříve, učebnice zadarmo, takže hned v září vyplázneš několik tisíc za knihy, sešity atd.to tedy dáš i na ZŠ, průměrně se sešity, pracovní sešity a pomůcky pohybují mezi 900-1200 na druhém stupni, první už si nepamatuju.
Potom lyžáky a ŠVP, to taky něco stojí, přes rok výlety, divadla atd.
No a nemalou položkou je i jídlo, to tedy už od miminka, pokud se nekojí, jsou to opět tisíce měsíčně za UM, potom třeba plenky.
Nemoci a nákupy léků se taky násobí.
Kroužky, nemyslím zrovna sport(hokej, tanec), kde se to pohybuje opravdu vysoko, tak i „blbé“ kroužky ve škole nejsou zadarmo.
Takže řeči, kde se uživí jedno, uživý se dvě, tři atd. je blbost.Nebo ne blbost, protože ono se ty děti uživý, ale jak?
No myslím, že jsem se asi rozhodla, že zůstaneme jen ve čtyřech
@Anonymní píše:
No myslím, že jsem se asi rozhodla, že zůstaneme jen ve čtyřech
Nebude to lehké, člověk se občas octne na rozcestí, kde není jiná volba, než jít doprava, nebo doleva, držím pěsti, třeba časem, v jinou, příhodnější dobu přijde mimi ještě a do lepších podmínek ![]()
@berry4 kdepak mimi už ne, vzhledem k mému věku už by to teď bylo za pět minut dvanáct. Já si myslím, že bychom to finančně zvládli, nejsme zadlužení, ale to bydlení je pro mě asi důležitější. Budeme mít konečně svůj klid.Moc děkuji za podporu.
Vůbec si nedovedu představit jak tohle zvládnu, už teď je mi z toho na nic jen na to pomyslím. Jinak teď si nemůžeme stěžovat, máme se dobře, děti až moooc dobře a chci aby to tak zůstalo, jsou pro mě jako pro každou mámu to nejdůležitější. Nevím jestli bych tenhle standart dokázala zajistit i tomu dalšímu prďolkovi´. ![]()
Něco jiného je mít děti malé, a něco jiného je mít děti velké, tam už to prostě znát je, roste to v řádech tisíců.
Takže je rozdíl mít dvě nebo tři