Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já si zas onehdá říkala že by se nad tím „ideálem“ kluk+holka, měli zamyslet tvůrci reklam. Všechny reklami jsou o mladé štíhlé a krásné mamince, fešném tatínkovi a holčičce s klukem… někdy fakt až nekoukatelný jak je ta rodina umělá!!!!
Máme tři zdravé krásné kluky. Nejenže mě točí řeči, škoda, že se vám do třetice nepovedla holčička, ale nejvíc mě rozpálí věta - tak počtvrté to vyjde. To bych i vraždila.
Jako když má někdo dvě děti, je ušetřen otázek na počet. Kolem nás jsou lidi, kteří nějak automaticky předpokládají, že když máme 3 děti, plánujem i 4 a víc. Furt v duchu řeším proč?
3 děti mi přijdou normální počet. Dvě jsou z mýho pohledu málo, 4 a víc už sebou zase nese mít větší auto a větší byt. Sama mám sourozence 4, jenže jsme se narodili během 20 let. Tož to teda můj ideál není. Mám raděj malé věkové rozdíly.
Manžel by si 4 dítě přál, ale já si moc jistá nejsem. Ano, děti jsou to nejkrásnější, co nás v životě potkalo, myslím, že v každé ženské je podvědomá touha po dalším miminku. Ale už se cítím celkem vycucaná a bez energie. I do té práce už se těším. Ne za kariérou, ale dělat něco jiného něž jen domácnost a děti.
Ale jestli můžu ze zkušenosti a z okolí soudit, jak v někom hlodá myšlenka dalšího dítěte, dřív nebo později se myšlenka zrealizuje… ![]()
taky chci třetí dítě teda za pár roků až se upraví finanční situace až ta naše mladší trošku povyroste protože je to fakt divoška až až… ale prostě cítím to tak, že třetí dítě chci a naštěstí manžel taky není vysloveně proti ![]()
No a k tomu pohlaví. Taky nemůžu slyšet jak si někdo „vybírá“ já vím, člověk může mít sny a přání, ale asi by v tom měli být fakt opatrní. V prvním těhotenství jsem čekala holčičku. Byla velmi nemocná. V dalších těhotenstvích mi bylo upřímně úplně jedno jeslti to bude kluk nebo holka. Prostě ať je to miminko zdravé a OPRAVDU to nebyla jen fráze. A taky se kolikrát divím jak mi ženské (v obchodě apod.) říkají, že mi to vyšlo, že mám páreček, ale já to takhle vůbec nevnímám. Těžko to někomu vysvětlovat.
ahoj,
toto téma už tu párkrát bylo, že. Vždy si to se zájmem počtu a potěší mě, protože sama mám představu o početnější rodině, chtěli bychom 4 děti (manžel míval hlášky, že i 5, ale to jsem ho trochu umenšila
). Musím říct, že díky dvojčatům se nám to 4. dítě stalo ještě reálnější, dřív jsem říkala možná, snad, ale tím, že najednou máme 3 děti v době, kdy jsme mysleli,že budou dvě, tak o to víc se těším, že ještě bude jedno mimi (doufám), protože si říkám, ve 30 bych už měla konec miminek? To je přece brzo. Samozřejmě důvodů proč mít děti je mnohem víc, ale strach, že to „nestihneme“ odpadl.
Taky se mě velmi dotýká, že někteří lidé se tváří, že víc dětí je nezodpovědné, asociální, špatná antikoncepce
a co já vím.
Tak mě taky nadzvedla doktorka na urologii, manžel měl nějaký problém, vypadalo to na varikokélu a dr. zmínila, že to může mít vliv na plodnost, načež se ho zeptala na děti, a když řekl, že máme 3, tak řekla, no tak to nemusíme řešit, jakože po dalších už určitě netoužíme!
Tak jsem se doma dost zlobila, že se manžel neohradil a neptal se, co teda s tím dělat, naštěstí se to vyřešilo samo a ten problém nebyl takový, ale a priori předpokládat, že 30-letý chlap už nehodlá mít děti… ![]()
Ale připadá mi, že se to pomaloučku mění a spíš se na nás dívají, když to řekneme „to se máte, že si to můžete dovolit“. K čemuž já říkám, že o penězích to v důsledku není. Horší jsou ta dvojčata, kdy člověk má v jednu chvíli vše 2×, nezdědí po sobě nic, hračku, kolo atd. Ale i tak, uskromníme se jinde, a jde to. Je pravda, že jsme v rodinném domku, takže nás netlačí prostory, ale taky máme pořádnou hypotéku.
Ale té se zbavíme, než děti půjdou na střední, takže se nebojím, že bychom jim tu výšku nedopřáli, pakliže budou chtít. Sama jsem ze 4 dětí, do mých 12 s námi byla mamka doma a máme 3 výšku a 4. se na ni chystá na gymplu.
Jak už jsem tu jinde psala, dětem v dalším sourozenci dáme hodnotu, kterou peníze nevyváží.
K přání stran pohlaví miminka jen napíšu, že jsem si vždy přála mít obojí, ovšem s vědomím, že na to mám dost pokusů
jsem se s tím moc nezabývala, a když jsem konečně byla poprvé těhotná, byla jsem tak šťastná, že mi to bylo srdečně jedno, co to je.
Tak přeju všem, aby měli tolik dětí, kolik si přejí, ne co společnost diktuje.
Taky toužím po třetím mimču.Mám dva kluky a přála bych si holčičku.Ale zjistila jsem,že na pohlaví vůbec nezáleží,i kdyby byl další kluk byla bych štastná.Bohužel nemáme extra velké příjmy,tak se bojíme,jestli by jsme to zvládli. ![]()
Ahoj,
mam pocit, ze racionalne uvahy ( peniaze, vekovy rozdiel) su v tomto pripade asi vedlajsie.
Ja, ked som sa rozhodla, ze musim mat tretie dieta, nic ma nezastavilo:-). Ani vlastny manzel.
Vydavky su zo zaciatku zanedbatelne (vela veci mas po starsich, ak kojis je to vyhoda), ale casom sa to nabali (skola,kruzky…)
Ale nemenila by som.
Aj muz, ktory bol z tretieho nestastny, tak ho miluje najviac na svete.
Zuzana + Svattopluk, 6r., Magdalena, skoro 3r. Slavomir, 17 mesiacov
Ahoj,právě ted by se to zvládlo,chtěla bych tak do tří let,ted mám mimčo.Ale bojíme se jak píšeš,škola atd.Příjem máme kolem 30t. ![]()
Ahoj, my s manželem řešíme něco podobného.
První 7,5 let , druhé 7 měsíců. Čím dál častěji se bavíme o 3 mimi, ale právě finance jsou proti. Nemáme se špatně, spíš naopak,ale do budoucna… Ze začátku mimčo moc nestojí, ale čím je starší , je to víc fin. náročné. Já bych mimi moc chtěla, ale raději asi zabezpečím 2 pořádně. Přece je to závazek na celý život a sponzoring min. 20 let .
My si od tohoto měsíce píšeme příjmy a výdaje,tak uvidíme jestli za něco zbytečně neutrácíme.Manžel by chtěl najít lepší práci.tak uvidíme
.
Taky to asi zavedem, nemáme se teda vyloženě blbě(podle mě, muž bychtěl víc), ale 3. nevím, nevím… Ale já bych ho tak chtěla, pohlaví neřeším, mám splněno(i když jste mě nahlodaly s tím, že se někdo pozastavuje, proč další, když už máte po každém kusu
, no nic). 2 mi prostě přijdou málo, jenže toho tolik nemáme. Zase se bojím, co pak práce? Po tolika letech (min 8, v mém případě, navíc jsem odešla ze školy, takže jsem „nepracovala“ nikdy, vždycky jsem měla dlouhodobou brigádu). Navíc mě štve, že u nás není normální, aby matka u dítěte pracovala, nějaký částečný úvazek, možnost pracovat z domu a tak. Jsem z menšího města.
Faraya píše:
Taky to asi zavedem, nemáme se teda vyloženě blbě(podle mě, muž bychtěl víc), ale 3. nevím, nevím… Ale já bych ho tak chtěla, pohlaví neřeším, mám splněno(i když jste mě nahlodaly s tím, že se někdo pozastavuje, proč další, když už máte po každém kusu, no nic). 2 mi prostě přijdou málo, jenže toho tolik nemáme. Zase se bojím, co pak práce? Po tolika letech (min 8, v mém případě, navíc jsem odešla ze školy, takže jsem „nepracovala“ nikdy, vždycky jsem měla dlouhodobou brigádu). Navíc mě štve, že u nás není normální, aby matka u dítěte pracovala, nějaký částečný úvazek, možnost pracovat z domu a tak. Jsem z menšího města.
Jsem na tom uplne stejne, co se tyce prace. Ja teda mela i ctvrtinovy uvazek na dobu urcitou, jinak sama brigada. Pokud nebude 4., mela bych teoreticky jit do prace po 10ti letech. Je mi jasny, ze nemam sanci. Chceme ale rozject podnikani, takze si udelam uctarinu a budu delat doma. Je to tady na pytel a to bydlim v Praze. ![]()
asha píše:Faraya píše:Jsem na tom uplne stejne, co se tyce prace. Ja teda mela i ctvrtinovy uvazek na dobu urcitou, jinak sama brigada. Pokud nebude 4., mela bych teoreticky jit do prace po 10ti letech. Je mi jasny, ze nemam sanci. Chceme ale rozject podnikani, takze si udelam uctarinu a budu delat doma. Je to tady na pytel a to bydlim v Praze.
Taky to asi zavedem, nemáme se teda vyloženě blbě(podle mě, muž bychtěl víc), ale 3. nevím, nevím… Ale já bych ho tak chtěla, pohlaví neřeším, mám splněno(i když jste mě nahlodaly s tím, že se někdo pozastavuje, proč další, když už máte po každém kusu, no nic). 2 mi prostě přijdou málo, jenže toho tolik nemáme. Zase se bojím, co pak práce? Po tolika letech (min 8, v mém případě, navíc jsem odešla ze školy, takže jsem „nepracovala“ nikdy, vždycky jsem měla dlouhodobou brigádu). Navíc mě štve, že u nás není normální, aby matka u dítěte pracovala, nějaký částečný úvazek, možnost pracovat z domu a tak. Jsem z menšího města.
Ahoj s tou prací po RD se taky bojím.Když jsem něvěděla o 2.těhotenství,šla jsem se ptat na práci a první co se ptali,jestli mám děti a to by prý něměli.Snad to tak nebude všude
.Z bývalé práce jsem musela odejít po 1.RD.Vy plánujete čtvrté dítko
?
Ahoj holky, mohla bych se zeptat, co vy na to?
Chtěla bych třetí dítě a manžel mi řekl, že to nechá na mě. Že kdyby bylo na něm stačí mu naše dvě dcery (11 a 9) a další nemá, nechce se vracet k plínám, školce, nižším financím atd. Ale že ví, že je to stejně na mě a mám to pořádně promyslet. Řešíme to průběžně už od ledna, mám to prošlé horem dolem. Vyloženě odkládat to nechci, v prosinci mi bude 35. Teď jsem v rozpacích. Na jednu stranu hrozně chci, na druhou se trochu bojím, jak to bude mít manžel, pokud se to povede. Vím, že by dítě potom miloval, ale…
Co myslíte?
Je mi jasné, že ne každý chlap skáče radostí z těhotenství a dětí. Šly byste do toho?
Ano. Pokud neni zadny jiny problem a ty si troufas. Prevazne to opravdu bude na tobe, chlapi si vzdy najdou cesticku proc a co musi zaridit/udelat mimo domov ![]()
@Eva.asdfghjkl píše:
Ano. Pokud neni zadny jiny problem a ty si troufas. Prevazne to opravdu bude na tobe, chlapi si vzdy najdou cesticku proc a co musi zaridit/udelat mimo domov
Díky za reakci
Jak to myslíš mimo domov?