Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
evi.an.x píše:Gábííí píše:No ležící osmu mám jen jednu, ty ostatní vyrostly úplně normálně, přesto mi je chtějí vytrhnout všechny
takovéhle osmičky se určitě netahají bez důvodu.tyhle osmy co leží,obvykle naléhají na sedmičky,tlačí na ně a mohla by jsi s tím mít do budoucna dost velké problémy a zbytečně by jsi mohla přijít o sedmy.Opravdu je mnohem lepší to tahat,když je člověk co nejmladší,když je člověk starší,jde to strašně špatně ven a musí se vrtat do kosti,což není nic příjemného,opravdu si je nech co nejdříve vytrhnout.evi.an.x píše:
Téma jak na zavolanou…za tři týdny mě čeká trhání dvou osmiček a mám z toho hrůzu, ta spodní roste na ležato, tak musí ven a ty ostatní…no nevím, mám vyrostlý všechny čtyři, ty ostatní tři bez problémů a zubařka mi je chce vytrhnout „protože je to lepší vytrhnout, dokud jsem mladá a kost je pružná“. Opravdu se osmičky trhají automaticky, bez důvodu? Máte někdo podobnou zkušenost? Moje zubařka mě odeslala do nemocnice s tím, ať mi vytrhnou jen tu jednu ležatou, zubařka v nemocnici říkala, že mi vytrhnou dvě na jedné straně najednou a při vytahování stehů se domluvíme na termín na tu druhou stranu
![]()
. Tak nevím, jestli je to nutné nebo ne…
.
mila2113 píše:
tak zítra jdu na to trhání…
mila2113 píše:
tak zítra jdu na to trhání…
Ahoj, já mám všechny čtyři venku, a jsem ráda…Mám malé čelisti a osmičky mi dost vadily.....Od jedné mě bolela celá čelist, jak mi tlačila na zuby- úplně ležela…
Trhání vůbec nebolelo, jednu osmičku mám ,, dolovanou,, , stříhanou dáseň a kleštěma šla, ale byla malá…Zubařka ji tahala a kleště jí vylítly
. Měla jsme celou pusu omlácenou. Pár stehů… Připrav si ibalginy a pokud máš možnost hlídání dětí- promin, nevím, jestli máš děti- protože až to přijde k sobě, tak to bude nepříjemný.....
Záleží, jakým způsobem je ta osmička vytažená…
Jinak v křesle jsme opravdu nic necítila, to bylo naprosto ok
Jednu osmičku mi tahala, když jsme byla na preventivní i s dětma…Bylo to rychlý a děti viděly, že to nic není ![]()
Mám to zasebou:tak po 5hod.kdy jsem měla umrtvenou celou hubu
se objevila bolest,bez prášků a mražené zeleniny bych nebyla vůbec použitelná.Dnes dva dny po zákroku je bolest už snesitelená ale v jedné dásni se my začal dělat hnis..tak snad to nebude nic vážného..a pro všechny které to čeká-opravdu to není nic čeho by se měl člověk bát ![]()
mila2113 píše:
Mám to zasebou:tak po 5hod.kdy jsem měla umrtvenou celou hubuse objevila bolest,bez prášků a mražené zeleniny bych nebyla vůbec použitelná.Dnes dva dny po zákroku je bolest už snesitelená ale v jedné dásni se my začal dělat hnis..tak snad to nebude nic vážného..a pro všechny které to čeká-opravdu to není nic čeho by se měl člověk bát
mila2113 píše:
Mám to zasebou:tak po 5hod.kdy jsem měla umrtvenou celou hubuse objevila bolest,bez prášků a mražené zeleniny bych nebyla vůbec použitelná.Dnes dva dny po zákroku je bolest už snesitelená ale v jedné dásni se my začal dělat hnis..tak snad to nebude nic vážného..a pro všechny které to čeká-opravdu to není nic čeho by se měl člověk bát
Tak super, gratuluji a závidím!!!!
Já jdu 15.11. a jsem z toho dost na nervy ![]()
Ty jsi měla tu osmičku ležatou? Taky ti ji dolovali? Jak dlouho to trvalo?
Alinka píše:mila2113 píše:
Tak super, gratuluji a závidím!!!!
Já jdu 15.11. a jsem z toho dost na nervy
Ty jsi měla tu osmičku ležatou? Taky ti ji dolovali? Jak dlouho to trvalo?
ano měla jsem obě osmičky(dolní)ležící
pravou my dokorka vytrhla na jeden záběr..Levou asi na 4-5záběrů drolila se a měla 4 kořeny tak to trvalo déle..celkově jsem v křesle byla cca6minut šlo to rychle.. ![]()
Já si užívala extrakci osmičky dneska. Měla prý nějak zamotané kořeny a moc se jí ode mne nechtělo. Mám tam díru jak vrata, kojím, takže analgetika nemůžu, pomáhá jen ledování. Mám to něčím vyplachovat? Myslím třeba heřmánek nebo šalvěj? Máte někdo zkušenost? Žádný dren tam nemám. Díky za rady.
mě říkala zubařka, že čistit zub před a ránu vyplachovat ústní vodou
Tak už jsem vybavena phlogenzymem a Corsodylem, v úterý mně to čeká a už bych to chtěla mít za sebou. Naštěstí píšete, že to v křesle nebolí, jen je to nejspíš blbý pocit a nějaké to třeštění… ![]()
Napíšu, až budu mít po zákroku.
Ahojky,
tak mám po zákroku, zítra v 11.00 to bude 48 hodin.
Přežila jsem to ![]()
Samotný zákrok - oblékli mně do andělíčka, pusu namazali něčím antibakteriálním, celou mně přikryli a nechali díru na pusu
Bylo mi to dost nepříjemné. Pak mi dali 3 injekce na umrtvení a za chvílí to začalo. Opravdu zákrok nebolí, člověk nic necítí, jen slyší zvuk kostní frézy
a pak tahání, křupání. A nakonec šití. Odcházela jsem s úlevou, protože jsem se moc bála.
Lokální anestézie mi vyprchala po 2 hodinách, bohužel jsem si nestihla vzít prášek proti bolesti dřív, takže to pomalé přicházení k sobě bylo nepříjemné, vzala jsem si Paralen, to jsem neměla - vůbec mi nezabral - měla jsem brát 1000mg a vzala jsem si 500g.
Takže jsem poznala onu hnusnou bolest, ale pak to spravil silnější prášek a už to bylo ok.
Phlogenzym, Corsodyl a Arnica 15CH - to vše poctivě beru a užívám, kromě toho jsem dostala ATB a taky hodně leduju.
Tvář mám dnes o hodně víc oteklou než včera, vypadám jako po boxu
, jím přesnídávky, po 24 hodinách už můžu vyplachovat ústa, jo a pořád moc nemůžu otevřít pusu. Doktorka mi říkala, že po 3 dnech mám začít cvičit otevírání pusy, nejdřív na 1 palec a pak přidávat 2 palce i když to bolí.
Takže závěrem - držím všem palce, opravdu to není až taková hrůza. Za týden prý má být vše ok. To mám jít na vytahování stehů.
Tak já mám dva dny po extrakci dvou osmiček, horní byla venku během chvilky, spodní byl jeden velkej horor, v zubařským křesle jsem strávila skoro hodinu, zubařka musela tu spodní ležící osmu rozvrtat na kousky a po částech vyndat, huba rozvrtaná, sešitá, koutek odřenej, vypadám jak křeček, docela to bolí, no děs. Dobře jsem věděla, proč se toho bojím (zubař je pro mě i za normálních podmínek nepřítel číslo jedna
).
Ještě bych měla jít na extrakci těch druhých dvou osmiček, ale ani omylem, aspoň zatím. Ani nevidím důvod, proč bych tam měla jít, osmičky jsou vyrostlý pěkně, na nic netlačí (nemám pětky, takže místa tam mají dost) a to, že mi doktorka řekla, že „je lepší to vytrhnout, dokud jste mladá a kost je pružná“ neberu jako důvod.
Zdravím všechny,
ještě před 10 dny jsem si nadávala že sem vubec lezu, protoze jsem byla pred zakrokem vyndavani leve dolni osmicky, která zarůstala křivě pod sedmičku a byla jsem podelana strachy jako vzdycky kdyz jdu k lekari at uz se jedna jen o odber krve. Chodila jsem jako kazdy spravny straspitel na tyto a jine podobne diskuze abych se uklidnila a dozvedela neco vic o tom jak to probihalo u ostatnich a samozrejme me to jeste vic vystihovalo, vsechny ty priserne pribehy, fotografie apod. Ale teď tu jsem abych uklidnila podobne srabi jako jsem ja, kteri pred trhanim dolnich osmicek (horni byli uplne v pohode) potrebuji slyset neco povzbudiveho. Takže moji drazi soukmenovci straspytlove-po tom co jsem 5× utekla z cekarny a jednou dokonce z ordinace (na Karláku) jsem se vzchopila a hrde si sedla na kreslo. Dostala jsem injekci na moji prosbu mi ji milý mladý pan doktor dával zezacatku postupne po kapkach, a pak jsem cekala az zabere. Potom prisla sympatická sestricka, dala mi do pusy hak aby se tam doktor dobre dostaval. Zubar rozrizl dasen skalpelem a jedine co jsem ucitila byla chut krve kterou sestricka ihned odsavala. Domluvili jsme se ze kdyz to bude bolet zvednu ruku. Potom vzal do ruky nejakou silenou vec a zacal mi zub rozrezavat na kousicky, coz nebolelo ale bylo to jako by clovek mel v puse cirkularku. Vzdycky kdyz kousek odrizl, vzal kleste a upozornil me na to ze me to ted bude tlacit a tahat a taky ze ano, tlacilo to a tahalo ale NEBOLELO. Jen chvilema, ale nebyla to ostra bolest, spis takovy jako kdyz vas nekdo zataha za silnej pramen vlasu ale ja Zbabelkyne 1, jsem pro jistotu zvedla ruku aby mi tam jeste pichl anestetikum. A dal to bylo porad dokola to samy, chvili tahal, chvili rezal, ja skoro usinala a poslouchala jak tlacha se sestrickou. A najednou byl posledni kousek venku a uz to jenom zasil, dal mi papir s instrukcema co muzu ocekavat, poucil me o otm co mam a nemam delat, napsal mi antibiotikum a Aulin proti bolesti a poslal me domu. Tak jsem sla vesela a stastna ze jsem to prezila ale zaroven jsem si rikala:„Tak a ted to nejhorsi prijde, tak za dve hodiny az anestetikum prestane fungovat“, koupila jsem si prasky a udelala zasoby pudingu a uz jen cekala na to az to zacne kurevsky bolet a natejkat, ale moji drazi, nic takovyho se nestalo. Prasky proti bolesti jsem jedla jen 2 dny, bolest se ani moc neozyvala a kdyz uz byl slaba a tupa, oblicej mi vubec nenatekl, jen trochu vevnitr. Horsi bylo, ze hned druhej den jsem se otravila zkurvenym Fornetti parkem v housce a celou sobotu (zakrok byl ve ctvrtek) jsem prozvracela a musim rict ze davit se se stehama v hube je fakt paradni zazitek. Ted uz je to 11 dnu od zakroku, vsechno v pohode akorat bych mela jit na vyndani stehu (coz se taky bojim haha). Takze, existuji priserne pribehy o trhani dolnich osmicek ale jak vidite, jsou i pribehy daleko vic uklidňujici ![]()