Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Chci se zeptat, kdyz mam zub moudrosti ulomenej a zacina mi cca 1mm od dásně, jestli mě čekají krušné chvíle?
. ![]()
Pokud se za něj nedá zachytit kleštěmi, tak zcela jistě - protože se bude muset rozříznout dáseň a zub „vydolovat“ (omlouvám se za realistický popis). Vlastně stejný postup jako v případě, že se zub sice kleštěmi chytí, ale při vytahování se odlomí kořen, rozlomí se zub nebo se to nějak rozsype.
Mám venku všechny osmičky, dvě vcelku a dvě „rozsypané“ - přeji pevné nervy.
tak to asi krušné chvíle začínají.I když pokud tě nebolí a nemáš s ním zatím problém,je možné , že ti ho nechají trošku vyrůst.A taky dost záleží na šikovnosti zubaře,jelikož jsem též jeden měla minimálně venku a nevěřila jsem jak rychle a bezbolestně ho vytáhl.Byl to opravdu mžik.S ostatními jsem si fakt dost užila a vždy skončila na neschopence.Ještě mám jeden,ale ten je v pohodě a nedělá žádný problém-má dost místa.
Přeji ať s nimi nemáš tolik bolesti.
Záleží na tom… taky jak rostou kořeny, jestli kolmo, tak dobrý. To by měl ale zkušený zubař sám odhadnout z rentgenu, ten můj na to kouknul (oba zuby i s kořeny vodorovně) a na každý si vyčlenil, zcela oprávněně, hodinu. A někomu ho chytnou a je do pár sekudn venku.
Řekla bych, že je to individuální. A hodně záleží, jestli je tam zároveň zánět.
Loni mi trhali osmičku. Zánět jsem měla přeléčenej. Nešla, rostla hodně křivě a kořeny taky byly blbě, tak ji rozřízli vejpůl. Pak trhali. Přetrhl se kořen. Dolovali ho takovým hákem. Doktor tam různě škrabal. Už jsem byla smížená s několikadenním utrpením. A když to pišlo k sobě, nebolelo to ani minutu.
Jenom mi trochu bolely zuby vepředu, jak to na ně tlačilo při trhání. Jinak vůbec nic.
Ale dáseň mi neřezali.
BohunkaP píše:
Pokud se za něj nedá zachytit kleštěmi, tak zcela jistě - protože se bude muset rozříznout dáseň a zub „vydolovat“ (omlouvám se za realistický popis). Vlastně stejný postup jako v případě, že se zub sice kleštěmi chytí, ale při vytahování se odlomí kořen, rozlomí se zub nebo se to nějak rozsype.Mám venku všechny osmičky, dvě vcelku a dvě „rozsypané“ - přeji pevné nervy.
Já měla spodek zubu,tak baculatej,rikaj tomu baletka,že ven nešel ani po nariznuti dasně.Takže to jakoby rozstipali jak polínko a vytahovali ven po kouskach.Ale po umrtvovačce jsem nic necítila..Ale pak to přišlo k sobě,tak jsem 2 dny spala s mraž.zeleninou a pila algifen kapky,takže jsem ty dva dny mirně sjetá přežila ![]()
Hako píše:
tak to asi krušné chvíle začínají.I když pokud tě nebolí a nemáš s ním zatím problém,je možné , že ti ho nechají trošku vyrůst.A taky dost záleží na šikovnosti zubaře,jelikož jsem též jeden měla minimálně venku a nevěřila jsem jak rychle a bezbolestně ho vytáhl.Byl to opravdu mžik.S ostatními jsem si fakt dost užila a vždy skončila na neschopence.Ještě mám jeden,ale ten je v pohodě a nedělá žádný problém-má dost místa.
Přeji ať s nimi nemáš tolik bolesti.
zlomenej zub asi uz nevyroste..
já ze své zkušenosti (mám venku všechny) bych řekla, že spíš záleží na tom, jaké máš zuby komplexně, mě třeba se hodně kazí od krčků a osmičky prakticky nebyly vylezlé (z každé jenom rožek) a zubař je automaticky všechny otipoval na vytažení
musím říct, že záleží na konkrétním zubu - nejdřív mi tahal jednu - v pohodě, pak dvě naráz - katastrofa, týdenní neschopenka, bolest tak 14 dní, s tím ,že poslední neleze a počkáme jestli se ukáže, vylezl teď v zimě snad po pěti letech, na vytažení jsem šla s hrůzou v očích, týden dopředu vyklepaná, vytažení trvalo snad půl minuty a po dvou dnech jsem o ničem nevěděla
prý taky záleží na tom, jeslti horní nebo dolní, horní jsou prý lepší, je s nima míň komplikací
snad ti to proběhne dobře ![]()
Popa píše:
Chci se zeptat, kdyz mam zub moudrosti ulomenej a zacina mi cca 1mm od dásně, jestli mě čekají krušné chvíle?.
Zdravím,nečetla jsem všechny odpovědi,napíšu jen za sebe,pokud začíná cca 1mm od dásně,tak nic moc a žádná sláva pokud je ještě ulomený a nebude se dát za co chytit,pak čekej injekci a tak půl hodinky na křesle když to půjde dobře,pokud ne,dáseň se bude muset naříznout a zub se extrahuje stranou,potom je to na drén a jeden -dva stehy, nechci tě strašit,jen píšu,co tě možná čeká,tak se drž,držím palce.
Mam vsechny osmicky venku,obe vrchni normalne trhane u zubarky,dve spodni ve spitalu,jedna sla v pohode,druha teprve zacinala rust,takze se to rezalo,ale bylo to umrtvene,takze pohoda.
Pak to sice chvilku bolelo,ale dalo se to zvladnout.
tak ja mam venku horni osmicky a musim zatukat ze obe v pohode, vyndavala mi je akorat takovym hackem ci co to bylo, druha teda bolela vic, na to jsem dostavala konskou davku injekce ale venku byla rychle.
Já souhlasím s tím, že záleží na zubaři. Já osobně naštěstí zkušenost zatím nemám, ale co vidím v okolí, i tohle „dolování“ se dá přežít, když je zubař šikovný. Každopádně přeju ať to bolí co nejmíň, já kdykoliv vkročím k zubaři, tak i přesto, že nemám se zuby žádný problémy, se děsím toho, kdy něco objeví…a proto se vždycky snažím hodně mluvit, aby se nemohl koncentrovat ![]()
Klidně si ho nech vytrhnout… o nic nejde. Mě trhali všechny osmičky. Trhali mi je na 2×.. nejdříve pravou a potom levou stranu. Po prvním trhání jsem měla pusu několik týdnů oteklou, zánět ustoupil, až když jsem začala brát wobenzym. Na druhé trhání už jsem šla vybavené wobenzymem a zánět se ani neukázal, takže to nebylo tak strašné
není se čeho bát
ahoj můžu se zeptat co je to dávivý reflex?za 14 dní mě čeká na doporučení zubařky vytržení osmiček a setřička se mě při objednávání na tento reflex ptala.řekla jsem že ho nemám ale co když jo
jak to poznám ![]()
Andy25 píše:
Klidně si ho nech vytrhnout… o nic nejde. Mě trhali všechny osmičky. Trhali mi je na 2×.. nejdříve pravou a potom levou stranu. Po prvním trhání jsem měla pusu několik týdnů oteklou, zánět ustoupil, až když jsem začala brát wobenzym. Na druhé trhání už jsem šla vybavené wobenzymem a zánět se ani neukázal, takže to nebylo tak strašnénení se čeho bát
pro mě toto zní velice pozitivně…díky ![]()