Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nasi si berou vsechny tri, decka jsou skupina, takze vse spolu.
Ted tu ma segra jeste svoje dve a sousedovic dve. Takze takova soukroma mini skolka.
Je to individualni, nasi jsou radi, ze jsou velke prazdniny a muzou je mit dlouho, ze pres rok se sem sami a casto nedostanou, kdyz bydli dal. Nejmladsi zacal v 1,5-2r. jezdit se segrama. Protoze chtel, rval, ze jede taky na prazdniny za dedou.
Ale nekdo se neciti a chce vnoucata jen postupne. Ja vcera dojela za deckama na vikend, rikam u nas bude letni kino, tak holky, ze v nedeli jedou dom na par dni, ze pujdeme v tydnu vecer do kina a pak se vrati prazdninovat. No jsem mela pocit, ze deda je jeste dotceny, urazeny, ze je okradame o prazdninovy spolecny cas.
Jeste je potreba vzit v uvahu, ze ne kazdy ma uzpůsobené bydleni a hlavně auto pro tri a vice dětí. Pokud jsou tedy v plánu výlety. My jsme vyrustali v době, ze v aute mohlo jet tolik dětí, kolik se tam vlezlo prdelek. Dnes to nejde a narvat i tri sedacky do bezneho auta je nekdy problém, pokud se vezou ještě kramy na celodenní výlet pro více dětí.
Moje mamka si teď bere všechny 4 vnoučata do Chorvatska, ale už jsou starší(rozmezí 7 -13 let). Navíc jsou bezproblémoví a dobře vychovaní ![]()
když byli mladší, tak mívala třeba naše děti u ní doma a další dva k ní docházeli )bydlí ve stejném městě), jezdla s nimi na výlety…
Ono záleží na věku dětí, jejich temperamentu a náročnosti a taky na tom, jak moc to prarodiče s dětmi umí a baví je to
Když jsou děti ve skupince, tak se zase víc zabaví a je s nimi méně práce, není třeba jim tolik vymýšlet zábavu, a le to záleží samozřejmě na věkua taky na tom, jak spolu děcka yvcházejí.
@Jana206 máme dvě auta, jednoho range rovera, ktereho jsme kupovali schválně proto, aby se tam všechny případné děti pohodlně vlezly, takže počítáme s tím, že případně k dětem přidáme auto a my se vlezem do druhého ![]()
Tchán má land rovera, takže pohoda.
Oboji prarodiče mají velké domy se zahradou, tak problém s místem nebude.
Stejně tak máme promyšlené, jak se o děti postaráme i bez prarodičů, či jiné pomoci z rodiny. ![]()
@ospalámyš No o tom jestli je s nimi míň práce se dá diskutovat. Já mám zatím dvě holky skoro 8 a 1,5 a brácha skoro 6. Když se sejdou, tak je to hlavně smí štěkání, kvokání a ječení
Sólově je větší klid a člověk se jim musí věnovat stejně.