Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Třídím, ale ne nějak fanaticky..
U nás ve městě se třídí odpad na některých odděleních nemocnic(vím jistě, že na dětském ano a na ORL ne), v některých školkách a školách..
Máme ve městě jednohopána - netuším, zda bezdomovce, ale viditelně sociálně potřebného, který na starém kole objíždí s dvěma obříma igelitkama kontejnery na papír a že musí teda fakt najezdit Tour de France, vidím ho na všech koncích města. Přebere a jede na další. Jednoznačně si tak vydělává a je mi sympatický, že se neválí a nežebrá o korunu. Na kole se i pozná, že nepije, má docela vymakaný styl ![]()
Tak jsem právě studovala www-stránky společnosti, která nám vyváží popelnice. I kdyby to házeli na jednu hromadu, dle dostupných informací firma každej kontejner dotřiďuje na několik hromad a každou hromadu vykoupí jiná firma.
Např. papír je roztříděn na kartony, noviny a časopisy, směsný papír.
Takže z našeho papíru jsou obaly na vajíčka, z PETek výplně do bund a spacáků a z kelímku od jogurtu květináč ![]()
No budu jim věřit. Pořád nechápu, proč by někdo rval peníze do barevných kontejnerů, když by všechen odpad pak skončil na jedné skládce.
Mimochodem i když se u nás popelnice čistí, čistotou fakt z dálky nezáří.
A prostředí kolem popelnic je celkově o lidech, ne jen o bezdomovcích.
hkac píše:
Ahoj. Třídíme a já v tom vidím (krom jiného) výhodu i v tom, že do směsného odpadu (tj smradlavý pytel) nenosím taková kvanta. Třídíme zvlášť PETky, tetrapacky, papír a sklo. Baterie dávám do misky a čas od času odnesu do Alberta. Popelnice na tříděný odpad máme před barákem, ale když jsme bydleli v centru, nosila jsem je několik stovek metrů (z bytu ve 2.patře bez výtahu, s malým dítětem). Akorát mě mrzí, když vyhazuju směsný odpad a vidím kontejner plný papírových krabic s odpadky (z vedlejší večerky).I kdyby to sesypávali do jedné (ale nevěřím tomu, že by jezdili pro každý kontejner zvlášť a vozili to na jedno místo), tak mi to nevadí, páč tříděný odpad můžu doma skladovat dýl než 1 den a vynášet toho pak víc najednou. Vůbec to nechápu, ale odpadu máme teda fakt dost (hlavně plasty a papír).
EvaG píše:Monny89 píše:
Třídila jsem do té doby, než jsem se dozvěděla ( a viděla na vlastní oči), že to stejně všechno hází na jednu hromadu…![]()
já to taky slyšela a hned poté viděla na vlastní oči
Takže mi třídíme jen plasty, jinak bysme měli plnpu popelnici., dále jsem viděla jak v porodnici měli rozdělený koše na normální odpad a infekční, pak přišla uklízečka a smíchala vše dohromady.
Jenže to je na hospodaření nemocnice.Oni s tím i přesto musí zacházet jako s infekčním ikdyž to sesypávají…Prostě to jako infekční musí likvidovat…
V naší nemocnice to do nedávna bylo taky,teď už to máme barevně(barevné pytle)rozdělené…jinak se to taky likvidovalo vše jako jako infekční.Teď máme černé na komunál a žluté infekční.Už dokonce třídíme i plasty (pet lahve),lahve od infuzí jsou brány jako infekční
verenika píše:
Ano,třídíme…sice ne fanaticky,ale papír,plasty, tetrapacky,baterie…Ty kelímky od jogurtu se fakt nemusí vymývat?nám je vylizuje pes,ale ne úplně do čista
Tak je raději hodím do smíšeného
A jak to děláte s lahví od oleje na smažení?vymýváte?A od dezinfekčních prostředků na wc atd.?
Larr- jsou to jen výmluvy,jsi naštvaná na bezdomovce a na město,že s tím nic nedělá,ale příroda za to fakt nemůže
Vymývat opravdu není třeba, plast se pak taví, tak se nečistoty spálí ![]()
Olej by se správně měl recyklovat zvlášť (a dělají to třeba restaurace a tak, mají povinnost nechat si ho odvážet spec. svozovým autem), ale v amlých množstvích je nejvhodnější dát do lahve a hodit do směsného. Ve vodě se to neumí vyčistit (čističky nemají většinou zařazenou technologii na oddělení tuku od vody) a kompostovat to prý taky není vhodné.
Nerozčilujte se hned. Psala jsem (již několikráte), že před pár dny, ne před 15 lety. Takže předtím jsme třídili. Psí hovínka sbírám odjakživa a když jsem kouřila, tak jsem nevyhazovala ani vajgly.
Protože, jak tady někoho nadzvedlo, to, že poslední dny netřídím, protože mi začíná vadit binec
u popelnic od „vymetačů popelnic“, tak mě vždy vadilo plno vajglů na zastávkách
a kolejištích u tramvajových zastávek.
AnastazieB píše:verenika píše:
Ano,třídíme…sice ne fanaticky,ale papír,plasty, tetrapacky,baterie…Ty kelímky od jogurtu se fakt nemusí vymývat?nám je vylizuje pes,ale ne úplně do čista
Tak je raději hodím do smíšeného
A jak to děláte s lahví od oleje na smažení?vymýváte?A od dezinfekčních prostředků na wc atd.?
Larr- jsou to jen výmluvy,jsi naštvaná na bezdomovce a na město,že s tím nic nedělá,ale příroda za to fakt nemůžeVymývat opravdu není třeba, plast se pak taví, tak se nečistoty spálí
Olej by se správně měl recyklovat zvlášť (a dělají to třeba restaurace a tak, mají povinnost nechat si ho odvážet spec. svozovým autem), ale v amlých množstvích je nejvhodnější dát do lahve a hodit do směsného. Ve vodě se to neumí vyčistit (čističky nemají většinou zařazenou technologii na oddělení tuku od vody) a kompostovat to prý taky není vhodné.
no a ty lahve od Domestosu třeba?Od pracího gelu a aviváže vyplachuje,ale ten domestos jde fakt blbě ![]()
Larr, koukám, že Tobě by vyhovoval systém jaký je u nás na vesnici.
Vyzvedneme si velké barevné pytle, pak do nich celý měsíc třídíme a sbíráme odpad, sami si zavážeme a následně v určený den vyvezeme před dům, kde si je vyzvedávají auta- každou barvu odváží jiné.
Výhodou je čistota, nevýhodou myslet na ten odvoz a potřeba místa na ty pytle. ![]()
hele nevyplachuju plastove lahve ani kelimky od jogurtu, protoze mi kamoska (prirodovedkzne, tehda zamestnana na urade v oblasti odpadu) rikala, ze prej se to nemusi. Akjorat flasky od pleje hayim do smesneho, ne do tridaku
Já si nedovedu představit, že by tady lidé jezdili do sběrného centra, tedy většina. Štvou mě samozřejmě ti, co když se setmí, tak nepotřebné vynesou a naskládají kolem kontejnerů.
A soused od vedle, kolem 23 hodiny večerní venčí svýho psa a popijí u toho lahváč ostravaru a když dopije odhodí na zem. Už jsem si říkala, že mu to budu sbírat a pak mu takových 20 - 30 flašek vyskládám před byt:))lucipajda píše:
my taky tridime. bydlim ve svycarsku a tady je to dovedeno skoro k dokonalosti, dost si na tom zakladaji a priznavam, ze tridit jsem zacala az po prijezdu sem. vozime odpad primo do sberneho centra ci jak to nazvat. mame doma na trideni tasky z ikey. ale 3 typy nestaci, tady se tridi zvlast kartony, pytliky, ostatni plasty, sklo podle barev, bioodpad, drevo, petky, vickaod petek zvlast, konzervy obyc a alu taky zvlast. pak je tam taky kontejner na oblceni a hracky, to jde pak na charitu a kontejner na alu kapsale od kafe. takze vzdycy z jedne tasky tridime do dalsich 5ti kontejneru. papir mame pred barakem. a muzu rict, ze me to i bavi
Aladina píše:
Konkrétně na vesnici - třeba naši téměř žádný odpadky nemají. Naprosto vše, co nesežere nějaký zvíře, se spálí. A že je to někdy na podzim a v zimě puch.
Larr píše:
Já si nedovedu představit, že by tady lidé jezdili do sběrného centra, tedy většina. Štvou mě samozřejmě ti, co když se setmí, tak nepotřebné vynesou a naskládají kolem kontejnerů.A soused od vedle, kolem 23 hodiny večerní venčí svýho psa a popijí u toho lahváč ostravaru a když dopije odhodí na zem. Už jsem si říkala, že mu to budu sbírat a pak mu takových 20 - 30 flašek vyskládám před byt:))
Larr, pokud tam máte tolik bezdomovců, tak tam ten lahváč určitě dlouho nezůstane ![]()
A věci okolo kontejnerů u nás nezůstávají, každý den je odváží malé auto.
Třídíme úplně vše
Tzn, papír, pet, sklo bílé i barevné, plech, plast, bio(na kompost), hadry, tetrapaky, eletroniku, baterie. Prostě vše. Kontejnerů máme všude dost, když mám plný pytel nebo tašky, odvezem to autem…
A tetrapaky vyplachuju, než mám plný pytel, smrdělo by to a hnilo.
Kelímky ne, to zaschne a je nebo vylíže pes ![]()
AnastazieB píše:
Monny jak tak koukám, tak u Průmyslové je spalovna, tam se pálí i plasty… Protože čistý plast je dobré palivo pro spalovnu, a při velmi vysokých teplotách se plast zlikviduje téměř ekologicky… Věř mi, že se firmám na svoz odpadu opravdu nevyplatí dávat to na skládku…
A domněnky lidí, kteří tomu nerozumí a jednou viděli, jak se barevný kontejner odvážel jiným autem akorát podkopávají důvěru ve třídění odpadu…