Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Samo, že nezůstane, venčím kolem 23.30, lahváč seberu a hodím do skla ![]()
AnastazieB píše:Larr píše:
Já si nedovedu představit, že by tady lidé jezdili do sběrného centra, tedy většina. Štvou mě samozřejmě ti, co když se setmí, tak nepotřebné vynesou a naskládají kolem kontejnerů.A soused od vedle, kolem 23 hodiny večerní venčí svýho psa a popijí u toho lahváč ostravaru a když dopije odhodí na zem. Už jsem si říkala, že mu to budu sbírat a pak mu takových 20 - 30 flašek vyskládám před byt:))Larr, pokud tam máte tolik bezdomovců, tak tam ten lahváč určitě dlouho nezůstane
A věci okolo kontejnerů u nás nezůstávají, každý den je odváží malé auto.
Tak u nas doma tridime hlavne diky manzelovi,me to bylo driv sumak,taky jsem tvrdila ze to pak vysypou na jednu hromadu
ale ted uz vim ze ne…a kelimky take vymyvame ![]()
A musim jeste rict ze kolikrat ziram co plastu a papiru vyhazujeme ![]()
Lizbeth píše:
Larr a co se tím vlastně změní, když přestaneš třídit?
Začne být okolo popelnic pořádek?
Larr píše:Larr, a neměla se diskuze spíš jmenovat „bordýlek kolem popelnic mi znechutil třídění odpadu, co s tím?“?
To nevím, zeptej se mě za pár dní.Lizbeth píše:
Třídíme papír (většina do kamen), směsný, plast, kartony (to manžel, já jsem lenoch), sklo, baterie,..to je asi vše nebo aspoň už si nevzpomenu. Jo a bio vrazim do směsnýho nebo na kompost (dle počasí:). Je pravda, že bych třídila víc, kdybych měla příslušný počet košů, co nesnáším, tak když máme pár kartonů, stojí před barákem bez ladu a skladu, než je muž vynese. Stejně tak sklo. Ale to bychom museli mít zvlášť odpadní místnost ![]()
U nás to taky někdy vypadá jak na domácí skládce, když je všem zhnilo ujít 200metrů ke konteknerům, třídíme rovnou do barevných pytlů, aby se nepletlo co kam házet
Třídíme, baví mě to. Bydlíme na vesnici (200 obyvatel), máme dvě stanoviště kontejnerů - 2 na plasty, nápojové kartony, zelené sklo, bílé sklo, a před měsícem přibyl i na bioodpad.
Kontejnery máme cca 100 metrů od domu, ale nosila bych je klidně i dál, neobtěžuje mě to.
Nápojové kartony (nevymývám
- myslela jsem, že se nemusí), vynáším častěji, máme tam vlastně téměř výhradně od mléka. Sklo hážu do šuplíku, kdyby se dalo ještě použít na zavařování, jak je plný, přeberu a vynesu do skla. Do plastů nejen PETky, ale veškerý plastový odpad sáčky, polystyren, obaly - čteme si značky prakticky na každém obalu, nijak nás to nezatěžuje. Nevymývám, pouze petky od oleje vymyju jarem. Teď jsem nesla prvně i bioodpad, sešlo se mi ho tu víc naráz (cuketa, zbytky zeleniny, slupky od brambor a banánů), jinak menší množství hážu do směsného. Zbytky jídla zrecyklují slepice od našich na vajíčka. Papíry včetně na kusy natrhaných krabic popálíme v krbu, klasické A4 dáváme v pracovně do krabice a následně do sběru (synovec vozí do školy
), časopisy/noviny nekupujeme. Toaletní papír do WC
. Baterky máme v pracovně na různých místech
, musím se dokopat je přebrat (nebo dokopat manžela
). Léky čas od času přeberu a prošlé odneseme do lékárny. Z kovů třídím železo (konzervy) a hliník (konzervy, ale hlavně víčka z jogurtů). Hliník nezabere skoro žádné místo a železné konzervy sypu taťkovi do bečky
s ostatním železem. Jo a asi jsem divná, ale olej z řízků a podobných slívám do petky, a zavezeme to stejně jako nefunkční elektrospotřebiče čas od času do sběrného dvora (čistička by to nerozchodila a do směsného mě to nějak nenapadlo).
Mám papírové tašky (ALBERT, IKEA) ve špajzce na zemi a na kovy igelitový sáček na polici..
Nepřijde mi, že bych to nějak přeháněla, přijde mi to jako samozřejmost
, vždyť mi to žádnou práci navíc nedává. Ale máme rodinný dům, a chápu, že v bytech není prostor nafukovací
.
O kontejnerech v zemi jsem neslyšela, bezdomovce tu nemáme, a líbí se mi třídění ve Švýcarsku, jak tady někdo psal (pokud jsem zemi nespletla).
Ywett píše:Larr píše:Larr, a neměla se diskuze spíš jmenovat „bordýlek kolem popelnic mi znechutil třídění odpadu, co s tím?“?
To nevím, zeptej se mě za pár dní.Lizbeth píše:
Nechci být ošklivá, ale přijde mi, že nejde o třídění odpadu, ale spíš o tvé rozhořčení.
Jinak dík, pomohla jsi mi postoupit zase o krok blíž k informacím kolem odpadů
Doma třídíme plasty (PET lahve, krabičky od zeleniny, obaly od balených sýrů a uzenin), papíry (krabice, kartony, noviny, časopisy, letáky), sklo (skleničky od všeho možného, nevratné lahve), staré nepotřebné harampádí větších rozměrů. Plasty střádáme do velkých igelitových pytlů a veškeré papíry házím do velké krabice. Dvakrát do týdne vozíme vytříděný odpad do sběrného dvora. Do popelnice házíme jenom pleny, zbytky jídel atd. a stejně máme popelnici každý týden vrchovatou. Popelnice nám vyvážejí 1× za týden.
Když jsme bydleli v bytě, tak jsme také třídili, ale polovina lidí netřídila. Kontejnery nám vyváželi taky 1× za týden a během 2 dnů ty popelnice bylo skoro plné. Kolikrát jsem tam našla hozenou maxi krabici, kterou ani ti lidi nesešlápli, plastové lahve a prázdné mega velké balení od pracího gelu
A ještě k tomu nám furt v baráku na nástěnce visela výzva od vedení společ.vlastníků, že jsou všichni povinni odpad třídit. ![]()
Larr píše:
Zda-li bydlíte ve větším městě, tak tím papírem
v modrém kontejneru akorát šetříte práci bezdomovcům, protože je teď mohutně vykrádají. Zvedli cenu výkupu za papír.
Vykrádají - to, co je v kontejneru patří městu, takže vykrádají.Alichi píše:
Třídíme a využíváme barevné kontejnery - do modrého papír, do žlutého plasty. Proč?
Tak nejdřív odpověď a pak to jdu dočíst.
Bydlíme v krajském městě, není mi líto třeba dojít těch 100 metrů, kontejnery vypadají „normálně“, neočekávám, že se budou blýskat čistotou. Tvůj argument je poměrně chabý, v podstatě jsi nakrklá na bezdomovce a to moc s tříděním nesouvisí…
Každopádně u nás zatím nikdo papír „nevykrádá“, mám opačný problém, většinou bývá kontejner přeplněný.
A víš, nad čím se podivuju já - když ten, kdo vyhazuje odpad, nechá ten kontejner otevřený a pak to lítá všude kolem případně do toho prší…
Tak předpokládám, že nejezdíš MHD, nenakupuješ atd., protože kdo ví, kdo na to sahal… ![]()
Alichi píše:Larr píše:Tak nejdřív odpověď a pak to jdu dočíst.
v modrém kontejneru akorát šetříte práci bezdomovcům, protože je teď mohutně vykrádají. Zvedli cenu výkupu za papír.
Třídíme a využíváme barevné kontejnery - do modrého papír, do žlutého plasty. Proč?
Bydlíme v krajském městě, není mi líto třeba dojít těch 100 metrů, kontejnery vypadají „normálně“, neočekávám, že se budou blýskat čistotou. Tvůj argument je poměrně chabý, v podstatě jsi nakrklá na bezdomovce a to moc s tříděním nesouvisí…Každopádně u nás zatím nikdo papír „nevykrádá“, mám opačný problém, většinou bývá kontejner přeplněný.
A víš, nad čím se podivuju já - když ten, kdo vyhazuje odpad, nechá ten kontejner otevřený a pak to lítá všude kolem případně do toho prší…
Tak předpokládám, že nejezdíš MHD, nenakupuješ atd., protože kdo ví, kdo na to sahal…
MUFICE píše:
Doma třídíme plasty (PET lahve, krabičky od zeleniny, obaly od balených sýrů a uzenin), papíry (krabice, kartony, noviny, časopisy, letáky), sklo (skleničky od všeho možného, nevratné lahve), staré nepotřebné harampádí větších rozměrů. Plasty střádáme do velkých igelitových pytlů a veškeré papíry házím do velké krabice. Dvakrát do týdne vozíme vytříděný odpad do sběrného dvora. Do popelnice házíme jenom pleny, zbytky jídel atd. a stejně máme popelnici každý týden vrchovatou. Popelnice nám vyvážejí 1× za týden.Když jsme bydleli v bytě, tak jsme také třídili, ale polovina lidí netřídila. Kontejnery nám vyváželi taky 1× za týden a během 2 dnů ty popelnice bylo skoro plné. Kolikrát jsem tam našla hozenou maxi krabici, kterou ani ti lidi nesešlápli, plastové lahve a prázdné mega velké balení od pracího geluA ještě k tomu nám furt v baráku na nástěnce visela výzva od vedení společ.vlastníků, že jsou všichni povinni odpad třídit.
Nakrknutá na lidi sociálně slabší jsem, protože se mi několikráte stalo, že jsem vyhodila igelitku pet plastů, oni jak jsou zvědaví a potřebují něco urvat, tak ji za chvilinku vyházeli, popadalo to na zem a mám za sebou zkušenost, kdy to povyházeli do směšné popelnice a igelitku si vzali, protože se jim prostě hodila. Tak tohle jsou případy, které jsem touto diskusí mínila, že mi připadá za této situace má snaha dost směšná.
Mám zkušenost, že u nás nechávají otevřené popelnice právě ti, kdo se v nich přehrabují, protože oni tu nebydlí a binec povyházenej po zemi, přeházenej z tříděných do netříděných jim vůbec nevadí, protože oni potřebují jen to, co se da zpěněžit (na alkohol, cigára).
Jak už jsem tu psala, někdy se může zdát, že vlastně recyklují a odvážejí binec kolem popelnic, ale v dalším případě binec dělají tím, co už jsem tu popsala.
Co se týče vykrádaní papírů, jak tu někdo psal, že jim nedopřeji pár korunek. Tak na to mám zase názor takový, že kradou. Vykrádají popelnice (podle vyhlášky vše co tam je patří městu) za účelem nákupu cigaret a alkoholu (většinou). A když si to nakoupí, pak se všude povalují krabičky od cigaret, vajgly
a odpad od alkoholu. Ráda chodím k řece a vím, jak to pak povyhazují do řeky a je jim to šumák. (Vím, zase ne vždy oni).
Pak si také říkám, že platíme odvoz odpadů a kdyby byly i ostatní tříděné kontejnery furt prázdné (tak jako na papír) tak za co vlastně komunál stále chce zdražovat své služby? Nemá to souvislost i s tím bincem kolem. Protože pak musí město vynakládat prostředky (technické služby, apod). jak to uvést do pořádku.
Ano, nedělají to jen oni, toho jsem si vědoma. Ale já jsem tuhle diskusi zavedlo proto, že u nás (Ostrava) je ta koncentrace sociálně slabších u popelnic opravdu veliká a když vidím jejich počiny, třídění mi tak nějak přestává dávat smysl.
Na závěr, jsou města (menší) či vesnice, kde bezdomovce u kontejnerů vůbec nepotkáte. Závisí to třeba na tom, že v Ostravě se zavřelo plno šachet, „černý průmysl“, těžba apod. Takže chápu, že některé z vás toto nepozorují či mají pocit, že se tu někdo snaží vyvléct z třídění odpadků.Alichi píše:Larr píše:Tak nejdřív odpověď a pak to jdu dočíst.
Bydlíme v krajském městě, není mi líto třeba dojít těch 100 metrů, kontejnery vypadají „normálně“, neočekávám, že se budou blýskat čistotou. Tvůj argument je poměrně chabý, v podstatě jsi nakrklá na bezdomovce a to moc s tříděním nesouvisí…Každopádně u nás zatím nikdo papír „nevykrádá“, mám opačný problém, většinou bývá kontejner přeplněný.
Tak předpokládám, že nejezdíš MHD, nenakupuješ atd., protože kdo ví, kdo na to sahal…