Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud dítě bije rodiče, je to chyba toho rodiče. Poku dítěti neumí rodič nastavit jisté hranice, je to totální selhání rodičů. Žádné dítě se nenarodí jako rozjívenec a neposlucha, všechno z něj udělají rodiče.
Příspěvek upraven 28.06.18 v 13:36
@Anonymní píše:
@ASAndrea Ano, v tom souhlasím. Taky tento týden po hysterickém výstupu ve školce při převlékání (chtěla si nechat tuším kraťasy, když bylo venku asi 15 stupňů) jsem ji řekla, že dneska do pekárny nejdeme - vždycky cestou ze školky se tam stavujeme a jí koupím třeba slanou tyčku nebo loupák. Po tomhle si už hodňoučká a zklidněná nacupitala do pekárny (mají otevřeno) a „prosím prosím maminko já už budu hodná, kup mi ten koblížek, já mám na něj chuť“. Nedostala nic, protože ten záchvat vzteku před tím byl opět mazec. Prodavačka kulila oči, že jsem ani nemrkla, vzala jsem ji za ruku a šly jsme. To, co se ale spustilo v zápětí, byl hysterický záchvat číslo 2, který pokračoval celou cestu autobusem a ještě doma mi demonstrativně vzala kabelku a praštila s ní o zem.
Ale když má dobrou náladu, tak je to hodná šikovná holka, zpívá, tancuje, usmívá se, takový blonďatý andílek - to slyším každou chvíli.Také dítě dvou tváří.
Magda
Tak nevím. když už říkala, maminko prosím a slibovala že bude hodná, řekla bych jí, že by se měla ještě+ omluvit a slíbit, že už nebude ječet. Loupák bych jí koupila.
@arada píše:
Pokud dítě bije rodiče,je to chyba toho rodiče.Poku dítěti neumí rodič nastavit jidté hranice,je to totální selhání rodičů.Žádné dítě se nenarodí jako rozjívenec a neposlucha.všechno z něj udělají rodiče.
souhlasím.
Na to taky bacha - to je fakt. Synovi třeba vždy začalo silně téct z nosu - krev a fakt jí bylo hodně. začal být dokonce už i chudokrevný.
@ASAndrea taky jsme to zkusili. No a pak zlobil pořád stejne, ale šel si automaticky pro trest. Což tedy je šílené. Takže to jsem zavrhla.
AX2
@Anonymní píše:
@ASAndrea taky jsme to zkusili. No a pak zlobil pořád stejne, ale šel si automaticky pro trest. Což tedy je šílené. Takže to jsem zavrhla.AX2
Občas jsme z dětí fakt zaskočení - jako jeden, kterého jeho matka kousla, aby poznal, že to bolí a on řekl ještě. Nebo jeden, kterého zavřela matka v pokoji, on se schoval do skříně a pak odmítal několik hodin vyjít ven
jojo a že těch moudrých knih je…
@ASAndrea píše:
@Martha03Na to taky bacha - to je fakt. Synovi třeba vždy začalo silně téct z nosu - krev a fakt jí bylo hodně. začal být dokonce už i chudokrevný.
No tak když mu neomlatis hlavu o stůl (myšleno s nadsázkou) samozřejmě nebit do hlavy ale na zadek. Nicméně ne každé dítě je tolik náchylné. Myslím že zakladatelčin ďábel to zvládne. Ale zase rychlá facka v takovém záchvatu pomůže více než na zadek. Pokud ale zjistíš že ji po tom teče z nosu tak se zase přesunes na zadek.
@Anonymní píše:
@kontramatka mně říkala psycholozka, že se dítě může chovat ve školce skvěle, ale doma může být problém o to větší. Ono se ovládá a doma se uvolní a dá to všem sežrat. My máme kolikrát problém opustit školku, protože se přestane ovládat a je konec. Odnasim pod rukou ječící dítě.AX2
psycholožka říkala, tak to pak jo. Já říkám, že když se dokáže ovládat ve školce, tak se má ovládat i doma. DOma tím spíš. Rodiče jsou snad nějaká autorita ne? To nejsou Kašpárci co poskakují a řeší její řvaní a scény. Pokud se nechce koupat, bude ve vaně tak dlouho, dokud nebude vykoupaná. Bez pozornosti. Udělám si kávu a budu si povídat s tatínkem a až pochopí, vykoupe se. Nechce kalhoty, ale chce kraťasy? Ještě chvilku a navlíknu jí dvoje kalhoty. Tak ať si to rozmyslí. Takové rozcapené děcko zkazí náladu všem okolo. Ne jenom rodičům. Já když jsem svědkem často v obchodě, jak děcko pobíhá, ječí, piští, chová se prostě otřesně a matka si tam něco kuňká a jen čumí, tak mám chuť jít pro ochranku a nechat vyhodit obě. Je to naprosto příšerné a obtěžující. Ať nakupují tidle lidi na rohlík.cz protože normální člověk na ně není zvědavej. Někdy se stane…blbě vyspaný svišť nebo nemoc za dveřma a je protiva…
@Martha03 Tak samozřejmě, že párkrát už na zadek dostala. Taky máme na to vyhrazenou vařečku, jak píše @ASAndrea
Ale jí to vůbec nezajímá. Jako řve samozřejmě jak tur, že ji to bolí, ale vůbec ji to nezklidní. Vidí, že nesu vařečku a ječí stále, vůbec na to nereaguje.
Ty hlášky jsou těžko říct odkud, podle mě nakombinované. My s manželem jsme dost flegmatiční a když už po sobě zařveme, tak něco ve smyslu: Ty jsi ale DE*IL a tečka. A to už musí být fakt důvod.
Například čarodějnice je něco, čím jsme ji dříve hrozili a docela to zabíralo. Už si pro tebe jde čarodějnice. Ona má takovou knížku s obrázkem čarodějnice a té se dřív bála (teď nuž ne). O psovi jsme s ní hodně mluvili, že byl nemocný a pak umřel, že jsme ho nechali uspat, aby se netrápil a tak - prostě normálně jí to vysvětlujem, jak to je (saozřejmě tak, aby to mohla pobrat).
Celkově je zajímavé, že s jí líbí to, kde je nějaké násilí a smrt. U nás třeba hodně jedou videoklipy s písničkami a její oblíbený je ten: „jak tu paní přejede auto“. Hrozně se tomu směje. Pak má ráda ještě Katy Perry a „to, jak tam toho pána sežere tygr“. Nevím, jestli to nějak nesouvisí s tím, jak umřel ten pes (už to je půl roku) a trošku jsme probírali co to znamená umřít…no možná jsme si s tím neporadili dobře, nevím…
Magda
@kontramatka Ale ono to není tak, že holka prostě řekne, že se neumyje a nevleze do vany. Ona u toho ječí, vřeští, kope kolem sebe, škrábe, štípe, bouchá…narvat ji do vany a opravdu ji umýt je i ve dvou fuška. A to koupu pravidelně sama našeho téměř desetikilového kocoura, který nesnáší vodu a má drápy
Oproti ní je to pohodička.
Magda
No já úplně čumím.. mám teda 3 leté dítě, tak doufám, že za ten rok se moc nezmění, ale to by si v životě nedovolil. No mohl by mě kopat, říkat takové věci, házet kabelkou..
Já teda nejsem úplně zastánce trestů, ale v tomto případě by dostala takovou na prdel, že by si to podruhé nedovolila. Protože jak sama vidíš, důslednost a domlouvání jaksi nepomahají.. ![]()
@arada píše:
Pokud dítě bije rodiče, je to chyba toho rodiče. Poku dítěti neumí rodič nastavit jisté hranice, je to totální selhání rodičů. Žádné dítě se nenarodí jako rozjívenec a neposlucha, všechno z něj udělají rodiče.Příspěvek upraven 28.06.18 v 13:36
Porad, co dělat. Rada si to vyslechnu. Mně neporadila ani psycholozka, protože podle ní děláme vše tak, jak se má. Byla v šoku, že rve klidně 2-3 hodiny a neustoupí. Jsem hodně přísná. První dítě vychované, všude ho chválí.
Mladsi je jiná liga. Zatím víme, že má velice komplikovanou povahu a opožděný vývoj řeči. Bylo podezření na autismus, z toho vyrostl. Má problémy zvládat emoce. Na tom teď pracujeme.
On se ráno probudí a řekne: dneska budu zlý a budu jen zlobit. Vis, proč? Protože chci.
A celý den s ním není k vydržení.
Koupání je taky očistec.
Na druhou stranu je mazlík, nestydím se s ním jet vlakem, protože je hodný, v čekárně u doktora sedí, nákupy zvládneme v pohodě… Cestování není problém.
AX2
@Anonymní píše:
@Martha03 Tak samozřejmě, že párkrát už na zadek dostala. Taky máme na to vyhrazenou vařečku, jak píše @ASAndreaAle jí to vůbec nezajímá. Jako řve samozřejmě jak tur, že ji to bolí, ale vůbec ji to nezklidní. Vidí, že nesu vařečku a ječí stále, vůbec na to nereaguje.
Ty hlášky jsou těžko říct odkud, podle mě nakombinované. My s manželem jsme dost flegmatiční a když už po sobě zařveme, tak něco ve smyslu: Ty jsi ale DE*IL a tečka. A to už musí být fakt důvod.
Například čarodějnice je něco, čím jsme ji dříve hrozili a docela to zabíralo. Už si pro tebe jde čarodějnice. Ona má takovou knížku s obrázkem čarodějnice a té se dřív bála (teď nuž ne). O psovi jsme s ní hodně mluvili, že byl nemocný a pak umřel, že jsme ho nechali uspat, aby se netrápil a tak - prostě normálně jí to vysvětlujem, jak to je (saozřejmě tak, aby to mohla pobrat).
Celkově je zajímavé, že s jí líbí to, kde je nějaké násilí a smrt. U nás třeba hodně jedou videoklipy s písničkami a její oblíbený je ten: „jak tu paní přejede auto“. Hrozně se tomu směje. Pak má ráda ještě Katy Perry a „to, jak tam toho pána sežere tygr“. Nevím, jestli to nějak nesouvisí s tím, jak umřel ten pes (už to je půl roku) a trošku jsme probírali co to znamená umřít…no možná jsme si s tím neporadili dobře, nevím…
Magda
připadá ti vhodné pouštět čtyřleté holčičce takové věci? Nepřemýšlela jsi třeba o Krtečkovi nebo Včelích medvídcích?
![]()
@Zwetta píše:
@svycarka
Aha, takže výchovná metoda ve stylu zlobíš, tak tě nechceme a nemáme tě rádi?![]()
A proč jste s manželem děti chtěli, to jste nevěděli, že děti zlobí a každé má právo na to, si tím obdobím projít..?
To je to samé, jak kdybych měla jiný názor a za to mě mamka neměla ráda…
Trošku to přeháníš. Já myslím, že každý rodič má občas všeho až nad hlavu a někdy sáhne po řešení, které není úplně to správné.
Viz. @svycarka
Něco obdobného jsem zkusila na syna 5let. A byla to jen reakce na jeho chování, kdy měl opět svůj den, kdy mu člověk stokrát řekne, ať něco nedělá a on v tom dál pokračuje.
Dostal za vyučenou a občas stačí pohrozit.
Máme dva syny vědí, že je milujeme, říkáme jim to často, ale nechci se z toho jednou zbláznit. ![]()