Tříletá bije rodiče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12834
28.6.18 14:10
@Anonymní píše:
Ahojte, mám doma 4-letou vzteklinku a vzhledem k tomu, že se blíží prázdniny školka nefunguje, manžel nebude doma a nikoho jiného na hlídání nemám, budu s ní denně já. Ve školce je to prý trošku generál, ale jinak není problém. Ovšem doma jak není po jejím, spustí se něco šíleného. A po jejím bohužel není dost často, protože ona si nechce čistit zuby, oblékat se, jíst (normální jídlo a v kuchyni u stolu), koupat / sprchovat se (natož mýt vlasy!), uklízet hračkym svlékat se, obouvat se a tak dále…V podstatě náš den vypadá tak, že ráno před školkou máme 40 minut na vypravení se, z toho mi denně aspoň půlhoďku prořve, často to završí demonstrativním vražením prstů do krku a zvracením. U křiku mě bije, štípe, kope do všeho, hází vším. Na plnění všeho potřebného trvám, nikdy jsem neustoupila ani o píď (ani to nejde - copak může jít do školky bez bot apod.). Vždcky jsem ji tam nakonec nějak dovlékla, ale za cenu opravdu velkých bojů. Tam už je prý v pohodě. JENŽE odpoledne je druhé kolečko, když máme kamkoliv jít a má se třeba převlíct, zajít vyčůrat, napít, uklidit hračky. A večer do třetice při procedurách před spaním. Jsme z toho už s manželem vyčerpaní. Jsme troufám si říct za jedno, hodně důslední, opravdu nepovolujeme ústupky, ale takto to je denodenně už snad rok a půl. Všichni říkali, že se to zlepší, že je to období vzdoru, ale ve 4 letech by už snad mělo být takové období pryč.
Dcera u toho taky používá opravdu kouzelné hlášky typu:„Jdi do kuchyně a umři.“ nebo včera:„nekrákej na mě ty čarodějnice“. Na manžela: Já tě zbiju, aby tě to hodně bolelo a abys umřel jako Ben (pes)" Důvod - například nepovolili jsme jít ven v sandálkách, když pršelo nebo jsem ji nekoupila Kinder vajíčko.
Když se zklidní, většinou se sama přijde mazlit (Maminko, já tě mám ráda a tulí se)
Taky hodně pozoruju chování, kdy mě bije, ale zároveň lpí na tom, abych s ní byla. Když odejdu, vyydrží brečet i dlouhé hodiny (vždycky nakouknu, v klidu se ptám, jestli už jsme kamarádky, ona řekne že ne, že mě zbije a už natahuje ruku, tak jdu zas pryč a nanovo třeba celé odpoledne).
Co s tím?
A promiňte anonyma, přijde mi to jako hodně choulostivé a týká se to navíc dítěte.
Magda

To jako fakt? 8o 8o
Zanedbana vychova a pravdepodobne pomuze odborna pomoc. Na tohle sami nestacite.
A propo. Proc si ji nedala facku nebo pres prdel, kdyz prvne rekla, abys umrel 8o vzdyt todle nejde. Nebo vam to prislo vtipny? 8o :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.18 14:10

@ASAndrea Další štěně chceme, ale budeme se na podzim stěhovat a pesana chceme až do domku - je v plánu něco většího na zahradu ;) Když si vezmu průběh posledního roku - v červenci definitivně ukonečno kojení (v té době jí byly 3 roky a měsíc), v září nastoupila do školky a já do práce, v lednu umřel pes. Bití a záchvaty vzteku už jsou ale delší záležitost, fakt je taková v podstatě dá se říct od narození s tím, že gradovat to začalo už brzy po druhých narozeninách. Už někdy v roce a půl se mě při přebalování pokoušela kousat a škrábat.
 Magda

• Citovat
  • Upravit
1226
28.6.18 14:11

@chaela

U nás doma to praktikujeme skoro stejně :lol: nejšikovnější je, když je u toho sám. Tuhle mi učitelka v mš řekla, že na to, jak je malej, tak se obléká rychle, no já koukala, protože větší loudadlo mít tam nemohla, ale ve školce na všechny čas není, tak se snaží, protože na procházku prostě chce jít.

Taky pomáhá - až se obleču, tak jdeme a kdo bude bez bot, bude doma. V cukuletu je u dveří a připravený :mrgreen:

Když se příjde na to, co funguje, je to paráda. Autorka už zkusila snad vše a bez úspěchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3190
28.6.18 14:12

@Ivulka88
Však někoho vychovávat není o tom nedopouštět se chyb a dělat to na 100%, to ani dost dobře nejde, všichni jsme chybující.. ;) Každému z nás občas ujedou nervy a je ze svých dítek unavený… :andel:
Jen ale taky říkám, že taková výchovná metoda může pro dítě znamenat trauma, protože ono to v tu chvíli vnímá jako skutečné a opravdové.. :roll: narozdíl od rodiče, který sáhl po krajním řešení ze vzteku či vyčerpání..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218

no bylo by dobré zjistit kde se v ní vzala taková agresivita…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@TopSecret To možná dostala i facana, už přesně nevím. Každopádně jí u takové hlášky vždycky řeknu, že je hodně ošklivé tak mluvit, že pokud bude tak mluvit a chovat se, tak bude muset být v pokoji sama, protože s ní nechci být, když je zlá. Facka nebo naplácání přes zadek se koná tak možná jednou v týdnu, když už je to fakt mazec. Zas ji nechci bít prostě 10× denně.
 Magda

• Citovat
  • Upravit
218
28.6.18 14:17

@ASAndrea dle mě si vyžaduje vaši pozornost a vy ji necháváte mlátit hlavou o zeď a nechává vás to klidné , takže ignorace…to taky asi není dobrý… tak se ji pověnujte běžte někam společně do nějakého gibon parku někde kde se vyřádí vyhraje, vybehá unaví… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
28.6.18 14:17
@ASAndrea píše:
Bude hodně impulzivní a emoce dává najevo křikem. Nemůže v sobě něco potlačovat? nestalo se něco zásadního během posledního - dejme tomu - roku? nejsem psycholog, ale co čtu, pořád řve. Náš synátor se tak projevoval, když se narodil mladší syn. četla jsem, že vám zemřel pes - co náhradní štěně? pomohlo by to?

ja byla takove dite, podle mamy. Nakolik sehralo roli to, ze u na byl doma vecnej stres a nasili, tezko rict.

Ale treba babicce jsem sceny nedelala. Jenze babicka nas mela moc rada, nikdy nas nebila a taky ji zajimalo, jak se clovek citi. Napriklad si vzpominam, ze jako 4 leta jsem neco v obchode chtela, uz ani nevim co to bylo za hracku. Babicka si ke mne drepla a se smutnym hlasem mi vysvetlila, ze by mi to moc rada koupila, ale ze bohuzel nema tolik penizku. A zadna scena nebyla. Citila jsem uprimnost z babiccina hlasu, citila jsem, jak rada by mi to doprala, ale proste nemuze. A tak scena nebyla. Rodice by to budto ignorovali, nebo by se na mne utrhli, at prestanu rycet a doma bych jeste dostala nakladacku za to, ze jsem delala v obchode ostudu.

Co tim chci rict… nemuze byt vyfrustrovana? Prave z te duslednosti? Ze NIKDY, ale NIKDY neni po jejim?

Ja bych treba zkusila jeden den ji nechat delat co chce. nechce se obout? (pohoda, nenapadne dat boty do kabelky a klidne s ni vyjit naboso v pyzamu na ulici. Budes koukat, jak rychle vezme zpatecku. Ona totiz pocita s tim, ze to co je treba udelat, k tomu ji ty prinutis, takze si hraje na hru „kdo z koho“. Jakmile to bude naraz na ni, tak nastane sok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
28.6.18 14:19

@warita přesně dle mě ji ignorují a ona se snaží najíc uníkovou cestu… zatloukla si kladívko hřebíčkem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
28.6.18 14:20

@warita :hug: :hug: tos napsala moc hezky. :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12834
28.6.18 14:21
@Anonymní píše:
@TopSecret To možná dostala i facana, už přesně nevím. Každopádně jí u takové hlášky vždycky řeknu, že je hodně ošklivé tak mluvit, že pokud bude tak mluvit a chovat se, tak bude muset být v pokoji sama, protože s ní nechci být, když je zlá. Facka nebo naplácání přes zadek se koná tak možná jednou v týdnu, když už je to fakt mazec. Zas ji nechci bít prostě 10× denně.
Magda

No. Nevim. Ale vysvetlovat ji to takhle dlouhou vetou :nevim: osklive. Proste reknu, je to hnusny, capla bych ji a dala ji do jiny mistnosti.
Nevim. Ale proste dcera ve vas nema prirozenou autoritu. A to uz mela mit davno.
Rodic je v prvni rade, pak je az kamos. Podle me s ni ted uz, nic moc nehnete. Ale zacit na tom pracovat. Najit takovej trest, kterej ji „bude vadit“. Studena sprcha, atd…nebo vas v 15 zmlati ona dva. Mozna zkusit homeopatika, pak nejaky bylinky na zklidneni. Kdyz to nepomuze, tak prasky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
28.6.18 14:23
@warita píše:
souhlas.

Ja teda mela hodne tvrdou vychovu a vyprasky byly na dennim poradku takze chci sve dite vychovavat pokud mozno bez fyzickych trestu, ale kdyby me 4 lete dite bilo, skrabalo a pod, to bych ji ohla pres koleno a pr*del zmalovala tak, ze by na to taky vzpominala jeste ve 30. Jsou veci, ktere si dite k rodici proste dovolit nesmi.

Jinak, moje 19m taky uz zacina byt agresivni, kdyz se vztekne. Tuhle me poskrabala oblicej a nepekne kousla… a ve 19m fakt nevim co s tim, na nejake tresty je jeste moc mala. Taky uz na mne zkusila sebou svihnout o podlahu, ale kdyz videla, ze me to nechava zcela chladnou, tak se zase posbirala a sla si malovat.

Na výprask jako takový být malá může, ale můj nejmladší syn dostal po ruce už v roce, když schválně shazoval jídlo ze židličky a opravdu si to už nedovolil.. Dostal jen malý plácanec po ruce a hned věděl, že to nesmí.. Oni si rodiče furt myslí, jak to to dítě ještě nechápe. ale chápe to velmi dobře. Jen přesně neví, co přesně udělalo špatně.. Kdybych mu po té ruce nedala, dělal by to pořád.. Chce to zkusit a budeš vědět, co na ní platí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.18 14:24

@Petistaaa Tak ignorace je podle mě hodně silné slovo. S dcerou mluvíme (hlavně teda já, manžel už trošku méně, ale ne že vůbec) hodně a pořád něco vysvětlujeme. Co nejde, proč to nejde, jak to jde, co může dělat, proč to může dělat a proč co nemůže dělat. Nikdy to není: tohle nedostaneš a basta. Ale spíš:„kinder vajíčko teď kupovat nebudeme, protože jsme měli jedno před pár dny a je to docela drahé. Víš, že teď šetříme na to, abychom se mohli přestěhovat do toho domečku s pěknou zahradou, kde si pořídíme štěně. A proto nemůžeme tolik utrácet.“ Nebo: Sandály si dneska vzít nemůžeš, protože tam prší a měla bys mokré nohy. Já mám taky tenisky a ne sandály, vidíš? Až bude zase hezky, sandály si vezmeš.
Výchova typu bude po mém, protože jsem to řekla a já tady poroučím, to taky není můj šálek čaje. Leč teda musím uznat, že tam, kde ji vidím, děti většinou poslouchají. :-/
 Magda

• Citovat
  • Upravit
21311
28.6.18 14:26
@Anonymní píše:
Magda

Dle mne je problém v tom, ze se snažíš byt s ní kamarádka či jak to říci. Ta by řešila věci tak, ze by s ni nebyla, když je ošklivá. Ale ty jsi její matka, ne kamarádka. Za takové chování musí přijít trest a ne nějaké vysvětlování, ze s ní nechceš být. Vzhledem k tomu, jak se k vám chová, ma úplně na háku jestli s ni budeš v pokoji nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
28.6.18 14:27

Já bych taky řešení viděla v tom, najít společnou aktivitu, která stmelí vztah rodič-dítě. Kde to dítě najde v rodičích „zalíbení“ a pak třeba nebude mít odvahu se k nim už tak chovat, když je bude mít rádo :nevim: nevím, jaký má autorka denní režim, ale někdy to může být i snaha o to být s rodičem, ikdyž to zní jinak. Ve školce to všechno má, tak nemá důvod se chovat jak „chucky“, kdežto doma je sama. :nevim:

edit: nebo změnit způsob komunikace - když jí dát na výběr a žádná varianta nebude špatná. Já to tak dělávám - chceš tuto mikinu nebo svetr?Vyber si ponožky, obuj si boty, které se ti líbí (a na výběr má tip, kde nemůže sáhnout špatně). Děti pak mají pocit, že jsou dospělé, že taky rozhodují, ikdyž ty je manažuješ.

Příspěvek upraven 28.06.18 v 14:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect