Tříleťák nechce sourozence

Napsat příspěvek
Velikost písma:
798
1.12.16 14:59
@Anonymní píše:
Zapomněla jem dodat, že syn má adhd a do školky teprve půjde. To jak se chová je i důsledek této poruchy, ale amozřejmně neříkám, že není rozmazlenej.

Tak to se nedivim, ze ho to tak drazdi…jakekoli vysvetlovani je pro neho trauma a provokace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
1.12.16 15:07

Moje dítě bralo zprávu o sourozenci asi tak, jako kdybych mu oznámila, že jdeme na nákup. V době, kdy jsem otěhotněla, měl totiž nějakých 15 měsíců, takže mu to bylo úplně putna. Když se mimčo narodilo, měla jsem doma 2 leté batole. Jinak celkově byl ve svém batolecím rozumu nadšený, chystal se mnou výbavičku a pusinkoval rostoucí břicho. Po porodu ale taky"spadl z lopatky" a prvních 14 dní se začínajícím obdobím vzdoru bylo veselejších. Každopádně co se vaší situace týče, tak bych se určitě neřídila názory dítěte. Mělo by to být rozhodnutí tvoje a manželovo, nikoliv synovo. To, jak se syn bude po příchodu sourozence chovat, dopředu nikdy nevíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
1.12.16 15:22

Pokud chcete, pořídila bych si druhé. Je to jenom rozmar, teď neche, za rok bude chtít a nebo bude chtít něco jiného, nebo nechtít..
Mám taky 3 letého a teda, toto pronést, tak poprvní bcyh mu řekla, že takto se prostě nemluví, a kdyby to opakoval tak teda bych mu rázně naznačila- slovně, že takto se nemluví, že je to hodně špatná slova a nepoužíváme..
Myslím, že ADHD s tím nesouvisí.. Já mám 8 letého taky s ADHD, snažím se ho tím neomlouvat a zatím se daří, že jeho slovník je v normě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
1.12.16 15:23

Nemyslela bych, ze to nechteni hraje nejakou zasadni roli, znamych trileta dcera se na brachu strasne tesila, a stejne meli pak po narozeni peklo - asi tak, kdyz bylo malemu 10 dnu, tak ji to vsechno doslo… Casem se to srovnalo. S mymi detmi je maloco jednoduche, ale zrovna sourozenecke vztahy funguji, jsou stejna krevni skupina - tryskomysi. Same spinknuti na mamu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
1.12.16 15:31

Asi takhle, když se mi narodila mladší holka, tak o 2 a čtvrt roku starší kluk z toho byl vedle. Pořád mi ukazoval, že jí necháme venku, že domů půjdeme sami, nechtěl se na ni ani podívat. Poprvé si na ni sáhl, když jí byly tři měsíce. V té době se s ním ještě trošku složitěji komunikovalo, přeci jen to chápání a slovní zásoba… teď se mají rádi. Občas se i nesnášejí, ale vesměs jejich vztah považuji za krásný. A to má kluk ADHD a poruchu autistického spektra. Diagnózy nejsou kontraindikací k sourozenci. Naopak bych řekla, že klukovi sourozenec velice prospěl.

To, jaký vztah mezi sebou budou mít, záleží hlavně na vás. Když se vyvarujete všeho toho „musíš mít miminko rád, musíš mu půjčovat hračky, musíš…“. Mně velice pomohla knížka "sourozenci bez rivality. Vzala jsem si z toho to, co se mi zdálo vhodné a opravdu…ten vztah se pak začal vyvíjet úplně jiným směrem (holce byl skoro rok, když jsem knížku už s trochou zoufalství koupila). Tak hodně zdaru a nestavět počet dětí na přání těch již narozených. Jednou by ti mohl vyčítat, proč jsi ho poslechla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
1.12.16 15:31

No když se tak nad tím zamýšlím znova - proč s ním vlastně řešíte sourozence, který ani není na cestě? My se dětí neptali, prostě mi najednou vyrostlo břicho, tak se to teprve začalo řešit (vyrostlo mi hodně rychle, takže jsme to řešili velmi záhy :lol: ). Nijak jsem jim nevnucovala, že se mají těšit a podobně. Vzali to jako fakt. Já v tom, že se dítěti vštěpuje, jak bude super mít sourozence a s kým si hrát a podobně nevidím žádný přínos. Ba naopak se naučí, že rodiče lžou. Protože zeačátku si to dítě s ním rozhodně hrát nebude a je jasné, že i s pozorností to bude horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
1.12.16 15:39
@Anonymní píše:
Občas hlídám kamarádce 9 měs. holčičku. Syn jí doma nejdřív nechtěl, pořád říkal že jí hodí do popelnice, nic jí nepůjčí apod.ale když u nás byla, tak si s ní hrál a čet jí knížku. Pak zase dlouho říkal, že k nám nemůže a doma jí nechce, ale někdy e naopak ptá, kdy nám jí teta zase přiveze :nevim: Asi má v hlavičce zmatek. Myslím si, že by mu nic jinýho nezbylo a zvyknout by si musel, ale třeba jsou i děti, co si nezvyknou a pak jen ubližujou :nevim:

A ty si ho nechala říkat takové názory? Reagovala si na ně? Nebo je nechala být? Ptala se odkud to má, proč si to myslí?

Jinak neříkala bych se názorem syna, vždyť na to nemá rozum. Až se zadaří, tak ho máš dost času (x měsíců) naučit a připravit na mimino.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
1.12.16 15:48
@fashion_victim83 píše: :mrgreen: jasne, z jednoho příspěvku poznáš rozmazlenost dítěte a ještě říkat, že druhé dítě formou IVF je nutnost. Nejsi ty tak trochu vyhrabaná?

no od tebe to fakt sedí ;) Co si o mě myslíš ty je mi opravdu fuk ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
1.12.16 16:05

Nebudu tu soudit chování tříleťáka, zase je dobrý, že řekne svůj názor po pravdě, ony někdy vymodlené děti se prostě vychovají jinak.. každopádně, to, že k tomu má teď takový postoj, neznamená, že bude hrubý na miminko, bojí se o své výsadní postavení, což se dá pochopit, já bych to ještě zkusila, i kvůli manželovi, dítě se s tím srovná a posune ho to dál, jestli se to tedy podaří. No a navíc během pár měsíců si to může syn rozmyslet.. asi bych se ho na to dva krát neptala. Dvouleťačka mi někdy říká, že miminko chce, jindy zase, že ho nechce, myslím, že není důležité, co chce to dítě, zodpovědnost mají rodiče a nebojte se, syn to zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.12.16 16:17
@Anonymní píše:
Máme tříletýho vymodlenýho syna z IVF.Od jeho jednoho roku zkoušíme sourozence, nějaký embria jsme měly zamražený a pak jse absolvovali další IVF, ale bohužel bez úspěhu. Mě bude příští rok 40,další cyklus by jsme si už museli hradit v plný výši, tak to dost zvažuju, jestli do toho ještě jít, nebo ne. Chlap po druhým dítěti hrozně touží, neustále o tom mluví…bohužel syn sourozence nechce, což je v jeho věku a v postavení jedináčka asi normální. Ale jakmile tatínek začne o miminku, syn ho klidně i plácne, je na něj zlej a uraženej, nemluví s ním. Říká že miminko nechce, že ho hodí do popelnice nebo do kanálu 8o (nevím kde k tomu přišel)a někdy o tom mluví i ze spaní.
Já bych mimčo i brala, jen to vše okolo, píchání hormonů, braní léků mě už unavuje, ale musím e vzhledem k věku ryhle rozhodnout. Bojím se i nejistého výsledku, přeci jenom to není levné záležitost. Nevím jestli by si syn zvyknul, bojím se aby miminku neubližoval, nebo mu v nestřežený chvíli něco neudělal. Jak braly vaše děti zprávu o sourozenci? Žárlily? :nevim:

Tak nedá se divit, že nechce konkurenci. Ty bys taky nechtěla, aby přivedl manžel mladší roztomilejší ženu a žili jste spolu. A takhle to dítě vidí.

Výchova jedináčka je prostě jiná, to dítě má 100% lásky a ví to. Nemusí o ni bojovat, ví že rodiče budou vždy na jeho straně. Se sourozencem je to jiná. Rodiče vždycky mají jedno dítě raději, ať už se tomu říká „mám k němu blíž“, „mám ho ráda, ale jinak“ atd. Ve sporech sourozenců je potřeba postavit se na něčí stranu.

Na druhou stranu, pokud sourozenecký vztah vyjde, je obohacující a super. A často vyváží ty nevýhody. Nebo taky ne. Nic není jisté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.12.16 16:19
@Inaris píše:
Tak to svoje vymodlené dítě netrapte a dopřejte mu život jedináčka. Jeho jednání se mi sice taky nelíbí, asi ho dostatečně slušně nevychováváte, ode mě by dostal lepanec, jen co by to vyslovil, ale asi má ke svému přání nemít sourozence nějaký důvod.

A tel lepanec by vyřešil co? Najednou by sourozence chtěl? Těšil by se na něj? Nebo ti nejde o to, co dítě cítí, jenom aby tě tím neobtěžovalo? Vážně by mě to zajímalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.12.16 16:32
@Inaris píše: :D :D
To je ovšem kouzelné přirovnání. :D

Ale pro to dítě to tak je.
On, táta a máma jsou prima trojka. A najednou mu začnou vykládat, jak to bude bezva, až přijde mimino.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
1.12.16 16:34

Já si hlavně myslím, že 3 leté dítě, neví co je to mít sourozence..
To klidně řekne, že vyhodí plyšáka, a nebo kopne co auta..
Já si myslím, že je potřeba to dítě teprve naučit- mít rád někoho jiného jak sebe, takže třeba je normální, že nechce- ale myslím, spíš kvůli :mrgreen: hračkám
Ale souhlasím s tím, že bych ho kvůli tomu netrápila.. COby - kdyby.. Třeba se vám už ani nezadaří- bez urážky, a zbytečně to budete řešit,…
U toho staršího je už jasné, že první ho napadne, jestli ho rodiče budou mít radi.. ale od otho je ten rodič, aby se k tomu postavil tak, aby ty děti věděly, že je mají rodiče rády- obě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
1.12.16 16:38

@Bábrdl já to nikdy klukovi neříkala… jakože, až se narodi malý, jak to bude bezva atd. atd.. Když jsem byla těhotná, tak jsme se věnovlaa maximum mu- co to šlo a spíš jsem ho utvrzovala v tom, že je šikovný, že mi bude pomáhat, on se těšil.. ˇˇZárlit začal zhruba v roku mladšího.. což jsem smaozřejmě čekala, že přijde :mrgreen: že občas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
1.12.16 17:55
@Inaris píše:
Noooo, já bych ty děti nepodceňovala. To je velmi častá chyba dospěláků, kteří chtějí prosadit svůj (častokrát opravdu bl. bý) nápad, ale málo se ohlížejí na mínění vlastního děcka.
Kdysi jsme chtěli adoptovat dítě, dcera šla tehdy do 1. třídy. Ona je kliďásek a chystání pokojíčku brala pohodově, akorát se jednou zeptala jaksi nejistě, jestli to druhé dítě nebudeme mít radši..
V ten večer jsme s manželem ty formuláře se žádostí roztrhali.
A nikdy jí sourozenec nechyběl, nikdy se ani slůvkem nezmínila, že by chtěla bratříčka…, přitom je velice společenská a hodná k ostatním.

Jenže tříleťák vs prvňák (6-7 let) - řekla bych, že je to opravdu rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí