Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny nastávající maminky. Chtěla bych poradit a taky trochu uklidnit. Byla jsem v 16. týdnu na triple testech a vyšly mi pozitivní a mám se dostavit na odběr plodové vody. Slyšela jsem a četla jsem, že tyto testy nejsou moc spolehlivé. Přitom první screening v 13. týdnu mi vyšel negativní.
Jooo tak z toho mám taky strach já na ten tripl jdu 5.11. a screening mi vyšel taky negativní ![]()
Tak přeju, aby vše dopadlo o.k. Jdu zítra do poradny tak doufám, že doktorka mi všechny ty hodnoty vysvětlí a snad i uklidní. Jinak na plodovku bych měla jít v pátek.
gabka.coh píše:
Zdravím všechny nastávající maminky. Chtěla bych poradit a taky trochu uklidnit. Byla jsem v 16. týdnu na triple testech a vyšly mi pozitivní a mám se dostavit na odběr plodové vody. Slyšela jsem a četla jsem, že tyto testy nejsou moc spolehlivé. Přitom první screening v 13. týdnu mi vyšel negativní.
ja bych se nestresovala… oni tam zohlednujou kde co … sousedka mela prvni poz.,a z plodovky dobry, u druhyho taky poz.,a rozhodla se na plodovku nejit..ma zdravou holku
Mě vyšly taky triply pozitivní,a ve 12.týdnu negativní.Plodovku jsem odmítla,a na genetickém UTZ ve 20.týdnu mi řekli že je vše v pořádku.Držím palce.
Ahoj. Napíšu pouze a jenom svoji zkušenost, neber to jako stanovisko, kterým se máš řídit
.
Také mi vyšly pozitivní triple testy, bohužel jsem nebyla na prvotrimestrálním screeningu - v té době byla moje chyba, že jsem se o to nezajímala. A dost mě šokovalo, že vzhledem k tomu, jak jsem mladá, mi vyšlo riziko Downa. Nepamatuji si přesně to číslo, ale něco kolem 250:1. Už nevím přesně. Já jsem tenkrát na plodovku šla, nevydržela bych tu nejistotu. Navíc TT se mají posuzovat jako pozitivní, pokud vyjdou všechny tři hodnoty mimo normu. Mě vyšlo zvýšené jen HCg, sice o dost, ale dle mého test nebyl hodnocen objektivně.
Po odběru jsem sice neměla žádné obtíže (až na to, že nastartoval tvrdnutí břicha až do porodu), výsledky vyšly díkybohu negativní a mám zdravého chlapečka. ALE! Kdybych se mohla znovu rozhodovat, tak podstoupím včas prvotrimestrální screening a na jeho základě bych se rozhodovala - pokud by vyšel v pořádku, byla přítomna nosní kůstka, NT v normě a krev taky a v triplech vyšla mimo normu jen např jedna hodnota - už bych na plodovku nešla.
V mém okolí chodí na plodovku téměř každá těhotná
, přijde mi, že lékaři maminky strašně stresují (já měla nervy šílený) a posílají je tam jen kvůli byznysu. Ano plodovka je sice jistota - ale za jakých rizik
![]()
Samozřejmě rozhodnutí je na tobě ![]()
Gabko pokud Ti 13 týden vyšel dobře, tak bych se nebála. Pokud je něco špatně, je to vidět už v tom 12tt (vlastní zkušenost). Navíc mé známé vyšel 12tt dobře a 16tt špatně a na velkém utz ve 20tt jí řekli, že je vše ok, že 40% triplů vychází falešně pozitivních. Bude to dobrý
.
u prvního jsem měla tripply taky pozitivní a šla jsem na plodovku a vše bylo v cajku, u druhé jsem měla screening v pořádku a na tripply jsem nešla a vše taky ok
tak ať vše dopadne dobře ![]()
U nás dělají tzv. integrovaný test (kombinace výsledků prvotrimestrálního screaningu a triple testů) a ten mi vyšel pozitivně. Odběr plodové vody jsem podstoupila, protože bych se asi zbláznila z té nejistoty, že se nám narodí nemocné miminko. Naštěstí všechno proběhlo v pořádku a výsledky byly také ok. Po odběru jsem poprvé cítila pohyby našeho chlapečka (děti prý jsou po odběru trochu divočejší). Doktorka mi říkala, že výsledek triple testu závisí snad i na tom, jak se člověk vyspí. Já byla krátce před testem nemocná a tak špatný výsledek přisuzuji tomu. Kažodpádně bych na plodovku šla znovu, i když riziko tam je.
Držím palečky, ať se rozhodneš jakkoli, aby bylo vše v pořádku.
No já mám právě strach z tooho že to vychází fakt dost často falešně pozitivně
a jsou z toho nej zbytečné nervy ![]()
GABKO zítra na tebe budu myslet a doufám že té plodovce se nakonec vyhneš ![]()
Pokud ti vyšel ten první negativní,už se nemáš čeho bát. Já jsem s tripple testy prožila něco hrozného asi před 2měs., kdy mi vyšly pozitivní(na 1.scr. jsem nebyla). Navíc mě neuklidnil ani lékař, když řekl, že u tak mladé se mu to ještě nestalo (je mi 22). Riziko na down jsem měla 1:39 takže vyšší a musím říct, že to hrozné čekání,ta zoufalost a bezmoc-je něco šíleného. Nakonec je všechno v pořádku, testy i UTZ, tak jako u všech maminek, které tam byly se mnou, takže se v žádném případě neboj, snad ani nestresuj-i když to je těžký.
dobrý den chci se ptat četla jsm že jste byla na odběru ploové vody.Jsem v 17týdnu těhotenství a dnes jsem se dozvěděla že mě v krevním testu vyšly zvýšené hodnoty na daunuv sinrom ,jsem s toho zničená a bojím se že miminko není v pořádku.Objednala jsem se na preventální diagnostiku mám tam jít 25.10. a tam mě bude doporučena odběr plodové vody jak dlouho se pak čeká na výsledky?děkuji Dana
Danaf já jsem byla na plodovce včera (FN Brno), vše proběhlo a zatím je v pořádku. Výsledky budou do 3 týdnů, ale četla jsem tady v diskusi, že jde si dřívější výsledky zaplatit. Já jsem se na to včera doktora ptala a u nich to prý nejde. Držím palečky, ať je mimi v pořádku. ![]()
moc děkuji 3týdny jsou dlouhá oba to bou nervy ale doufám že to bude v pořáku