Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Myslím, že na www.postizenedeti.cz je jedna maminka s dítětem, které má turnerův syndrom, tak zkus pohledat i tam.
dianaandilek-
jezis tak se hned nestrapci, vim ze jsi to nemyslela zle,ale podany to teda taky zrovna citlive nebylo, to my babizny jsme chytlavy,
Drzim palce vsem kteri ze rozhodli dat sanci na zivot postizenemu diteti.
![]()
Příspěvek upraven 08.06.11 v 12:40
DianaAndílek píše:
víte co????trhněte si nohama. omluvila jsem se. a protože i já jsem se rozhodla aby se moje postižené dítě nenarodilo, tak proto jsem se zeptala, což vy asi nepochopíte.
Mě tato otázka neurazila. Vím, že každý rozhodnutí.. si postižené miminko nechat a nebo naopak je těžký. Vím, že jsi to tak nemyslela…
DianaAndílek píše:
ale tak nějak jsem do teď doufala, že ivf je zaručená metoda, jak otěhotnět a mít zdravé mimčo.
To je hloupost, IVF je jenom metoda oplodneni, a to, co se pak muze stat, neovlivni (nevim,jestli se bezne pouzivaji metody, pri kterych dochazi k selekci uz ve fazi embryji …
ale urcite ani embryolog nemuze vyselektovat vsechno, takhle daleko proste medicina jeste neni).
Jak by sis jinak vysvetlila, ze i tehotny po IVF chodi na stejne testy jako ty ostatni, ze maji treba spatne vysledky Triplu - riziko na Downa atd.
Z toho, co pises, by vyplyvalo, ze uspesne otehotnena zena po IVF by se az do porodu nemusela objevit u doktora ![]()
DianaAndílek píše:
víte co????trhněte si nohama. omluvila jsem se. a protože i já jsem se rozhodla aby se moje postižené dítě nenarodilo, tak proto jsem se zeptala, což vy asi nepochopíte.
Nema nahodou turnera ta zpevacka - Lenka Kosinová?
Kazdopadne turnerku bych si taky nechala -bez vahani. To neni tak strasne postizeni, vetsinou jsou jen male a mohou mit deti jen z darovanych vajicek.
Ano, to má. Viděla jsem o ní dokument. Je hodně malá, protože v tý době, kdy se narodila, tak ještě nebyl růstový hormon…
Figura píše:
Ano, to má. Viděla jsem o ní dokument. Je hodně malá, protože v tý době, kdy se narodila, tak ještě nebyl růstový hormon…
Je hodně drobná, ale zas u holky se to snáz ztratí (zvlášť pokud je dnes možnost růst.hormonu), drobné holčiny aspoň nemusí přemýšlet, jestli není kluk menší a můžou nosit podpatky bez omezení. ![]()
Figuro,
koukám, že seš dost informovaná takže většinu věcíco jsem ti psala do SZ asi už víš. Nicméně, jsem ti kdispozici na pokec. Mimochodem Lenka Kosinová je moc super holka. Znám se s ní osobě. Patří právě k těm ročníkům, které měli tu smůlu, že už pro ně bylo pozdě když se začal aplikovat růstový hormon. Navíc Lenka měla tu smůlu, že zdědila po otci (mimochodem vyhlášeném masérovi) oční vadu, díky které již skoro nevidí.
Co se týče otázky zda si nechat nebo nenechat postížené dítě, neodsuzuju maminky, které se rozhodnou si dítě nenechat. Ono hodně záleží na tom zda si rodina může dovolit aby matka byla dlohodobě s dítětem doma. Nicméně zrovna u turnerův syndrom není nic, co by se v dnešní době nedalo hravě zvládnout. Věřím tomu, že když se to člověk dozví a přečte si o tom články typu který je na wikipedii je z toho zaskočený a začne uvažovat o potratu. Ono hodně záleží i na tom jak to podá a vysvětlí doktor když to rodině oznamuje.
Ja jsem taky daleko od toho nekoho za potrat odsuzovat, ale neprijde mi vhodne potrat navrhovat. prijde mi to asi jako:
„Jsem nespokojena se sexem s manzelem“ - „Tak si najdi milence“
„V praci mi maloplati“ - „Tak tam ukradni tiskarnu“
Proste potrat vnimam jako lidsky pochopitelne a akceptovatelne ale rozhodne to mene stastne chovani.
Ale verim tomu, ze spousty lidi to ma primarne naopak.
Ahojky, bohužel ti nezprostředkuji kontakt, ale věřím, že malá slečna bude mít štěstí a povede téměř normální život.
Mám vystudovanou genetiku člověka a pokud bych se ocitla v podobné situaci, tak je TS jedním mála postižení, kde bych uvažovala o tom, že si dítě nechám.
Aklama píše:
Ahojky, bohužel ti nezprostředkuji kontakt, ale věřím, že malá slečna bude mít štěstí a povede téměř normální život.Mám vystudovanou genetiku člověka a pokud bych se ocitla v podobné situaci, tak je TS jedním mála postižení, kde bych uvažovala o tom, že si dítě nechám.
Takže jsi odbornice. Tak to mě těší, že máš takový názor.
Díky
Zkus kontaktovat uživatelku s nickem kackakocka. Četla jsem si jednu diskuzi do které ona přispívala a psala tam, že její ségra má toto postižení a že někdo od nich z rodiny založil klub turnerek, tak snad se ti ozve…
Ahoj,
já osobně s TS zkušenosti nemám, ale moje spolužačka ze střední školy ho má a kdyby mi o tom neřekla, vůbec by mě nenapadlo že je v něčem „jiná“, co mi říkala, tak jí aplikovali ten růstový hormon, takže výškově byla tak nějak stejně s námi a nebude moci mít děti, ale jinak super holčina, navíc byla dost chytrá, maturitu zvládla levou zadní a teď dělá sestřičku v nemocnici ![]()
Nevím jestli ti můj příspěvek v něčem pomohl, každopádně přeji mnoho štěstí do života tobě i tvé dcerce
![]()