Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@BohunkaP Jak píšu výše.. starší syn je ve svém pokoji. Mladšímu je rok. Každej ať si žije dle svého. V dnešní době už je tolik škodlivých věcí
Nám jako dětem doma taky hrála televize furt. Nevidím na tom nic špatného pokud na ni člověk furt nevysí. A taky nejsme celý den v obýváku když už jsme doma. Tím to samozřejmě neobhajuju, ano určitě máte pravdu, odpoutává to pozornost to ano.
@Kacetka954 píše:
@lucad77
Tak my ji hned neběžíme zapínat teda. Jsou dny kdy třeba i půl dne neběží. Ale je to i taková kulisa no. Nemám ráda úplný ticho. Kluci si normálně hrajou. Starší si většinou tvoří v pokoji, tam tv nemá a ten menší zpozorní jen při reklamách. Při společných aktivitách ji nevnímáme.
Ale vnímáte. A hloupnete z toho. Ale je to vaše věc. ![]()
@Kacetka954 píše:
@BohunkaP Jak píšu výše.. starší syn je ve svém pokoji. Mladšímu je rok. Každej ať si žije dle svého. V dnešní době už je tolik škodlivých věcíNám jako dětem doma taky hrála televize furt. Nevidím na tom nic špatnéhopokud na ni člověk furt nevysí. A taky nejsme celý den v obýváku když už jsme doma. Tím to samozřejmě neobhajuju, ano určitě máte pravdu, odpoutává to pozornost to ano.
A nenapadlo vás, že možná právě proto teď děláte to samé? Že máte podvědomě absťák, když ji nezapnete?
Televize jako kulisa mu přijde děs a hrůza, nevím, jak to vnímají ty děti, asi jsou zvyklé, ale mě po půl hodině cuká voko a jsem ráda, že z takové domácnosti vypadnu. Nesoustredim se na hovor, na lidi, na jídlo, na nic. Rádio mi tolik nevadí, ale dlouho to taky nevydržím. S pouštěčem televize bych nemohla bydlet.
Občas pustit pohádku, jako cíleně, no, asi jo, ale stejně mi to přijde jako škoda času - místo koukání by si mohly dělat něco jineho. Prostě si hrát. Ani nevím, kam bych nějaké pravidelné koukání na televizi dala, moje děti prostě pořád něco dělají.
@lucad77 Absťák? To už trošku přeháníte. Psala jsem že to třeba půlku dne zapnuté není.
Ne opravdu nemáme absťák. Představte si že věčně nesedíme doma na zadku a nečumime na bednu ![]()
@lucad77 Bože.
Hloupnu, Ale tím že, tady ztrácím čas e- miminem a chytračkou co nemá lepší věci na práci než tu dělat chytrou.
Mějte se ![]()
@Platanka Televize děs a hrůza. Vaše děti furt něco dělají asi ani nevíte co a vy „zavislačka“ věčně koukáte na E-mimino. To se na mě nezlobte ale to radši budu koukat s dětma na tv a hrát si s nimi než čumět do mobilu nebo PC a hrát si tu na dokonalou matku bez Televize. Mějte se pěkně ![]()
Dítě te´d kouká na pohádky jako Je Kuky, Malý pán, Králoství Květin, V Hlavě, Vzhůru do oblak a nemám pcoit že by to na ní nechávalo následky naopak… má spoustu otázek a když potkáme situaci v životě, která je v dané pohádce, řeší to.
@Kacetka954 píše:
@lucad77 Bože.![]()
Hloupnu, Ale tím že, tady ztrácím čas e- miminem a chytračkou co nemá lepší věci na práci než tu dělat chytrou.
Mějte se
No jasně, jak není po vašem, je zle a kopete kolem sebe. Tak si to užijte, mně to žíly fakt netrhá. Hezký den. ![]()
@lucad77 Jasně Kelišová
mě znáte jak svý boty, asi s náma bydlíte. Taky přeji krásný den
![]()
@ludmilaadamkova píše:
Dítě te´d kouká na pohádky jako Je Kuky, Malý pán, Králoství Květin, V Hlavě, Vzhůru do oblak a nemám pcoit že by to na ní nechávalo následky naopak… má spoustu otázek a když potkáme situaci v životě, která je v dané pohádce, řeší to.
Tak tak. Mně se třeba líbí, když koukáme s dětmi na krtečka a povídáme si o tom. Nebo jsme koukali na netflixu na dokument o mláďatech v divočině. To bylo bezva, mohla jsem na to navázat debatou o tom, jak zvířátka přicházejí na svět. Nebo Kombajn je fajn na déčku, to bylo taky moc hezky udělané a poučné.
Co nenávidím, tak to jsou videa pro děti z YouTube. To není pohádka nebo pořad, který dítě po očku sleduje a něco z toho má. To jsou jen stupidní obrázky a vtíravá hudba, která nutí dítě tupě sledovat obrazovku. Od toho se nejde odtrhnout. Něco jako reklamy, ty mají tenhle efekt taky.
Fakt si nemyslím, že by mě sledování televize rušilo v soustředění a byla bych kvůli tomu blbá. Při učení na státnice jsem potřebovala hudbu do uší jako takový šum a v přestávkách jsem sledovala seriály. Úplný klid mi nedělá dobře.
A ano, přiznávám, jsem na to zvyklá, protože jsem v tom vyrůstala a proto to teď dělám taky. I když tak z 50 %. Teď ji třeba máme vypnutou.
Nekouřím, nepiju, nefetuju, nehraju automaty, nikde nic nedlužím, s manželem se máme rádi, oba jsme vzdělaní a zaměstnaní, bydlíme na vesnici obklopeni přírodou a zvířaty, děti vedeme k samostatnosti a budeme je vést ke vzdělání a ke sportu. Malujeme, tancujeme, čteme si pohádky, cvičíme a chodíme na procházky a hrajeme si. A ano. Máme u toho polovinu dne puštěnou televizi.
Jak již bylo řečeno, mnohem horší je, když je sice televize vypnutá, ale máma celý den visí na mobilu a s dětmi se baví na půl huby.
@MatkaMatceVlkem Já to mám jednoduchá malá nikdy těch jednoduchým videum pro batolata… začínala v roce na 2 krátkých dílech Krtečka před koupáním (2 krát 5 minut) Ted když je hnusně a je večer klidně ji pustím třeba Kukyho. Včera se třeba dívat nechtěla, chtěla dělat úkoly pro přeškoláky a pak máme takovou hru dřevěné „kartičky“ které máme zařazovat do skupin - např vylosuje si rybu řekne - ryva je žvíře patří do moře a zařadí ji do skupiny vodní živočichové nebo si mylosuje letdlo řekne letadlo je dobravní prostředek a zařadí ho k příslušné skupině - zatím máme skupiny, hmyz, bezobratlý, vodní živočichové, ovoce, zelenina, dopravní prostředky, oblečení, nábytek, domácí zvířata, divooká zvářata… a možná jsem na něco zapomněla. tak na tom se asi hodinu zasekla.
Je bezduše koukat na nesmysly a je koukat na pohádky s příběhem z kterých si i něco můžou vzít. Teď o víkendu byla na akci čtení pro děti a jako jedna z mála byla schopná v klud sedět a poslouchat četbu…
@ludmilaadamkova Mohla bys mi prosím napsat, co je to za kartičky? Tohle by mého staršího určitě bavilo.
Byla jsem proti televizi a pak mě okolnosti donutily polevit a malý syn kouká chvíli každý den. Někdy to sám vypne a rozhodně mu program pouštím já. Takže běží jen dětské pohádky a pořady, z programů déčko, případně kreslený film jinde a to se občas na celý podíváme spolu a povídáme si o tom. Co jde pouštím v angličtině a učí se slova, já mu to opakuju a říkám i česky, rozumí oba jazyky stejně myslím. A našla jsem na YouTube fajn naučné pořady pro malé děti. A na písničky spolu tancujeme. Jenže my jsme spolu i hodně venku a taky si hrajeme a čteme. Ale mám dost práce a televize mi pomáhá ho zabavit, když fakt nemůžu. Nevydrží si dlouho hrát sám a chce, ať si hraju s ním.