Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím všechny,
ráda bych poprosila o radu, protože jsem nesehnala na netu to, co bych potřebovala, tak snad budete mít vy osvědčené recepty.
Chtěla bych manželovi udělat dort k narozeninám. Piškotové těsto, nějaká dobrá nádivka z tvarohu a nahoru jahody, kiwi a želatinu.
Opravdu nemůžu ale nic takového objevit.
Prosila bych tedy prosím, jestli máte recept, jestli byste mi jej podrobně nenapsali? Nejsem moc kamarádka s piškotovým těstem, ale snad se poperu. Několikrát jsem ho dělala, ale nikdy mi nenaskočilo, vždy zůstalo takové hutné
.
Děkuji za recepty a rady všem! ![]()
Ahoj, tak my děláme normální piškotové těsto. Dávám trošku cit. kury. Jinak tvaroh stačí dosladit a rozmíchat. Není potřeba dělat nádivku a pak nahoru jahody nebo jiný ovoce a želé. Je to lehký jako facka:-)
Dnes se chystám-spodek piškotové těsto (do kulaté formy 26 cm ze tří vajec), na to šlehačka+stužovač smíchané s kysanou smetanou a lehce přislazené, na to naskládat kiwi (minule jsem dávala i jahody s kiwi), a to můžeš zalít buď želatinou, nebo já na to dělam takovou pudinkovou věc-cca půl litru vody necháš rozvařit (z toho půl litru si odeber do hrnku nejdřív a rozmíchej v tom jeden pudinkovej prášek-můžeš vanilkovej), až se bude voda vařit, dávám tam pět lžic sirupu-ale to spíš jen na barvu-není nutné, cca dvě lžíce cukru a do vařicí vody prskneš ten pudink a pořádně zamícháš. Necháš vychladnout, naliješ na dort, prskneš do lednice a za chvilku je to tuhý…
@Hadí ocásek děkuji za recept. Napsala by si mi prosím jak děláš to piškotové těsto? Mně se nikdy nepovedlo ![]()
No… najdu recept
mam ho někde napsanej. Tak minutku (já taky nikdy nedělam nic z paměti, ještě to nemam tak ve voku
)
@Kopretinkaobecna piškotový korpus 3 bílky ušlehám- odložím, 3 žloutky s hrnkem cukru ušlehám, přidám půl hrnku oleje, a půl hrnku mléka, šlehám, přidám 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky a prášek do pečiva, a půl hrnku kakaa granka, pak jemně vmíchám sníh z bílků naliji do formy a upeču ![]()
na vychladlé dám
půl litru mléka uvařím s 2 van pudinky, odstavím a do teplého zamíchám půl kostky másla a dva tvarohy, osladím,
na to ovoce a želatinu, ale nemusí být ![]()
nechá se to ztuhnout ![]()
pečení zdar ![]()
3 vejce-oddělíš žloutky od bílků. Z bílků (musíš si do nich dát nejdřív špetku soli) ušleháš tuhej, hodně tuhej sníh-klidně šlehej dlouho, ale ať neni odfláklej
Až bude tuhej, přidáš si tam 25 g krupicovýho cukru a šleháš dál hezky do hladka. Pak si vyšlehej zloutky s cukrem - 50 g (já šleham taky ručnim šlehačem) a šlehej, dokud se ti ten cukr krásně nerozpustí a ty žloutky ti pěkně nabydou do pěny (cca 4-5 minut). Ke žloutkům si přidáš 80 g polohrubé mouky, půl lžíce vlažný vody a půl lžíce oleje a šleháš dál. Až to budeš mít pěkně spojený, tak si vezmeš vařečku (nebo cokoli na míchání-hlavně néé mixer) a hodně opatrně tam ten sníh přimícháš (musíš to jakoby prohazovat s tim těstem, ne klasicky míchat). To naliješ do formy (bacha-je to poloviční dávka, jestli chceš to těsto hooodně vysoký anebo na plech, tak si udělej normální dávku z 6 vajec) a na 170 pečeš (stačí chvilka, minule jsem pekla asi patnáct minut, ale to poznáš). Já jsem to dělala do tý kulatý se sundavacíma bokama, naspod jsem prskla jen pečicí papír, boky jsem nevymazávala (to pak stačí nožem opatrně objet, aby se ti to třeba někde nepotrhalo, až budeš ty boky sundavat-ono je to lepší nevymazávat, protože ti to drží ten tvar a nikde se ti to těsto při pečení neodchlípne) a v tý formě jsem na to prskla všechny ty náplně a ozdoby, nechala to celý takhle ztuhnout a pak boky sundala a máš dortík ![]()
(on ten popis vypadá hrozně zdlouhavě, ale chtěla jsem to popsat do puntíku
) No nic, jdu nakoupit ovoce a vrhnu se na něj taky ![]()
Ja delala kamaradce na prani k narozeninam taky dortika, chtela aby tam byl tvaroh, tak jsem udelala piskotovy korpus, zde podle receptu, je super, krasne vysoky, nadychany http://recepty.vareni.cz/…tovy-korpus/ a pak krem byl, jeden tvaroh a vyslehana slehacka s jednim vanilkovym cukrem…udelala jsem teda dvojtou davku a jak jsem ho rozpulila, tak tam jsem taky dala vrstvu toho kremu a pod to nakrajene broskve a ostatni je videt na fotce ![]()