Účast na studii - očkování na pneumokoka

1950
6.10.10 14:07

účast na studii - očkování na pneumokoka

Ahoj, zůčastnilo se některé z Vašich dítek momentálně probíhající dobrovolné studie - očkování na pneumokoka ( 4 vakcíny - jedna náhodně vybraná ). Ve studii je Prevenar 13, Synflonix a pak další dvě zatím neregistované.
Proč jste se rozhodli a jak.

Prosím nechci na této diskuzy řešit jestli očkování ano nebo ne, ale spíš jestli podpořit tento výzkum a proč - jak Vám to podal pediatr.

Dík :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7122
6.10.10 14:22

Ahoj
Pracuji v očkovacím centru, kde se zabýváme hlavně studiemi vakcín. Studii s touto vakcínou jsme sice nedělali (tak se trochu omlouvám, že píši), ale jinak spousty jiných. Samozřejmě neradím, jak se rozhodnout. Studie jsou dle mého přínosné jak pro pacienta - ochrana zdraví, finanční odměna, tak pro následující generace, jelikož pak na základě výsledků dochází k zaregistrování takovéto vakcíny k běžnému očkování. Studii musí schvalovat Etická komise a Státní ústav pro kontrolu léčiv, takže se nemusíš bát, že by šlo o něco špatného. Ještě také záleží, jaká fáze studie to je. Od I do IV dle stupně již vyzkoušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
6.10.10 14:28

Ahoj, tak ani jsem nedoufala že napíše někdo z oboru :potlesk:
Já to také tak beru, že to může být přínosné nejen pro dceru, ale i pro další děti, ale přece jen ten červík s pokusným králíkem, kde jde pravděpodobně o první fázy studie tu je…( jak to poznám, přijde mi že v těc papírek - v Souhlasu, nic takového nejni??? )

I když není nikde psáno, že mi budeme mít nějakou vzácnou reakci a nebo třeba také jen to, že dostaneme klasický Prevenar 13 nebo Symflonix.

Mám se rozodnout do pátku a jsem z toho taková rozačitá.

Na finanční odměnu se nijak nevážu, na tom mi nezáleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.10.10 14:31

no já bych teda do toho nešla, představa že bude mé dítě pokusným králíkem se mi vůbec nelíbí :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
6.10.10 14:34
Kubik_kubikula píše:
no já bych teda do toho nešla, představa že bude mé dítě pokusným králíkem se mi vůbec nelíbí :pocitac:

to chápu, také nad tím váhám, ale zase na druhou stranu, teď se očkuje Prevenar 13 a ta další vakcína už bude proti 20 druhům pneumokoka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7122
6.10.10 14:37

Nevím, přesne, jak vypadá ten váš Informovaný souhlas pro pacienta, ale hned na začátku by to snad mělo být. Co já vím, tak je nahoře např.:
Informovaný souhlas pro pacienta
Očkování proti chřipce
Fáze IV, randomizovaná, zaslepená studie u osob starších 65 let.
Měl by to vlastně obsahovat kompletní název studie. Nebo zavolej pediatrovi, o kterou fázi se jedná. Měl by být schopen ti to říci. Pokud to tedy nebere jen jako kšeft, aniž by o tom cokoliv věděl. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
6.10.10 14:40

na tom papíru je: č.studie 113994 (SPNG-003). Žádná římská číslice tam není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7122
6.10.10 14:41
Pokusný králík nikdo není!! Pokud by měli všichni takovýto přístup, tak je dnes mnohem méně vakcín, více nemocí, pandemií, úmrtí… Ale je to každého věc a naštěstí nemají všichni stejný názor.
Kubik_kubikula píše:
no já bych teda do toho nešla, představa že bude mé dítě pokusným králíkem se mi vůbec nelíbí :pocitac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7122
6.10.10 14:42
Tak nevím. Zkus se ještě informovat u doktora.
rybkabezvody píše:
na tom papíru je: č.studie 113994 (SPNG-003). Žádná římská číslice tam není :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
6.10.10 14:48

Ja osobne bych krk vlastniho ditete nenastavovala. Sama se ucastim spousty studii (obnasi ruzne odbery a mereni, ne leky), ale dite se samo nerozhodne. Ockovani je dost kontroverzni zalezitost i u „proverenych“ vakcin. Pokud mate dlouhodobejsi problem s pneumokokem a jsi rozhodnuta ockovat (ac je vzdycky riziko, ze budete mit proste stesti na kmen neobsazeny ve vakcine) pak je to na zvazeni, ale pokud chces ockovat dite bez problemu a vidis v tom prospech jinych deti (prinos pro dceru je hodne diskutabilni)…je to sice krasny, ale tohle vazne nepochopim. :think: Co se tyce deti jsem cisty a naprosty egoista, az budou mit vlastni rozum a rozhled, at se svym telem nakladaji, jak uznaji za vhodny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
6.10.10 14:49
Sluníčko28 píše:
Pokusný králík nikdo není!! Pokud by měli všichni takovýto přístup, tak je dnes mnohem méně vakcín, více nemocí, pandemií, úmrtí… Ale je to každého věc a naštěstí nemají všichni stejný názor.
Kubik_kubikula píše:

Kez by to bylo takhle jednoduchy!!! Vazne bych si to prala! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
6.10.10 15:42

Bohužel to, že něco schválí etická komise není zárukou bezpečnosti léku. Celá řada léků je na základě výsledků studií stažena z trhu pro zjištěné nežádoucí účinky, které s v přechozích fázích studií na menší počtu zdravých dobrovolníků nezjistily.

Jsem sobec. Sama bych své dítě do studie s neznámých farmaken nezařadila. Maximálně v případě nějaké velmi vážné nemoci, na kterou není v současné době účinný lék a jedoný dostupný je lék ve vývoji ze studie. Také bych zvážila zařazení do studie s lékem, který už je jinak běžně používán, ale nyní je zkoušen v nové indikaci. Stejně tak mi přijdou relativně bezpečné studie léků, které již byly schváleny pro jiný trh )obvykle Amerika), ale po schválení pro Evropu potřebují studie na Evropské populaci.

• Citovat
  • Upravit
154
8.10.10 13:43

…a jak to probíhá? to by mě zajímalo…to dítěti aplikují některou z těch vakcín? třeba i tu neregistrovanou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
8.10.10 13:44

protože u Prevenaru a Synflorixu mi je to celkem jasné, ale ty další 2? Ty se vzali kde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
8.10.10 15:30

jj, přesně tak. Dětská dr. dostane vakcíny - které jsou neoznačeny - co je co a jednu z nich miminku píchne. Je to takhle „tajné“, aby nebylo možné ovlivňovat výsledky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek