Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zůčastnilo se některé z Vašich dítek momentálně probíhající dobrovolné studie - očkování na pneumokoka ( 4 vakcíny - jedna náhodně vybraná ). Ve studii je Prevenar 13, Synflonix a pak další dvě zatím neregistované.
Proč jste se rozhodli a jak.
Prosím nechci na této diskuzy řešit jestli očkování ano nebo ne, ale spíš jestli podpořit tento výzkum a proč - jak Vám to podal pediatr.
Dík
![]()
Ahoj
Pracuji v očkovacím centru, kde se zabýváme hlavně studiemi vakcín. Studii s touto vakcínou jsme sice nedělali (tak se trochu omlouvám, že píši), ale jinak spousty jiných. Samozřejmě neradím, jak se rozhodnout. Studie jsou dle mého přínosné jak pro pacienta - ochrana zdraví, finanční odměna, tak pro následující generace, jelikož pak na základě výsledků dochází k zaregistrování takovéto vakcíny k běžnému očkování. Studii musí schvalovat Etická komise a Státní ústav pro kontrolu léčiv, takže se nemusíš bát, že by šlo o něco špatného. Ještě také záleží, jaká fáze studie to je. Od I do IV dle stupně již vyzkoušenosti.
Ahoj, tak ani jsem nedoufala že napíše někdo z oboru ![]()
Já to také tak beru, že to může být přínosné nejen pro dceru, ale i pro další děti, ale přece jen ten červík s pokusným králíkem, kde jde pravděpodobně o první fázy studie tu je…( jak to poznám, přijde mi že v těc papírek - v Souhlasu, nic takového nejni??? )
I když není nikde psáno, že mi budeme mít nějakou vzácnou reakci a nebo třeba také jen to, že dostaneme klasický Prevenar 13 nebo Symflonix.
Mám se rozodnout do pátku a jsem z toho taková rozačitá.
Na finanční odměnu se nijak nevážu, na tom mi nezáleží.
no já bych teda do toho nešla, představa že bude mé dítě pokusným králíkem se mi vůbec nelíbí ![]()
Kubik_kubikula píše:
no já bych teda do toho nešla, představa že bude mé dítě pokusným králíkem se mi vůbec nelíbí
to chápu, také nad tím váhám, ale zase na druhou stranu, teď se očkuje Prevenar 13 a ta další vakcína už bude proti 20 druhům pneumokoka…
Nevím, přesne, jak vypadá ten váš Informovaný souhlas pro pacienta, ale hned na začátku by to snad mělo být. Co já vím, tak je nahoře např.:
Informovaný souhlas pro pacienta
Očkování proti chřipce
Fáze IV, randomizovaná, zaslepená studie u osob starších 65 let.
Měl by to vlastně obsahovat kompletní název studie. Nebo zavolej pediatrovi, o kterou fázi se jedná. Měl by být schopen ti to říci. Pokud to tedy nebere jen jako kšeft, aniž by o tom cokoliv věděl. ![]()
na tom papíru je: č.studie 113994 (SPNG-003). Žádná římská číslice tam není ![]()
Kubik_kubikula píše:
no já bych teda do toho nešla, představa že bude mé dítě pokusným králíkem se mi vůbec nelíbí
rybkabezvody píše:
na tom papíru je: č.studie 113994 (SPNG-003). Žádná římská číslice tam není
Ja osobne bych krk vlastniho ditete nenastavovala. Sama se ucastim spousty studii (obnasi ruzne odbery a mereni, ne leky), ale dite se samo nerozhodne. Ockovani je dost kontroverzni zalezitost i u „proverenych“ vakcin. Pokud mate dlouhodobejsi problem s pneumokokem a jsi rozhodnuta ockovat (ac je vzdycky riziko, ze budete mit proste stesti na kmen neobsazeny ve vakcine) pak je to na zvazeni, ale pokud chces ockovat dite bez problemu a vidis v tom prospech jinych deti (prinos pro dceru je hodne diskutabilni)…je to sice krasny, ale tohle vazne nepochopim.
Co se tyce deti jsem cisty a naprosty egoista, az budou mit vlastni rozum a rozhled, at se svym telem nakladaji, jak uznaji za vhodny.
Sluníčko28 píše:
Pokusný králík nikdo není!! Pokud by měli všichni takovýto přístup, tak je dnes mnohem méně vakcín, více nemocí, pandemií, úmrtí… Ale je to každého věc a naštěstí nemají všichni stejný názor.Kubik_kubikula píše:
Kez by to bylo takhle jednoduchy!!! Vazne bych si to prala! ![]()
Bohužel to, že něco schválí etická komise není zárukou bezpečnosti léku. Celá řada léků je na základě výsledků studií stažena z trhu pro zjištěné nežádoucí účinky, které s v přechozích fázích studií na menší počtu zdravých dobrovolníků nezjistily.
Jsem sobec. Sama bych své dítě do studie s neznámých farmaken nezařadila. Maximálně v případě nějaké velmi vážné nemoci, na kterou není v současné době účinný lék a jedoný dostupný je lék ve vývoji ze studie. Také bych zvážila zařazení do studie s lékem, který už je jinak běžně používán, ale nyní je zkoušen v nové indikaci. Stejně tak mi přijdou relativně bezpečné studie léků, které již byly schváleny pro jiný trh )obvykle Amerika), ale po schválení pro Evropu potřebují studie na Evropské populaci.
…a jak to probíhá? to by mě zajímalo…to dítěti aplikují některou z těch vakcín? třeba i tu neregistrovanou?
protože u Prevenaru a Synflorixu mi je to celkem jasné, ale ty další 2? Ty se vzali kde?
jj, přesně tak. Dětská dr. dostane vakcíny - které jsou neoznačeny - co je co a jednu z nich miminku píchne. Je to takhle „tajné“, aby nebylo možné ovlivňovat výsledky…