Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No pardon je to dost povrchní. Trošku mi to připomíná…,,ale já jsem chtěla poníka." Darovanému koni…, paní učitelko.
U dcery znám většinu rodičů, hodně se jich mezi sebou kamarádi, někteří jezdí společně na dovolenou. Na 10 z nich mám díky různým oslavám narozenin a prespavackam i kontakt.
V synové staré třídě považuji půlku rodicu za i. dioty, kontakt mám jen na rodice 3 kamaradu.
V nové třídě složené z děti z celého okresu jsem ty rodice (a ještě ne všechny) videla 3× na třídní schůzce.
Asi by to chtělo od zakladatelky trochu použít rozum. Protože na tyhle věci vždycky musí být nějaký „aktivista“, co vše domluvi, zorganizuje, zařídí. A má na to čas a náladu.
Na jednu stranu chápu. Taky mám raději jeden větší dárek, než 20 drobností ![]()
Jenže od učitelky je taková vztahovačná diskuze blbá, to snad vnímáš sama ![]()
Ty děti ti chtějí něco dát za sebe, byť třeba obrázek, nebo kytičku ![]()
A z pohledu rodiče: my se skládali loni. Paní učitelka končila. A bylo to dost náročný, vůbec se dohodnout, co koupíme. Pak složit peníze, to taky nechceš z někoho tahat peníze celý prázdniny
Pak zas domlouvání, kdo objedná, vyzvedne, předá 🤯
Vždycky bylo zvykem, že každý dítě doneslo malou kytičku za sebe. A přijde mi, že dneska už se to s těma dárkama pro učitele dost prožívá. Pohrdá se kytkou, čokoládou, drobnostma
Pro mě je učitelka dětí cizí člověk. Byť máme fajn úči, jsme spokojeni s jejich prací, děti je mají rády, tak opravdu nebudu zjišťovat, který má ráda kafe a jestli pije víno. Koupím univerzální dárek podle názoru svého dítka.
Jestli se ti nelíbí, jednoduše pošli dál ![]()
Je to naprosto jedno. Prostě je u kolegyně třída, kde jsou nějaké aktivnější maminky a zařídily to. U nás výborná učitelka, ale nikdo žádný společný dar nedával, nevymyslel. Každý dal něco, jak píšeš. Máš být ráda za plno drobností, neco jistě pěkné chutné dárečky a nekoukat kolem. Doufám, že podobný pocit nemá naše učitelka, jsem překvapená, jak to někdo může takto vnímat.
![]()
Tak v první řadě dárek, ani ta kytka není nic povinného. Je to gesto poděkování, vzdání se úcty té učitelce. To jen v dnešní době si některé učitelky začaly diktovat, že kytky nechtějí tahat domů a který dárky chtějí a který ne. Fakt tenhle tvůj příspěvek je pakárna a divím se, že ti není stydno vůbec něco takového napsat. Buď vděčná za dárky, který ti ty děti daly evidentně od srdce - protože ti taky žádný dárky dávat nemusely.
@Happy Hippo píše: Více
Doma mě nic dávat učitelce nenutili, matka přitom byla sama učitelka. Známky jsem měl dobré, takže v tom to nebylo. Na prvním stupni to malinko chápu, jsou to malé děti, učitelka je pro děti trošku jako rodič. A hlavně paní učitelka učí ty děti prakticky vše, jen pár předmětů učí někdo jiný. Na druhém stupni mi to přijde zcela nesmysl. My měli třídní na kreslení a ruštinu, v součtu to bylo méně hodin než třeba matematika. Proč dávat něco paní učitelce jen za to, že je třídní? Nebo dávat všem učitelkám a učitelům?
Prakticky mi to přijde k ničemu, paní učitelku na 1. st. to řekněme potěší, jenže když dostane třeba 20 kytek, tak co s tím? 5 jich může dát do váz, případně i do nějaké zavařovací sklenice, za 2 dny vyhodí vše. Kytka u narozenin, tam to je vyjádření nějakého hlubšího vztahu. U paní učitelky, i ona to pak bere, že to děti dávají, protože je to tak zvykem a potěší jí to, ale zas ne tolik.
Zas třída se nedomluví a hlavně, to by pak nebylo osobní. Když tu kytku někdo dá, tak tím vyjadřuje svůj vděk. Kdyby mě na zš někdo nutil přispět na kytku učitelce, tak nevím. Možná bych dal, ale někdy i nerad a ani učitelka, s kterou jsem nevycházel by to nebrala jako nějaký vděk z mé strany. Takže asi by mělo být individuální, každý za sebe.
Syn příští rok bude mít po 2 letech taky jinou třídní, jde do čtvrté. Učitelka skvělá, děti ji milují, jako kolektiv drží spolu. Ale holt nikoho z rodičů nenapadlo shánět kontakty na všechny, řešit společný dárek. Každý donesl dárek za sebe a fakt v tom nevidím nic špatného, nic osobního směrem k učitelce.
My jsme rádi dali maličkost, ale tuhle na mě někde vysckocilo od nějaké ucitelky, co vše není vhodné dávat a proč a svým způsobem mě tohle nadzvedlo ze židle. Kytky, čokoláda, oříšky, lapače prachu, na všem se našel důvod, proč to nedat. Jako by ty dárky měly být povinné.
Nerozumím tvému stesku. Dali ti dárky a tobě je líto, že nevytvořili děti se svými rodiči komunitu? Já jsem kamarádská, ale na komunitu také jako rodič nejsem nastavená. Ve škole jednoho ze synů se o to snažili, jenže jedna z matek je fakt tak pošaha. ná, že jsem raději solo a v druhé škole to je víc v pohodě, ale nechápu, proč bych si s nimi měla hrát na komunitu. S někým popovídám a s někým ne. Ty se také s každým nekamarádíš. A učitelka přeci nemá čekat na veledar od komunity. Myslím, že žiješ v nějakém nebeském snu, to je nesmysl. Místo, abys měla radost z dětí a že se s tebou hezky rozloučili, tak „brečíš“ do polštáře.
U nás jedna maminka organizovala hromadný dárek akorát jednou když odcházela třídní učitelka do důchodu, to mě připadalo v pořádku a pokud někdo ještě chtěl dát sám za sebe tak dal. Učitelce jsme to předávali hromadně s dětmi myslím že jí to hodně dojalo. A teď jedna dcera ze školy musí přejít na jinou tak se to neobešlo bez slz, donesla si od učitelek drobné dárečky. Holky nachystali pro učitelky i ředitele a spolužáky drobné dárečky a dali komu sami chtěli a jak to cítili, já jim do toho nekecala. ![]()
Bože můj, uz tak jsem mela posledni týdny hlavu jak pátrací balón ze všech těch vyletu a aktivit, co si ve škole navymysleli, ještě abych řešila, ze se musím sdruzit s rodiči, abych nepoškodila ucitelcino křehké ego
Prosím tě, nediktuj rodičům, co mají řešit ve svém volném čase, ono se tě společný dárek sám nezorganizuje. Někdy se najde aktivní rodic, co se toho ujme, někdy ne. Me se to za 5 školních let mých deti stalo jednou. O ničem jiném to vetsinou nevypovídá.
Ja posílám nějaké dárky jako vděk za to, ze to ucitelky s dětmi přežily, jsem za učitelské rodiny ale neucila bych ani za zlaté prase a všechno volno světa, nemám na to nervy a povahu, takže poslat nějakou cokosku a kafe beru jako formu poděkování…ale na žádné větší akce nemám mentální kapacitu.
Jo a ještě ti řeknu jednu hnusnou věc … Třeba si jen myslíš, že jsi oblíbená.
Já naši učitelku ráda nemám. Nebudu popisovat proč. Ani dítě ji nějak moc v oblibě nemá.
Ale za to vychovatelka z družiny je skvělá. A té jsme s malou kupovaly větší dárek. Ale moje hodné dítě chtělo, aby i učitelka měla stejně. Protože co kdyby to viděla a cítila se blbě ….
Jak už bylo zmíněno, záleží na tom, jestli se ve třídě sejde aktivní maminka, která se v tomhle vyžívá. Včera ukončilo mé druhé dítě povinnou školní docházku a za celou docházku obou dětí jsme dávali jako rodiče hromadný dárek jeden. A to byl odchod do důchodu a byl to zlatý řetízek a bylo to jen z důvodu, že to vymyslela nějaká maminka. Ani to nešlo ze srdce všech, jako že by ji tak rodiče nebo děti zbožňovali. Ale tak prostě se přidáš, no.
Jinak oboji deváťáci si vymysleli a vybrali na hromadný dárek sami. Včera aktuálně velká kytka a nějaký wellness s manželem. Syn po mě peníze ani nechtěl, vzal je z kapesného. Já osobně jsem vloni i letos jedné třídní napsala a jedné zavolala, že jí děkuji za spolupráci a co jsem na tom všem za ty roky ocenila. Aby měly zpětnou vazbu. Měla jsem prostě tu potřebu (za ty roky člověk řeší lecos). Přijde mi to hodnotnější a přínosnější než dát nějaký tvořilkovský výtvor jen proto, že se má.
A co z toho plyne pro tebe? Vůbec nic to nevypovídá o tvých kvalitách. Kolegyně jen měla ve třídě aktivní maminku (nebo víc, ty se pak předhánějí, kdo vymyslí úžasnější věc
). Takže klid, nohy v teple a užij si prázdniny.
@Happy Hippo Zřejmě se nenašel žádný rodič který by koupi společného daru zorganizoval. Například já ráda přispěju, když to někdo vymyslí a zařídí, ale nejsem iniciátor. Bereš si to zbytečně osobně.
A ještě jedna taková malá vsuvka. Mně by se taky líbilo, kdyby mi jednou za rok poděkovalo, případně přineslo kytku nebo čokoládu 25-30 mých kolegů.
My ostatní mimo školství a výchovu si holt musíme vystačit s výplatou ![]()
Njn, holt učitelka. Věřím, že se s tím do příštího školního roku nějak vyrovnáš ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.