Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AlphaOmega
Byl jednou jeden život pouštím tam, kde je to adekvátní (prima, tercie), ale v obecné biologii to opravdu nemá místo. Našla jsem dokonce na youtube videa Nezkreslená věda, kde je zábavnou formou a přitom na úrovni střední školy vysvětlená třeba ta fotosyntéza. V jedné třídě přijato s nadšením, ve druhé třídě stejně starých dětí absolutní nechuť byť se na to jen dívat.
Co se týče vysvětlení žloutnutí listů a tak dále, tak to dělám. Taky od čeho jsou odvozeny pojmy jako chemolitotrofní, autotrofní a podobně, vždycky jim říkám, co jednotlivé části slov znamenají, aby se jim to lépe pamatovalo, ale upřímně řečeno si myslím, že takoví maturanti z biologie už by to opravdu umět měli.
Fakt se snažím jim tu biologii i chemii přiblížit a nadchnout, ale jde to někdy fakt ztuha. Nicméně já jsem ještě ta nadšená, kterou to baví ![]()
Další věc je, že podle mě musí mít žák nějaké teoretické základy a na nich pak může stavět, logicky rozvíjet a sám bádat. Bez základu to ale nejde.
@hanka.br. píše:
Na učitelství je každý odborník a ví všechno nejlépe.
Ono to platí obecně. V čechách je každý na všechno odborník. Sport, politika, technika, školství… ![]()
Ale vážně, to, že nejsem odborník, jestě neznamená, že si nemohu utvořit názor a oponovat s ním. Na tom přeci není nic neslušného. V nejhorším případě, mi odborník ukáže, že jsem se mýlil. Nicméně skutečný odborník nikdy neužije argument: „mám pravdu, protože jsem odborník“.
@Knihomyš píše:
Jé, to je roztomilý
To je přesně reakce, kterou bych očekával, žáka to vizuálně zaujme a jeho první zkušenost s Pí nebude začínat negativně.
Házíte všechny učitele do jednoho pytle. ![]()
Mám kolegu, nenáviděn všemi žáky, jen po nich jde, ztrapňuje před celou třídou. Učí na 1. stupni, pán pár let před důchodem. Učí stylem - napíše číslo cvičení na tabuli, zadá práci do sešitu a odchází si pít kafe do kabinetu. Měla jsem s ním společný kabinet a když jsem měla volnou hodinu a opravovala sešity, trávil tam většinu času z hodiny, kdy měl učit. Děti zásadně oslovuje „parchanti“.
Další kolega podobného rázu, jen učí dějepis. Tedy „učí“… pouští dětem výukové DVD, zaleze do kabinetu, kde je na internetu a pak se (někdy) vrátí a zkouší. Nekecám. ![]()
Pak mám ale spoustu kolegyň, které jsou nadšené pro toto povolání, po večerech vymýšlejí aktivity pro děti, jak zpestřit hodiny, jak vyzdobit třídu, jak to či ono. Dělají toho hodně ve svém volném čase a dětmi jsou milovány.
Pak je tam taková ta střední třída, nuda nuda šeď. Takoví kolegové kdysi učili s nadšením, ale časem vyhořeli, otupěli. Odučí si svoje, ale jak skončí škola, vypnou. Chodí do školy jako do fabriky.
Typů-učitelů je hodně. Já sama jsem šla učit právě proto, že jsem to vždycky chtěla dělat, už od mala. Navíc, ve škole jsem na 1.stupni měla naprosto příšernou vyučující. Měla jsem z ní trauma. Jako malá jsem věděla, že TOTO by prostě ve škole být nemělo, má nenávist a křivda z toho, jak příšerně se chová, byla tak veliká, že jsem měla tisíc chutí za ní po letech jít a vyříkat si to s ní. Nakonec jsem to neudělala. Ona byla můj negativní vzor - tedy jak nikdy neučit, jak se nechovat k dětem. Hnus fialovej.
Ale tenkrát si nikdo k učiteli nesměl nic dovolit. Což nebylo dobře. Dneska je to ale úplně naopak. Děti mají svá „práva“, neznají povinnosti a rodiče po školách chtějí, aby jim děti vychovávaly. Přitom sami rodiče dnes velmi často selhávají a pak na schůzkách brečí, že už nevědí, jak na toho svého kluka, když v 8. třídě pošle oba rodiče do p*dele. ![]()
@kacz píše:
@kate02 jistě že si můžeš stěžovat a máš si stěžovat. Ale opravdu je to problém tebe jako rodiče. Stejně tak když si koupíš neupečenej rohlík, je to tvůj problém, protože nemáš co k snídani. Příště do toho pekařství už nepůjdeš a pokud takovou zkušenost bude mít víc lidí, pekař zkrachuje. K čemu ti bude, že si půjdeš do pekařství stěžovat? Pořád budeš bez snídaně.Já malé děti neučím, učím vysokoškoláky, se kterými už se samozřejmě nepatlám a pokud něco nechápou, přijdou do konzultačních hodin nebo si sednou do knihovny a nastudujou si to z učebnic. Na malé děti a jejich pošahané rodiče bych neměla nervy.
Příspěvek upraven 02.01.16 v 10:12
Tak normální poskytovatel služby se snaží, aby zákazníci byli spokojení a na kritiku se bude snažit nějak reagovat. Seřídí pec, aby pekla líp, vyhodí neschopného pekaře, cokoliv.
I kdyby neudělal nic, treba proto, že 99 % zákazníků blede rohlíky miluje, nezačne vyrvavat „ste najkej chytrej, nikdy ste rohlíky nepek, tak si tahnete jinam“.
Pokud jo, je divnej. Standard je heslo „jste-li spokojeni, řekněte to ostatním, jste-li nespokojeni, řekněte to nám.“
Proč to mají zrovna učitele jinak je na dlouhou debatu.
@ProfZav píše:
@AlphaOmega
Byl jednou jeden život pouštím tam, kde je to adekvátní (prima, tercie), ale v obecné biologii to opravdu nemá místo. Našla jsem dokonce na youtube videa Nezkreslená věda, kde je zábavnou formou a přitom na úrovni střední školy vysvětlená třeba ta fotosyntéza. V jedné třídě přijato s nadšením, ve druhé třídě stejně starých dětí absolutní nechuť byť se na to jen dívat.
Co se týče vysvětlení žloutnutí listů a tak dále, tak to dělám. Taky od čeho jsou odvozeny pojmy jako chemolitotrofní, autotrofní a podobně, vždycky jim říkám, co jednotlivé části slov znamenají, aby se jim to lépe pamatovalo, ale upřímně řečeno si myslím, že takoví maturanti z biologie už by to opravdu umět měli.
Fakt se snažím jim tu biologii i chemii přiblížit a nadchnout, ale jde to někdy fakt ztuha. Nicméně já jsem ještě ta nadšená, kterou to baví
Další věc je, že podle mě musí mít žák nějaké teoretické základy a na nich pak může stavět, logicky rozvíjet a sám bádat. Bez základu to ale nejde.
Měl jsem namysli spíše ZŠ, když jsem psal ten dotaz. Na SŠ je jasné, že je třeba již volit jiný přístup a požadovat od studentů jistou formu samostatnosti, s tím samozřejmě nelze nesouhlasit. Problém, dle mého názoru, bývá ten, zde již několikrát zmiňovaný, názor žáků, že přemýšlení je moc namáhavé a ten si žáci tvoří velice rychle v prvních ročnících.
Jak jinak si vysvětlit, že ve škole podprůměrně hodnocené děti dokáží vyvinout jinde velikou námahu a úsili pro něco co je prostě baví. Vzhledem ke své zkušenosti se domnívám tyto dvě věci: téměr každé dítě lze nadchnout pro něco, co dělat nechce a školství v ČR se cíleně snaží o to, aby zábavu ze škol vymítilo.
Projistotu připomínám, výše uvedené je soukromý názor, neprezentuji to jako fakt. Dále netvrdím, že to co píši je snadné, či rozumně možné.
@Pinkie podle mě ale nelze pokrýt poptávku po učitelích pouze jedinci, které to bude bavit a budou tomu věnovat i volný čas. Nedávno byl na ČT docela dobrý pořad „Třída 8.A“ a tam to bylo jasně vidět… kdo by v tomhle blázinci vydržel déle než týden?
@AlphaOmega podle mě si spousta žáků přístup, že přemýšlení je moc namáhavé, tvoří dávno před nástupem do školy. Protože ho vidí denodenně doma.
@Knihomyš píše:
Tak normální poskytovatel služby se snaží, aby zákazníci byli spokojení a na kritiku se bude snažit nějak reagovat. Seřídí pec, aby pekla líp, vyhodí neschopného pekaře, cokoliv.
I kdyby neudělal nic, treba proto, že 99 % zákazníků blede rohlíky miluje, nezačne vyrvavat „ste najkej chytrej, nikdy ste rohlíky nepek, tak si tahnete jinam“.
Pokud jo, je divnej. Standard je heslo „jste-li spokojeni, řekněte to ostatním, jste-li nespokojeni, řekněte to nám.“Proč to mají zrovna učitele jinak je na dlouhou debatu.
Možná proto, že spokojenost požíračů rohlíků se řídí jednoduchým - chutná/nechutná. Zatímco ve třídě je x dětí, 2.x rodičů a každý má svou představu spokojenosti úplně odlišnou. A zatímco jeden nadává, že se děti nic nenaučily, druhý remcá, že toho mají hodně, třetí, že se s nima učitel moc crcá, čtvrtý by raději, aby se s dětmi crcal víc…mám pokračovat?
@kacz píše:
@AlphaOmega podle mě si spousta žáků přístup, že přemýšlení je moc namáhavé, tvoří dávno před nástupem do školy. Protože ho vidí denodenně doma.
Ano, to je také pravda.
@Knihomyš píše:
Pokud jo, je divnej. Standard je heslo „jste-li spokojeni, řekněte to ostatním, jste-li nespokojeni, řekněte to nám.“Proč to mají zrovna učitele jinak je na dlouhou debatu.
Moje heslo zní jste-li spokojeni řekněte to řiditelce, až narazíte na totální krávu tak bude mít vaše stížnost u řiditelky vyšší váhu. A vždy buďte maximálně konkrétní…
OT
Prosím, nechápu tu animaci.
Pí beru jako existenci jakéhosi čísla 3,14blabla. Pomůže mi vypočítat obsah kruhu a obvod kružnice, protože znám vzoreček.
Objem válce, případně povrch válce, si umím odvodit.
Netuším, kde, jak a proč se vzalo pí - možná to vysvětluje ta animace???
@MartinKa36 píše:Řiditelka řídí, ředitelka ředí (asi v laboratoři) a do lékárny se chodíme leknout.
Moje heslo zní jste-li spokojeni řekněte to řiditelce, až narazíte na totální krávu tak bude mít vaše stížnost u řiditelky vyšší váhu. A vždy buďte maximálně konkrétní…
@Svítící žárovka píše:
@AlphaOmegaOT
Prosím, nechápu tu animaci.Pí beru jako existenci jakéhosi čísla 3,14blabla. Pomůže mi vypočítat obsah kruhu a obvod kružnice, protože znám vzoreček.
Objem válce, případně povrch válce, si umím odvodit.
Netuším, kde, jak a proč se vzalo pí - možná to vysvětluje ta animace???
tak si představ že obvod kruhu můžeš vypočítat tak, že si do kruhu umístíš velké množství malých trojúhelníku dokonce můžeš ve tříde spočítat jeho hodnotu. a vzorce na obvod a objem kruhu se dají odvodit pomoci matematického aparatu které děti znají ze základní školy. Když s dětma vymyslíš vzorec na výpočet obvodu a obsahu kruhu tak to nikdy nezapomenou. Jen si zapamatují že je jednodussi si hodnotu PI pamatovat nez ji pocitat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.