Učitelka je jen póvl

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12963
2.1.16 12:31

@kacz Nejvíc bylo vidět, jak nejhůř na tom byl člověk, který se snažil vnutit jim tu logiku.
On nebyl moc ras, učil na Jarošce, kde se dá říct, že v Brně najde člověk tu matematickou elitu, která je schopna to pochopit, pokud se jim chce.
Na druhou stranu, nic horšího, než tuto školu, kde byl natáčen dokument, už v Brně fakt najít nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
2.1.16 12:48
@Svítící žárovka píše:
@AlphaOmega

OT
Prosím, nechápu tu animaci.

Pí beru jako existenci jakéhosi čísla 3,14blabla. Pomůže mi vypočítat obsah kruhu a obvod kružnice, protože znám vzoreček.

Objem válce, případně povrch válce, si umím odvodit.

Netuším, kde, jak a proč se vzalo pí - možná to vysvětluje ta animace???

Tak od začátku.

Otázka zní, jak dlouhá je kružnice?

Jak bych si nějak představoval, že by měla dobrá výuka vypadat:
Hodně lidí už od starověku se to snažilo zjistit. V té době ještě nebyly čísla, tak jak s nimi pracujeme dnes. Nejlepší způsob jak provádět matematické operace bylo si vzít kus provázku, uhladit si rovnou plochu z jemného písku a pomocí dřívka si do něj kreslit. To, že byly tak primitivní metody neznamená, že by byli i primitivní lidé. Uměli všechny důležité matematické operace. Dokázali nakreslit čáru dlouhou jako jiné dvě čáry dohromady - sčítání. Podobně uměli odčítat, násobit, dělit. Vše graficky, bez nutnosti napsat jediné číslo (tak jak vnímáme matematiku dnes).

To co je na tom obrázku je prostě jen grafické znázornění jistých zákonitostí. Jestliže vezmeš provázek a tak dlouhý, že ti omotá kruh právě jednou a natáhneš ho, tak zjistíš, že jeho délka je jistým násobkem jeho průměru. A tenhle násobek je stejný, ať vezmeš kruh libovolné velikosti (což bylo poměrně překvapivé zjištění). No a tenhle násobek je o kousíček větší než 3. A říkáme mu Pí. Dneska už umíme jen mnohem přesněji určit ten „kousíček“.

Toť vše. Ten obrázek není to ploše kruhu, není o objemu těles. Jen ukazuje jak rozvineš provázek a měříš jeho délku. Tento přístup k matematice mi přijde přirozený a snadno pochopitelný. Byla položena otázka a zapojením naprosto triviálních zkušeností z běžného světa se došlo k odpovědi, která jednoznačně ukazuje co Pí je.

Tohle by nějak mělo zaznít ve škole.

No a já bych třeba doma dětem ukázal (třeba na youtube), jak dříve ten kousíček měřili a jaká byla sranda se dohadovat o tom jak je velkej. Byla by to zábava (doufám) kdybych jim řekl, že jistá vláda uzákonila ve středověku, že Pí se rovná 3 a smáli bychom se (snad) jak jsou politici hloupí. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
2.1.16 13:01

Hele, když jsou majetnější lidé plní svěžích nápadů a vidí svět takový jaký je, což chápu, pro podnikatele, který bere 10 mega za měsíc je biflování vzorečků blbost, tak ať si založí soukromou školu, kde se bude učit podle jiných pravidel a ať své děti dává tam. To není výmysl, soukromé školy existují, sama mám kámošku, která tam své dítě dáva…
Nejlepší výběrové školy jsou prostě postaveny na biflování a kázni, tak to je a tak to bude. Nebo si snad myslíte, že na Oxfordu etc se jede na liberální úrovni? Lituju dítě uživatelky, která zastává liberální výchovu a zákazy a příkazy na něj neplatí. U mně v hodině by si ani neškrtlo. A to nejsem žádná zakomplexovaná megera, ale naše škola má nějaké požadavky, které jdou ruku v ruce s výsledky. Poslouchat se musí, bohužel. Pokud dítě doma leze mamince po hlavě, tak je to jeho věc, ale ve škole prostě bude plnit to, co po něm kantor chce, stejně jako po ostatních dětech…
btw. Mám dvě známé, ktere chodily na waldorfskou školu, jejich úroveň znalostí je tristní, samy přiznaly, že znovu by tam nikdy nešly, jelikož ta svoboda a liberální přístup je nepřipravil ani na VŠ, ani na život. Hraní si a povídání je super, ale do školy nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
2.1.16 13:03
@Anonymní píše:
Hele, když jsou majetnější lidé plní svěžích nápadů a vidí svět takový jaký je, což chápu, pro podnikatele, který bere 10 mega za měsíc je biflování vzorečků blbost, tak ať si založí soukromou školu, kde se bude učit podle jiných pravidel a ať své děti dává tam. To není výmysl, soukromé školy existují, sama mám kámošku, která tam své dítě dáva…
Nejlepší výběrové školy jsou prostě postaveny na biflování a kázni, tak to je a tak to bude. Nebo si snad myslíte, že na Oxfordu etc se jede na liberální úrovni? Lituju dítě uživatelky, která zastává liberální výchovu a zákazy a příkazy na něj neplatí. U mně v hodině by si ani neškrtlo. A to nejsem žádná zakomplexovaná megera, ale naše škola má nějaké požadavky, které jdou ruku v ruce s výsledky. Poslouchat se musí, bohužel. Pokud dítě doma leze mamince po hlavě, tak je to jeho věc, ale ve škole prostě bude plnit to, co po něm kantor chce, stejně jako po ostatních dětech…
btw. Mám dvě známé, ktere chodily na waldorfskou školu, jejich úroveň znalostí je tristní, samy přiznaly, že znovu by tam nikdy nešly, jelikož ta svoboda a liberální přístup je nepřipravil ani na VŠ, ani na život. Hraní si a povídání je super, ale do školy nepatří.

To rozhodně patří, ale všeho moc škodí. Ono to jde bez extrémů na tu nebo onu stranu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
2.1.16 13:04

@Svítící žárovka
A k tomu jak dostat obsah kruhu je to jak píše @MartinKa36.

Názorně zobrazeno třeba zde: https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
2.1.16 13:05

Ještě bych chtěla napsat, že nejhorší učitele jsou takový, co hned vidí všude smrady a spratky..
Anonymní mě přijde, hned znechucená dětmi.. To si myslím neni moc ideální..
Všude se najdou jak zlobivé - nevychované děti, tak vychované, a to samé rodiče a učitele z obou stran, jak rozumní, tka nerozumní se domluvit..
Ale jako učitelka, která už jde do třídy, že jsou tam smradí, tak to fakt nevím no :mrgreen:
Já si pamatuji, že hned na učitelce, která vešla do třídy bylo vidět, jestli je vyloženě nasr.. že jde učit a nebo ne. a nebo se dokázala přetvařovat, ale nepřenášela to na děti- všechny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
2.1.16 13:11

@hanka.br. souhlasím, že patří záleží o jaké třídě mluvíme..Viděla jsem naši pani učitelku, když jsme měli přístup do hodinu první třídy a všichni rodiče byly mile překvapení jak to s dětmí umí..
Děti spolupracovali, je přísná, ale rozumně..
Uči formou her…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.16 13:13

@kvaček Takové učitelky si pamatuji z dob mého dětství, ale dnes? Všechny učitelky, které znám a potkala jsem je, jsou ze své práce nadšené, mají děti rády…Spoustu času tráví vymýšlením hodin, aby byly právě pro děti zábavné a nenudilo je to, což je sakra těžký, když spousta dětí se dnes nadchne jen pro tablet nebo mobil :roll:. Pak doma řekne, že je ve škole nuda a učitelka už neumí učit, zaujmout děti apod…To je pak pohádka nebo nějaké příběhy se zvířátky malá konkurence v porovnáním s Angry birds na tabletu…Nemluvím o nadstandartních kroužcích nad rámec výuky, výlety, doučka atd..A to jsem pobývala jak v Praze, tak na Moravě a o nějakých „smradech“ jsem z úst učitelek neslyšela. Jistě, že jsou problémoví žáci, ale to je všude…Lidi se taky v práci nebaví o klientech a spolupracovnících hezky.

• Citovat
  • Upravit
14335
2.1.16 13:17

Myslíš..?? Já, jsem vedla teď kluka do první třídy a ty učitelé co nastoupili v mé době- je mi 34 let, tak tm pořád učí a mají stejný přístup… Někteří samozřejmě..
Ale naši učitelky jsme chválila.. Co si pamatuji já z dětství, naši v první třídě, tak se jí děti bály.. a i ty, které zlobivé nebyly.. protože docela dost řvala po nás

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.1.16 13:21

@kvaček to je stejné jako rodič, který ještě ani nemá dítě ve škole, ale už ví, že učitelky jsou mimo, že chtějí po dětech jenom tupé biflování a který ještě před nástupem dítěti prezentuje školu jenom jako otravnou povinnost, která mu stejně k ničemu nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
2.1.16 13:22

Anonymní to mi přijde přehnané ti takto myslet o rodičích..
Nebo takto… fakt neznám rodiče, co by vyžadovali, aby učitelka děti zaujmula a děti se ve škole nenudily..
Každý rozumný rodič ví, že prostě škola jsou většinou povinnosti, a že čtení psaní počítání holt je už povinnost a málokteré dítě bude s radostí psát ukoly a mít povinnosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.16 13:23

@kvaček Tak ta starší generace asi ano, tam se bohužel asi jede podle „osvědčených“ přístupů. Ale dala bych nevím co za to, aby moje dítě učila moje učitelka ze ZŠ, která byla zlatá. A učili jsme se nazpaměť, byla dost svérázná a dneska by ji nejspíš rodiče asi zažalovali. Nicméně nejen já na ni vzpomínáme s láskou. Což se nedá říct o úče ze 3. třídy, která neměla ráda děti. Už tehdy jsem se tomu divila a divím se dnes-prostě se nedokázala vcítit do dětské duše, byla neskutečně odměřená a přísná, nikdy se neusmála a nebyla schopna empatie. Takoví učitelé by učit neměli.

• Citovat
  • Upravit
14335
2.1.16 13:24

@kacz takové tupé rodiče neznám fakt ne :mrgreen: kde na to chodíte hoolky… :nevim: na takové lidi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.16 13:26

@kvaček Neznáš? Stačí si pročíst tohle forum a témata příbuzná. Děti mají moc úkolů, učitelka nemá autoritu, nedokáže je pro nic nadchnout, takže je špatná učitelka. Vždyť to čtu skoro neustále. Škola bohužel nemá šanci dohnat to, co se doma zanedbalo. A pokud dítě doma sedí jen s tabletem nebo u tv/pc, tak je velice těžké ho zaujmout něčím jako je kniha nebo hra. Neříkám, že to není možné, ale je to těžší.

• Citovat
  • Upravit
7904
2.1.16 13:26

@kvaček třeba sem na to chodím. K mým kamarádkám, které mají předškoláky a když se dětí zeptám, jak se těší do školy, odpoví mi místo něj maminka, že se netěší vůbec, že to bude hrůza atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin