Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Maminka učila na prvním stupni a neustále se ji vracel zánět dutin, bežně 2-3× za zimu, byla s tím i na operaci, prý že se toho nezbaví, co odešla do důchodu, neměla zánět ani jednou. A to pracovala s malými dětmi celý život, léky na imunitu brala a pomohla až změna prostředí, tj. nebýt mezi dětmi, které rodiče často posílají nemocné do školy. Asi je to individuální. Někdo si po čase zvykne, někdo ne.
P.
@Anonymní píše:
Maminka učila na prvním stupni a neustále se ji vracel zánět dutin, bežně 2-3× za zimu, byla s tím i na operaci, prý že se toho nezbaví, co odešla do důchodu, neměla zánět ani jednou. A to pracovala s malými dětmi celý život, léky na imunitu brala a pomohla až změna prostředí, tj. nebýt mezi dětmi, které rodiče často posílají nemocné do školy. Asi je to individuální. Někdo si po čase zvykne, někdo ne.P.
tak to není moc pozitivní, ale pokud bych měla bývat takto nemocná, budu muset časem hledat taky něco mimo školství, i když mě to baví ![]()
zakl
10 let uceni a nikdy jsem nic nechytala. Jednou za zimu ryma jednou kasel. Nemocna nikdy. Bude to individualni.
Ja prvnich par let (2-3), porad na hromade, neustale nejake zanety hornich cest dychacich, casto jsem ztracela hlas…pak to preslo, asi jsem si zvykla a pak uz jsem byla nemocna tak nejak standardne -1-2× za rok, ale nic akutniho. Ted jsem na RD, tak jsem zvedava, co bude, az nastoupim. Jinak si myslim, ze v tom hraje i roli stres. Kdyz jsem zacinala, vsechno bylo pro me nove a narocne, s praxi jsem se hodila do klidu, uz si umim veci lepe zorganizovat atd. Ale stale u me prichazi nemoc vzdy, kdyz je toho v praci hodne-vanoce, pololeti apod. Jinak moje mamka taky oracovala s malymi detmi, prvni rok pry byla uplne na hromade, ale pak uz nikdy v zivote zadna viroza, nic!
Ziskala imunitu a od te doby nic nechytla az dokud nezmenila zamestnani (pak prace se starymi lidmi) a pak uz sem tam mela nejakou tu virozku. U me jeste funguje dostatek spanku, pevny denni rezim, pravidelne jidlo, odpocinek, otuzovani a pohyb. To dela zazraky. Drzim palce a nevzdavej to, ona psychika taky dela sve ![]()
Já v pohodě, ze začátku roku vždy hlasivky, než si zase zvyknou mluvit nonstop…jinak tak jednou za rok rýma, trochu kašel. Spíš trpím na záněty spojivek (3-4 x do roka) když mi zblízka nakašlou děti do obličeje-přímo do očí. A to mám díky lékům imunitu velmi sníženou už několik let… ![]()
@Anonymní píše:
@Iffka děkuji za povzbuzení![]()
@blumen no ted posledně jsem měla v krku hemofila na 3 křížky, krk mě opravdu hodně bolel, nejsem z atb nadšená, vím, že mi na druhou stranu ubližují, ale co dělat?
ted mam teploty, bolí mě celý člověk a opět šílenost v krku, naběhlé uzliny a cítím to i v uších, tak mi dala atb na 3 dnyuvažovala jsem i o změně doktorky, ale z okolí vím, že všechny „léčí“ víceméně stejně…
zakl.
Tak nekdy jsou ATB na miste, v tomto pripade asi urcite. Mozna bych zacala chodit treba do sauny, zacala imunitu posilovat i jinak. Ale ty detske bacily jsou pro dospelaky nekdy hodne agresivni
jak rikam, doted jsem byla zdrava a jen co zacala skolka, jsem taky porad na hromade.
Mám otázku na všechny místní učitelky. Čím posilujete imunitu? Letos jsem nastoupila po 6 letech doma a i když jsem poslední 3 roky spala v posteli s věčně nemocným dítětem, tak jedu jednu nemoc za druhou. Od začátku září jsem měla několikrát střevní potíže a jedu pořád dokola rýmu, kašel, nemluvím, bolí mě v krku… Týden dobré a znovu.
Předáváme si to doma.
Před mateřskou mi dělali krevní testy a mám nižší imunitu - pořád v normě, ale je v nižší normě. Prý mám jíst zeleninu a otužovat se.
Zatím jsem neměla ATB, vše přecházím, protože to není tak hrozné. Ale i tak to je únavné, protože jsme doma 4 a jedeme to jeden za druhým. Teď byl 3 dny klid a dneska mě pálí nosohltan. Dítě dobralo v pondělí atb, druhé dítě začíná chraptět, chlapovi se rozjíždí zadní rýma.
@Martina84 i kdybych měla kde, tak saunu nedávám. Hned se mi motá hlava a je mi špatně.
Já jsem učitelka už 4 roky a na nemocenské jsem ještě nebyla.Sama mám dvě děti, jedno je školkové.
Chodím 4× týdně běhat, 1× týdně do sauny a celou zimu nosim jen tričko a jarní bundu ![]()
Dnes jsem měla ve třídě 17 nemocných dětí ![]()
Učitelka J.
@Anonymní píše:
@Martina84 i kdybych měla kde, tak saunu nedávám. Hned se mi motá hlava a je mi špatně.
Zkoušelas i parní saunu? Ve finské mi bývá taky špatně, parní snesu v pohodě.
Beru ted nejaky multivitaminovy sirup a horcik asi 3 tydny a porad dobry. Zkus echinaceu, zazvor, probiotika..v lekarne ti urcite poradi neco na zvyseni imunity. Existuje i nejaky sprej s eterickymi oleji, ktery se splicha na obleceni a pry to pomaha, kdyz jsi v nakazlivem prostredi. Myslim, ze to dela Karel Hadek.
První rok po návratu z RD jsem to tak taky měla. Když jsem něco nechytla já od školních dětí, přinesly to ty vlastní ze školky. Dostali jsme se z toho asi v květnu ![]()
Druhý rok už dobré, odbydu si svou pravidelnou zimní virózu a jinak nechytnu zpravidla nic.
Hodně kolegyň, které nastupují prvním rokem, to má podobně, co tak pozoruji.
Z.
@Anonymní píše:
Mám otázku na všechny místní učitelky. Čím posilujete imunitu? Letos jsem nastoupila po 6 letech doma a i když jsem poslední 3 roky spala v posteli s věčně nemocným dítětem, tak jedu jednu nemoc za druhou. Od začátku září jsem měla několikrát střevní potíže a jedu pořád dokola rýmu, kašel, nemluvím, bolí mě v krku… Týden dobré a znovu.
Předáváme si to doma.
Před mateřskou mi dělali krevní testy a mám nižší imunitu - pořád v normě, ale je v nižší normě. Prý mám jíst zeleninu a otužovat se.
Zatím jsem neměla ATB, vše přecházím, protože to není tak hrozné. Ale i tak to je únavné, protože jsme doma 4 a jedeme to jeden za druhým. Teď byl 3 dny klid a dneska mě pálí nosohltan. Dítě dobralo v pondělí atb, druhé dítě začíná chraptět, chlapovi se rozjíždí zadní rýma.
jak píše kolegyně výše- nenavlékat se. Studený odchov a i dětem ve třídě umožnit studený odchov. Třídy jsou přetopené. Celý den mám otevřené 2 ventilačky ve třídě a zároveň nechám topení jít. Prostě ať to tam koluje.
no já se už mojí dr ptala, že mám často atb, jestli mi poradí něco na imunitu, odpověď? zeptejte se v lékárně, já mám od prosince už třetí atb
se obávám, že s ní bude problém
a pediatr může předepsat tyto léky i mě, jako dospělému? pediatru máme skvělou
zakl