Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alushka.S No to bylo první, co mně napadlo.
Vyrůstala jsem v oblasti, kde jsem měla ve třidě (30dětí) 6-10 nepřizpůsobivých romů (do 4 třídy se počet snižoval dle propadnutí. Následky samozřejmě jsou.
@Alushka.S píše:
Já jsem jako matka budoucího prvňáka zděšená. Pokud jim nebude zřízena speciální třída, zvažuji soukromou školu.
Já si prostě nedovedu představit výuku českého jazyka, čtení a psaní, když tam bude takové množství děti, co ani nerozumí. Nechápu, oni se budou učit číst a psát latinkou? Nebo se předpokládá, že budou mít zvlášť výuku v jinak české třídě?
Pokud budou mít zvláštní třídy, k de se budou víceméně učit dle jejich osnov, ok, ale tuhle inkluzi level 20, to odnesou naše děti.
je to cerstve, Bezne maji zaci omj normalni vyuku ve tride s tim, ze maji hodiny ceskeho jazyka mimo tridu. Ucitele se jim venuji i mimo tyto hodiny, ostatni zaky to vyrazne neomezuje.
@Trojlístek píše:
Výkřik do tmy.
Jak tady někdo radil, tak na FB skupinách se dá najít více rad jak tady.
Mě to taky zvedá ze židle.
Chtěla jsem jít pracovat do státní spravy, nakonec jsem nešla, poněvadž ta zkostnatělost, strnolost a neschopnost improvizovat je otřesná, stejně tak ve školství.
Nejde mít na vše pokyn a metodu. Se pak nedivím, že je tolik papíru se vším a všechno trvá. Ono ani ta on line výuka není kdoví jaká sláva. Dá se s ní dělat víc.
Není mým cílem útočit a poučovat. Jen apelovat na větší samostatnost. Pokud by většina lidí v soukromém sektoru reagovali stejně, tak už stojí v řadě na ÚP.
Ale ta samostatnost se nechce, jde o jednotnost v přístupu, metodách, výuce a vše v rámci legislativy. Průšvih je, že děti z UA už jsou ve třídách. Jsme zvyklí na děti odjinud, ale na mém stupni školy se přijímají jen, když se domluví. To teď padá. Takže jak učit ty, kteří nerozumí a zároveň nezanedbávat ostatní ve třídě
@jizvíková píše:
Ale ta samostatnost se nechce, jde o jednotnost v přístupu, metodách, výuce a vše v rámci legislativy. Průšvih je, že děti z UA už jsou ve třídách. Jsme zvyklí na děti odjinud, ale na mém stupni školy se přijímají jen, když se domluví. To teď padá. Takže jak učit ty, kteří nerozumí a zároveň nezanedbávat ostatní ve třídě
Tak tuhle zkušenost mám už osahanou dlouho, vždycky jsem učila cizince, které jsem současně učila i česky od nuly. Ono vždycky všechno ze začátku vypadá dramatičtější, než to je.
@hanka.br. píše:
Tak tuhle zkušenost mám už osahanou dlouho, vždycky jsem učila cizince, které jsem současně učila i česky od nuly. Ono vždycky všechno ze začátku vypadá dramatičtější, než to je.
Díky za uklidnění. Jen v odborných předmětech je to…
@matkabagristy píše:
je to cerstve, Bezne maji zaci omj normalni vyuku ve tride s tim, ze maji hodiny ceskeho jazyka mimo tridu. Ucitele se jim venuji i mimo tyto hodiny, ostatni zaky to vyrazne neomezuje.
Já chápu, že cizinci, kteří tady žijí a žít hodlají, mají výuku v českém jazyce, latinkou. Ale co teda budou dělat ti ukrajinští žáci během Čj, psaní, čtení?
Omlouvám se za asi hloupé dotazy, ale hlava mi to nebere.
@jizvíková píše:
Díky za uklidnění. Jen v odborných předmětech je to…
neres to, delej, co je v tvych silach. Nenaucis je to a neni to tva vina. Ja ucim i odbornou terminologii, ktera mi neni bezne blizka. Mam k tomu prupravu, zkusenosti… V hodinach ty cizince nehrotim.
@neumisa Jediný, co Ti na to řeknu. „Pánbůh Ti to zaplať“.
Já nedokážu být tak obětavá a opravdu doufám, že to bude končit pár žákama ve třídě. Ve finále ať nám neuteče víc učitelů do jiných oborů a nesníží se průměrná úrověň výuky.
@Alushka.S píše:
Já chápu, že cizinci, kteří tady žijí a žít hodlají, mají výuku v českém jazyce, latinkou. Ale co teda budou dělat ti ukrajinští žáci během Čj, psaní, čtení?
Omlouvám se za asi hloupé dotazy, ale hlava mi to nebere.
msmt by to odpovedelo, ze skoly jsou pripravene, ja ti odpovim, ze budou delat to, co bude v jejich silach. Duraz bude kladen na hlavni proud. Klidne dej dite do bezne tridy, ucitele se s tim poperou.
@jizvíková píše:
Tím pádem ten úkol splnit nemůžeš. Když neexistuje jednota, tak jí nemáš jak prohloubit, tudíž se stejně bude improvizovat a nějak to dopadne.
@flybe píše:
@Alushka.S No to bylo první, co mně napadlo.Vyrůstala jsem v oblasti, kde jsem měla ve třidě (30dětí) 6-10 nepřizpůsobivých romů (do 4 třídy se počet snižoval dle propadnutí. Následky samozřejmě jsou.
Já z toho důvodu uvažuju o soukromé škole. I když to asi znamená nějakou brigádu navíc.
U nás není spádovka sama o sobě nic moc, další propad díky tomuto už si ani nedovedu představit
@matkabagristy píše:
msmt by to odpovedelo, ze skoly jsou pripravene, ja ti odpovim, ze budou delat to, co bude v jejich silach. Duraz bude kladen na hlavni proud. Klidne dej dite do bezne tridy, ucitele se s tim poperou.
Díky za malé uklidnění,
Budu doufat.
@Trojlístek píše:
Tím pádem ten úkol splnit nemůžeš. Když neexistuje jednota, tak jí nemáš jak prohloubit, tudíž se stejně bude improvizovat a nějak to dopadne.
Ty píšeš, že chceš samostatnost, já ti říkám, že jde o jednotu! Ne, že jednota neexistuje.! Proto jsou RVP, aby to bylo jednotné!
@jizvíková píše:
Ty píšeš, že chceš samostatnost, já ti říkám, že jde o jednotu! Ne, že jednota neexistuje.! Proto jsou RVP, aby to bylo jednotné!
No tak. Tím pádem nemáš úkol.