Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Blue2 píše:
Tak samozřejmě záleží na diagnóze, ale autistů na škole zase tolik nemáme. Např. při výtvarce nebo tělocviku děti s ADHD, LMP apod. asistentku tolik nepotřebují.
Asistentky mivaji nizsi uvazky i podle toho, kolik hodin je uvedeno v doporuceni zaka z ppp. Jen malokdy to pokryva celou vyuku ve skole.
@flybe píše:
@MartinaIrena To Vám již integrovali nemluvící ukrajince do školy? To je hustý.. Mohu se zeptat o jaký ročník se jedná? Vždyt se nemají ani z čeho učit..
Já jsem na prvním stupni, takže máme v každé druhé třídě cca 2-4 žáky. Na druhém stupni je jich myslím méně. A třeba loni 1. února jsme přijali třeťáka, prijechali v lednu a hned do školy. Snažili jsme se jim vysvětlit, že by bylo potřeba, aby si zaplatili na půl roku intenzivní jazykový kurz, ale prý na to neměli peníze. Další rodina si to i zaplatit chtěla, ale všechno bylo zoufale plné. Ten třeťák měl a má 2× týdně 1 vyučovací hodinu jazykovou intervenci místo čj, po vyučování 2× týdně hodinu doučování, 1× týdne dvouhodinový klub cizinců. A stejně třetí třídou neprošel kvůli čj ( je dost náročná, vyjmenovaná slova, pádové otázky a k tomu násobilka v matematice). Pak tam je letošní třeťák, ten už tady žije déle, ale doma se mluví jen ukrajinsky a stýkají se jen s ukrajinskou komunitou. Takže taky nic moc. A letos mám prvňáčka, který má ke všemu ještě vývojovou dysfazii (řečový problém v určité oblasti mozku). Takže komunikace s ním fakt super, nemluví skoro vůbec. Ale jinak s ním doma maminka dost maká, to zas jo. Ještě ke všemu je poloviční Ukrajinec/Rus, jsou z toho doma celkem vynervovani, chudáci. Takže tak nějak to máme. Nestěžuji si, ale nějaká větší jazyková podpora by bodla. ![]()
@Trojlístek píše:
Výkřik do tmy.
Jak tady někdo radil, tak na FB skupinách se dá najít více rad jak tady.
Mě to taky zvedá ze židle.
Chtěla jsem jít pracovat do státní spravy, nakonec jsem nešla, poněvadž ta zkostnatělost, strnolost a neschopnost improvizovat je otřesná, stejně tak ve školství.
Nejde mít na vše pokyn a metodu. Se pak nedivím, že je tolik papíru se vším a všechno trvá. Ono ani ta on line výuka není kdoví jaká sláva. Dá se s ní dělat víc.
Není mým cílem útočit a poučovat. Jen apelovat na větší samostatnost. Pokud by většina lidí v soukromém sektoru reagovali stejně, tak už stojí v řadě na ÚP.
Ty asi netušíš, že učitelé si nemůžou dělat, co chtějí, viď? Když se nedržís metodických pokynů, Jinak ti tam naběhne školská inspekce a škola dostane takovou pokutu, že se z toho víš co. Ano, samostatně pracují všichni, ale mělo by to mít nějaká pravidla. A vůbec, ať si každý, kdo to nezažil, zkusí za tu katedru postavit, nejlíp v klasické i klikuzivni třídě s jedním autistou, jedním ADHD, třema cizinci, jedním žákem se sociálním znevýhodněním atd.
@Eliška píše:
A ty asistentky mají úvazek pokrývající i výchovy? Já mám např. asistentku k žákovi s LMP a nemá ani všechny jeho hodiny ČJ, natož naukové předměty nebo výchovy. Přece úvazky AP pokrývají potřeby těch dětí a často je ani nepokryjí.
Ty jo to je teda hodně malý úvazek k dítěti s LMP. Já asistuji 2 dětem s LMP, z toho jedno má nárok 1/2úvazek, druhé na 3/4. U nás je hodně AP a žádná nemá nižší než poloviční.
@neumisa píše:
@flybeteď tady stříhám a lepím kartičky… takový malý slovníček.
Super. Já oprasim obrázkové čtení a pak mám tohle
https://www.megaknihy.cz/…zince-1.html?…
Jsou tři díly, používají to u nás i speciální pedagožky a mají s tim docela úspěch.
@Blue2 píše:
Ty jo to je teda hodně malý úvazek k dítěti s LMP. Já asistuji 2 dětem s LMP, z toho jedno má nárok 1/2úvazek, druhé na 3/4. U nás je hodně AP a žádná nemá nižší než poloviční.
polovicni uvazek AP je 18 hodin prime vyucovaci cinnosti. To nepokryje plne vyuku ani na 1. stupni. Na druhem stupni maji zaci az 32 hodin v rozvrhu. Takze kdyz ma dite narok treba na 20 hodin tydne, nemusi to plne pokryt ani naukove predmety.
@MartinaIrena píše:
Super. Já oprasim obrázkové čtení a pak mám tohle
https://www.megaknihy.cz/…zince-1.html?…
Jsou tři díly, používají to u nás i speciální pedagožky a mají s tim docela úspěch.
to mam v praci taky. ![]()
@matkabagristy píše:
Asistentky mivaji nizsi uvazky i podle toho, kolik hodin je uvedeno v doporuceni zaka z ppp. Jen malokdy to pokryva celou vyuku ve skole.
U nás na škole je hodně AP, úvazky různé, ale nikdo nemá nižší než půl úvazek. Se přiznám že mě ani nenapadlo, že dítě s LMP může mít nárok třeba jen na 8hodin asistence týdně.
@Kelsey píše:
Teď nad tím přemýšlím, jestli se rozpůlit nebo si vezmu svého autíka, který má PO4. A půjdu i se skupinkou přírůstků bokem. Kde bokem? Chodba, družina? Moc možností není.
Sborovna voe přece. A navýšit úvazek! Šup šup (teda kdo to zaplatí, nevím) Asi taky zadara. Autik si bude muset poradit sám.
@Kelsey píše:
U nás taky. Ale jsme pouze dvě, které mají školu. Takže nás dvě posílají často suplovat a jinde. Levná pracovní síla. To se hodí. Kdo má kurz, tak nás střídá v kmenové třídě. Jediné štěstí je, že tenhle autík je opravdu hodně kontaktní a nevadí mu, když přijde do třídy jiná. Nerozhodí ho to.
Počkej, na to už padlo řešení přece při koroně, že při personálním nedostatku budou vyučovat kuchařky. ☝️️ No a u nás jsou to Ukrajinky. My jsme tak skvělá škola, že už to máme vlastně vyřešené. ![]()
@MartinaIrena píše:
Sborovna voe přece. A navýšit úvazek! Šup šup (teda kdo to zaplatí, nevím) Asi taky zadara. Autik si bude muset poradit sám.
Já myslím, že učitel je poslání, neměl by mít rodinu a nevyžadovat plat. Být rád, že se ve škole ohřeje ![]()
Teď jsem četla - Sarközi: škola může požádat o finance na pracovníka pro práci s cizinci. To už funguje delší dobu. Je to ale jen 10 tisíc korun a pouze na jeden měsíc… Učitelky z Ukrajiny (idea, která tu už zazněla) mohou školy buď zaplatit z peněz na odměny a další nenárokové složky platů, nebo jim může dát peníze navíc zřizovatel školy, což je obec. V Praze městská část. Takže ano, třídy se naplní na maximálně možný počet žáků, ale školy na to zatím od státu nedostanou žádné peníze navíc. Naopak dostanou o jednu miliardu korun méně na ONIV (ostatní neinvestiční výdaje).
@matkabagristy píše:
polovicni uvazek AP je 18 hodin prime vyucovaci cinnosti. To nepokryje plne vyuku ani na 1. stupni. Na druhem stupni maji zaci az 32 hodin v rozvrhu. Takze kdyz ma dite narok treba na 20 hodin tydne, nemusi to plne pokryt ani naukove predmety.
Tak v té první, možná i v druhé třídě by to eventuelně ještě šlo, když bych odečetla 2hodiny tělocviku, tak třeba při výtvarce by se ta půlhodinka našla.
Ale nechme to být, já jen chtěla zakladatelce poradit, že by se dala využít i tato možnost, pokud tam AP vůbec mají.
@MartinaIrena píše:
Počkej, na to už padlo řešení přece při koroně, že při personálním nedostatku budou vyučovat kuchařky. ☝️️ No a u nás jsou to Ukrajinky. My jsme tak skvělá škola, že už to máme vlastně vyřešené.
máme co dohánět teda, u nás jsou i uklízečky Češky ![]()
@Eliška píše:
Já myslím, že učitel je poslání, neměl by mít rodinu a nevyžadovat plat. Být rád, že se ve škole ohřeje
Teď jsem četla - Sarközi: škola může požádat o finance na pracovníka pro práci s cizinci. To už funguje delší dobu. Je to ale jen 10 tisíc korun a pouze na jeden měsíc… Učitelky z Ukrajiny (idea, která tu už zazněla) mohou školy buď zaplatit z peněz na odměny a další nenárokové složky platů, nebo jim může dát peníze navíc zřizovatel školy, což je obec. V Praze městská část. Takže ano, třídy se naplní na maximálně možný počet žáků, ale školy na to zatím od státu nedostanou žádné peníze navíc. Naopak dostanou o jednu miliardu korun méně na ONIV (ostatní neinvestiční výdaje).
ve statnim rozpoctu pro letosni rok jsou navic skrty 5 miliard na mzdy ve skolstvi. Takze konec odmenam. Ja vzdycky tvrdila, ze tarif je jistota.
@MartinaIrena píše:
Mám po sečtení teď 1,2 úvazek.
Sborovna? Tam nesmíme. Brala jsem si tam právě autíka, když potřeboval pracovat individuálně nebo si odpočinout. Jedné osobě u nás to vadilo a vadí. Do družiny ho občas beru, ale tam je moc podnětů (hraček). Takže jsme vystěhování na chodbě. Tam je místa dost. Máme klid a nikoho neobtěžujeme.