Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj-chci se zeptat-bohuzel po 4tydench kojeni -KONCIM
,skousela sem vsechny mozne rady atd-ale bohuzel do nedavna to jeste docela slo ale posledni 3 dny katastrofa
-pro me i pro maliho -je mi to lito
,trapil se jak malej tak ja- uz nema sil a nechci ho trapit hlady.tak me zajima za jak dlouho se tvorba mleka po tech 4 tydnech zastavi-slysela sem ze je dobry salvejovy caj.Bohuzel presne takhle sem to mela i s prvnim synem-mesic kojeni a po mesici proste konec
Příspěvek upraven 25.11.11 v 19:36
Ahoj, já přestala kojit před 8 dny po 10 týdnech, taky to už prostě nešlo, takže v tom nejsi sama. První dva dny se mi prsa nalévala, odsávala jsem ráno a večer (vždy po teplé sprše a rozmasírování boulí), po dvou dnech už jsem odsávala jen jednou denně a teď už jen tak jednou za 2-3dny. Ale to už jen krátce, když se někde objeví nějaká boulička. Mléko sice ještě mám, ale už o tom prakticky nevím. Šalvěj opravdu funguje, já ji ale ani nemusela použít.
ahojky,to me mrzi,ze jsi tak dopadla,ale pokud jsi spokojenejsi ty a hlavne tve miminko,tak Um je ok,nema cenu se trapit…
jinak existuji homeo na zastavu mlicka,nebo primo leky,ze po 2dnech je klid…
nedokazu poradit takhle narazove,ale pokud bys sis odstrikavala jen do lehce ulevy a porad min,tak by melo postupne se ztratit…
No pokud máš mlíka málo, tak to půjde rychle. Nevím, co přesně vás trápilo, zda se neuměl přisát, usínal, neměl dost…
Pokud to poslední tři dny bylo strašný, tak to mohl být taky růstový spurt.
Jinak jsi ještě v šestinedělí, laktace se celou dobu upravuje, takže těžko říct, jak dlouho to bude trvat. Klasické rady: Odstříkat nalitá prsa jen trochu do úlevy, rozmasírovávat zatvrdliny, pokud prsa nejsou zatvrdlá, tak chladit, dočasně snížit pitný režim cca na polovinu, šalvějový čaj, homeopatika ricinus communis 30ch. Prsa nestahovat, může se poškodit mléčná žláza a prý to pak bolí celý život. Pokud nejsou prsa nalitá, tak na bradavky vůbec nesahat, nezkoumat, zda tam ještě něco je, spoustě ženských čas od času ukápnou prsa i roky po odstavu.
Řekla bych, že do týdne by se měli prsa rozhodně přestat nalívat, kdyby to trvalo dýl, tak to řešit s gyndařem, aby nedošlo k zánětu.
spis byla chyba ve me -malo piti sem tam sem neco snedla nemam -takovej klid jaky bych potrebovala,malej se ze zacatku prisaval pekne-ale ted proste -prisaje -pusti-breci,prisaje -pusti -breci-pak chvilku usnul a znova,asi jak sem nporadne nejedla nepila bylo to mliko pro nej onicem-hladovy.
kámoška kojit nechtěla a měla mlíka jak mlíkárna, přestala jíst mléčné výrobky, málo pila méně jedla, dávala si studenější sprchu a do týdne byla totálně bez
jinak bych přechod na Umělko nebrala jako tragedii, časem si to budeš pochvalovat jaká to je pohoda ![]()
lujziana píše:
spis byla chyba ve me -malo piti sem tam sem neco snedla nemam -takovej klid jaky bych potrebovala,malej se ze zacatku prisaval pekne-ale ted proste -prisaje -pusti-breci,prisaje -pusti -breci-pak chvilku usnul a znova,asi jak sem nporadne nejedla nepila bylo to mliko pro nej onicem-hladovy.
to vypadá spíš na sprut
lujziana - nemusíš přeci hned přestat kojit. Já kojím - když nemá Evulína velký hlad, v noci a když má chuť na moje mlíčko,když cítím, že mně mlíčko tlačí…ale jinak ji krmím z láhve. Máme to tak už od tří měsíců myslím…jenom moje mlíčko jí nestačilo
Tak aspoň ta troška
Mlíčka je teda čím dál méně…
Byla jsem na tom podobně, ale někdo tu někde v diskuzi psal, že i na tohle pomáhá použít kloboučky… Nezkoušela jsi to, nechceš to ještě vyzkoušet? Nehci tě tím přesvědčovat, že to nemáš vzdávat… Jen já jsem třeba o tomhle nevěděla, kdyby mi to někdo poradil a případně i jak přesně to mám dělat, byla bych za to tenkrát vděčná ![]()
Já jsem teda po tom, co jsem malou přestala kojit, ještě odsávala, co to šlo. Chtěla jsem jí apsoň něco dát. Tak cca do dvou měsíců jsem odsávala, ale mlíka ubývalo hrozně rychle. Nakonec jsem odsávala jednu dávku dva dny, to byl děs, tak jsem toho nechala. Prsa se nenalejvaly, nehroudovatěly, sem tam ještě nějaká kapička tak cca měsíc a pak už vůbec, vůbec nic…
iiiv píše:lujziana píše:to vypadá spíš na sprut
Přidávám se, učebnicový růstový spurt, zažila jsem teda hlavně u prvního, to byl masakr, zrovna tu byli na návštěvě tcháni se podívat na vnoučátko a to jenom řvalo nebo bylo nalepený na koze
Po pár dnech se to srovnalo a bylo zase dobře.
Nebudu ti tu kázat, jak máš vydržet, tohle je čistě tvoje volba, jen mě mrzí, že třeba v porodnicích neprobíhá nějaká osvěta, že by řekli, co to spurt je, jak se projevuje, co při něm dělat, myslím, že by pak víc maminek kojilo, protože by je ten spurt nepřekvapil
Gladys píše:iiiv píše:Přidávám se, učebnicový růstový spurt, zažila jsem teda hlavně u prvního, to byl masakr, zrovna tu byli na návštěvě tcháni se podívat na vnoučátko a to jenom řvalo nebo bylo nalepený na kozelujziana píše:to vypadá spíš na sprut
spis byla chyba ve me -malo piti sem tam sem neco snedla nemam -takovej klid jaky bych potrebovala,malej se ze zacatku prisaval pekne-ale ted proste -prisaje -pusti-breci,prisaje -pusti -breci-pak chvilku usnul a znova,asi jak sem nporadne nejedla nepila bylo to mliko pro nej onicem-hladovy.Po pár dnech se to srovnalo a bylo zase dobře.
Nebudu ti tu kázat, jak máš vydržet, tohle je čistě tvoje volba, jen mě mrzí, že třeba v porodnicích neprobíhá nějaká osvěta, že by řekli, co to spurt je, jak se projevuje, co při něm dělat, myslím, že by pak víc maminek kojilo, protože by je ten spurt nepřekvapil
jojo,taky souhlasim…i o jinych problemech kdyby zminili…ja odcazela z porodnice a netusila ,ze nejake problemy existuji,ted bojujem co to jde
ahoj, taky jsem přesvědčená, že je to růstový spurt. fakt to jsou jeho typické příznaky. ten trvá pár dní a pak se to zase uklidní, takže pokud kojit chceš, byla by škoda zastavovat laktaci. jinak ale UM tragédie není, to se bát nemusíš
.
lujziana píše:
ahoj-chci se zeptat-bohuzel po 4tydench kojeni -KONCIM,skousela sem vsechny mozne rady atd-ale bohuzel do nedavna to jeste docela slo ale posledni 3 dny katastrofa
-pro me i pro maliho -je mi to lito
a proto jsem presla na nutrilon,trapil se jak malej tak ja- uz nema sil a nechci ho trapit hlady.tak me zajima za jak dlouho se tvorba mleka po tech 4 tydnech zastavi-slysela sem ze je dobry salvejovy caj.Bohuzel presne takhle sem to mela i s prvnim synem-mesic kojeni a po mesici proste konec
takhle brzo si skoč k dr. ti něco píchne, jinak ti prsa upadnou.. bylinkama to neřeš.. v půl roce je to jiné než po jednom měsíci, to se mlíčka dělá ještě moc.. zkus dr. opravdu ať si neublížíš, já měla horečky jak prase páč se tvořilo mlíka víc než děti vypily.. fakt nic příjemnýho ![]()
ahojky. no já vlastně zase pomalu vůbec nekojila. akorát první dva dny v porodnici, pak hospitalizace, nesměla jíst a pak jí valili umělé mléko protože jsem nedokázala udržet laktaci. prostě to někdy nevyjde no, ber to tak. Po celé těhotenství jsem se na to těšila a po měsíci v nemocnici jsem jela domů už rovnou se sunarem. Dceři je ted osm a půl měsíce, je čilá, za celou dobu měla jenom třikrát rýmečku, prostě nevidím žádný rozdíl. I když to možná bude i tím, že to je moje první dítko.
Pokud nemas mleko, tak se to zastavi samo za par dni. Ja nemela nic za 3 dny, a jeden den me teda bolelo jedno prso, rozmasirovala jsem je ve sprse, druhej den jeste pobolivalo a treti den uz nic.