Únik moči ihned po vymočení - těhotenství

Anonymní
9.2.25 22:11

Únik moči ihned po vymočení - těhotenství

Ahoj, chci se zeptat, zda je to „normální“ a zda to zase přejde. Jsem ve třetím trimestru, často běhám čůrat, to beru jako normální. Vyčůrám se, utřu se, vstanu a najednou cítím, jak něco vytéká. Takže už jsem se naučila utírat i podruhé, a to po tom, co vstanu z toalety. Nemám problém s unikem moči při kaslani nebo jiné typické příznaky inkontinence, proto mi to přijde zvláštní. Kegelovy cviky cvičím. Dá se s tím něco udělat nebo jen doufat, že to nakonec odezní samo? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9.2.25 22:32

Měla jsem to stejné.. mám diastázu po prvním dítěti, takže nevím jak moc to souvisí.. teď po porodu taky musím držet toaleťák při vstávání.. podle mě to souvisí buď s diastázou nebo jak je to tělo nateklé a vytahané.. snad to přejde, pokud ne, tak cviky po porodu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
10.2.25 07:28

Já jsem měla problém úniku moči při zakašlání.. Nebo pocit nedostatecného vymočení. Ale samovolný únik moči při vstávání jsem opravdu neměla. Jen ten pocit, že potřebuji cůrat znovu, ale zadržet to normálně šlo (pokud jsem nezakašlala). Po porodu jsem už žadný takový problém neměla. Distázu mám malou. Tak snad ti to po porodu taky odejde. Já třeba cvičim po porodu na pánevní dno, ale ne kegelovy cviky.. ale taková ta klasika - anteverze/retroverze panve, lateroflexe, rotace pánve.. důležité je se zaměřit na celou páteř a její napřímení… tady asi bude problém se svaly u močové trubice, než že by miminko tlačilo na pánevní dno,… ale nevím, nejlepší se poradit s odborníkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
10.2.25 07:37

Tohle me trápilo po porodu. Samo to přešlo, ale chodila jsem na rhb pánevního dna. Bylo mi 44 let, věřím že být mladší, tak to přejde samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
10.2.25 10:13

Při těhotenství ne, ale po porodu jsem měla první měsíc extrém. Ani jsem nestihla často doběhnout a poch…a jsem se do tý super tlustý očistkový vložky. Podle mýho je to způsobený prostě změnami v pánvi. I když je to nepříjemný, musíš vydržet. Cvič pánevní dno, na YT je spousta cviků při inkontinenci, ale všechno se pořádně srovná až nějakou dobu po porodu.

• Citovat
  • Upravit
14107
10.2.25 12:58

Stávalo se mi to ve třetím těhotenství.
A jelikož jsem lemra líná a pánevní dno mám povolené, tak se mi to stává i teď, dlouuuuuho po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
11.2.25 08:13

Je to běžné v těhotenství, hlavně ve třetím trimestru, kdy děloha tlačí na močový měchýř. Po vymočení se může stát, že v močové trubici zůstane zbytek moči, který pak při pohybu unikne. Zkus se lehce předklonit při čůrání, aby se močový měchýř lépe vyprázdnil, a pokračuj v posilování pánevního dna – většinou to po porodu odezní.

• Citovat
  • Upravit
577
11.2.25 08:31

@ruzzicka jojo, s tím souhlasím, měla jsem tedy jenom problém s nedostatečným vymočením, ale když udělám dřep (nesedím na míse) a předkloním se, tak se tomu chce lépe ven, a dostane se ze mě i to, co v sedě už nešlo 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1729
13.2.25 20:39

Jee, tohle jsem řešila po porodu. Přesně to stejné. Šlo u mě o přetažené svaly pánevního dna, které byly zároveň zdevastované porodem. K přetažení došlo ještě před těhotenstvím a pravděpodobně přispěla i revize.

Každopádně jsem to vycvičila na fyzioterapii. A taky pomohl čas, přešlo mě to někdy 5-6 měsíců po porodu. Ale někdy se to ještě objeví, holt bych měla cvičit stále (a moc není čas).

Byt tebou, tak si zajdu na fyzio už teď, můžeš buď na FT poukaz od lékaře (jakéhokoli, klidně praktik), nebo jako samoplátce. Anebi pokud to nechceš řešit ted, tak uvidíš po porodu :) Každopádně je to poměrně běžné, jen se o tom moc nemluvi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1729
13.2.25 20:41

@ruzzicka Neposilovat :nevim: Pokud má svaly přetažené, akorát si to zhorší. Jestli něco cvičit na tenhle problém, tak jedině po kontultaci s fyzio /gynefyzio :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.25 21:58

@Brbra a jaké cviky děláš? Já mám cviky na břicho, ale ono je to asi tak nějak propojený ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.25 11:33

Třeba se teď dozvím, že cvičím úplně špatně. Ale i to je posun.
Takže cvičím klasicky zatinani, různě dlouho, různou intenzitu. Pak vleže s pokrcenyma nohama zatinam a lehce zvedám zadek z podložky.
A dal cvičím k porodu - motýlka, vsedě preklapeni nohou doleva a doprava a různé další cviky na uvolnění pánve a kyčlí.

• Citovat
  • Upravit
1729
14.2.25 13:21

@Sedmikráskakrásná Mám přímo “na míru” od fyzio. Nedoporučuju dělat něco podle někoho jiného, každá může mít problém trochu jinde. Jinak já aktivně relaxuju PD, v různých pozicích. Párkrát ho stáhnu, ale dávám pozor, abych pak relaxovala vice, než jen do původního stavu - tj. aby se to stažení začalo rozvolňovat. Asi se to moc neda pochopit z popisu, ale jak píšu, každý by měl mít svoje cviky až po vyšetření fyzio :)

@Anonymní píše: Více

Nezatínej, tím si to zhoršíš, pokud je tvůj problém přetažené dno (což podle popisu asi bude). Věř mi, řešila jsem to dlouho :lol: Zašla bych fakt na fyzio /gynefyzio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1729
14.2.25 13:25

Taky jsem na uvolnění dělala zezačátku “pánevní hodiny”. Na instagramu “kinisi-fyzioterapie” má několik videí k uvolení :) Ale nejlepší někam zajít no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí